Cudzia studna na pozemku

Ahojte. Potrebujem poradit ohladom ciernej stavby, ktora ma uz dlhsie trapi. Pred dvoma rokmi sa skomasovala nasa dedina a na nasom pozemku, ktory nam "pridelili", sa nachadza studna, ktora je zdrojom pitnej vody pre suseda, ktory tam uz tu studnu sice ma 15 rokov, ale uz teraz po novom je na nasom pozemku. Predtym ta cast, ako aj cela dedina bola rozparcelovana a ucastnikov habadej. Takze kazdy si kopal studnu, kde bol pramen a potom to zviedol do svojho domu, teraz samozrejme idu tie hadice cez x parciel. Minuly rok som ho poprosil, aby si tu hadicu osadil na hranicu pozemku, ak mu to moj sused tiez dovoli. Studna sa nachadza na uplnom rohu pozemku pod lesom a z nej tecie prepadova voda po celom pozemku a hadica ide krizom, krazom. Studna by mi ani tak nevadila, kedze je uplne na rohu. Len ta hadica. Doteraz sa nic nepohlo a tvari sa, ako by sa ani nechumelilo. Ked zacnem staviat, pretnem mu hadicu, napr. pri kopani, mozem mat z toho nejake nasledky, aj ked som ho informoval?. Ano, viem, ze je to este aj cierna stavba, ak sa to da tak nazvat. Len pre info. Dakujem za relevantne odpovede. PS: nie som z tych, ktori by prisli a ani sa nepytali, pretali hadicu a rob si co chces. Viem, ze ma mensie deti a iny prijem pitnej vody nemaju.
Odpovedať
1
2

Odpoveď na príspevok od lafrankoni:

Ahojte. Potrebujem poradit ohladom ciernej stavb…
@lafrankoni Pozemok Ti nepridelili "z večera do rána", ale v rámci riadneho procesu počas 2. či 3. etapy ROEP. Ten proces trval niekoľko mesiacov, až rokov,.... Spracovávateľ Ti v priebehu toho, posielal kadejaké listy, oznámenia, predbežné návrhy, na ktoré si Ty mohol reagovať. Ľudia však spravidla na to serú a potom keď dôjde k finálnemu odklepnutiu a zaevidovaniu pozemkov, sú prekvapení, čo - a kde sa im ušlo. Nemôžem si pomôcť, ale Tvoj prípad mi to silne pripomína. Ak sa mýlim, tak prečo si počas procesu ROEP nevzniesol pripomienku a nechcel pozemok s cudzou studňou ? Teraz to máš na LV a črtá sa celkom vážny susedský problém.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@lafrankoni Pozemok Ti nepridelili "z večera do …
@petersd Za prve, dostali ho rodicia a ja som si vyberat nemohol. Ja som ho "zdedil", ak to tak mozem nazvat. A za druhe, komplet cela dedine je "prestudnovana", takze si nebolo z coho vyberat a po tretie, ten pozemok je uplne krasny, ticho, pod horou, zatial ziadni susedia, slepy pozemok, cize tam bude stale klud a cely den na slnku, cize doslova slnecny. Ten sused, ktory ma tu studnu, nie je az tak doslova sused, kedze postavene ma az za potokom.
Odpovedať

@petersd Za prve, dostali ho rodicia a ja som si …
@lafrankoni Hm,... takže nakoniec aj dobre, že je tam studňa... Tak čo potom idem riešiť? 🤣
Odpovedať

@petersd Za prve, dostali ho rodicia a ja som si …
@lafrankoni Chod za starostom a skus sa s nim porozpravat co navrhuje on,ake mas moznosti.Ved ked je to robene na cierno,tak aj v jeho zaujme by malo byt poriesit to nejak.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@lafrankoni Hm,... takže nakoniec aj dobre, že je…
@petersd Snazite sa pisat gramaticky spravne, ale citanie s porozumenim nic nevravi? Teraz sa do vas nenavazam. Pytal som sa, ci to moze mat nejake nasledky. To, ze on sa bude cely zivot "fucat", mi nestoji ani sa nad tym zastavovat. Kedze som ho slusne poprosil, boli sme sa tam aj spolu pozriet. A tie jeho zvasty, hej, hej, jasne, ziadny problem. A pan zaspal akosi:) To sa tyka jeho zdroja pitnej vody, nie mojho. Kebyze ja mam taku situaciu, tak sa to snazim co najrychlejsie a najefektivnejsie upravit...ale vsetci sme rozdielni.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kuracinarez:

