Ťarcha - vecné bremeno mimo pozemku?

Ahojte, natrafili sme na zaujímavý (aj keď dosť úzky) pozemok a zvažujeme jeho kúpu. Na ZBGIS som pozemok našiel podľa čísla parcely, ale nerozumiem dobre Výpisu z listu vlastníctva. V bode ,,C - Ťarchy" je uvedené vecné bremeno: doživotné právo bývania a užívania rodinného domu čs. XYZ v prospech XYZ... Na mape vidím, že rodinný dom s číslom XYZ nie je na tomto pozemku, ale na pozemku oproti cez cestu, ktorý má iné číslo parcely. Znamená to teda, že na pozemku, o ktorý máme záujem, bude problém postaviť dom, aj keď inzerent ho takto ponúka? Som v tomto úplný laik, tak pokojne privítam všetky, aj polopatistické odpovede. Ďakujem pekne :)
Odpovedať
@palker aj na katastri su chyby, treba to preverit
Odpovedať
@palker možno ti odpovie predávajúci...
Odpovedať
@zita19 Ďakujem za odpoveď. Pravdepodobne to naozaj budeme musieť preveriť, ale pre úplnosť dodávam, že vlastník parcely, o ktorú máme záujem je aj vlastníkom pozemku so spomínaným domom. Podľa dátumov narodenia to budú pravdepodobne jeho brat a otec, ktorí majú doživotné právo bývania a užívania rodinného domu. Len nerozumiem, ako to môže súvisieť s navonok úplne iným pozemkom za predpokladu, že nebude chyba v katastri.
Odpovedať
@palker tatko si takto zabezpečil aby syn NIČ nepredal kým ho nedochová smrti...
Odpovedať
@roboza Ďakujem. A ako naschvál syn chce predať :-D
Odpovedať
@palker ked je vlastik ten isty, tak nie su nahodou, obe parcely na jednom LV? A nie je na tom LV nahodou aj ten dom? Ak je to na jednom LV, tak tam je vecne bremeno samozrejme napisane, ale malo by byt definovane aj na parcelu, ale nie vzdy to tam je. Ale lepsie si to overit na katastri.
Odpovedať
@palker Na presnú odpoveď treba vidieť LV so všetkými nehnuteľnosťami. Ak sú na jednom LV, tak ten, ak na viacerých, tak všetky. Treba vidieť presné znenie tej ťarchy. Ak ide o 2 listy vlastníctva, tak z toho, čo si napísal, by som dedukoval, že to bola kedysi jedna parcela, na ktorej stál RD. Na RD sa zapísala ťarcha doživotného užívania. Následne sa pozemok rozdelil a možno úmyselne, možno omylom sa preniesla ťarcha zapísaná k domu na nový LV. Právo doživotného užívania sa zvyčajne zriaďuje k stavbám, ale nie je vylúčené zapísať užívanie aj k pozemku. Preto treba vidieť jeho presné znenie. Ak chceš, pošli mi do súkr. správy názov katastra a čísla listov vlastníctva (alebo listu vlastníctva, ak je jeden). Pozriem to a dám ti vedieť. V každom prípade to zatiaľ nekupuj, aj keď nejak zásadné riziko tam nevidím.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?