Pristupova cesta k pozemku podla uzemneho planu

Ahojte, vie mi niekto poradit ako primat ( nechcem pouzit slovo donutit) obec, aby v sulade s platnym uzemnym planom obce zacala konat vo veci vystavby obecnej cesty, ktorou by som ziskala pristup na pozemok? Nielen ja, ale zatial este jedna rodina. Podla uzemneho planu je tam planovana vystavba rodinnych domov a mala by tam vzniknut nova cela stvrt . Uzemie, kde sa moj pozemok nachadza bol minuly rok novym uzemnym planom obce zmeneny zo zelenej zony na obytnu zonu. Problem je totiz v tom, ze moj pozemok od existujucej obecnej komunikacie deli jeden pozemok, ktory kupili novi susedia a ti nesuhlasia s tym, aby cez ich novokupeny pozemok viedla obecna cesta. Ta nova cesta, ktora v sulade s novym uzemny planom obce by mala vzniknut by vlastne pretinala aj moj pozemok po celej sirke v jeho hornej casti a mala by byt napojena na uz existujucu obecnu cestu. Viem, ze obecna cesta je vo verejnom zaujme, ale kedze novy sused je zastupcom starostu obce, tak z pozicie svojho postavenia robi vsetko preto, aby obec nezacala s realizaciou tejto cesty. Pritom je to ten isty pan zastupca starostu, ktory bol aj v predchadzajucom volebnom obdobi zastupcom byvaleho starostu a pokial nebol to jeho pozemok tak dvihal ruku za novy uzemny plan a suhlasil s novym uzemny planom, teda aj s tym, aby sa vyvlastnil pozemok byvalej majitelke a aj moj . Mam ja poziadat obec ( alebo dat podnet) aby zacala konat vo veci vystavby novej cesty? ja by som bola ochotna aj darovat obci moju cast pozemku lebo bez pristupovej cesty mi nik nevyda stavebne povolenie. Neviem, kde zacat.
Odpovedať
Treba vyhľadať geodeta, dať vypracovať geometrický plán, potom na kataster kde vyplníte tlačivo 6/2b následne s potvrdením z katastra pôjdete na obecný úrad kde vyplníte žiadosť o výstavbu prístupovej cesty. Potom na okresný dopravný inšpektorát kde vám vydajú potrebné dopravné značky a môžte si začať stavať cestu k pozemku (samozrejme na vlastné náklady) nemalo by to stáť viac ako 40 000. Závisí od dĺžky prístupovej komunikácie ktorú chcete vytvoriť
Odpovedať
prinutit obec? to ze je v UP planovana vystavba domov a cesty este neznamena ze tie domy a cestu urobi obec a cez sukromny pozemok ani nemoze. od @m249 mas komplet navod.
Odpovedať
To, že je cesta zakreslená v územnom pláne, ešte neznamená, že ju bude financovať obec. Dôležité tiež je, kto vlastní pozemky pod ňou. Len pre zabezpečenie prístupu k budúcim rodinným domom nie je naplnený verejný záujem na vyvlastnení pozemkov pod cestou.
Odpovedať
Profilova fotka
Ono vacsinou sa tie obecne cesty buduju tak ze ich vybuduje a zaplati ten kto chce stavat, (alebo ti ludia co chcu stavat sa poskladaju) a nasledne ich obec za 1€ odkupi 🙉
Odpovedať
@adkas84 pokiaľ nebude sused súhlasiť, cesta cez jeho pozemok nepôjde nikdy. To, že je tá cesta zakreslená v územnom pláne, znamená len to, že stavebný úrad môže na ňu vydať stavebné povolenie, ak oň požiada majiteľ parcely, teda momentálne sused
Odpovedať
@adkas84 :( bohužiaľ obec nie je povinná tú cestu robiť a vôbec nie na súkromnom pozemku, to by ste si potom vy na vlastné náklady, obec to nezaplatí.
