VN na pozemku bez vecneho bremena

Zdravim, uvazujeme o predaji pozemku, ktory sme zdedili. Ide o to, ze cez pozemok vedie VN 22kV - ochranne pasmo 10m, ale tato skutocnost nie je uvedena v LV ako tarcha / vecne bremeno. Ked pozriem dom mojich rodicov, kde takisto vedie VN, v LV je jasne napisane "Zriadenie vecného bremena v súlade s §11 ods.1 a ods.8 zákona č.251/2012 Z.z. spočívajúceho v práve uloženia inžinierskych sieti (vzdušného elektrického vedenia).....ochranné pásmo 10m....atd....." Mate niekto podobnu skusenost, ze vam cez pozemok vedie VN a nie je to uvedene v LV alebo je to uplne bezne? Pre info, okolite pozemky (zastavane) toto VN tiez nemaju uvedene ako vecne bremeno. Zaujemcovia su o tomto samozrejme informovani, kazdopadne plynu z tohto nejake povinnosti pripadne je mozne, ze novemu majitelovi vznikne toto vecne bremeno neskor, ked bude chciet na pozemku stavat (kontaktuje energetikov)? Dakujem za odpovede
Odpovedať
@bee19 Za byvaleho rezimu sa vecne bremeno nezapisovalo, kadial sa rozhodli tahat kable, tadial to islo. Aj ja som mal na pozemku stlp (sice iba 400V) bez vecneho bremena ale prekladku som platil ja. Vy, resp. novy majitel ma iba dve moznosti, bud dodrzi ochranne pasmo alebo da na vlastne naklady urobit prekladku, co budu v pripade VN desttisice EUR. Kazdopadne plati, ze kto vyvola zmenu, ten plati naklady na prekladku a vsadim na to krk, ze zmenu distribucka nevyvola ani omylom.
Odpovedať
My sme mali na pozemku zakopané vedenie 400V, tak isto nebolo zriadené a ani zapísané vecné bremeno. Keď sme žiadali energetiku o odstránenie vedenia, tak si dali vecné bremeno zapísať aj napriek nášmu nesúhlasu.
Odpovedať
@danculd presne tak sme mali pri rodicovskom dome, uprostred predzahradky. Ako dedicka dom sa dotazovala o prelozeni. Odpoved, ako pises. Ale dockala som sa. Pred 2 rokmi stlpy vymienali, umoznili vsetkym dat ich na ine miesto, na hranicu pozemku.
Odpovedať
Dakujem za reakcie. Kazdopadne ako som spominal, pozemok chceme predat. V kupnom predajnej zmluve sa uvadza napr., ze na pozemok neviaznu ziadne tarchy. Kedze momentalne tarcha - vecne bremeno nie je uvedena v LV malo by to byt vporiadku, ale rad by som predisiel moznym problemom v buducnosti. Je mozne ako pisete, ze ked novy vlastnik bude chciet na pozemku stavat, tak mu tam to vecne bremeno pripisu? Ak by s tym nesuhlasil, mohol by to byt dovod na odstupenie od zmluvy? Neviem ci tu mame nejakeho pravnika, ktory by sa mohol vyjadrit :-)
Odpovedať
Trvať na dohode (napr. platba za prenájom) alebo prekládke. Majú dosť peňazí na to, aby si to už konečne všetko vysporiadali. Mne šlo síce len NN vzdušné vedenie nad záhradou (aj susednými), ale po troch rokoch si sami na vlastné náklady vedenie preložili. Oni o všetkých takýchto prípadoch veľmi dobre vedia a iba hrajú o čas a o nervy majiteľov pozemkov. Ak by ste sa obrátili na právnika, máte spor predom vyhraný.
Odpovedať
@bee19 Je potrebné upozorniť kupujúceho: Kúpi to vôbec niekto? @kntsz Spor je vopred prehraný, ak VN bolo postavené v súlade s niekdajšími predpismi. Žiaden nájom nefunguje, maximálne jednorazové odškodnenie, termín však dávno pasé.
Odpovedať
@kntsz Preco by mali platit prenajom alebo prekladku za nieco co bolo postavene v sulade so zakonom v dobe ked to stavali? Ziadny pravnik to nevyhra.
Odpovedať
Profilova fotka
@bee19 do kupnej zmluv dajte clanok ze kupujuci sa oboznamil so stavom danej nehnutelnosti a v tomto stave ich prebera do vlastnictva pripadne sa to da riesit aj osobitne clankom ze na danom pozemku sa nachadza vzdusne NN vedenie s ktorym bol kupujuci oboznameny a nema voci tomu ziadne vyhrady... potom takato kupna zmluva bude nepriestrelna a dodatocne sa o to nemoze sudit /stazovat...
Odpovedať
@draik Je to problém pre právnika. Súčasný právny stav je taký, že na súkromnom pozemku jedného vlastníka, má postavenú stavbu iný súkromník (myslím, že SEPS) - el. vedenie je stavbou. To, že v minulosti to bolo možné, je síce pravda, ale aj tak to bolo protizákonné! Obhájiteľné by to v súčasnosti bolo iba vtedy, ak by to bolo preukázateľne vo verejnom záujme. No a vedenie el. drôtov jedného súkromníka cez pozemok iného súkromníka nie je štátny záujem.
