Prístupová cesta k pozemku má viac majiteľov

Ahojte. V súčasnosti len rozmýšľame o pozemku a stavaní domu. Momentálne ma zaujíma aby pri vybavovaní potrebných povolení a hypotéky nenastal problém s prístupovou cestou. Prístupová cesta, resp. parcela ktorá by mohla byť prístupovou cestou vlastní viac majiteľov. Moji rodičia majú najväčší podiel. ostatní spoluvlastníci majú podiel, ktorý zdedili napr. 8/720, 8/2160, 3/240 a podobne. Dá sa získať pozemok aj tak, že by som oslovila spoluvlastníkov s najväčším podielom o predaj možno za symbolickú cenu, tým pádom sa moj podiel (spolu s tym rodičovským zvýši) a následne získam aj ostatné podiely nejakým spôsobom, tak aby som všetkých nemusela obehať? Ak sa to dá, aký to je spôsob prosím vás? Ďakujem :)
Odpovedať
1
2
@jozik_zuzik ak vlastníš ľubovoľne veľký podiel na parcele, môžeš cez ňu neobmedzene prechádzať. Nemusíš vôbec riešiť odkupovanie podielov od ostatných. Ak ale budeš chcieť kúpiť ostatné podiely, treba od každého predávajúceho overený podpis na zmluvu, takže obehať ich bude treba
Odpovedať
@jozik_zuzik v územnom a stavebnom konaní budú spoluvlastníci účastníkmi konania, ktorí môžu alebo vôbec nemusia robiť problémy.. pozemok je už zapísaný ako kom. ? Potrebuješ iba nejaký spoluvlast. podiel, aby si mohla ako stavebníčka preukázať vlast. právo k pozemku.. čiže postačí mať iba podiel po rodičoch.. títo môžu svoj podiel darovať alebo predať na základe zmluvy..
Odpovedať
Profilova fotka
Riesil by som to pokial to je pristupova cesta iba k tvojmu domu.
Odpovedať
@jozik_zuzik ak chces stavat alebo co tam chcete robit a si vacsinou vlastnikom nemusis od nich mat nic keby si uz chcela vlastnit vsetko treba to riadne odkupit na zmluvu, ja na vasom mieste keby chcem nieco riesit na pozemku aj ked to nie je moja povinnost aspon by som im to oznamila, ze idem to teda robit a asi by som chcela aj podpisy od nich a cierne na bielom ze si oznamila a este aj suhlasili keby niekto nieco riesi...
Odpovedať
Profilova fotka
je ale mozne, ze po Tebe budu chciet od vecne bremeno kvoli vjazdu. Toto Ti povedia na stavebnom urade. a najlepsie je skupit podiely, ak su pre tych vlastnikov nezaujimave. maju tam 1m2 alebo tam nechodia a nezaujima ich ta parcela a pod... to sa da aj darovacou zmluvou a das im na ruku nejaku kavu a pod. Zalezi kolko je tam vlastnikov. ak je tam aj SPF tak to uz moze byt casovy problem. A hlavne aby boli vsetci na zive:) Ale podiel bez toho aby Ti podielnici nepodpisali kupno predajnu zmluvu alebo darovaciu neziskas. musis obehat vsetkych. ak neziju musis otvorit (=zaplatit) dedicske, nech sa to dodedi a nasledne sa dohodnut s dedicmi (to vies vybavit na komplet sama bez buducich dedicov, ale aj tak to nemozes "zdedit", len ich zastupit.). to je jedina moznost. Kataster Ti to inak nezapise.nemozes niekomu zobrat podiel bez jeho vedomia. keby tam mal hned aj 1/10000 teraz riesime tiez vecne bremeno na pozemku, ktory bol nevysporiadany atd. tak preto to viem.
Odpovedať
Prikladám foto pre lepšie pochopenie. Ak teda uvažujeme, že ideme stavať dom tak by sme chceli na parcele 310/5 a ako príjazdovú cestu by sme využívali parcelu 313/6. všetky ostatné parcely 313 sú ako príjazdové cesty ku domu mojich rodičov a "susedov" teda všetkých dedičov, ktorí sú aj vlastníci príjazdovej cesty, no najväčší podiel majú aj tak rodičia. Je to zvláštne rozparcelované. O parcelu 313/6 sa staráme my. Počula som niekde, že ak je to pozemok o ktorý sa nestarajú majitelia teda v našom prípade všetci :D tak sa dá nejako cez mesto pozemok získať, že ho zverejnia na uradnej tabuly a ak nik neprejavý záujem oň za určitú dobu, mali by priklepnúť pozemok nám. Preto sa pýtam či naozaj taká možnosť existuje. Hľadám najjednoduchší spôsob, pretože tých vlastníkov je tam viac, a niektorí žijú na opačnej strane republiky ( ak teda tam už nevzniklo ďalších xy dedičov). Zaujíma ma to a radšej by som tú prístupovu cestu vlastnila iba ja a partner, pretože napríklad naši mali problém pri refinancovaní, že nevlastnili iba oni príjazdovú cestu.
