Aké kúrenie

Profilova fotka
Zdravím, pôvodne som mal na plane plynový kotol už mám aj zaplatenú prípojku ale vzhľadom na túto situáciu rozmýšľam ci je to dobrý nápad keďže plyn pôjde hore rapídne, ešte nemám postavene ale o pár mesiacov plánujem, tak ci náhodou nebude lepšie tepelné čerpadlo dik za rady
Odpovedať
ked to mate cele uz pripravene, aky vyznam ma teraz lamentovat nad cenamy ? no jasne, ze si dajte TC ked nato su financie, preco ste si davali vobec tu pripojku ? ak tam uz plyn bol tak mozno, ale dotiahnut plyn atd. oproti cene TC ?
Odpovedať
@roman_bonk plyn bude v najbližších rokoch asi najdrahší, takže všetko ostatné by malo byť lacnejšie, ja by som išiel určite do krbu alebo pece a plyn si môžete doviesť aj do domu a nechať prípravu ale nakoniec to môže byť to TC alebo splynovaci kotol alebo el.kotol
Odpovedať
Profilova fotka
@tomcok to sú odpovede od pása, plyn je iná komodita ako elektrina a konkurencia je väčšia, a tým aj stabilita ceny . Plyn musí zdražieť 3násobne aby sa vyrovnal elektrine a tá sa tiež zdvihla, plyn musia čerpať a predávať elektrinu môžu odstaviť a počkať na úpravu ceny.
Odpovedať
TC sa ti "oplati" ak mas nizkoenergeticky dom. A ak mas Nizkoenergeticky dom, mas malu spotrebu na kurenie tak ti je jedno ci sa zdvojnasobia ceny plynu lebo nedas na kurenie 70€ ale 100€ mesacne, takze je velmi dolezite si spocitat investicne naklady a ci rozdiel v cene nevies investovat lepsie.
Odpovedať
Profilova fotka
tak ono si asi treba polozit otazku, ze co hore nepojde vsakze? aj plyn aj elektrika, treba si mozno len nechat poradit od odbornikov z nejakej firmy ak chces teda cerpadlo a uvidis co ti povedia. aj mas nejaky konkretny typ vybraty alebo sa rozhodujes?
Odpovedať
@bubbo ale veď jasné, a hlavne čo sa týka typu kúrenia, to my keď sme riešili, tiež som najprv že s kamošmi, potom aj s väčšími odborníkmi ktorí sa do toho rozumejú a nakoniec s firmou - odborné poradenstvo to istí ako sa vraví. A už si sa aj nejako rozhodol, že aký typ kúrenia zvolíš?
Odpovedať
Profilova fotka
a ked ste teda stavali dom tak ste sucasne riesili aj typ kurenia, alebo ste to nejako dodatocne? reku co je lepsie spravit, ci v klude stavat a az potom riesit dalsie taketo veci, lebo sa priznam ze toto neviem, plus vlastne ani co by bolo lepsie ci kotol, cerpadlo, alebo aky typ 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@uhrovkova ja idem stavať o par mesiacov a už mám v pláne mať tepelne čerpadlo, to je najlepšia voľba v tejto dobe, síce na začiatku viac investujete ale všetko sa vám vráti do 5 rokov, a dávajú na čerpadlo aj dotácie tak sa to oplatí, a časom si dám solárne panely na ohrev vody a fotovoltiku , skúste tiež nad tým popremyšľať
Odpovedať
Profilova fotka
@roman_bonk určite by som išiel do tepelného čerpadla ... je jedno aký druh, my sme mali priamovýhrevne káble v podlahe, ktoré sú už druhú zimu odstavené, lebo kúrim tepelným čerpadlom vzduch-vzduch, čo je vlastne klasická klimatizácia, ktorá funguje celú zimu v režime vykurovania a ročne zožerie na kúrenie a chladenie elektrinu za 250€ ... a investícia to tiež nebola nejaká extra veľká, 1400€ s montážou a wifi... už po tejto zime sa nám to vrátilo.... ale nám nevadí kúrenie teplým vzduchom, skôr nám to úplne vyhovuje, kvôli rýchlemu pocitu tepla a lepšieho komfortu ako pri nízkoteplotnej podlahovke , ale to už každému ako vyhovuje, keď máš teplovodné podlahové daj TČ voda-vzduch a máš aj vyriešený ohrev TUV
Odpovedať
@dexter89 Ako ohrievaš TUV? Elektrickým bojlerom?
