Stavebny pozemok - spodna voda, nestabilny povrch

Profilova fotka
Zdravim, riesim kupu stavebneho pozemku na uzemi CZ kde zijem. Na pozemku je z dovodu vyssej hladiny spodnej vody a ilovitej nie uplne stabilnej pody postupovat trochu inak pri zakladani stavby viz. "Studie zalozeni", ktoru dolozil predajca pozemku (stavebna firma, ktora predava dalsie v danej oblasti vacsinu so stavebnym povolenim a projektom). Riesim ekonomicky... ci ma vobec zmysel ist do toho. Dakujem za rady ...
Odpovedať
@tomas_drozda u mna ked statik prisiel na pozemok povedal, ze neschvali vystavbu - il ako plastelina, vysoka spodna voda. spravil sa geologicky prieskum - vrt a narazanie a zistilo sa, ze unosna vrstva je od 4metrov. zakladalo sa do nej na rosty a v poho - poschodova stavba. financne to nebolo az tak moc navyse (osobny usudok + od stavebnej firmy), presne som to ale neratal.
Odpovedať
Profilova fotka
Este prikladam "vypis" z bagrovej sondy
Odpovedať
Profilova fotka
Ako predajca, projektant, staviteľ aj užívateľ geomreží môžem doporučiť použitie dvoj a trojosových geomreží aj pod pásové základy či základovú dosku nie len pod cestami. Geobunky sú zbytočne drahé a pokiaľ nemáte extrémne ďaleko zdroj štrkodrvy je výhodnejšie použiť 2 - 3 vrstvy gepomreží ako geobunky. Taktiež trojosové geomreže sú z titulu výhradného predajcu v CZ aj SK predražené. Treba tam dať tuhé polypropilénové dvojosové geomreže pevnosti 30/30 kN/m napr. v nasledujúcej skladbe : - základová doska 300mm - štrkodrva fr. 0/63 300mm - tuhá PP GM pevnosti 30/30 kN/m - štrkodrva fr. 0/63 300mm - tuhá PP GM pevnosti 30/30 kN/m - netkaná 100% PP geotextília s CBR min 1,5 kN - rastlý terén Pokiaľ je kam oddrenážovať spodná vrstva môže byť zo ŠD fr. 32/63 a pod. geomrežu a nad geotextíliu umiestniť drenážne trubky. Presahy geomreží cez pôdorys uvažovať o 0,5m na každej vrstve a aj pri pozdĺžnom a priečnom preložení ( nadpojení ) geomreže. Pre ťažšiu stavbu je často vhodné použiť viac vrstiev, hrubšiu vrstvu ale aj vyššiu pevnosť geomreže. Naopak pri ľahšej stavbe ( napr. montovaný bungalov ) zvyčajne stači vrchná vrstva aj na takomto slabom podloží z geomreže pevnosti 20/20 kN/m. Pripájam foto zakladanie oporného múru na hladine podzemnej vody a podkladná vrstva s dvojosovou geomrežou pod základovou doskou radovej zástavby.
Odpovedať
Profilova fotka
@kosto13 Dobry den, moc dakujem za reakciu 🙂 Len otazka pokial by sa pouzilo Vami navrhovany priklad riesenia pomocou geo mriezi..., tak je stale potreba vykonat pred vystavbou "konsolidacny nasyp" ?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?