Rozdelenie pozemku vlastník žije v zahraničí ako to viem "na diaľku" s ním papierovo riešiť?

Ahojte obraciam sa na Vás s prosbou o rady Mám podiely v dvoch pri sebe parcelách v každej vyše polovice, jedna vyše 4arov a druhá necelé 3, Orná pôda. Chcem parcelu rozčlenit ešte im z môjho podielu darujem lebo inak to nie je zaujímavé pre niekoho len tak.. niektomu vyhovieť. V jednej parcele mám však vlastníka ktorý pochádza od nás ale žije ďaleko a chodí tu povedzme raz ročne možno v lete. Nie je veľmi ochotná lebo pre ňu nezaujímavá ponuka, ale zabila sumu na ktorej je ochotná, ja však kupovať nechcem keďže suma jak na predmestí v Blave a tam mám 4x toľko ako ona a chcem to geometrickým plánom rozčlenit a keďže vieme že 2are musia byť zachované tak som vymyslela že v každej parcele si nechám cca 1 ár a zvyšok im darujem. Áno je tam v časti stavba z pred x rokov ktorú budeme ďalej riešiť, patrí nám. Otázka je, ako viem na diaľku overiť podpis k dohode o vyporiadaní parcely ? Prípadne iné zmluvy ?alebo odporúčate nechať si to vypracovať notárom? Máte niekto skúsenosti aj s rozdelením súdom? keď naozaj nebude ochotná nebudem mať inú možnosť, ale zatiaľ sa chcem vyhnúť tomu nakoľko bude to asi na dlho a nebude to lacná záležitosť, peniaze radšej investujeme do prerábky. Ďakujem veľmi pekne za cenné rady 🙏😇
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od psmp:

Ahojte obraciam sa na Vás s prosbou o rady Mám po…
@psmp samostatna parcela OP musi mat 20 arov nie 2 are.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@psmp samostatna parcela OP musi mat 20 arov nie …
@sousedekovci89 aha tak mám zlé info, no podstata otázky je iná 😇
Odpovedať
Profilova fotka
asi by som si zistila, ci sa da majitelov podpis overit tam v zahranici u notara a ci ho tu u nas akceptuju. alebo potom sa spytat notara, urcite bude potrebny uradne overeny dokument.
Odpovedať

@sousedekovci89 aha tak mám zlé info, no podstata…
@psmp no ak to je orna poda tak dalej pri tych tvojich vymerach to dalej nema zmysel riesit lebo ti to neodsuhlasia. Pri OP je to 2000 m2 to je 20 arov pri lesnych 5000 m2 co je 50 arov. Ibazeby si chcela poskupovat podiely.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@psmp no ak to je orna poda tak dalej pri tych tv…
@sousedekovci89 zle som napísala tie are, jeden má 4100m2 a druhý 2900m2 Ospravedlňujem sa 😇
Odpovedať

@sousedekovci89 zle som napísala tie are, jeden m…
@psmp v takom pripade sa to da riesit. Zvycajne urady potrebuju uradne overeny podpis. 100% navod ti nedam ale moju skusenost. Cez covid sme kupovali dom, 1 zo 7 vlastnikov zil v ČR pri Brne. Zavreli hranice nedalo sa ho tu dostat na podpis. Chvilu to trvalo ale napriklad banka ho chcela mat fyzicky pritomneho nakoniec suhlasila s overenym podpisom. Prv chcela na zastupitelskom urade, no aj tie zavreli tak nakoniec suhlasili ze to moze overit na miestnej matrike. Takto podpisanu zmluvu sme predkladali aj na katastralny odbor v DS, nemali s tym problem.
Odpovedať

@psmp A chceš tam stavať, či to chceš len na pestovanie obilia?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chrobak7:

@psmp A chceš tam stavať, či to chceš len na pest…
@chrobak7 stavba tam už je
Odpovedať

@psmp Choď sa spýtať na kataster, majú tam právne oddelenie ktoré preveruje všetky doklady, zmluvy pred podpisom. Jeden známy má sestru v Austrálii, mal aj overené preklady a splnomocnenia z Austrálie v AJ, a mal s tým značné problémy, u nás je slovenčina.
Odpovedať
Sme v EU - MUSIA akceptovat anglictinu. Nedat sa odbyt...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od starysomar:

Sme v EU - MUSIA akceptovat anglictinu. Nedat sa …
@starysomar Len úradne overené preklady a niekedy aj písané predpísanou formou, napr. duálnym dvojjazyčnym textom
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@starysomar Len úradne overené preklady a niekedy…
@petersd zistila som na katastri volala som s vedúcou oddelenia Apostil alebo aby vlastník so zmluvou zašiel na veľvyslanectvo a tam stačí overenie podpisu ako u nás na matrike bez prekladov. Takto je to akceptovateľné, čiže držte mi palce nech bude pani ochotná tam zájsť a aby sme sa dohodli 🫣😇
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?