@lafrankoni Chod za starostom a skus sa s nim por…
@kuracinarez Zdravim. No, bol som. Starosta povedal presne to, ako som aj ja navrhol. Prekopat to na hranicu. Teraz ho citujem "a ak nie, pretnes, pretnes". Starosta ma teraz inych starosti, kedze u nas je velky stavba boom a kazdy pyta robit nieco, ci cestu, ci elektriku, tak ma dost svojich starosti.
Odpovedať
Profilova fotka

Ahojte. Potrebujem poradit ohladom ciernej stavb…
@lafrankoni kontaktuj slušne suseda dokopy 3 krát (raz si už urobil, ak čítam správne) a ak sa nič nezmení, použi na neho bič (sám si naznačil). A prečo 3 krát? Prvý krát to môže byť náhoda (sused zabudol), druhý krát nehoda (sused rieši iné veci) ale tretí krát je to vždy zámer. Odporúčam písomne, aby netvrdil, že o ničom nevie. Mnohí ľudia manipulujú a klamú akoby sa nechumelilo..
Odpovedať

@kuracinarez Zdravim. No, bol som. Starosta poved…
@lafrankoni Tak skus este raz zastavit majitela studne,ze si sa rozpraval so starostom a ze navrhuje dat to na hranicu a ze chces oplotit pozemok atd...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gadefox:

@lafrankoni kontaktuj slušne suseda dokopy 3 krát…
@gadefox Moze to maj ine nasledky, okrem zlych susedskych vztahov? Proste ta studna tam nema co robit. Ako moze mat niekto nieco na cudzom pozemku? Ci sa mylim?
Odpovedať
Profilova fotka

@gadefox Moze to maj ine nasledky, okrem zlych su…
@lafrankoni je o studni nejaká zmienka (ťarcha) na LV? Musia ti najprv dokázať, že si hadicu presekol ty (ak sa rozhodneš k radikálnemu riešeniu).. ale k ničomu ťa nenabádam - kontaktuj ho znova, ale teraz na neho pritlač, že plánuješ stavať a nehody sa na stavbe holt stávajú.. aby sa nestalo, že bude mesiac+ bez vody..
Odpovedať

@lafrankoni je o studni nejaká zmienka (ťarcha) n…
@gadefox Ziadna zmienka tam nie je. Uplne nic.
Odpovedať
Profilova fotka

@gadefox Ziadna zmienka tam nie je. Uplne nic.
@lafrankoni studňa teda oficiálne neexistuje. Nie si predsa povinný zisťovať, či nejaké predmety na tvojom pozemku niekomu patria, ani kam vedie neznáma hadica.. (hodne zjednodušene)
Odpovedať
Profilova fotka
To hovorí teória, prax je na Slovensku odlišná (kocúrkovo). Takže by som poslal susedovi doporučený list, v ktorom ho upozorníš, že na pozemku budeš stavať a požiadaš ho, aby v zmysle rozhovoru zo dňa [dátum] studňu presunul na hranicu pozemku do [dátum].
Odpovedať

@lafrankoni studňa teda oficiálne neexistuje. Nie…
@gadefox Dakujem krasne.
Odpovedať
Profilova fotka

@gadefox Dakujem krasne.
@lafrankoni hodil som to pre istotu do AI a toto mi vyflusla - možno ti to pomôže v ďalšom postupe.