Odpovedať
@dexter89 Tak toto je pekne nemravná rada..... Hodiť to na plecia nevedomému kupujúcemu. Snáď to môže byť riešenie, ak by to kúpil znalý problematiky za nižšiu cenu, ktorý by už predom vedel, že spor vyhrá a že vlastne kupuje bezzávadový pozemok. x-)
Odpovedať
Profilova fotka
@kntsz ale ved pisala ze kupujuci o tom vedeni vie len chcu byt vsetci navzajom kryti ... ja tych ludi nechapem setria par euro pri zivotnych predajoch na vypracovani kupnych zmluv a potom sa sudia 10 rokov a pritom stacilo na zaciatku oslovit nejakeho poradcu na predaj nehnutelnosti a pod... inak k tej nemravnosti ved predpokladam ze take vedenie nadzemne elektricke len tak pri obhliadke pozemku neprehliadnes .... to by si musel slepy byt ... inak raz sme riesili aj pripad ze kupujuci kupil pozemok s podzemnym kablom sranda bola ze o tom kabli nevedel ani predavjuci a to fakt az pri vystavbe a vykopoch na to prisli cim bol znehodnoteny takmer cely pozemok
Odpovedať
@kntsz > "To, že v minulosti to bolo možné, je síce pravda, ale aj tak to bolo protizákonné! " Na zaklade coho tvrdis, ze nemohli stavat vedenia na pozemku ? Videl si zakon o energetike ? Evidentne ani si okolo neho ani nesiel, lebo podla zakona o energetike je narok na jednorazove odskodnenie a nie ziaden najom. Su tam dane aj lehoty, do kedy mas narok poziadat o odskodne.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@asdfb ano presne ako pises. Za komunizmu tahali sudruhovia kable a vedenia ako im prislo a od nikoho si suhlas nepytali takisto telekomunikacie, tie to maju este horsie lebo tie ich stare kable na drevenych koloch vedu kade tade a dokonca o tom nemaju ani poriadnu evidenciu. Sam som mal s takym kablom problem, ktory krizoval nas pozemok a ked som chcel zistit ci je funkcny alebo potrebny tak vypisovania a vypisovania a samozrejme nikto sa necinil. Vsetci sa vyhovaranu na zakon o energetike pripadne telekomunikaciach. Takze vsetci cchu vsetko zachovat a ked vam to vadi tak prekladka na vlasnte naklady co je neskutocne drahe. Inak vecne bremena na stlpy vedenia sa tusim musia zapisovat az teraz od nejakeho roku 2010 tusim. Dovtedy to mal kazdy tazko na haku
Odpovedať
@kntsz trepes dva na tri. Nastuduj minimalne zakon o energetike. Seps do toho pri vn vedeni neplet. Majetkom je najskor lokalna distribucna sustava. Ako bolo spomenute to vedenie je na 99 percent postavene v sulade s pravom.
Odpovedať
@pistikus Neviem, kto tu trepe viacej. Zákon o energetike nerieši vlastnícke vzťahy. Dnes, by také vedenie nepostavili ani ak by "iba" ochranným pásmom zasahovali nad pozemok vlastníka, ktorý s tým nesúhlasí - je účastník stavebného konania a v rámci neho im stavbu zastaví a prípadne pôjdu do sporu ak stavebník nenájde iné riešenie. (Prečo asi je problém napr.s trasovaním dialnic?) Tvojich 99% si strč za širák. :-) Za totáča sa zákonnosť voči súkromníkom v takýchto prípadoch neriešila - pokiaľ v tom nebol problém technický, požiarny, bezpečnostný či hygienický, no a nad prázdnou rolou zjavne nebol. Zákonné to však určite nebolo. Skorej si myslím, že pozemok bol v čase výstavby v užívaní nejakého štátneho družstva a ten nemal problém s tým súhlasiť. Po skutočnom vlastníkovi sa začalo pátrať až v 90-tych rokoch.
Odpovedať
@asdfb videl si Stavebný zákon? Evidentne si okolo neho ani nešiel..... :-)
Odpovedať
@kntsz s tebou je to marne. Posplietal si tu zarucene vyhrate pravne spory s neviem cim. Zivim sa vo firme, ktora robi na vvnkach. Riesil som rozlicne prekladky, vratane stavebneho povolenia, nahrady za zriadenie vecneho bremena, kllaudacie vratane kompletnej realizacie a cuduj sa svete ziadna distribucna spolocnost nikomu neplati prenajom. Cuduj sa svete v zakone mame ze prekladku plati ten kto ju vyvolal. Cuduj sa svete ide o liniove stavby, ktore prechadzaju miestami s xy vlastnikmi a ide to vybavit. Vosli sme xy krat na pozemok k vedeniu, isli na nas volat policiu - nepochodili.
Odpovedať
@kntsz V extraviláne distribúcia bez súhlasu vlastníka pozemku postaví vedenie aj teraz a pomerne bez problémov. Skutočne si naštudujte veci, kým začnete niečo písať. V lepšom prípade vyzeráte len smiešno.
Odpovedať
@kntsz asi je na case prestat sa bit do prs za svoju pravdu, lebo proste pravdu nemas. Zmier sa s tym.
Odpovedať
Profilova fotka
@kntsz pozri si zakon o energetike z roku 2009. Ano ako napisali predchadzajuci v zakone stoji ze mimo zastavaneho uzemia obce mozu elektrarne tahat vedenie BEZ suhlasu vlastnika . Takze ziadne stavebne konanie ani nic dokonca ani v roku 2019. V zastavanom uzemi obce sa musi od roku 2009 zapisovat vecne bremeno. Takze kable natahane pred rokom 2009 nie su a nemusia byt na liste vlastnictva zapisane ako tarcha. Nemyl si to s dialnicami elektrinu potrebuje kazdy a ak by tahanie vedeni prebiehalo tak ako ty pises ze stavebne konanie a vysporiadanie celej trasy tak dodnes by si nemal elektrifikovany ani ty svoj barak.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?