Plávajúce podlahy, starý hlinený dom - hydroizolácia

Dobrý deň, rekonštruujeme cca 70 ročný hlinený dom a chceli by sme klásť drevené plávajúce podlahy a spálne, konkrétne tieto: http://www.barlinek-parkety.sk/dreven... výška kamenného cokľa je 140cm, je na ňom hydroizolícia (lepenka) a múry sú z nepálenej tehly, hliny. Dom je suchý na relatívne suchom mieste (kopčeku). Po celej zadnej, severnej strane je nopová fólia s drenážkou v geotextílii. 1. pod spálňou je kamenná pivnica so železobétónovou dekou, na nej sú hranoly (medzi nimi drvená bridlica) a stará drevená podlaha, je vo veľmi dobrom stave, aj hranoly žiadny červotoč ani spráchniveté. Chcel by som poklásť novú podlahu na tú starú (medzi nich by šla podložka: https://www.123podlahy.sk/podlozka-MU...), je niečo takéto vôbec prípustné? Starú podlahu nechcem prebrusovať a užívať, lebo treba celkovo cca 1-2cm vyvýšiť aby sa to dorovnalo so zvyškom domu, prípadne tú starú strieknúť proti červotočom? dávať parozábranu medzi mi príde laicky nelogické aby sa to tam neorosovalo a tá stará podlaha nakoniec zvlhne a začne hniť. Kúrenie je riešené klasickými radiátormi. 2. tie isté podlahy chceme aj do obývačky, lenže tam už nieje betón ale iba hranoly uložené v násype z bridlice (140cm výška) je to veľmi suché, priam presušené, no netuším ako sa to správa v zime ak sa začne kúriť. hranoly sú nastriekané ochranou proti červotočom aj penetrákom. Medzi hranolni je uložený podlahový styrodur 5cm zelený a na tom OSB dosky v dvoch vrstách 180mm. Môžem na takýto podklad ukladať tú plávajúcu alebo to všetko začne hniť? Ďakujem.
Odpovedať
Tá stará podlaha v spálni je v takom stave, pretože nebola prekrytá žiadnym "linom" ani ničím podobným. Ak tam dáte tie PE dosky, je to koniec starej podlahy, začne pomaly zahnívať. Prípravok proti červotočom nepomôže, podlaha sa musí vetrať a pod PE doskami sa nebude. Pokiaľ potrebujete navýšiť, musíte starú dať preč. Ak sa ju podarí vypáčiť bez poškodenia a aj zospodku bude nenapadnutá, môže sa použiť inde, niekomu (pre)dať...
Odpovedať
Profilova fotka
@radlin Ako je tam vlastne riešená horizontálna hydroizolácia ? Tá by mala byť určite pod použitou drevenou konštrukciou podlahy . Medzi jednotlivé drevené vrstvy sa už žiadna parozábrana dávať nesmie . Tá podložka , ktoré chcete dávať ? dodávateľ píše , že je to tvrdený PE . S tým som ešte nikdy nestretol , môže to byť max tvrdený PS alebo XPS . Určite vhodnejší variant je XPS = extrudovaný polystyrén . Trošku mám obavy s tej šedej farby podložky . Práve šedá sa u výrobcov používa , keď sa do výroby používa rôznofarebný recyklovaný materiál a pridaním šedej farby sa farba výrobku následne zjednotí . V každom prípade sa na podložky vyrábané takýmto spôsobom / z ps recyklátu a odpadu / nedá získať certifikát a väčšinou sa jedná o neznačkový tovar , pod ktorý sa ani samotný výrobca nerád podpisuje a keď tak najmenším možným fontom a na mieste , ktoré musíte dlho hľadať . Pokiaľ ás to zaujíma ,ptajte si certifikát alebo informácie o výrobcovi .
Odpovedať
len mala poznamka, tiez sme rekonstruovali valkovy dom .. a prednu izbu kde je brutal TOP klima sme nechali tak, len sme ju zvonku zateplili odvetranou fasadou ... a co bolo dole? pekna plavacka, ale chceli sme dat novu, ako v celom dome, dali sme povodnu plavacku dole a pod nou boli 2.5cm laty. Boli sme zvedavy co je nizsie a NIC ... pod doskami zemina ... vsetko ale suche, v TOP stave, ziadne pliesne, ziadna izolacia, nic len zem ... nechali sme to tak a na tie dosky dali len novu plavacku + do tej izby sme este dali 2 vyduchy rekuperacie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?