Vjazd na pozemok vs pristupova cesta

Profilova fotka
Chceme stavat na zahrade rodicov. Otazka znie, aku sirku prepisat vedla ich domu, aby sme dostali SP? Plán je taky, ako je zaznaceny oranzovou farbou. Dlhy pas by bol pristup k pozemku, kde chceme stavat. Nazory sa lisia, nakolko neviem, či je nutne to brat ako pristupovu cestu alebo to stačí ako vjazd na pozemok. Na stavebnom urade nam uradnicka nechce poskytnúť informacie, vzdy odpoveda vyhybavo a nie priamo. Je to pas dlhsi ako 50m, ani obratisko by nebol problem. Len ta sirka je rozhodujúca. Ci staci pre vjazd na pozemok 2,2 m a aj tam hned bude brana alebo je to nutne urobit sirsie. Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@minuskad 3 metre stačí aby prešlo aj nakl. auto , dá sa to riešiť zápisom vecneho bremena práva prechodu k parcele č. 24 cez parcelu 22 a 23 - spraviť geometrický plán geodetom, aby určil šírku vecneho bremena a trasu 3 m - nasl. sa to zapiše do LV a máš právo prechodu k svojej parcele, tým pádom by to malo stačiť na stavebné povolenie
Odpovedať
Profilova fotka
@minuskad 2.2m je veľmi málo,na to nedostanete sp podľa mňa. Ved len sanitka ma 2m,hasičská tatrovka 2,5metra. 3m podľa mňa bude ok.
Odpovedať
Profilova fotka
@dexter89 vraj sa uz vecne bremeno neda dat par rokov. Preto to vlastne riesim. Ze uz zacina byt problem stavat domy na zahradach za rodicovskym domom. Este sa opytam geodeta. Snad bude vediet aj on nieco, ked uz mi na stavebom urade nevedia povedat. @lenkica kludne aj 3,5 metra. Len uz sa riesi vraj to, ze treba 5,5 metra. A aj projekt pristupovej cesty. Len mne sa dostala info, ze to staci len ako vjazd na pozemok, tak uz naozaj neviem...
Odpovedať
@minuskad minimum je 3,0 m, lepšie 3,5 m. Riešite spevnenú plochu a vjazd na pozemok. No ak ste viac ako 50 m, musíte zabezpečiť prístup hasičov k stavbe. Pre nich je požiadavka min. 3,0 m voľného priestoru (medzi oplotením) a v mieste v styku s cestou min. 3,5 m. Parametre na únosnosť Vám určí projektant požiarnej ochrany. Oplotenie musíte realizovať celým objemom na vlastnom pozemku, ak nie je inak dohodnuté s vlastníkom susednej stavby. Otázka, čo je z opačnej strany, či tam nie je prístup pre hasičov.
Odpovedať
@minuskad ako píše @halnas je správne, 3m min. šírka, (dal by som ale 3,5m ak sa dá) z dôvodu, ktorý tiež správne píše, že v mieste styku s cestou musí byť min. 3,5m t.j. vjazd (brána) na prístupovú komunikáciu má mať voľný prejazd 3,5m. Svetlá výška prejazdu 4,5m ak by tam zasahoval dajme tomu presah strechy domu rodičov. Zdroj týchto parametrov je: Predpis č. 94/2004 Z. z.Vyhláška Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, ktorou sa ustanovujú technické požiadavky na protipožiarnu bezpečnosť pri výstavbe a pri užívaní stavieb, da sa na nete najst. Ak je od obecnej ulice po vchod do domu viac ako 50m tak je potrebné obratisko (hasiči neradi cúvajú). Berie sa to ako prístupová neverejná komunikácia, tak sa pripravte na konania rozdelené tzn. územné rozhodnutie pre umiestnenie domu a cesty, následne stavebné povolenie na cestu a následne SP na dom.
Odpovedať
Profilova fotka
@minuskad blbosť, sesternica mojej ženy stavala minulý rok a právne mala prístup cez nás, cez vecné bremeno o šírke 3 metre a dĺžke cez 200 m! na stavbu chodili síce z opačnej strany, ale právne tam prístup ešte nebol, takže pre potreby stavebného konania a prístupu v stavbe, figurovalo len toto 3 m vecné bremeno ... @tomo_el čo je to za blbosť, veď bežne ľudia stavajú domy na svojich pozemkoch vzadu, niekedy aj 50, 100 m od hlavnej cesty , a nijak sa nerieši príjazd až k domu, iba na danú parcelu kde je stavba, a nejaké obratiská pre požiarnikov , to by 50% domov nemohli stavať ... ale presne kvôli takýmto premotivovaným úradníkom, trvajú u nás stavebné konania najdlhšie na svete a ľudia kým dostavajú dostanú osýpky a ceny nehnuteľností to tiež navyšuje, kvôli pomalej, a prebyrokratizovanej výstavbe ...
