Vecné bremeno

Dobrý deň, chcela by som vedieť ako to funguje, pretože už som počula viaceré názory tak sa neviem z toho vymotať. S priateľom by sme chceli ísť stavať, jeho otec má v jednej obci pozemky - jeden z nich je zaradený v územnom pláne obce- problémom je že cez pozemok vedie vodovodná prípojka, čiže je to vecné bremeno. V liste vlastníctva sa píše: Vecné bremeno in rem spočívajúce v povinnosti strpieť právo uloženie vodovodnej prípojky a jej opravy, údržby za použitia technických prostriedkov cez pozemok parcely registra "C" č. , v rozsahu podľa v prospech vlastníka pozemku parcely registra "C" , podľa zmluvy o zriadení vecného bremena č.V-1027/2023 - Pvz 122/2023. Čo to prosím teda znamená - stavať by sme mohli, len by sa musela preložiť tá prípojka ale teraz otázka ďalšia na koho náklady? Na naše? alebo obce? Alebo bude nemožné na tom pozemnku stavať? Budem rada ak ma tu niekto uvedie na pravú mieru ☺️. Vopred vďaka
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od deniska1493:

Dobrý deň, chcela by som vedieť ako to funguje, p…
@deniska1493 ahoj tvoju otázku som skopíroval do AI a píše: na základe toho, čo uvádzate v liste vlastníctva, ide o vecné bremeno typu in rem, čo znamená, že vlastníci pozemku sú povinní strpieť existenciu vodovodnej prípojky a umožniť jej údržbu a opravy – a to aj za použitia technických prostriedkov. Toto právo platí nezávisle od toho, kto pozemok vlastní. Stavať na pozemku teoreticky môžete, ak to povoľuje územný plán, ale: stavba nesmie ohroziť ani znemožniť prístup k vodovodnej prípojke, a nemôže zasiahnuť do ochrannej zóny prípojky (tá býva spravidla 1-2 metre od potrubia – treba overiť u správcu siete). Preloženie vodovodnej prípojky je možné, ale: nie je automatické, musíte získať súhlas správcu siete (napr. vodární), a náklady na preloženie si vo väčšine prípadov hradí stavebník – teda vy. Odporúčam najskôr kontaktovať správcu vodovodu (napr. VVS alebo obec), zistiť presnú trasu a podmienky prípadného preloženia. Tiež si nechajte posúdiť projekt architektom, či je možné stavať bez prekládky. Takže asi tak ... záleží koľko z pozemku zaberá tá prípojka? ide stredom? ak vieš umiestniť stavbu mimo nej tak samozrejme stavať by si mala môcť
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@deniska1493 ahoj tvoju otázku som skopíroval do …
@dexter89 Ahoj vďaka za odpoveď, bohužiaľ tá prípojka ide priamo cez stred pozemku...
Odpovedať

@dexter89 Ahoj vďaka za odpoveď, bohužiaľ tá prí…
@deniska1493 najlepšie je stavať mimo, ale keď to ide stredom a nie je to veľký pozemok tak treba preložiť. Je to prípojka len pre jeden pozemok či ako to ide? Pri tej preložke by sa dala poriešiť hneď aj prípojka pre nový dom, keď by sa už kopalo. Ale teda ak je to pre nejakú veľkú štvrť , tak to radšej spojiť pozemky a posunúť dom. A platí to samozrejme ten, čo to chce zmeniť.
Odpovedať
Profilova fotka

@dexter89 Ahoj vďaka za odpoveď, bohužiaľ tá prí…
@deniska1493 preložiť sa bude dať ale tak určite ti to dajú na tvoje náklady ... keď to je malá prípojka tak pohoda či to je nejaký hlavný vodovod? preložíš a rovno už zriadiš aj pre seba prípojku
Odpovedať
Profilova fotka
menej strašenia a viac logioky, ak je to súkromná prípojka a bola robená bez súhlasu resp, zmenil sa majiteľ, musí si ju preložiť užívateľ. Ten tiež mohol ísť s prípojkou pri hranici pozeku, sú tam 2 m, kde budovy nemôžu stáť.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 ak je tam zmluva o zriadeni vecneho bremena " podľa zmluvy o zriadení vecného bremena č.V-1027/2023 - Pvz 122/2023." niekto s tym vecnym bremenom musel suhlasit a zmluva by mala byt dohladatelna. @deniska1493 Voda sa prelozit da, ale na Vase naklady, co v pripade ze ide o hlavny vodovodny rad nie je zalezitost 100e. Ale mozne to je.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od mgx:

@jan45 ak je tam zmluva o zriadeni vecneho bremen…
@mgx no majiteľ o tom ani nemusel vedieť... zmluvu zriadi kataster aj na zakl. nejakého rozhodnutia napr. vodárni... ak je to vo verejnom záujme mojej svokre tak postavili el. stĺp na záhrade ... ak sa sťažuješ, odvolajú sa na zákon č. č. 251/2012 Z. z. o energetike , ktorá umožňuje ťahať vedenia v extraviláne dokonca aj cez súkromné pozemky bez povolenia a bez vecného bremena... v intraviláne musí po novom už byť zriadené vecné bremeno, ale neviem či je nutný súhlas vlastníka ... resp. či s tým dokážeš niečo spraviť
Odpovedať
Profilova fotka
@dexter89 ano, vecne bremeno v intravilane moze vzniknut zo zakona a majitel o tom vediet kludne nemusi. Dolezite je zistit co je to za vecne bremeno a ako vzniklo. Ak je to sukromna pripojka, moze ju dat prelozit (ak vnikla legalne) na svoje naklady. Ak je to verejny vodovod, tak je to na cene za prekladku/rekonstrukciu.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od mgx:

@jan45 ak je tam zmluva o zriadeni vecneho bremen…
@mgx prípojka môže byť staršieho dáta, tie sa ťahali krížom cez pozemok, prípojka je vždy súkromná a na požiadanie si ju musí majiteľ preložiť na svoje náklady. Vecné bremeno chráni teleso prípojky pred poškodením, nie preložením.
Odpovedať
to vecne bremeno znamena, ze cez ten pozemok ide vodovodna pripojka a majitel tej pripojky (pravdepodobne obec alebo vodarne) ma pravo tam mat to potrubie, opravovat ho, udrziavat, a to aj pomocou techniky, cize bagre a podobne, ked bude treba. v praxi to znamena, ze ak by si chcela na tom pozemku stavat, musi sa brat do uvahy, kde presne ta pripojka ide, nemoze sa nad nou napriklad postavit dom, lebo keby sa nieco pokazilo, musela by sa rozbit podlaha a pod. v niektorych pripadoch sa da pripojka prelozit a tu je ta otazka - na cie naklady. vo vacsine pripadov to ide na naklady stavebnika, teda vas. obec alebo vodarne by to riesili iba vynimocne, napr. ak by sa to tykalo vacsej vystavby alebo sa to dotykalo ich planov.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?