Rozdelenie parcely a zastavovacia studia

Dobry den, kupila som vacsiu parcelu a planujem ju rozdelit na 4-5 mensich stavebnych pozemkov ktore chcem nasledne predat. Zakladne podmienky su splnene: parcela sa nachadza v uzemnom plane ako urcena na vystavbu rd, pristupovu cestu mam, siete sa daju potiahnut. Na obecnom urade mi povedali ze potrebujem zastavovaciu studiu. Mate s tym niekto skusenost? Nestaci ak parcelu rozdeli geodet? Som obycajna zena a nikdy v zivote som taketo veci neriesila. A nemam ani peniaze na rozhadzovanie, takze moznost ze nachystam tieto pozemky aj s asfaltovou cestou a pripojkami je u mna nerealna. Ako by ste postupovali vy? Staci to dat vytycit geodetom, urobit mozno provizornu strkovu cestu a skusit to predat takto? V stavebnom zakone som nasla ze pristupova cesta moze byt aj uzitkova a siete by si mohli potiahnut uz buduci majitelia. Pravdupovediac nachadzam sa v dost zlozitej zivotnej situacii a peniaze z predaja by mi velmi pomohli. Za kazdu odpoved budem velmi vdacna.
Odpovedať
Daj rozdelit a rovno aj vytycit pozemok geodetovi a zapis to do katastra. V tomto kroku s tym obec nema nič. Zastavovaciu studiu a vsetko ostatne budu musiet riesit novy majitelia.
Odpovedať
@podko dakujem
Odpovedať
@ibakristina Odhryzla si si dosť veľké sústo... Také niečo robia developeri - kúpia veľkú parcelu, rozkúskujú ju, vybudujú cesty, siete a potom parcely predajú so ziskom. Kde som ja kúpil parcelu, boli pôvodne polia. Pôvodní vlastníci sa rozhodli, že tam vybudujú novú ulicu. Na to trebalo najprv územné rozhodnutie na základe štúdie (v štúdii boli zakreslené novovytvorené parcely, miesto, kde pôjde cesta, kde budú natiahnuté siete), potom sa urobili projekt na cestu, rozvody elektriny, vody, plynu. Keď štúdia bola schválená, na katastri sa zapísali nové parcely. Potom sa čakalo na stavebné povolenia na cestu, osobitne na siete elektriny, kanalizácia a rozvody vody mali vlastný projekt a stav. povolenie, plynárenské siete mali tiež vlastný projekt a stav. povolenie. Medzi tým sa niektoré parcely predali, niektoré si nechali pôvodní vlastníci. Po vydaní stav. povolenia na cestu a siete stav. úrad začal vydávať stav. povolenia na domy. Ale to už som ďaleko. Chcel som napísať , že pôvodní vlastníci sa po cca 2-3 rokoch bez výrazného posunu vpred rozhodli zazmluvniť na výstavbu cesty a sietí a celkové zmanažovanie celého projektu ulice, jednu firmu, ktorá s tým mala skúsenosti (robila predtým developerské projekty v meste). Sami to nedokázali. Dovolím si tipovať, že ani ty to sama nedokážeš. Je to kopec vybavovačiek, projektov, papierov, vyjadrení, behania po úradoch... Buď si zazmluvníš niekoho, kto ti to za nejaký mandátny poplatok povybavuje, alebo sa s nikým spoj, kto do toho dá peniaze a potom si zisk rozdelíte. Alebo to celé predaj developerovi, ktorý z toho urobí obytnú zónu, ale takto na tom nič nezarobíš, lebo ešte to nie sú stav. parcely, len pozemky bez sietí a tie nemajú takú hodnotu, ako stav. parcely so sieťami a prístupovou cestou. A hlavne potrebuješ na to veľa peňazí. Len doplním, že na siete a cestu sme sa skladali všetci vlastníci pozemkov na tej novej ulici (bolo vytvorených 11 parciel). Vybudovanie ulice a sietí stále celkovo cca 180 tisíc €.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?