Odpovedať
@dexter89 Presne tak! A je blbosť aj to, že "sa to už nerieši vecnými bremenami". Zriadenie vecného bremena na nehnuteľnosť (alebo trebárs i na hnuteľnú vec) je normálny a stále používaný právny inštitút. Zrejme to však závisí od úradu k úradu, od úradníčky k úradníčke. Jednej bude stačiť iba strohé zriadenie bremena prístupu k Tvojmu pozemku a inej nebude stačiť ani to, keď doložíš ešte aj čísla topánok vlastníkov. Na zriadenie vecného bremena "tzv. práva prejazdu (alebo prechodu, prístupu) na iný pozemok, dokonca ani nie je nutné uvádzať šírku prejazdového priestoru. To už keď niekto začne operovať s metrami, rátaj s tým, že zrejme Ťa bude chcieť dotlačiť aj do toho, aby na to geodet nakreslil GP. Kto v týchto veciach neplával, nech si zmluvu o zriadení vec. bremena dá urobiť notárovi. Je tu totiž dosť podstatná hra, aké slovíčka sa použijú do zmluvy, lebo mnohé znamenajú rôzne právne významy, i keď sa laikovi zdajú rovnaké. Aj právnici, notári, niekedy odfláknu svoju robotu, čo zistíš až po rokoch pri nejakom probléme. Ešte chcem zvýrazniť, že ak už pôjdeš cestou zriadenia vecného bremena, zmluvu si nechaj napísať nie na mená, ale na (nevymenovaných) "vlastníkov pozemkov". Vtedy sa vecné bremeno bude aj dediť, prípadne pri zmene vlastníkov pozemkov bude toto právo automaticky prechádzať s pozemkom na nového vlastníka. (Neviem, či som to zrozumiteľne povedal. )
Odpovedať
@minuskad vecne bremeno sa mu ,,,zriadit in rem -k veci" toto tam.musi byt uvedene Ak mi poslete email- poslem Vam vzor takto napisaneho vecneho bremena A ja osobne by som na ten usek dala urobit geometricky plan... mamina zvycajne dava min sirku takehoto prejazdu 3,5metra..ale najradsej dava 4 metre...aby sa do toho nik neobuval
Odpovedať
Profilova fotka
@halnas oplotenie tej cesty by sme nechceli davat, nakolko vizualne nechceme delit dvor. Rodicia s tym problem nemaju. Snadd sa to bude dat dakto urobiť. @dexter89 tak asi to vsetko zavisi od danej uradnicky.
Odpovedať
Profilova fotka
@mellie111 ma prist geodet a vlastne zameriat, co sa bude prepisovat na nas. Este aj mozem otazku, teda bude stačiť ak aj ponecha tu cestu k stavebnemu pozemku ako dvor ? Aj ked vravel, že bude zistovat, ale radsej nech viem aj ja. Ci to musi byt nejak klasifikovane inak?
Odpovedať
@minuskad zatial je to zahrada...a ak tam uz teraz fyzicky nejaka cesta nie je tak to geodet nemoze len tak preklasifikovat... ak uz tam su naznaky nejakej spevnenej plochy tak to uz musi dat do GP ako ostatne plochy Vy mozte mat vecne bremeno na pravo prechodu a prejazdu peso, konom, vozom, motorovymi vozidlami, atd. Aj po zahrade
Odpovedať
@dexter89 áno príjazd sa rieši iba na parcelu, nie až k domu, ale ku vchodu do domu sa meria vzdialenosť zásahu, čiže ak je dom od hlavnej do 50 m tak to požiarnik oštempluje a nerieši prístup, šírku vjzadzu, obratiská atď. A áno takýmito blbosťami ľuďom komplikujú životy, a teda záleží na miestnom stavebnom úrade ako sa k takýmto prípadom stavia. Parametre na prístup, ktoré vyššie uvádzam bude potrebné dodržať, ak úrad bude vyžadovať súhlasné stanovisko hasičského a záchranného zboru, pretože s veľkou pravdepodobosťou ho budú posudzovať podľa tejto vyhlášky, vlastná skúsenosť. @minuskad Držím palce, nech je úrad rozumný a nehľadá len dôvody ako sa to nedá.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@minuskad ja som geograf a robím momentálne v geodezii aj keď nie geometrické plány a v komerčnej oblasti, tak neovladam na 100% legislativu, ale geodet čo to robí denno denne vám určite poradí... Treba spraviť koridor min. 3m k vašej parcele , cez parcelu rodičov. Druh pozemku nehrá rolu , môže to ostať kľudne ako záhrada, alebo dvor. Dôležité je ako vám písala už aj katarína farská , aby to bolo vecné bremeno in rem - v prospech vlastníka parcely - teda vás, prechod motorovými a nemotorovými vozidlami + nákl. automobilami + nezabudnite na právo viesť prípojky ! to je k stavbe dôležité a tiež sa zakotvuje do vecného bremena. @tomo_el viem trochu z praxe , že tá šírka a požiarne veci sa určite riešia, ak vzniká viac domov, napr. zadávateľka témy by chcela postaviť na parcele za rodičovskými povedzme ulicu z domami 3 -4 domy, to je už o inom, tam musí mať cesta určité parametre širšie + ako píšete obratiska pre požiarnikov a pod., lebo sa predpokladá s väčším pohybom osôb a ide v podstate o developersky projekt. ale takto ak chcú za rodičovským domom postaviť svoj dom, to by sa nemalo tak prísne posudzovať, i keď čo úradník to iný prístup a výklad zákona a pod.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?