Odpovedať
Profilova fotka
@adkas84 ani ja Ťa nepoteším :-( U nás v dedine je veľmi podobná situácia - ale okolo pozemkov vedie poľná cesta, ktorá sa v rámci komasácie už stala obecnou. Starosta rovno povedal, že je v nedohľadne, kedy sa bude budovať táto cesta. V r. 2017 sa urobili rozvody elektriny v zemi, min. rok vodovod a kanalizácia. Mal sa robiť aj plyn, ale zatiaľ to nie je. Už tam stoja 3 domy (SP udeľujú bez problémov), ale chodia domov cez tú obecnú poľnú cestu (tá je fakt rozbitá po stavbe vody a kanalizácie), v zime tam kamarátka (čo tam už býva) zapadla džípom do blata a než ho stačili vytiahnuť, auto tam na týždeň zamrzlo... Obec nedonútiš postaviť cestu ani na obecnom pozemku, nieto ešte na súkromnom. My sme tam tiež chceli stavať, ale keďže v inej časti našej dediny trvalo asi 15 rokov, kým postavili normálnu cestu v inej novej štvrti, tak nemáme ilúzie a opravujeme si náš dom, v ktorom bývame. A to nehovorím o tom, že sa tá poľná cesta v zime neudržuje, nechodia tam smetiari a tak...
Odpovedať
@m249 prve co som urobila bol kontakt na geodeta. Ten povedal, ze tam velmi nie je co merat, lebo samotna obecna cesta je zamerana v uzemnom plane obce a aj s chodnikmi. Tato nova obecna cesta je zakreslena v novom uzemnom plane obce, ktory schvalilo obecne zastupitelstvo. Su tam ti isti poslanci okrem dvoch, ktori schvalili novy uzemny plan v minulom volebnom obdobi. Nova obecna cesta ma spojit uz existujucu obecnu cestu s druhou uz existujucou obecnou cestou , ktora je privadzacou na motorovu cestu 1. triedy. Mozno moja otazka nebola polozena vhodne, ale mna skor zaujima akym sposobom mam oslovit obec, aby zacala v tejto veci konat. Vyvlastnovacie konanie, atd. Ja som bola tiez prekvapena, ked som videla novy uzemny plan, ze v akom rozsahu by sa tato nova cesta dotkal aj mojho pozemku. Ja som ochotna darovat obci cast svojho pozemku bezodplatne a som ochotna aj sponzorsky prispiet na vystavbu tejto cesty . Obecna cesta je vo verejnom zaujme, v tom sme sa zhodli aj s panom starostom.
Odpovedať
@natalka13 no moze sa robit cesta aj ce sukromny pozemok. Obecna cesta je vo verejnom zaujme. Samozrejme musia tomu predchadzat urcite kroky podla zakona. V súlade s ustanovením paragrafu 108 ods. 2 písm. f) stavebného zákona možno vyvlastniť len vo verejnom záujme, a to okrem iného aj pre výstavbu a správu diaľnic, ciest a miestnych komunikácií vrátane zriadenia ich ochranných pásiem podľa osobitných predpisov. Verejný záujem na vyvlastnení musí byť preukázaný vo vyvlastňovacom konaní, o ktorom rozhoduje príslušný stavebný úrad.
Odpovedať
Profilova fotka
@adkas84 nechce sa mi verit ze by sa pustal stavebny urad do niecoho takeho ako je vyvlastnovanie pozemku pod obecnu cestu. Nemyslim si ze tam je az taky velky verejny zaujem, nakolko vam do obce ide ina cesta a nie ste odkazany iva na tuto buducu, ale kiez by som sa mylil.. kolko by pribudlo novych domov?
Odpovedať
@adkas84 všetci čo tú píšu majú pravdu, obec nie je povinná postaviť príjazdovú cestu a ani nemôže na súkromnom pozemku, už je to len na vás na dohode, ale ak ju chceš budeš ju robiť na vlastné náklady, je tu o tom dosť tém, odpovede nájdeš aj tam, možno ti niečo z toho pomôže, verím, že to vyriešite k spokojnosti :) )
Odpovedať
@draik obecna cesta je vo verejnom zaujme,. Uzemny plan je podla zakona vseobecne zavazny dokumentom pre st. organy,, organizacie, institucie, pravnicke aj fyzicke osoby. Cize pre kazdeho. Obecna cesta po vylastneni pozemku je majetkom obce, takze konat by mala obec. Ja sa mozem sponzorsky podielat na jej realizacii :) Obecna cesta je vo verejnom zaujme.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@stanleykoooo no problem je v tom, ze vsetci su na obecnom urade prepojeni:) ako sa hovori ruka ruku myje. Iny pristup tam na tych pozemkoch ( zatial su to iba polia) nie je. Obecna cesta je vo verejnom zaujme. Vyssie som o tom pisala. Moj pozemok je zahrada ktora bola novym uzemnym planom zmenena so zelenej zony na zonu obytnu. Dokonca som dostala od starostu potvrdenie pre banku , ze sa jedna o stavebny pozemok , ked som rucila dcere na hypo Takze raz je to stavebny pozemok a potom nie? Ja nic od nich nechcem len aby to , co si odsuhlasili ( poslanci v obecnom zastupitelstve) zacali naplnat. Je mi jasne, ze to nejde zo dna na den, len nech zacnu konat. Chcela som le vediet ako a kde zacat. Uz som si dojednala termin u pravnika.