Odpovedať
@jozik_zuzik až tak sa to nedá uľahčiť a nikde nemáte istotu, že by potom pozemku nikto neskočil. Ja by som to riešil cez ostatných majiteľov aj keď nie sú väčšinoví :)
Odpovedať
Profilova fotka
@habit problém môže nastať, že tie staré parcely, cez ktorú máte prístupovú cestu a má kopu vlastníkov, sú v stave E, teda neprebehli tam pozemkové úpravy, ktorých má momentálne ministerstvo matečnej plne ústa.... :-) inak ak vlastníte celú parcelu 310/5 a máte podiel na tých E aj vy, tak tam môžete normálne prechádzať a použiť to ako vjazd a nepotrebujete ani nič odkupovať ani nikoho obehávať...
Odpovedať
@jozik_zuzik Daným spôsobom parcelu nezískate. Na to, aby ste postavili cestu na 313/6, budete potrebovať súhlas všetkých jej spoluvlastníkov.
Odpovedať
@jozik_zuzik suhlasim so vsetkym tym co pisali ludia vyssie, neda sa to obist tak aby ste tam mohli stavat bez toho aby vam podpisali na to suhlas ostatni, takze drzim palce a dajte vedet ako to dopadlo, ci ste vyriesili a domcek bude :)
Odpovedať
Profilova fotka
Ako písali tí čo písali, že to neobídeš a že potrebuješ súhlas úplne všetkých tak je to tak. Potrebuješ podpis každého jedného. Je to bohužiaľ komplikované, ale je to tak, raz vlastníkmi sú a je jedno či menej ako vy. Ak chceš stavať na niečom čo nepatri len tebe tak treba súhlasí od každého.
Odpovedať
Profilova fotka
@gastan11 nezavadzajte. Nepotrebuje žiadne podpisy. Jedná sa len o prístupovú cestu, nie o pozemok na ktorom chcú stavať ak tomu dobre chápem. Ak na tej parcele cez ktorú chcú prístup má len mizerný podiel, má právo na ňu vstupovať a cez ňu prechádzať k svojej parcele a stavbe a nepotrebuje vecné bremeno práva prechodu ani nič. Výstavba cesty a prechod k svojej parcele sú dve rozdielne veci.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Fyzicky s prístupovou cestou nechcem robiť nič. Ide len o vlastnítcvo, nad ktorým uvažujem aby nenastali v budúcnosti problémy napr. ako u rodičov pri refinancovaní úveru. Zaujímalo ma, aké su najjednoduchšie alternatívy získania podielu, teda ak sú, a či vlastne tento môj nápad má zmysel podľa toho čo tu píšete .. každopádne ďakujem za každú radu :) :) Zatiaľ sa nič nekoná ani nevybavuje, len rozmýšlame čo, akým spôsobom je potrebné vybaviť alebo čo je dobré vybaviť, ako naapríklad vodovod, pretože naši majú studňu a tá by neutiahla dva domy. Nápad stavať dom na pozemku od rodičov je ešte len v úplnom zárodku :D uvidíme čo sa nám splní a podarí :)
Odpovedať
@dexter89 to ano,ale banka s tym ma problem. Banka ziada vecne bremeno,najskor si to over v banke ako sa k tomu postavia. Jedna vec je stavebne povolenie,tam by ti stacil tvoj podiel,ale banky nechcu davat hypoteky na domy,ktore nemaju vysporiadanu pristupovu cestu.
Odpovedať
Z vlastnej skusenosti, je mozne ze v buducnosti budete mat problem vybudovat si tam inzinierske siete. Vstupuje tam stavebny urad, vodarne, plynarne, elektrarne ....a kazdy moze pozadovat od vas ine - niekto nepotrebuje suhlas ostatnych vlastnikov cesty, niekto chce suhlas vacsinoveho vlastnika, resp. vacsiny, niekto pozaduje suhlas vsetkych a niekto chce dokonca vecne bremeno. Zalezi od konkretnej institucie a niekedy aj od konkretneho uradnika, lebo aj ti co sedia vedla seba v kancelarii si zakon vedia vylozit roznym sposobom.
