Odpoveď na príspevok od lafrankoni:
Ahojte. Potrebujem poradit ohladom ciernej stavb… @lafrankoni Pozemok Ti nepridelili "z večera do rána", ale v rámci riadneho procesu počas 2. či 3. etapy ROEP. Ten proces trval niekoľko mesiacov, až rokov,.... Spracovávateľ Ti v priebehu toho, posielal kadejaké listy, oznámenia, predbežné návrhy, na ktoré si Ty mohol reagovať. Ľudia však spravidla na to serú a potom keď dôjde k finálnemu odklepnutiu a zaevidovaniu pozemkov, sú prekvapení, čo - a kde sa im ušlo. Nemôžem si pomôcť, ale Tvoj prípad mi to silne pripomína. Ak sa mýlim, tak prečo si počas procesu ROEP nevzniesol pripomienku a nechcel pozemok s cudzou studňou ? Teraz to máš na LV a črtá sa celkom vážny susedský problém.Odpoveď na príspevok od petersd:
@lafrankoni Pozemok Ti nepridelili "z večera do … @petersd Za prve, dostali ho rodicia a ja som si vyberat nemohol. Ja som ho "zdedil", ak to tak mozem nazvat. A za druhe, komplet cela dedine je "prestudnovana", takze si nebolo z coho vyberat a po tretie, ten pozemok je uplne krasny, ticho, pod horou, zatial ziadni susedia, slepy pozemok, cize tam bude stale klud a cely den na slnku, cize doslova slnecny. Ten sused, ktory ma tu studnu, nie je az tak doslova sused, kedze postavene ma az za potokom.Odpoveď na príspevok od lafrankoni:
@petersd Za prve, dostali ho rodicia a ja som si … @lafrankoni Hm,... takže nakoniec aj dobre, že je tam studňa... Tak čo potom idem riešiť? 🤣Odpoveď na príspevok od lafrankoni:
@petersd Za prve, dostali ho rodicia a ja som si … @lafrankoni Chod za starostom a skus sa s nim porozpravat co navrhuje on,ake mas moznosti.Ved ked je to robene na cierno,tak aj v jeho zaujme by malo byt poriesit to nejak.Odpoveď na príspevok od petersd:
@lafrankoni Hm,... takže nakoniec aj dobre, že je… @petersd Snazite sa pisat gramaticky spravne, ale citanie s porozumenim nic nevravi? Teraz sa do vas nenavazam. Pytal som sa, ci to moze mat nejake nasledky. To, ze on sa bude cely zivot "fucat", mi nestoji ani sa nad tym zastavovat. Kedze som ho slusne poprosil, boli sme sa tam aj spolu pozriet. A tie jeho zvasty, hej, hej, jasne, ziadny problem. A pan zaspal akosi:) To sa tyka jeho zdroja pitnej vody, nie mojho. Kebyze ja mam taku situaciu, tak sa to snazim co najrychlejsie a najefektivnejsie upravit...ale vsetci sme rozdielni.Odpoveď na príspevok od kuracinarez:
@lafrankoni Chod za starostom a skus sa s nim por… @kuracinarez Zdravim. No, bol som. Starosta povedal presne to, ako som aj ja navrhol. Prekopat to na hranicu. Teraz ho citujem "a ak nie, pretnes, pretnes". Starosta ma teraz inych starosti, kedze u nas je velky stavba boom a kazdy pyta robit nieco, ci cestu, ci elektriku, tak ma dost svojich starosti.Odpoveď na príspevok od lafrankoni:
Ahojte. Potrebujem poradit ohladom ciernej stavb… @lafrankoni kontaktuj slušne suseda dokopy 3 krát (raz si už urobil, ak čítam správne) a ak sa nič nezmení, použi na neho bič (sám si naznačil). A prečo 3 krát? Prvý krát to môže byť náhoda (sused zabudol), druhý krát nehoda (sused rieši iné veci) ale tretí krát je to vždy zámer. Odporúčam písomne, aby netvrdil, že o ničom nevie. Mnohí ľudia manipulujú a klamú akoby sa nechumelilo..Odpoveď na príspevok od lafrankoni:
@kuracinarez Zdravim. No, bol som. Starosta poved… @lafrankoni Tak skus este raz zastavit majitela studne,ze si sa rozpraval so starostom a ze navrhuje dat to na hranicu a ze chces oplotit pozemok atd...Odpoveď na príspevok od gadefox:
@lafrankoni kontaktuj slušne suseda dokopy 3 krát… @gadefox Moze to maj ine nasledky, okrem zlych susedskych vztahov? Proste ta studna tam nema co robit. Ako moze mat niekto nieco na cudzom pozemku? Ci sa mylim?Odpoveď na príspevok od lafrankoni:
@gadefox Moze to maj ine nasledky, okrem zlych su… @lafrankoni je o studni nejaká zmienka (ťarcha) na LV? Musia ti najprv dokázať, že si hadicu presekol ty (ak sa rozhodneš k radikálnemu riešeniu).. ale k ničomu ťa nenabádam - kontaktuj ho znova, ale teraz na neho pritlač, že plánuješ stavať a nehody sa na stavbe holt stávajú.. aby sa nestalo, že bude mesiac+ bez vody..Odpoveď na príspevok od gadefox:
@lafrankoni je o studni nejaká zmienka (ťarcha) n… @gadefox Ziadna zmienka tam nie je. Uplne nic.Odpoveď na príspevok od lafrankoni:
@gadefox Ziadna zmienka tam nie je. Uplne nic. @lafrankoni studňa teda oficiálne neexistuje. Nie si predsa povinný zisťovať, či nejaké predmety na tvojom pozemku niekomu patria, ani kam vedie neznáma hadica.. (hodne zjednodušene)Odpoveď na príspevok od gadefox:
@lafrankoni studňa teda oficiálne neexistuje. Nie… @gadefox Dakujem krasne.Odpoveď na príspevok od lafrankoni:
@gadefox Dakujem krasne. @lafrankoni hodil som to pre istotu do AI a toto mi vyflusla - možno ti to pomôže v ďalšom postupe.AI odporúča:To, či váš kamarát môže mať problémy, ak studňu odstráni, závisí od viacerých faktorov — aj keď na liste vlastníctva nie je zapísaná žiadna ťarcha. 1. Vlastnícke právo k studni Podľa § 120 ods. 2 Občianskeho zákonníka je studňa súčasťou pozemku, pokiaľ nie je vo vlastníctve inej osoby. >Ak ju niekto iný postavil na základe práva (napr. dohoda, vecné bremeno), ale právo nebolo zapísané do katastra, právne môže vzniknúť komplikácia, ak sa preukáže, že nie je jeho. 2. Možný faktický užívateľ Ak ju využíva sused alebo obec (napr. ako jediný zdroj vody pre nehnuteľnosť), môžu mať tzv. vydržané právo užívania alebo právo z iného právneho titulu. Aj keď nie je zapísaná ťarcha, dotknutá osoba môže podať žalobu na ochranu práva a domáhať sa náhrady škody alebo obnovenia stavu. 3. Vodoprávne predpisy Studňa je vodná stavba a jej likvidácia spadá pod vodný zákon a stavebný zákon. Na odstránenie je spravidla potrebné povolenie (od príslušného okresného úradu – odbor starostlivosti o životné prostredie). Neoprávnené zasypanie alebo poškodenie môže byť posudzované ako priestupok alebo dokonca ako trestný čin poškodzovania cudzej veci, ak by sa preukázalo, že niekomu patrí. 4. Riziko sporov Ak niekto tvrdí, že má právo zo studne čerpať vodu, môže váš kamarát skončiť v občianskom spore. Ak studňa zásobuje aj iný pozemok, jej odstránenie by mohlo byť posúdené ako neoprávnené odňatie alebo obmedzenie práva.
Zistiť históriu studne – kto ju vybudoval, či bola evidovaná ako vodná stavba, či existuje stará zmluva. Osloviť okresný úrad – odbor životného prostredia pre informáciu, či je zapísaná v ich evidencii. Overiť, či ju nevyužíva sused alebo iná osoba, a prípadne s nimi uzavrieť dohodu.
