Predpríprava na plynové potrubie

Ahojte strechaci . Viete mi niekto poradiť ohľadom predprípravy na plyn ? Ide mi o to že budúci týždeň mi prídu robiť strojové omietky. Ešte však nemám do domu natiahnutý plyn . Mal som dohodnutého plynára lenže ten ochorel a teraz na rýchlo nemôžem nikoho zohnať . Ide mi o to ako to vyriešiť. Keďže sa bude plyn ťahať až po omietkach. Plyn pôjde len do technickej miestnosti takze mi nevadí že potrubie bude priznané . Mám prevŕtať len cez obvodovú stenu dieru a osadiť tam volaku kovovú chráničku cez ktorú sa potom len prestrči plynová rúra alebo to vyriešiť inak ? Alebo potom až po omietkach navŕtať dieru a prestrčiť potrubie .
Odpovedať
@majokx Teraz prevrtat obv.mur, osadit kovovu chranicku( kovova rura vacsieho priemeru nez plynova)nechat ju trcat v interieri napr. 5cm a hotovo.nic viac.pride plynar a cez tu chranicku prestrci plynovu ruru.
Odpovedať
A kľudne aj plastovú chráničku, nech to v zime nekondenzuje...
Odpovedať
Aký priemer tej rúry použiť ? Netuším aká hrubá bude plynová rúra . Myslíš že to bude kondenzovať ? Po vložení plynovej rúry by sa dovnútra vymenila + na to z vonku sa to zateplí 15 cm polystyrénom .
Odpovedať
@majokx ak je to technicka, tak by som to vrtal az potom a nespekuloval 😉 Ak to bude vrtat z vnutornej strany smerom von, tak nie je dovod, aby to vytrhalo omietku okolo.
Odpovedať
Ak to bude zvonku pod izoláciou, tak aj kovová stačí. Ak pôjde cez stenu medená plynová rúra (ku kotlu stačí 22), tak chráničku o číslo väčšiu (28), medenú alebo plastovú (nie oceľovú). Ak bude plynová rúra oceľová (3/4”), tak chránička môže byť akákoľvek. Oceľovú rúru do chráničky treba natrieť, vystrediť (napr. izolačkou) a aj utesniť (napr. sanitárnym silikónom). Medené potrubie vo fasáde treba dať do chráničky, napr. káblovej - na 22-ku meď som dával 32-ku chráničku od prechodu z HDPE až cez stenu do vnútra...
Odpovedať
Profilova fotka
@majokx - tu mas bezne pouzivane plastove chranicky, musi byt zlta. https://www.herz-sk.sk/herz-chr-ni-ka... Ja pouzivam tu najvacsiu, DN41, aj 1coll trubku do nej natrepes bez problemov.
Odpovedať
@mgx Nemusí byť žltá. Dokonca ani oceľové potrubie nemusí byť natreté nažlto... ;-)
Odpovedať
@dedo758 potrubie musí byť značenie tak aby nemohlo dôjsť k jeho zamene....chranicka musí byť z materiálu aby bolo možné ľahko identifikované medium v nej....
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 - STN15001-1 Plynové potrubie musí byť označené žltou farbou, ktorá sa môže naniesť natieraním alebo vhodným označením. Ak sa potrubím distribuuje viacero plynných médií, plynovod musí byť jasne označený od iných potrubí. V prípade spotrebičov, ktoré sú napájané viac ako jedným (plynným) médiom, môže sa použiť ďalší systém farebného označenia pre potrubie za spotrebičovými uzávermi. Popisy by mali byť na štítkoch pri uzáveroch. Zvážiť sa musí označenie maximálneho prevádzkového tlaku plynu (MOP) v určitých odstupoch na potrubí. asi zavisi od RT, co ti to podpisuje ( a ci to vobec prechadza reviziou). U nas lokalne to zlte musi byt.
Odpovedať
@dedo758 preco nemoze ist na medenu plynovu ruru ocelova chranicka?
Odpovedať
@daralbajda To je OK. Stačí napr. bielu rúru v kuchyni na konci oblepiť žltou izolačkou. @mgx Cituješ dobre - musí byť OZNAČENÉ, nemusí byť súvisle žlto natreté ;-) Stúpačky v panelákoch vymieňame za medené rúry, ležaté rozvody za nerezové. Nikto nič nenatiera, iba označujeme. RT s tým nikdy nemal problém... @originalx Tam neviem či som dobre prednášajúceho pochopil, ale bolo to v tom zmysle, že meď v styku z oceľou degraduje (či čo). Opačne nie je problém, oceľové potrubie v medenej chráničke...
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 - nehadam sa, ked to prejde RT, nevidim v tom tiez problem, ak je to oznacene + vodiaci drot+dokumentacia. . U nas RT neakceptoval, ked chlapci nastiekali cerveny kopoflex zltou farbou (lebo zlty Herz akurat nebol a chybalo 20 metrov), ze to nie je pre plyn (horenie...atd.....Myslel som si sice svoje, zlta plastova rurka by sa spravala rovnako ako cerveny kopoflex), ale kedze on za to zodpoveda, vymena za zltu gas chranicku Herz a dalsia revizia bez problemov.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dedo758 no , myslím , že farba by mala byt nezmazatelná .. páska odpadne..
Odpovedať
Áno, radšej farbu. Izolačku som našiel len na bielych rúrach za sporákom, kde keby aj odpadla, je jasné, na čo je rúra...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch

Odpoveď na príspevok od mgx:

@dedo758 - nehadam sa, ked to prejde RT, nevidim …
@mgx dneska mi akurat robili potrubie a tiez mi dali cervenu co po ceste kupili lebo zlta im vcera dosla :D tak dlho som zhanal niekoho kto to pride urobit a cakal kym dojdu, ze som nemal uz silu trvat na zltom a dufat, ze ci sa vobec ukazu este vobec so zltou
Odpovedať
Profilova fotka
@shadowmilan ak to nie je zasypane, kup spray a strekni to zltou farbou. Pripadne konzultuj s RT, co to bude revidovat, aby ste to nevykopavali znovu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@shadowmilan ak to nie je zasypane, kup spray a s…
@mgx to mam na fasade a bude sa zateplovat :D to je uz privod do domu od hodin
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?