Pripojenie na vodu z pozemku s vela vlastníkmi

Ahojte. Rád by som sa spýtal, či už niekedy niekto riešil problém, že voda je síce v blízkosti pozemku (cca 10m) ale šachta aj napojenie na vodu by musela byť na pozemku s vela vlastníkmi (aj zosnulými), ktorý sa využíva ako cesta ku ďalším domom (dosť frekventovaná). Od vodárni sme dostali presný nákres kde sa pripojiť ale že oni už prípojky nerobia a dali kontakt na človeka, ktorý sa zriaďovaniu prípojok a kopaniu venuje. Povedal, že treba mať povolenie od všetkých vlastníkov toho pozemku (cesty), ale že to nie je reálne. Aký by bol teda postup? nejaké bočné cestičky alebo ako sa to dá obísť, tak aby to bolo v medziach zákona? Už sme tiež skúšali uprosiť ostatných majiteľov okolitých pozemkov, aby sme sa mohli cez nich napojiť na vodu alebo aby tade viedlo potrubie, no márne. Oni majú prípojky na vodu robené dávno, nikto sa na novo nemusel pripájal. Ak sa niekto s niečim podobným stretl, bol by som vďačný za každú radu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od tyrkis1:

Ahojte. Rád by som sa spýtal, či už niekedy niekt…
@tyrkis1 sprav si vodomernú šachtu na svojom pozemku.
Odpovedať
Ahoj, pre ujasnenie, máš nákres od vodární, kde a ako ti to poradili umiestniť? Lebo je rozdiel ak by si mal vodomernú šachtu na svojom pozemku, čo si vlastne určuješ ty, ako píše @megdesign No a k tej šachte sa potrebuješ dostať od bodu napojenia. Trasa od bodu napojenia k tvojej šachte na tvojom pozemku môže viesť cez parcely, ktoré majú viacero vlastníkov, a tam by si od nich potreboval súhlas - súhlas s uložením inžinierskych sietí.
Odpovedať
Keď som si dal žiadosť na vodárne, tak mi presne nakreslili kde by sa mala šachta nachádzať. Nadzádza sa 10m od napojenia na vodu, môj pozemok je 35m od napojenia na vodu. Takže šachta sa má podla vodárni nachádzať na pozemku (ceste) s okolo 60 vlastníkmi, nie na mojom pozemku. "Trasa od bodu napojenia k tvojej šachte na tvojom pozemku môže viesť cez parcely, ktoré majú viacero vlastníkov, a tam by si od nich potreboval súhlas - súhlas s uložením inžinierskych sietí." ... áno to je ten problém ktorý mám, že ak treba od všetých súhlas tak? neexistuje žiadne riešenie ako sa to robí? kedže sú tam nezistení a mŕtvi vlastníci.. "sprav si vodomernú šachtu na svojom pozemku." ... čiže keď si spravím šachtu na svojom pozemku (neviem či existuje nejaká výnimka, aby som si mohol spraviť tak ďaleho šachtu od bodu napojenia) tak tým pádom mi odpadá problém s tým, že budem podkopávať cestu s cca 60 vlastníkmi bez ich súhlasu?
Odpovedať
Osobne by som sa dopytoval na vodárňach, že podľa akého nariadenia ti uložili povinnosť vybudovať šachtu na ich určenom mieste. Nie je to miesto iba ako odporúčanie? Možno niekto skúsenejší doplní dôvod, nepoznám ho. U mňa mi vodárne určili len bod napojenia, kde umiestnenie vodomernej šachty mi projektovali v projekte prípojok pre potrebu stavebného povolenia - a samozrejme, nechal som si ju naprojektovať na mojom pozemku. Ak si vybavíš šachtu na svojom pozemku, tak to nič nemení na tom, že ak budeš mať naprojektovanú trasu IS vody cez danú parcelu, potrebuješ ten súhlas. Jedine, že by si tú parcelu obišiel a skúsil rozmýšľať nad uložením IS cez iné parcely, ak je to možné. Potom je to už klasická pesnička, ak tam máš SPF, už som to niekde písal, pravdepodobne ti zadefinujú podmienku zriadenia vecmého bremena do momentu kolaudácie. Navyše budeš potrebovať súhlas od živých vlastníkov (mimo SPF). Čiže áno, potrebuješ súhlas všetkých vlastníkov danej parcely - živých + neživých, nezistených, prípadne ak je tam aj vlastníkom Slovenská republika - toto všetko spravuje SPF. Postup pri žiadosti súhlasu od SPF: 1. vydanie povolenia na vecne bremeno je len prvy krok, vacsinou je potrebne ku vydaniu stavebneho povolenia, a vyzaduje ho od teba stavebny urad 2. toto im travalo aktualne 1 rok - pol roka zakladali spis, pol roka spis riesili, urgoval som 2x 3. silno odporucam posielat dokumenty podla ich navodu: https://pozfond.sk/stanovisko-a-vecne... - casto sa zabuda na ROEP stanovisko 4. nasleduje plan vytycenia "kadial presne" chcete prechadzat, resp. tahat IS - potrebujete od geodeta vytycenie vecneho bremena 5. nasleduje posudok od znalca, ktory stanovi cenu vecneho bremena podla podkladov od geodeta 6. nasleduje navrh zlmuv od nejakeho pravnika, ktory vam pripravi podklady na zaklade podkladov od znalca 7. nasleduje druha cakacia doba, kedy znovu posielate dokumenty do SPF, kde sa vyjadri k vasim navrhom zmluv a ak suhlasi, rovno ich podpise a zasle vam ich spat - toto moze opat trvat nejaky ten rok 8. ak suhlasia, zmluvy podpise aj vy, idete zavkladovat aj na kataster 9. hotovo Cely proces odhadujem tak na 3-4 roky v idealnom pripade. Dobrou spravou je, ze ak ti bod 1. (suhlasne stanovisko) napisu tak, ze vecne bremeno chcu najneskor ku dnu kolaudacie, tak mozes cakat kym sa SPF vyjadri ku zmluvam na vklad vecneho bremena, no zaroven stavias stavbu.
Odpovedať
Ďakujem všetkým za odpoveď.
Odpovedať
Ešte dopíšem nové poznatky, ak by mal niekto ten istý problém a nevedel čo stým, lebo toto sa človek nikde nedozvie... Už asi 10x som bol na stavebnom úrade a až dnes som sa konečne dozvedel (po tom ako mi každý jeden úradník hovoril niečo celkom iné), že keď mám podiel na tej ceste s veľa vlastníkmi tak mi stačí nadpolovičná väčšina podpisov ostatných vlastníkov (z 80 tich mi stačí 18 takých, čo tam majú najväčšie podiely). Kebyže tam nemám podiel, tak musím mať od všetkých súhlas. Tak len to dopisujem, ak náhodou.. ale či to platí pri všetkých.. na tomto Slovensku nič nefunguje podľa pravidiel.. ale podla osoby úradníka a ako sa momentálne vyspal..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?