Odpoveď na príspevok od lafrankoni:
@gadefox Moze to maj ine nasledky, okrem zlych su… @lafrankoni "Ako moze mat niekto nieco na cudzom pozemku? Ci sa mylim?" Ak čítam správne, tak ten pozemok zmenil majiteľa, čiže hadica aj studňa tam bola už pred tou zmenou vlastníctva. Jeho škoda, že on nemá ten pozemok a išlo by mu to po svojom už oficiálne. Sú nejaké možnosti: 1. Spraví si po dohode novú hadicu 2.neriešiť hadicu ak je niekde mimo plánovanej stavby a keď sa niečo pokazí, spraví si novú už na hranici 3. Pred stavbou ho informovať že vtedy a vtedy sa bude stavať a keďže nie je v evidencii žiadna ťarcha, bude sa kopať bagrom podla projektu (vtedy si asi uvedomí že to môže preťať a v jeho záujme by sa mal ozvať) 4. Vymeniť si s ním pozemok, ak by mal nejaký podobný a možno by mu to viac vyhovovalo 5. Využiť že tam je studňaOdpoveď na príspevok od lafrankoni:
@gadefox Dakujem krasne. @lafrankoni ak na pozemko plánuješ stavať, tak tiež budeš potrebovať zdroj vody. Studňu môžu využívať aj dva domy. Tak sa dohodni so susedom že to pretrasovanie hadice urobíte pri príprave tvojeje prípojky tak, aby ti to vyhovovalo. Netreba ihneť kaziť vzťahy, najmä ak tam plánuje celý život žiť, ale snažiť sa nájsť najlepšie riešenie pre oboch.Odpoveď na príspevok od nicearty:
@lafrankoni ak na pozemko plánuješ stavať, tak ti… @nicearty Tiež ma to na začiatku napadlo, ale Spolky - diablové volky. Iba otázka času, kedy sa to vypomstí.Odpoveď na príspevok od roman_x:
Tak do daj do chráničky aj keby to šlo naprieč po… @roman_x Prepacte, ale comu presne ste nepochopili? Hadica ide cez stred stavebneho pozemku. Cize vo vasom pripade, ako by ste kopali? Po vzduchu? Vari by ste tu hadicu NEVYTRHALI, aby ste boli spokojny!!! Jedna sa o to, ze som mu slusne povedal, o co sa jedna a pan ma totalne v pazi uz viac ako rok. A to sa jedna o jeho privod vody, nie moj! Vy matrix.Odpoveď na príspevok od lafrankoni:
@roman_x Prepacte, ale comu presne ste nepochopil… @lafrankoni mňa najviac zaskočilo, že chce, aby si susedovi zafinancoval chráničku a investoval svoj čas na ochranu jeho hadice.Odpoveď na príspevok od gadefox:
@lafrankoni mňa najviac zaskočilo, že chce, aby s… @gadefox Mozno to je ten sused:DDOdpoveď na príspevok od lafrankoni:
@roman_x Prepacte, ale comu presne ste nepochopil… @lafrankoni normalne by som mu povedal,ze ma nejaky ferovy cas na poriesenie,napr do konca mesiaca. Ak si to neporiesi,tak by som si siel po svojom a nejaka susedova voda by ma nezaujimala.Odpoveď na príspevok od kkristian:
@lafrankoni normalne by som mu povedal,ze ma neja… @kkristian Ahoj. Minuly rok som mu povedal, ze tento rok planujem staviat, tak by bolo dobre, kebyze si tu hadicu uz minuly rok prehodi. Staviat som nechcel tento rok, ale buduci, chcel som ho trosku pohnat. Ale nevydalo.Odpoveď na príspevok od kkristian:
@lafrankoni normalne by som mu povedal,ze ma neja… @kkristianA to je chyba. Keď príde na lámanie chleba, bude tvrdiť, že o tom počuje prvý krát. Písomne, aj keď je to sused.by som mu povedal
Odpoveď na príspevok od gadefox:
@kkristian >by som mu povedal A to je chyba. Ke… @gadefox ja by som tvrdil,ze tam nikdy som tam ziadnu hadicu nevidel,projektovu dokumentaciu od toho asi nema.Odpoveď na príspevok od kkristian:
@gadefox ja by som tvrdil,ze tam nikdy som tam zi… @kkristian chápem kam smeruješ, ale "núdzové" riešenia by som verejne na sockách nezdielal, pokiaľ nepoužívaš VPNku (a aj to je nedostatočné - dokážu si ťa nájsť). Ako prvé by som napísal doporučený list, v ktorom by som pritlačil (vždy je nádej, že sused dostane rozum alebo sa zľakne). Ostatné závisí od toho, či máš na radikálne riešenie nervy (bo sused určite nebude nadšený, že zrazu nemá pitnú vodu a bude protestovať).