Odpovedať
@jakino obecna cesta je vo verejnom zaujme. Ta cesta nema sluzit iba pre mna, ale v buducnosti je tam planovana vystavba celej stvrte a obecna cesta ( ma spajat uz existujucu obecnu cestu s hlavnou cestou navadzajucou na motorovu cestu 1. triedy. Tvoje informacie nie su spravne, ale vdaka za tvoj cas
Odpovedať
@adkas84 > Nic proti, ale je problem s vyvlastnovanim pod dialnicami a nie to pre obecnu cesta na pripojenie par 10 domov v dedine. Na Kysciach dokazali spomalit stavbu dialnice.
Odpovedať
@tomas43 to mi je jasne, ze obec nie je povinna urobit pristupovu cestu k pozemku . Ziaden zakon jej to neprikazujel Moj problem spociva v inom. Ako primat obec k tomu, aby zacala konat v sulade s platnym uzemnym planom. A ja sa nebavim o realizacii sukromnej cesty, ale obecnej cesty tak, ako to bolo vo vedlajsej stvrti, kde byva pan starosta aj pan zastupujuci starosta :) tam obec zriadila obecnu cestu .
Odpovedať
@asdfb aj nam vyvlastnovali pozemok pod dialnicu a museli sme robit kvoli tomu obnovu konania , takze s tym mam skusenosti, toto je nieco celkom ine
Odpovedať
@monikajan toto je trochu iny pripad. Nastudovala som si, ze ziadny zakon neprikazuje obci urobit cestu. Ja som chcela info, kde zacat a ako . Mam uz dohodnuty termin u pravnika.
Odpovedať
@anetik_01 viem, ze obec nie je povinna urobit prijazdovu cestu. Ziaden zakon jej tuto povinnost neuklada. Toto ale nie sukromna cesta , ale obecna. Obecna cesta je vo verejnom zaujme a vtedy sa daju vyvlastnit podla zakona aj sukromne pozemky. Vo vymedzenom rozsahu a podla zakona. O toto mne ale nejde. Vdak za tvoj cas.
Odpovedať
cesta k rodinnym domom nieje verejny zaujem. ked si teraz povedia ze pojde cez stred tvojho pozemku a po bokoch urobia parkovacie miesta a vykupia tvoj pozemok za 2€ za m2 budes dsena z verejneho zaujmu? Ja viem ze na sukromnom pozemku sa.moze stavat cesta, jednu taku som stavala,komplet od projektu po kolaudaciu za svoje €. ako mas oslovit obec?napis si ziadost a uvidis co ti odpovedia.
Odpovedať
okrem toho ak obec nevlastni pozemky pod cestu nemoze nic robit,anilen projektovat cestu.
Odpovedať
@natalka13 je to obecna cesta a ta je vo verejnom zaujme. Pozri si zakon. Na tom sme sa zhodli aj s panom starostom. Ja im svoju cast pozemku darujem a este aj sponzorsky prispejem na vystavbu.
Odpovedať
@natalka13 ta cesta uz tam je aj s chodnikmi. Nechaj tak, uz idem na okresny urad aj mam dohodnute stretnutie s pravnikom. Vdaka za tvoj cas
Odpovedať
@adkas84 Nič v zlom, ale zjavne sa nechcete poučiť. Jednak obec neprinútite stavať (to, že je niečo v územnom pláne vyčlenené na výstavbu tzv. miestnej komunikácie, neznamená povinnosť ju postaviť), jednak z Vami uvedených údajov vyplýva, že obec ani nevlastní pozemky pod plánovanou komunikáciou. To, znamená, že na začiatku by sa obec musela pokúsiť o dohodu s vlastníkmi pozemkov či skôr o vyvlastňovacie konanie a zároveň preukázať verejný záujem, čo sa len pre výstavbu vozovky k súkromným domom preukazuje pomerne ťažko. Okrem toho by samozrejme obec musela vykupovať pozemky pod komunikáciu za trhovú cenu, teda v hodnote stavebných pozemkov. V prípade nesúhlasu vlastníkov pozemkov možno očakávať odvolania a žaloby, teda len táto úvodná fáza potrvá pomerne dlho. Najskôr však obec musí mať vyčlenené peniaze na výkup pozemkov a mať zaistené financovanie vozovky. Ale čo ten verejný záujem....