To, či váš kamarát môže mať problémy, ak studňu odstráni, závisí od viacerých faktorov — aj keď na liste vlastníctva nie je zapísaná žiadna ťarcha. 1. Vlastnícke právo k studni Podľa § 120 ods. 2 Občianskeho zákonníka je studňa súčasťou pozemku, pokiaľ nie je vo vlastníctve inej osoby. >Ak ju niekto iný postavil na základe práva (napr. dohoda, vecné bremeno), ale právo nebolo zapísané do katastra, právne môže vzniknúť komplikácia, ak sa preukáže, že nie je jeho. 2. Možný faktický užívateľ Ak ju využíva sused alebo obec (napr. ako jediný zdroj vody pre nehnuteľnosť), môžu mať tzv. vydržané právo užívania alebo právo z iného právneho titulu. Aj keď nie je zapísaná ťarcha, dotknutá osoba môže podať žalobu na ochranu práva a domáhať sa náhrady škody alebo obnovenia stavu. 3. Vodoprávne predpisy Studňa je vodná stavba a jej likvidácia spadá pod vodný zákon a stavebný zákon. Na odstránenie je spravidla potrebné povolenie (od príslušného okresného úradu – odbor starostlivosti o životné prostredie). Neoprávnené zasypanie alebo poškodenie môže byť posudzované ako priestupok alebo dokonca ako trestný čin poškodzovania cudzej veci, ak by sa preukázalo, že niekomu patrí. 4. Riziko sporov Ak niekto tvrdí, že má právo zo studne čerpať vodu, môže váš kamarát skončiť v občianskom spore. Ak studňa zásobuje aj iný pozemok, jej odstránenie by mohlo byť posúdené ako neoprávnené odňatie alebo obmedzenie práva.

AI odporúča:

Zistiť históriu studne – kto ju vybudoval, či bola evidovaná ako vodná stavba, či existuje stará zmluva. Osloviť okresný úrad – odbor životného prostredia pre informáciu, či je zapísaná v ich evidencii. Overiť, či ju nevyužíva sused alebo iná osoba, a prípadne s nimi uzavrieť dohodu.

Odpovedať

@gadefox Moze to maj ine nasledky, okrem zlych su…
@lafrankoni "Ako moze mat niekto nieco na cudzom pozemku? Ci sa mylim?" Ak čítam správne, tak ten pozemok zmenil majiteľa, čiže hadica aj studňa tam bola už pred tou zmenou vlastníctva. Jeho škoda, že on nemá ten pozemok a išlo by mu to po svojom už oficiálne. Sú nejaké možnosti: 1. Spraví si po dohode novú hadicu 2.neriešiť hadicu ak je niekde mimo plánovanej stavby a keď sa niečo pokazí, spraví si novú už na hranici 3. Pred stavbou ho informovať že vtedy a vtedy sa bude stavať a keďže nie je v evidencii žiadna ťarcha, bude sa kopať bagrom podla projektu (vtedy si asi uvedomí že to môže preťať a v jeho záujme by sa mal ozvať) 4. Vymeniť si s ním pozemok, ak by mal nejaký podobný a možno by mu to viac vyhovovalo 5. Využiť že tam je studňa
Odpovedať
Článok sa načítava...
Tak do daj do chráničky aj keby to šlo naprieč pozemkom, čo mu to chceš teraz vytrhať? Budeš potom spokojný? OBEC sa má v prvom rade postarať o vodu. Sú pozemky, ktoré sú suché, nič tadiaľ nejde a ani voda z hĺbky nemusí byť v poriadku. A ty skadiaľ budeš mať vodu? Bude obec robť rozvody? Téma ako z matrixu, nechápem.
Odpovedať
Kedysi, nad dedinou bol výdatný prameň, obec nemala groš, tak sa ľudia dohodlil, spravili si pod prameňom betónový rezervoár a z neho šla hlavná vetva, ktorá sa delila na celú ulicu a raz do roka vodu odstavili na 1 deň a ženy šli chlórom rezervoár vyčistiť, mesačné náklady = 0 korún. Dnes sa všetci budú vzájomne škrtiť a vodu nebude mať nik!
Odpovedať

@gadefox Dakujem krasne.
@lafrankoni ak na pozemko plánuješ stavať, tak tiež budeš potrebovať zdroj vody. Studňu môžu využívať aj dva domy. Tak sa dohodni so susedom že to pretrasovanie hadice urobíte pri príprave tvojeje prípojky tak, aby ti to vyhovovalo. Netreba ihneť kaziť vzťahy, najmä ak tam plánuje celý život žiť, ale snažiť sa nájsť najlepšie riešenie pre oboch.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od nicearty:

@lafrankoni ak na pozemko plánuješ stavať, tak ti…
@nicearty Tiež ma to na začiatku napadlo, ale Spolky - diablové volky. Iba otázka času, kedy sa to vypomstí.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od roman_x:

Tak do daj do chráničky aj keby to šlo naprieč po…
@roman_x Prepacte, ale comu presne ste nepochopili? Hadica ide cez stred stavebneho pozemku. Cize vo vasom pripade, ako by ste kopali? Po vzduchu? Vari by ste tu hadicu NEVYTRHALI, aby ste boli spokojny!!! Jedna sa o to, ze som mu slusne povedal, o co sa jedna a pan ma totalne v pazi uz viac ako rok. A to sa jedna o jeho privod vody, nie moj! Vy matrix.
Odpovedať
Profilova fotka

@roman_x Prepacte, ale comu presne ste nepochopil…
@lafrankoni mňa najviac zaskočilo, že chce, aby si susedovi zafinancoval chráničku a investoval svoj čas na ochranu jeho hadice.
Odpovedať

@lafrankoni mňa najviac zaskočilo, že chce, aby s…
@gadefox Mozno to je ten sused:DD
Odpovedať

@roman_x Prepacte, ale comu presne ste nepochopil…
@lafrankoni normalne by som mu povedal,ze ma nejaky ferovy cas na poriesenie,napr do konca mesiaca. Ak si to neporiesi,tak by som si siel po svojom a nejaka susedova voda by ma nezaujimala.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kkristian:

@lafrankoni normalne by som mu povedal,ze ma neja…
@kkristian Ahoj. Minuly rok som mu povedal, ze tento rok planujem staviat, tak by bolo dobre, kebyze si tu hadicu uz minuly rok prehodi. Staviat som nechcel tento rok, ale buduci, chcel som ho trosku pohnat. Ale nevydalo.
Odpovedať
Profilova fotka

@lafrankoni normalne by som mu povedal,ze ma neja…
@kkristian

by som mu povedal

A to je chyba. Keď príde na lámanie chleba, bude tvrdiť, že o tom počuje prvý krát. Písomne, aj keď je to sused.

Odpovedať

@kkristian >by som mu povedal A to je chyba. Ke…
@gadefox ja by som tvrdil,ze tam nikdy som tam ziadnu hadicu nevidel,projektovu dokumentaciu od toho asi nema.
Odpovedať
Profilova fotka

@gadefox ja by som tvrdil,ze tam nikdy som tam zi…
@kkristian chápem kam smeruješ, ale "núdzové" riešenia by som verejne na sockách nezdielal, pokiaľ nepoužívaš VPNku (a aj to je nedostatočné - dokážu si ťa nájsť). Ako prvé by som napísal doporučený list, v ktorom by som pritlačil (vždy je nádej, že sused dostane rozum alebo sa zľakne). Ostatné závisí od toho, či máš na radikálne riešenie nervy (bo sused určite nebude nadšený, že zrazu nemá pitnú vodu a bude protestovať).
Odpovedať
Ak nemá reálne kadiaľ ťahať vodu, tak je zahnaný do kúta a tam žiadne listy nepomôžu. Keď máš problém ručne odkopať kde je vedenie a obaliť potrubie napr. do izolačného materálu a zabetónovať základy, no tak to mu potom vykop, 15 rokov to využíval, budeš tam doživotne za jedného veľkého ***, to je koniec akejkoľvek komunikácie, keď ťa uvidí, odíde preč a takéto záťaže sa zvyknú vracať aj o generáciu ďalej. Viem o jednom spílenom senníku pred 40 rokmi, lebo jeden dominat a šikanista, chcel stadiaľ vyšachovať gazdu, ktorý tam 40 rokov po dohode kosil, aktéri sú už v zemi, ale doteraz je tam hnev a nedoriešené pozemky a je to v neriešiteľnom stave. Určité veci sa už nikdy nedajú dať do poriadku aj keď ti tu budú tvrdiť opak, každý reaguje inak.
Odpovedať
Profilova fotka

takéto záťaže sa zvyknú vracať aj o generáciu ďalej [] doteraz je tam hnev a nedoriešené

Mal som na to prímer: vzťahy sú ako nitky - ak sa pretrhnú, dajú sa spojiť, ale uzlíky zostávajú vidno..

Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?