Odpovedať
Profilova fotka
@toky1 áno, rozmýšľal som nad solárom do budúcna , ale mám to za 3 roky bývania odsledované a priemerne mi zožerie ohrev TUV mesačne 100 KWh elektriny , čo neni až tak moc a návratnosť do soláru, by v mojom prípade bola v nedohľadne ... vodu ohrievam na 45°C sme 2 osoby a jedno dieťa a teplú vodu používame len na sprchovanie viac menej raz denne + dieťa sa kúpe každý deň ...
Odpovedať
Nad hybridným ohrievačom TÚV si neuvažoval? Niečo ako Ariston Lydos hybrid alebo tak nejako. Nestojí to nejako extra balík a furt to bude mať nižšiu spotrebu ako klasický elektrický bojler, i keď by to šlo ako TČ len pol roka, pretože v zime by to podchladzovalo priestor inštalácie. Ale vo zvyšku roka by to pri troche šťastia mohlo mať polovičnú spotrebu elektriny. Stojí to tesne nad 500e.
Odpovedať
Profilova fotka
@toky1 vyzera to zaujimavo ale nepodchladzuje to miestnosť až príliš?
Odpovedať
Profilova fotka
@Roman Bonk aha jasne rozumiem, a to je zakazdym tak ze sa ta investicia vrati? to by bolo potom ok si dat vsetko naraz okrem toho cerpadla aj tie panely nie? 🙂 a co sa tyka uz konkretne typu, tak do akeho idete?
Odpovedať
@dexter89 To netuším. Inak čisto teoreticky - ak si hentaké tepelné čerpadlo nainštaluješ do kúpelne, kde hneď vedľa neho dáš povedzme elektrický radiátor tak tepelné čerpadlo vlastne na ohrev spotrebuje to teplo, ktoré dodá do priestoru elektrický radiátor. Normálne by som sa spýtal že aký má potom význam dať tam tepelné čerpadlo a nie elektrický bojler? No fígeľ je v tom, že keďže to je tepelné čerpadlo, tak podľa jeho COP by teoreticky malo vyrobiť viac energie ako spotrebuje ten elektrický radiátor. Čiže ak elektrický radiátor vyrobí povedzme 1kW tepla so spotrebou 1kW elektriny, tak ak má to tepelné čerpadlo vedľa radiátora COP 1,5 tak z toho tepla odstatého z priestoru by mal vyrobiť 1,5kW tepla do vody. Či zle uvažujem?
Odpovedať
Profilova fotka
@toky1 jj v podstate hej ale podla mna skôr v lete to má pridanú hodnotu , lebo tepla je dosť a teplú vodu ti treba stále... sú aj tepelné čerpadlá čo som videl na ohrev vody klasicky ako klimatizácia, že máš vonkajšiu jednotku a dnu napojenie na bojler a ohrieva to TUV zo vzduchu von... prípadne multisplitové , že napojíš klímy + 1 jednotka je na ohrev tuv ...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dexter89 Hej ako vravíš. Teoreticky to tepelko na TÚV od Aristonu sa dá využívať v zime v režime elektrický bojler s COP 1 a bez hluku a v lete ho prepnúť do režimu tepelné čerpadlo kedy je hlučné ale zároveň chladí priestor. Ale áno, sú aj splitové tepelká na TÚV, len sú o čosi drahšie ako ten Ariston.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?