Odpovedať
@adkas84 vlastním celú štvrť (vyše 30 stavebných pozemkov) a už štvrtý raz riešim dodatok k územnému plánu. Súčasťou týchto papierovačiek sú aj cesty. Tak mi niečo píš o verejnom záujme. Keď niekto povie, že cez jeho pozemok prístupová cesta nepôjde, tak nepôjde. Môže sa starosta s právnikmi aj s verejným záujmom na hlavu postaviť, aj tak tam cesta nebude
Odpovedať
Profilova fotka
Aspon co si pamatam tak naposledy bol verejny zaujem uplatneny pri stavbe zavodu kia. To bola vtedy kauza kde par jedincov blokovalo vystavbu zavodu, ci boli v prave alebo nie to sa teraz hadat nejdem, dolezite je ze tam islo o verejny zaujem. No uplatnit verejny zaujem pre vystavbu par domov to si asi ani ten starosta nedovoli urobit, lebo hned by to bolo v telke jak fekisovce. Inak ja som kupil pozemok tiez kde bola skoro cez stred mojho pozemku planovana kedysi cesta. Uz boli aj vymerane parcely kadial pojde. A nesla. A nikto ma neprinuti k tomu aby som im to daroval alebo predal. Na to moze kazdy zabudnut.
Odpovedať
Profilova fotka
@adkas84 Nečítal som čo je napísané vyššie čiže možno zopakujem čo už je napísané ale v podstate je to tak že územný plán nehľadí na vlastnícke práva v území ktoré reguluje, čiže tam sa nepozerá na to či cesta pôjde po obecnom pozemku alebo po súkromnom ten pozerá jedine na to aby tá cesta bola čo najlepšie umiestnená. Aj keď je v územnom pláne že je dobré aby tadiaľto a tadiaľto bola cesta je to len možnosť a pokiaľ sa nedohodnete s majiteľom pozemku nik s tým neohne. A to sa väčšinou takéto cesty budujú na vlastné náklady majiteľov pozemkov a nie na náklady obce.
Odpovedať
@adkas84 ty stale nerozumies tomu CO JE uzemny plan. cez nas pozemok tiez mala ist cesta, dovidopo niesom blazon aby som umoznila za mnou vystavbu dalsich 30 domov a aby mi popred barak chodili ich auta. v uzemku je cesta a aj ju amme vybudovanu a zavlastne. ale dalej nejde. stavala som tu,lebo je tu ticho a klud.
Odpovedať
@adkas84 Územný plán, len hovorí o tom, že tam je možná výstavba, ale neprikazuje obci tam vybudovať cestu. Ideálne riešenie spojiť sa s vlastníkmi ostatných pozemkov a vybudovať cestu, obec určite nemá financie na budovanie nových ciest, to je žiaľ realita. No a neskôr ak budete mať záujem ju môžete obci predať, tá tam potom bude vykonávať údržbu, samozrejme cena býva symbolická za 1euro. A ďalšia vec, ako píšeš, že tam bola zelená zóna, takže tvoj pozemok je definovaný ako trvalý trávny porast, orná pôda alebo niečo podobné, či? Pojem stavebný pozemok kataster nepozná. Po výstavbe domu, tam potom môžeš mať zastavanú plochu, ale to až po vyňatí z pôdneho fondu, no ale bez prístupovej cesty SP nedostaneš. Takže asi tak. V tomto smere sú chránené práva vlastníkov aj susedných pozemkov. Ty nemôžeš rozhodovať o tom, že tadiaľ musí ísť cesta. Sused ťa musí pustiť na pozemok, ak sa jedná o poľnohospodársku pôdu, takže ak sa nerozhodne inak, tak si tam môžeš tak akurát zemiaky zasadiť predstav si opačnú situáciu, že si koncový dom na ulici a máš kľud. Naozaj by si si sama sebe uškodila a pustila popred dom, stovky nákladných áut, a neskôr osobných?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?