Odpoveď na príspevok od roman_x:
Ak nemá reálne kadiaľ ťahať vodu, tak je zahnaný … @roman_x Zdravim. Tak, pan ma ale moznosti. A to dve. Hadicu prekopat o par metrov na hranicu pozemku po dlzke cca. 50m, alebo druha moznost, napojit sa na obecnu vodu. A to, ze niekto nieco uziva dlhe roky, neznamena, ze to aj vlastni.Odpoveď na príspevok od lafrankoni:
@roman_x Zdravim. Tak, pan ma ale moznosti. A to … @lafrankoniToto je zásadná informácia, pretože tým pádom sused nie je odkázaný na studňu na tvojom pozemku. Má aj iné možnosti (ako píšeš). Ak by nemal inú možnosť, prípadný súd by sa pravdepodobne priklonil na stranu suseda (pitnú vodu k životu potrebuje). Na tvojom mieste by som zašiel za susedom ASAP a formou otázok (t.j. oznámiš mu tvrdenie a na konci pridáš postfix "je to tak?" "predpokladám správne?") by som mu povedal hypotézu v predch. komente (je vysoko pravdepodobná). Pokiaľ bude zahmlievať s "áno áno, jasné jasné, nie je problém šéfko, šaksa nejako dohodneme" - vieš, že naťahuje čas a nasledujúci deň by som mu poslal doporučený list s oficiálnou žiadosť. Uvedom si, že potrebuješ aj dôkazy, že si to s ním chcel riešiť! (rozhovor si nahrávaj na fón ap).druha moznost, napojit sa na obecnu vodu
Odpoveď na príspevok od lubk0:
Ja by som chcel podotknúť len jednu podstatnú vec… @lubk0Toto by som naopak rozpísal, môže to byť zaujímavá prípadová štúdia - samozrejme za predpokladu, že nebudeš minimalizovať pochybenie na vašej strane. Píšeš, že koaxiálny kábel bol 12 cm pod úrovňou zeme, bez akéhokoľvek zabezpečenia a bez povolenia. Čím argumentoval SÚ? Ako ste mali vedieť o kábli, ktorý oficiálne neexistuje? Nie každý vlastní vešteckú gulu alebo kope základy archeologickým spôsobom (detskou lopatkou), že.. :=)Nebudem to tu rozpisovať, je to nadlho
Odpoveď na príspevok od gadefox:
@lubk0 >Nebudem to tu rozpisovať, je to nadlho … @gadefox predpokladam ze @lubk0 sa dostal do problemov z dovodu ze bolo preukazatelne dokazane ze o danom kable vedel a napriek tomu kopal a snazil sa to zahrat na "sak ja o nicom neviem". Preto radi ze ak to chces zahrat na nehodu, tak posielat doporucene listy je kontraproduktivne. Takze ak bola nejaka debata pred svedkom/sms komunikacia/listy ze o tom vies, tak robit nehody sa neoplati.Odpoveď na príspevok od zacik:
@gadefox predpokladam ze @lubk0 sa dostal do prob… @zacik aha, už rozumiem. V tom prípade áno, treba si vééľmi dobre rozmyslieť jednotlivé kroky, aby neboli kontraproduktívne. Pre mňa by to bola patová situácia, asi preto má sused "na saláme". Ideálne takýchto susedov nemať vôbec..Odpoveď na príspevok od gadefox:
@zacik aha, už rozumiem. V tom prípade áno, treba… @gadefox dobry sused je najdolezitejsi parameter pri kupe domu/pozemku. Bohuzial to je v 99% loteriaOdpoveď na príspevok od gadefox:
@zacik aha, už rozumiem. V tom prípade áno, treba… @gadefox @zacik Áno, presne ako píše zacik ... To, že tam nejaký kábel je, sme tušili, na základe zákazníckych boxov nad úrovňou terénu na danej ulici ... Žiaľ, bolo ťažko určiť, kadial sú tieto boxy napájané, mohli byť kľudne aj pretláčkou z druhej strany ulice. Lokálny operátor nevedel v žiadosti o vyjadrenie presne určiť polohu siete, nakoľko to bolo sieť stará desiatky rokov ... Pri žiadosti o vytýčenie spravil operátor to, že nakreslil polohu "kábla" do stredu chodníka a dodal, že kábel môže byť + - 1 meter na jednu alebo druhú stranu = čím vlastne označil celú plochu chodníka a vytýčenie nám bolo k "hovnu" ... Zároveň operátor trval, aby sa pri výkope nepoužívali mechanizmi, ale len ručné výkopové práce ... S touto požiadavkou sa stavebný úrad logicky nestotožnil, nakoľko sme zakopávali optiku v celej obci s kilometrami výkopov ... Takže sme postupovali tak, že mechanizmus nám vždy rozbil len vrch chodníka a zobral prvých 20 cm. Následne sa robila ručná sonda a kábel sme hladali, aby sme vedeli odhadnúť jeho trasu a kopali vedľa neho ... V jednom prípade bol však naozaj plitko a stroj ho roztrhol ... Chceli sme ho nadpojiť, ale to majiteľ kábla zatrhol s tým, že by mal na koaxe veľký útlm a nevedel by poskytovať služby. Takže podmienil to výmenou takmer 700 metrovej trasy ... Do stretnutia stavebného úradu sme sa snažili dopátrať stavebného povolenia líniovej stavby. ŽIadne také neexistovalo ... Chceli sme z daného povolenia dokázať, že ukladanie takýchto káblov malo aj 20 rokov dozadu nejaké podmienky, hĺbky, folia, lôžko atď ... Všetko zbytočné = po hodinovom hľadaní vynníka to úrad uzavrel tak, že pokiaľ nechceme, aby nám zastavil stavbu, máme kábel vymeniť ... Že dôkazné bremeno, že je tam kábel načierno je na nás a máme im to preukázať ... Lokálny operátor tvrdil, že existovala X desiatok rokov stará dohoda so Slovenskými Telekomunikáciami, že sa mohli "pripokladať" a že to tam nemajú načierno, a že si ju máme od Telekomu vyžiadať. Telekom, pre ktorého stavbu sme robili mal takéto zmluvy v archíve niekde v prdeli a povedal, že prehľadať archví a hľadať nejakú takúto zmluvu zaberie mesiace a aj ten výsledok nemusí byť záväzný, resp. to, že ju oni nebudú mať v archíve neznamená, že takáto zmluva neexistovala. Márne sme žiadali, aby ju predložil spomínaný operátor, stavebný úrad to proste stopol, že to nie je predmetom tohto pojednávania ... Sucho skonštatoval, že sieť tam bola pred tým, ako sme začali kopať a je teraz irelevantné, či tam bola načierno mimo akýchkoľvek technických noriem, riešime len to, že sme ju poškodili a musíme znášať následky ... Ako čerešnička na torte už len fakt, že operátor si vydobil aj to, že kábel si môžu meniť len oni, nikoho iného do ich skrine nevpustia a samozrejme si to aj patrične nacenili a keď sme chceli dodržať termíny stavby, museli sme držať hubu a krok ... Takže moja skúsenosť je taká, že akonáhle o "sieti" vieš, je úplne irelevantné, či je tam na čierno, na cudzom pozemku atď, akonáhle ju poškodíš, budú naháňať s opravou teba ... PS: Áno, ak by sme to hnali na vyšší stavebný úrad, následne na súd, operátor by nepreukázal povolenie, stavebko ani pripokládku atď, dosť pravdepodobne by sme vyhrali ... Ale to sú na SK roky ! Roky zdržania, státia stavby a nekonečných poplatkov ... Záleží od druhej strany, ako moc je šikovná ... Úplne iná situácia by bola, keby o danom kábli nevedel ani úrad, ani obec, ani my ... I keď sa obávam, že v tomto prípade už nejaké listy boli a aj komunikácia zo starostom.Odpoveď na príspevok od lubk0:
@gadefox @zacik Áno, presne ako píše zacik ... … @lubk0 zhrniem to teda takto:V Česku majú na toto príslovie: "Každý dobrý skutek musí být po zásluze potrestán." - vo vašom prípade je to snaha riešiť situáciu oficiálnymi kanálmi. Na niektorých holt treba tvrdý bič a nebáť sa ho použiť.Pri žiadosti o vytýčenie spravil operátor [fintu], čím nám vytýčenie bolo k "hovnu". [A následne celú situáciu zneužil vo svoj prospech a obohatenie]
Odpoveď na príspevok od gadefox:
Žiaľ aj takéto krivdy sa na SVK dejú. U nás napr.… @gadefox Možno si nespomenul, nejakú zásadnú skutočnosť, alebo jednoducho o nej nevieš. Nejaký obyčajný stavebný úrad Ti predsa nemôže nič nariadiť!. Ak je všetko naozaj tak, že predmetná cesta je vo Vašom výhradnom vlastníctve, je to riadne v LV, bol by to pokus o tzv. zásah do obmedzenia výkonu vlastnických práv (tak nejako sa to právnicky volá) a toto by zmietol už prvostupňový súd. Chce to ale mať gule a vedieť sa postaviť verejným orgánom, trebárs aj súdne. Otázkou však je, čo svojou výhrou "poškodený" človek dosiahne. (?)Odpoveď na príspevok od informatik:
A nie je to teda tak, že ak nájdem na vlastnom po… @informatik Myslím, že najnovšie už všetko to bremeno spojené s čiernou stavbou spadá na plecia vlastníka pozemku. On má za to zodpovednosť, pričom pre úrad je jedno, kto čiernu stavbu postavil.Odpoveď na príspevok od petersd:
@gadefox Možno si nespomenul, nejakú zásadnú skut… @petersd možné je všetko.. Riešilo to pár susedov, ktorým došla trpezlivosť s magormi zo susednej "ulice", ktorí si pomýlili úzku cestu s dialnicou. Chceli na ulici nainštalovať retardér - to im SÚ zamietol. Tak sa rozhodli k radikálnemu riešeniu, že cesta je sukromná a basta. To sa nepáčilo Obecnému úradu alebo SÚ (oba v jednej budove). Podľa mňa jednoznačne zlyhal SÚ - nemal schvalovať výstavbu RD na susednej ulice, pretože jediná príjazdová cesta je súkromný pozemok resp. najprv mali požadovať vysporiadanie cesty t.j. aby ju riadne odkúpil Obecný úrad (a nie za smiešne 1 Eur a ešte aj to odmlietli, bo to je spojené so záväzkami a zároveň vedeli, že na SLovensku si môžu z pozície moci dovoliť všetko). ___ V USA by sa toto nestalo. Pár právnikov by krivdu vyriešilo za 1 deň. A oxiduješ na súkromnom pozemku? Môžeš si byť istý, že by to bolo prvý a posledný krát..Odpoveď na príspevok od lafrankoni:
Ahojte. Potrebujem poradit ohladom ciernej stavb… @lafrankoni dobrý deň vážený sused, všimol som si, že načierno odoberate vodu z mojej studne s čím som ochotný súhlasiť, ale poprosim Vás aby ste si dali do poriadku hadice, ktoré mi idu stredom pozemku, treba ich presunúť na hranicu pozemku, ak tak neurobíte do termínu výstavby mojho domu prídete o prísun vody z predmetnej studne. S pozdravom sused 😉 a nech sa súdi koľko chce ( este je otázka odkial a ako tam ma privedenu elektriku, ak predpokladáme ze to taha cerpadlom ? ) Alebo druhá možnosť neviem ci to este tak je pri novom SZ, kedysi bolo ze pred stavebným povolením sa do žiadosti udalo, ze na pozemku je existujúca studňa a na takúto nebolo treba robit SP( takto si ju oficiálne prisvojis a on sa moze aj na hlavu postaviť, susedske vzťahy budu nula bodov aj ked ako hovoríš moc sused nie je ked je kdesi v tramtarii od tebaOdpoveď na príspevok od gadefox:
@petersd možné je všetko.. Riešilo to pár susedov… @gadefox Tak potom zažalujte obec (to je stavebný úrad) za opakované porušenie zákona, lebo vydávali stavebné povolenia protiprávne - bez prístupovej cesty. A výsledkom súdneho sporu môže byť to, že obec bude musieť kúpiť túto cestu. Ale pýtam sa ešte raz: Ste na tejto parcele písaní iba Vy - súkromní vlastníci? Ak áno, tak prečo ste už skôr nevycvičili obec?Odpoveď na príspevok od petersd:
@gadefox Tak potom zažalujte obec (to je stavebný… @petersd hovorí ti niečo Pyrrhovo víťazstvo? :=) "Vycvičíš" obecný úrad (ale aj suseda) raz a do smrti ti to nezabudne (často medzigeneračne) a bude ti robiť napriek. Okrem toho boli problémy s vodárňami - v 21. storočí nám hrozili žumpy - zatlačili nás do kúta a museli sme "dobrovoľne" predať vodovod a kanál za 1 Eur. Je to celé zamotané (ako telenovela) a mňa sa to ani tak netýka (som na paralelnej ceste, súkromnej), tak to neriešim.. _____ S Goliášom treba opatrne, nie každý je Dávid :=)Odpoveď na príspevok od audinak:
@lafrankoni dobrý deň vážený sused, všimol som si… @audinak Studna lezi hned pod lesom a je polozena vyssie ako jeho dom, cize voda tecie do jeho domu tlakom, tak nepotrebuje ziadne cerpadlo.Odpoveď na príspevok od lafrankoni:
@audinak Studna lezi hned pod lesom a je polozena… @lafrankoni Tak na takú studňu ani nepotreboval stavebné povolenie ako na tzv. vodnú stavbu.Odpoveď na príspevok od petersd:
@informatik Myslím, že najnovšie už všetko to bre… @petersd : Tým pádom po nahlásení čiernej stavby (studňa, vodovod) má SÚ povinnosť vyzvať majiteľa (autor diskusie) na odstránenie čiernej stavby a ten povinnosť v zákonnej lehote túto odstrániť..? Predpokladám ale, že do toho ešte bude vstupovať pár paragrafov pomimo, možno aj z iného zákona ako stavebného a len to moc zjednodušujem.Odpoveď na príspevok od informatik:
@petersd : Tým pádom po nahlásení čiernej stavby … @informatik v týchto prípadoch má veľký vplyv na výsledok aj to, ako sa teta vyspala a či ju ráno nasral manžel, deti alebo pes, resp. či žije sama, v horšom prípade nejaký komplex menejcennosti (ktorý si samolieči vybíjaním frustrácie na slušných ľuďoch)..Odpoveď na príspevok od informatik:
@petersd : Tým pádom po nahlásení čiernej stavby … @informatik ... Teraz - za súčasnej legislatívy, nastala však zvláštna situácia pre majiteľa pozemku, ktorej ja prestávam rozumieť. Majiteľa, ktorý nahlási čiernu stavbu na svojom pozemku, úrady potom zaviažu pod hrozbou sankcií, aby ju odstránil. Nahlásením vytvorí sám na seba bič.Odpoveď na príspevok od petersd:
@informatik ... Teraz - za súčasnej legislatívy, … @petersd ak to chápem správne: štát týmto trikom "zlegalizoval" všetky čierne stavby, bo každý radšej bude držať jazyk za zubami, aby na seba neuplietol Damoklov meč :DOdpoveď na príspevok od gadefox:
@petersd ak to chápem správne: štát týmto trikom … @gadefox Asi tak nejako... 🙃