Ako si byt isty, ze dostanem stavebne povolenie (ako na pozemok)

Ahojte, viem, ze odpoved nie je taka jednoducha ale ajtak si idem po radu. Hladame pozemok, na ktorom by sme mohli stavat. Velmi casto vidime vhodny pozemok (v zastavanej casti), no casto je tam nejaka drobnost (napr. V UP nie je zakreslena individualna vystavba, blizko cintorina, prijazdova cesta je v sukromnom vlastnictve alebo treba tahat elektricke vedenie cez cudzi pozemok atd.). Ako ste to riesili vy? Ako ste vedeli, ktory pozemok je vhodny na vystavbu a mohli ste ho kupit? Pytam sa najma kvoli tomu, ze pri kazdom vidim risk, ktory chcem uplne vylucit pri dnesnych cenach pozemkov. Viem ze sa mozem spytat starostu/starostky na obecnom urade alebo na stavebnom urade (taktiez poziadat o UPI) ale je ich odpoved dostacujuca aby sme ten pozemok kupili a poziadali o stavebne povoleni. Bol by som vdacny za vase rady a tipy. Dakujem.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ketfal:

Ahojte, viem, ze odpoved nie je taka jednoducha a…
@ketfal Ideál je pozemok ktorý priamo hraničí s obecnou (asfaltovou) cestou, samo že v intraviláne, v územnom pláne definované ako IBV (pozor na ďalšie možné špecifikácie), inžinierske siete (minimálne ele a voda) priamo na hranici alebo cez cestu. Dostatočné rozmery pre svoje potreby. Iba tak máš 99,9% istotu kladného SP. Ostatné pozemky sú lotéria, alebo na dlhé vybavovanie, prípadne s ďalšími nákladmi ktoré môžu byť vysoké a v konečnom dôsledku môže byť výsledná cena podobná tej "bezproblémovej" variante. Mám za to, že 3/4 inzerovaných pozemkov spadá do tej "problémovej" kategórie, teda, pokiaľ cena za m² není (vysoko?) cez 100€. Hodne šťastia prajem.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ketfal:

Ahojte, viem, ze odpoved nie je taka jednoducha a…
@ketfal co je zlé bývať blízko cintorína? My mame cintorin skoro cez cestu,poviem ti,ze tychsich susedov nenájdeš. Skôr ide o buducich žijúcich susedov. Tam by som videl problém. Inak zvyšok povedala frantisekca. Dôležité su siete a pristupova cesta...a samozrejme dostupnosť a vzdialenosť do skoly, práce , prípadne osadenstvo obce.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ketfal:

Ahojte, viem, ze odpoved nie je taka jednoducha a…
@ketfal na príslušnom mestskom alebo obecnom úrade (podľa kat. ú. a parc. č. pozemku-ov) požiadajte o územnoplánovaciu informáciu, v ktorej uvedenú či je možná výstavba bytovej stavby (RD). Ešte môžete prísl. obec požiadať o vyjadrenie k investičnému zámeru (výstavby RD), pričom doložíte situáciu so zakreslením RD. Čo sa týka OP cintorína, toto už nie je zákonom striktne ustanovené ako bolo 50 m. OP, ktoré je väčšinou menšie ako bolo teraz určuje každá obec samostatne VZN, pokiaľ toto nie je, tak OP posudzuje individuálne.
Odpovedať
uzemne plany su dostupne aj na weboch miest/obci. inac si na slovensku - ciernu stavbu ti nikto nezbura
Odpovedať
Bacha, môže sa jednať o pozemky, ktorých sa zúfalý majiteľ snaží zbaviť, napr. pre magora suseda, ktorý zo všetkým bojuje ako o život - nech to zostane ako je, alebo iné neriešiteľné problémy zo sieťami, preložkami, prepadlinou na pozemku atď. Zostali už len také skvosty.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od willinko23:

@ketfal co je zlé bývať blízko cintorína? My mame…
@willinko23 Je to výhoda mať cintorín za plotom. U nás jedny tak bývajú, majú vlastnú studňu, tak stále sme o nich s úsmevom vraveli, že im stačí na nedeľu len napúšťať vodu do hrnca, pridať vegetu,.. no a majú polievku. 🤣🤣
Odpovedať
pozor - "Ochranné pásmo pohrebiska je 50 m od hranice pozemku pohrebiska; v ochrannom pásme sa nesmú povoľovať a ani umiestňovať budovy okrem budov, ktoré poskytujú služby súvisiace s pohrebníctvom." Na základe tohto ustanovenia zákona nie je možné v súčasnosti vydávať povolenia na výstavbu v ochrannom pásem pohrebiska.
Odpovedať
To neviem teda, tu su stavebne pozemky a aj dom blizsie ako 50m od pohrebiska. Ale inak ako kupa pozemku je rizikovejsia ako kupa hotoveho domu. Treba davat pozor na vela veci a aj tak moze nastat velky problem. Ja hovorim, ze pozemok sa kupuje na Slovensku 10 rokov dopredu predtym ako chces stavat.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ketfal:

Ahojte, viem, ze odpoved nie je taka jednoducha a…
@ketfal tiež som mal tento problém so špecifickým pozemkom... s majiteľom som uzavrel Zmluvu o budúcej kúpnej zmluve s tým, že som mu uhradil rezervačnú zálohu 2 tis. € a zvyšok ceny doplatil po získaní územného rozhodnutia. Pokiaľ by som územko nezískal, majiteľ by mi vrátil zálohu a podielal sa na 50 % nákladov na PD pre územko. Pokiaľ majiteľ nie je špekulant, alebo tuší že na pozemku nezískaš stavebné povolenie nemá problém na toto pristúpiť...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ketfal:

Ahojte, viem, ze odpoved nie je taka jednoducha a…
@ketfal ja som napísala oficiálny list starostovi obce nech sa mi vyjadrí k danému pozemku, či bude možné stavať RD a on mi zaslal kladné vyjadrenie. Následne som oslovila ZSE a vodárne či bude možné pripojiť sa na IS. Pozemok nebol zahrnutý v UP a je v extraviláne. No a potom samozrejme keď som mala aspoň tieto vyjadrenia v rukách som začala vybavovať ostatné veci...projekt, územko,... sem tam som narazila na nejaký problém (napríklad, že časť pozemku je v chránenom území) ale pokial je pozemok dosť veľký dá sa spraviť kompromis (kvôli ochranným pásmam). Všetko mi trvalo vybaviť skoro rok a pol od prvotného vyjadrenia či vobec bude možné stavať až po stavebné povolenie. A to veľa vyjadrovačiek vybavoval projektant- tam kde sa to dalo urýchliť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wheel:

To neviem teda, tu su stavebne pozemky a aj dom b…
@wheel Daný dom na tom mieste ale stojí už viac ako 35 rokov. Pre parcely vyššie sa pomerne dlho vybavovala výnimka a stavať sa na nich pre rôzne iné peripetie začalo cca 7 rokov od chvíle, keď pôvodného majiteľa napadlo, že pôvodný veľký pozemok rozparceluje a predá. Že sa v RK niečo podarilo vybaviť (najmä vďaka jednému osvietenému človeku vo vtedajšom vedení mesta) neznamená, že to tak bude všade. A tiež nie každý môže sa výstavbou tak dlho čakať.
Odpovedať
nejake vyjadrenie starostu nema ziadnu pravnu vahu. moze len znamenat ze je ochotny porusit zakon ak bude treba, mnohi aj len pre pekne oci bez uplatku, teda porusit zmysel preco vobec je ustanoveny ako stavebny urad. Ak sa nikto neodvola, prejde to. Tak je postavenych more domov po slovensku - napr kazdy jeden ktory ma vselijake podivne pozliepane pristupove cesty a nalepeny jeden na druhom
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od petersd:

@willinko23 Je to výhoda mať cintorín za plotom. …
@petersd dosť morbídne 😃,ale aj my máme studňu,ale ziadny problem ohladne vody,mozno aj tým, že cintorin ide smerom dole...
Odpovedať
Ochranné pásme okolo cintorína je 50m. Stavebný úrad môže udeliť výnimku na výstavbu rodinného domu v tomto pásme ale myslím že aj pre neho platí, že to musí mať nejako zdôvodnené. To, že už v obci takto postavené domy v OP sú automaticky neznamená, že tam dom môže postaviť hocikto a hocikedy. Možno sa tie domy tam stavali v dobe, kedy to OP bolo iné. Ak vôbec nejaké OP vtedy bolo. Je treba požiadať písomne o kladné vyjadrenie miestny stavebný úrad.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ppo:

nejake vyjadrenie starostu nema ziadnu pravnu vah…
@ppo Presne to isté som chcel povedať aj ja. Vyjadrenie nejakého "pána starostu" z právneho hľadiska nikoho nezaujíma. Je rozdiel vyjadrenie starostu alebo záväzné vyjadrenie obce! Toto už nejakú právnu váhu má. @willinko23 Ako navrchu beží sklon terénu vôbec nevypovedá o tom, ako sú situované podzemné sloje hornín. U nás je cintorín na dosť strmom kopci a zopár domov (aj ten s tou vegetou 😁) je hneď pod cintorínom. Vôbec ale z tejto lokality ľudia nemajú nejaké zdravotné problémy a zomierajú vo vysokom veku na starobu, nie na choroby. 😉
Odpovedať
Tak mi to nedalo a mrkol som do Zákona 131/2010 Z.z. o pohrebníctve a podľa § 36a odsek 5) Ochranné pásmo pohrebiska v znení účinnom do 31. decembra 2019 zaniká najneskôr 31. marca 2020, ak si obec všeobecne záväzným nariadením neustanoví inú šírku ochranného pásma pohrebiska skôr. Čiže ak obec nemá VZN kde ona sama si určuje OP pohrebiska tak zákonom nieje OP dané.
Odpovedať
Dakujem vsetkym za odpovede. Co sa tyka cintorina tak ano, obec si urcuje ochranne pasmo. Nakoniec trochu upustame od pozemku a priklaname sa ku kupe hotoveho domu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?