Odpovedať
Profilova fotka
@hoblinka13 @jozik_zuzik Banka s tym problem mať nebude, nakoľko sú väčšinoví vlastníci na všetkých parcelách, ktoré vedú ako prístup k tej veľkej parcele, na ktorej chcú stavať nehnuteľnosť. Okrem toho už vizuálne vidím, že tá parcela je obrovská a dajú sa tam stavať bytovky. Na ich mieste, by som spravil nový Geom. plán a pozemok rozparceloval a ešte v budúcnosti na tom môžu zarobiť majland. Banka len pozemok ohodnotí na poriadne mastnú sumu, teda neviem presne lokalitu tak neviem. Vecné bremeno by ste potrebovali vtedy, ak by tá malá parcelka, ktorá má slúžiť ako prístup, bola CELÁ vo vlastníctve cudzích osôb. vtedy by to bol samozrejme problém. Inak ešte rada z praxe, Vy ako väčšinový vlastník máte prednostné právo na užívanie pozemkov. Takže v prípade, žeby vám tí podielnici nechceli dovoliť vybudovať prípojky, jednoducho ich môžete prehlasovať vy ako väčšinoví vlastníci. V prípade že by ste sa aj tak nesúhlasili, môžete žiadať o vysporiadanie podielového vlastníctva a znova ako väčšinový vlastník získate pásik z daných parciel (čo vám na prístup bude stačiť aj na prípojky), kde budete figurovať ako vlastníci len vy. Ostatným vlastníkom pridelia podľa podielov nejaké smiešne metre na opačnom kraji a vy to máte v suchu. Podieloví vlastníci nemôžu držať a blokovať vám užívanie pozemkov Vám ako väčšinovým vlastníkom, tie časy už pominuli. :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Ahojte,mam taky isty problem.vlastnim pozemok kde prislucha pristupova cesta (este z nej nieje cesta)21 spoluvlastnikom.Ja mam tak isto v tejto ceste podiel,dokonca 3 najvacsi..Na stavebnom urade chcu odomna suhlas na prejazd na moj pozemok od vsetkych 20 spoluvlastnikov.mozu mi zamietnut stavebne povolenie ak neziskam suhlas od vsetkych?Po dvoch sa neda dostat a jeden na truc nesuhlasi. Resp.asi skorej ide nie tak o ten prejazd ale o to ze musim spravit kus pristupovej cesty..takze sa to berie ako drobna stavba...
Odpovedať
@dexter89 nam na stavebnom povedali ze aj ked mam v tej pristupovej ceste (ktora este neni vybudovana)podiel ,potrebujem od ostatnych spoluvlastnikov suhlas na pristupovu cestu..o prejazd ani tak neslo ako o to ze tam budem budovat kusok cesty k svojmu domu..
Odpovedať
@dexter89 teraz pozeram ze ste mi vy uz pisali vas nazor davnejsie..🙂
Odpovedať
@dasenka7 na prístup k svojej nehnuteľnosti cez tento pozemok súhlas ostatných spoluvlastníkov nepotrebujete. No ako píšete je to len pozemok a Vy chcete na danom pozemku umiestniť stavbu (cestu) a k umiestneniu stavby súhlas ostatných spoluvlastníkov potrebujete.
Odpovedať
@halnas toto je prave problem.. dufali sme ci nebude statit tych 90 % vymery suhlasov ostatnych spoluvlastnikov...lebo po 2 sa absolutne neda dostat,a na jedneho je dokonca exekucia..
Odpovedať
@dasenka7 Prístupová cesta nie je drobná stavba. Je to riadna stavba, na ktorú budeš potrebovať projekt, stavebné povolenie, súhlas všetkých vlastníkov a kolaudáciu.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 a kopu casu nervov a prachov :-) ;-)
Odpovedať
Ahojte chcem sa opytat ked chcem stiahnut ornicu na pozemku a tahat tadial IS musim obehat vsetkych spolumajtelov pozemku aby mi dali suhlas ? Dakujem. 🙂
Odpovedať
@mtmratin lepšie je mať písomný súhlas s výkopom a uložením sietí od všetkých majiteľov, ale zo zákona je potrebný len súhlas majiteľov, ktorí majú nadpolovičnú väčšinu
Odpovedať
@jakino Co v pripade, ak je situacie na parcele presne napoly. Tzn., ja mam 1/2 a niekto iny, napriklad SPF ma 1/2. Kto je nadpolovicna vacsina?
Odpovedať
@somecheck nadpolovičná väčšina sú v tomto prípade obaja majitelia dokopy
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Dobrý deň.Chcel by som sa opýtať.Chcem kúpiť záhradu kde na prístupovej ceste by som mal podiel 1/5 a zvyšok prístupovej cesty má jeden vlastník.Môže mi zakázať prejazd po prístupovej ceste z titulu že je väčšinový vlastník prístupovej cesty?Ďakujem
Odpovedať
v takom pripade si myslim, ze je vhodne si spisat pravo prejazdu, ak vam ho udeli, tak vam prejazd potom zakazat nemoze
Odpovedať
@igipop keď budeš spoluvlastník, nemôže ti zakázať cestu využívať. Všetci spoluvlastníci majú rovnaké právo využívať tú parcelu, je jedno či máš podiel 999/1000 alebo 1/1000, využívať ju môžete obaja rovnako. Keď si chce niekto tou parcelou ťahať napr. vodu alebo elektrinu, vtedy musí súhlasiť nadpolovičná väčšina spoluvlastníkov, pri prejazde nie. Ak ideš kupovať od niekoho iného ten 1/5 podiel v ceste, môže túto kúpu 3 roky od kúpy napadnúť ten druhý spoluvlastník, lebo má na ten podiel predkupné právo
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?