Prístupová cesta k pozemku má viac majiteľov

Zobraz úvodný príspevok
Ahojte. V súčasnosti len rozmýšľame o pozemku a stavaní domu. Momentálne ma zaujíma aby pri vybavovaní potrebných povolení a hypotéky nenastal problém s prístupovou cestou. Prístupová cesta, resp. parcela ktorá by mohla byť prístupovou cestou vlastní viac majiteľov. Moji rodičia majú najväčší podiel. ostatní spoluvlastníci majú podiel, ktorý zdedili napr. 8/720, 8/2160, 3/240 a podobne. Dá sa získať pozemok aj tak, že by som oslovila spoluvlastníkov s najväčším podielom o predaj možno za symbolickú cenu, tým pádom sa moj podiel (spolu s tym rodičovským zvýši) a následne získam aj ostatné podiely nejakým spôsobom, tak aby som všetkých nemusela obehať? Ak sa to dá, aký to je spôsob prosím vás? Ďakujem :)
Odpovedať
1
2
@igipop záhradu kde? v obci,tam je najvhodnejšie odpredať zdarma obci, mimo obce v extraviláne alebo v osade? popred môj dom ide taká zmiešaná využívajú ju najviac záhradkári, ale občas i lesy alebo družstvo, a problém z údržbou je stále , kto koľko platiť,opravovať, prejsť môže každý ak má dobré auto lebo cesta je často ako tankodrom po búrkach, nespevnená, preto sa stále ničí eroziou
Odpovedať
@kremlinka Ak je spoluvlastníkom a je jedno, v akom pomere, tak právo prejazdu nemá zmysel. Právo prejazdu má z titulu spoluvlastníctva. Tak, ako napísal jakino.
Odpovedať
@chrobak7 som si myslela, ze sa to tyka len tej vymery, ktora mu podielom prinalezi. ale oki dakujem za objasnenie
Odpovedať
@duzu je to v lese extraviláne
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Dobrý deň Ako ste to vyriešili s tou cestou? Potrebovali ste suhlas všetkých? Však podiel =právo prejazdu a prechodu nechápem prečo musí byt suhlas ostatných… riešime podobne
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od vraj:

Dobrý deň Ako ste to vyriešili s tou cestou? Pot…
@vraj Koho sa pýtaš? Treba kliknúť na "Odpovedať", aby dotyčný vedel, že reaguješ na jeho príspevok, inak ani nemusí vedieť, že mu niekto odpoveda. Ale aj tak - na právo prejazdu je jedno, aký podiel vlastníš. Súhlas všetkých vlastníkov potrebuješ vtedy, ak chceš na danom pozemku realizovať nejakú stavebnú činnosť, alebo robiť nejaké úkony, ktoré sa týkajú všetkých spoluvlastníkov - napr. rozdelenie pozemku.
Odpovedať
@jozik_zuzik ako ste to vyriešili? Bol potrebný suhlas všetkých na prístupovú cestu ?
Odpovedať
@chrobak7 @chrobak7 Ďakujem. Na spoločnom pozemku nechcem stavat nič je to 5m pas ktorý slúži ako cesta pre 3 domy. Mam tam podiel, stačí to ako prístupová cesta? Siete ťahať nechcem tadiaľ. V katastri to ale ako cesta evidované nie je.
Odpovedať

@chrobak7 @chrobak7 Ďakujem. Na spoločnom pozemk…
@vraj Díky za upresnenie otázky. Ak si spolumajiteľom akéhokoľvek pozemku, máš k nemu vlastnícke právo a všetko, čo z toho vyplýva - tzn. užívať ten pozemok. Iný spoluvlastník ti nemôže zakázať cez taký pozemok prechádzať, alebo zdržovať sa na ňom. Niečo iné je už pohľad stav. úradu, ak chceš na svojom pozemku stavať - nie na tom spoločnom. V takom prípade môže požadovať vybudovanie prístupovej cesty k stavebnému pozemku. Ten spoločný pozemok za prístupovú cestu považovať nemusí, je to len pozemok. Môže od teba žiadať, aby si ty (alebo všetci vlastníci) vybudovali na tom pozemku riadnu komunikáciu k pozemku, kde budeš stavať. Ten pozemok v spoluvlastníctve teraz nie je prístupovou cestou, lebo tam žiadna cesta nie je. Je to len pozemok medzi verejnou komunikáciou a stavebným pozemkom. Takže dôležité je stanovisko stav. úradu. Už sa ti k stavebnému zámeru vyjadrili?
Odpovedať
@chrobak7 @vraj Keď je medzi verejnou komunikáciou a Tvojím stavebným pozemkom hoc i viac iných pozemkov, ktorých si Ty vlastníkom, je to stavebným úradom považované, že máš prístup k svojmu staveb. pozemku. Pritom nemusia byť tie pozemky klasifikované ako príjazdová cesta.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@chrobak7 @vraj Keď je medzi verejnou komunikác…
@petersd Nesúhlasím s tebou. Máme tiež spoločný pozemok, cez ktorý sa dá ísť na 11 súkromných pozemkov. Aby sme dostali stav. povolenia, museli sme vybudovať na tom spoločnom pozemku cestu a všetky IS. Ale veď uvidíme, čo jej povedia na stav. úrade.
Odpovedať
@chrobak7 Náš SÚ pozerá na to tak, ako som to napísal
Odpovedať
@vraj Daj potom vedieť, ako si dopadla.
Odpovedať
@chrobak7 ten pozemok slúži ako pristúpova cesta pre ďalšie 3 domy je aj spevnená makadamom. Dám vedieť určite ako dopanememe
Odpovedať

@chrobak7 ten pozemok slúži ako pristúpova cesta …
@vraj Odhliadnuc od stanoviska SU ja na tvojom mieste by som presvedčil tých zvyšných spoluvlastníkov, aby ste vybudovali riadnu betónovú cestu. To chcete celý život chodiť do domu po udupanom makadame? Naprši, tak tam bude blato, v lodičkách tam ani neprejdeš. Keď sa zložíte, neverím, že by to nebolo finančne znesiteľné.
Odpovedať
@chrobak7 dohoda nie je možna s nimi. Oni tam ani nebývajú majú tam iba zdedené malé podiely a robia zle.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@vraj hmm ako to je potom tak, neviem či by sa aj mne chcelo ísť do nejakej stavby cesty, ak by som vlastnil len podiel na ceste. Ono pre vás najlepšie by to bolo fakt odkúpiť a mať proste pokoj, len to nie je v každom prípade také jednoduché
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?