Klesanie teploty pri elektrickom podlahovom vykurovani

Dobry den, pisem s prosbou o radu ohladom elektrickeho vykurovania Fenix. V kazdej izbe mame termostaty, konkretne Fenix TFT2, ale stava sa nam ze ked je vonku zima, teplota klesa aj o 2 stupne oproti teplote ktoru mame zvolenu. Priklad, mame nastavenu teplotu na 23,5 a rano ked sa zobudim, stava sa ze teplota je 21,8. Skusam vselijake nastavenia, regulaciu ZAP/VYP, PID regulaciu.. Konkretne tento termostat ma 2 sondy, vzduch a podlahu, podlahu som dal obmedzit na 30 stupnov, preto sa stava ze ked teplota podlahy dosiahne 30 stupnov, kurenie sa vypne. Vykurovanie je zaliate v betonovom potere. Podlahu mame 12mm, spolu s podlozkou je tepelny odpor 1.33. Vie mi prosim niekto poradit, ci mam skusit vyradit podlahovu sondu, pripadne aku max teplotu nastavit podlahe? Dakujem
Odpovedať
@mat3lko to vypadá tak ako by bolo kúrenie v noci celkom vypnuté.
Odpovedať
Mame dd5, kurenie sa vypina 4x denne na jednu hodinu. Skor by ma teraz zaujimalo, ci treba nastavit obmedzenie pre teplotu podlahy. Ma laminat nejake teplotne obmedzenie?
Odpovedať
@mat3lko spravil si kalibraciu termostatov? je to v nastaveniach..mozno v tom to moze byt
Odpovedať
@mat3lko čakal som, že ti odpíše niekto z odborníkov na elektrické podlahovky, ale nestalo sa, takže sa pokúsim ja. Výkon podlahovky sa určuje ako násobok plochy v m2 a jednotkového výkonu vo W/m2. Ak máš teda výkon 100 W/m2 a 100 m2 inštalovaných podlahoviek, toto kúrenie vie dodať do domu maximálne 10 kW tepla pri nezníženej teplote. Ak mu obmedzíš maximálnu teplotu, obmedzíš mu tým výkon napr. na 3 kW (čísla strielam). Keď mrzne a dom má tepelnú stratu napr. 4 kW a priškrtená podlahovka mu dokáže dodať maximálne 3kW, začne klesať vnútorná teplota. Cez deň stúpne vonkajšia teplota a zníži sa tak tepelná strata domu, popri tom niečo vyhreje slnko, niečo sa uvarí, niečo dodá telka, práčka a teplota v dome stúpne. A v noci zase klesne. Skús teda zvýšiť maximálnu dovolenú teplotu podlahy a zároveň si over, či ti niečo nevypína kúrenie na noc (výluky, HDO, časovač a pod.). Nie som odborník na podlahovky, ale takto nejako by som to riešil ja
Odpovedať
@jakino Súhlasím, stratový výkon domov sa podceňuje. Bude to to zaujímavé v januári pri -30 °C vzduch a -60 °C obloha. Plus slabo zateplené základy a fušerina v zatepľovaní. Vykurovací systém pred nové domy by mal mať desiatky kW.
Odpovedať
toto som riesil aj ja..kurenie nastavene na 22 a aj ked teplota klesla na 21a menej tak nekurilo. Elektrikar ktoremu som volal, ma navigoval a v nastaveniach som to urobil tak aby to fungovalo, vraj sa to stava, ze nastavenia, ktore som mal nastavene, akosi nefunguju. Tak som to v kazdej miestnosti poprestavoval. Len si uz nepamatam ako som t prestavil. Treba zavolat tomu, kto to robil a on hadam bude vediet ako na to. My mame kurenie caleo.
Odpovedať
Dik za odpovede. Skusil som vypnut uz aj obmedzenie podlahy. Vyzeralo ze to islo ale evidentne nejde. Termostat nastaveny na 23.5, prisiel som domov a teplota 21.8 ...
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@mat3lko a nemas nahodou nastavene krokovanie teploty po 2° C ? Ja mam odporove kable Raychem. mam nastavene 21 stupnov. Krokovanie mam po 0.5° C. Ako nahle mi cidlo odmeria 20.5°C, zopne sa kurenie a kuri az po 21.5° C, vtedy sa kurenie vypne a znova zapne az ked klesne na 20.5.
Odpovedať
Krokovanie sa tam ani nastavit neda. Da sa nastavit jedine typ regulacie, PID ktory by sa mal ucit sam podla vyvoju teplot, to som ale vypol kedze ak zakurim v krbe tak teplota stupne aj na 27 a on sa potom chudak z toho zchaosi. Takze idem skusit hystereziu ktora by mala teploty kontrolovat na presnost 0.5 stupna, bez obmedzenie teploty podlahy. A zabudol som, je to termostat Fenix TFT2.
Odpovedať
@mat3lko Ja mam el. podlahové a tento rok som okrem kúpeľky a predsiene nastavil teplotu na 22°( snima iba miestnosť ). Ty tam máš aj nejaké pohybove čidlo , nerobí náhodou to nejaký problém?
Odpovedať
Neviem o tom ze je tam pohybove cislo, je tam len cidlo vzduch a podlaha, alebo kombinovane. co sa tyka tej teploty, 22 je pre mna malo.. netvrdim ze je to malo pre vsetkych, ale mne je tak zima :/
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mat3lko Mame rovnake kable aj termostaty. Pri nastaveni PID a vypinani elektriny v nocnom rezime, verim ze je problem udrziavat nastavenu teplotu. PID funguje tak, ze na chvilu zapne, pocka ako sa dvihne teplota a zasa zapne a tak dokola. A ked sa prerusi dodavka elektriny, tak to nikdy nedosiahne. Pri ON OFF rezime by to nemal byt problem, tam to skor prekuri, pretoze ide dovtedy nez je pozadovana teplota a potom je dobeh podlahy este, ktory teplotu zdvihne. Ako pise @jakino, ci nebude problem vo vykone kablov vs tepelnej straty domu. Mozno to pocas tej hodiny vychladne a nevie to dohnat. Skus nastavit este vyssiu teplotu na termostate, aby si realne mal pozadovanu teplotu v dome. Ale to uz budes mat asi velmi horucu podlahu, ked pri 30 stupnovej podlahe to nevie vykurit.
Odpovedať
Dakujem vsetkym za rady. Skusim teda to on off s limitom podlahy napr na 35 stupnov. Pocul som od viacerych, ze oni take ako limit teploty podlahy ani neriesia. Vykon kablov je tam vyse 2400 W pre obyvacku kuchynu, 720 W pre izby a 640 W pre kupelnu. Na termostatoch sa ten vykon da upravovat, myslite ze aj to by bolo riesenie?
Odpovedať
@leandrian mozem sa este opytat na aku teplotu mas nastavenu na termostate, aku regulaciu pouzivas a ci mas nejak obmedzenu teplotu podlahy?
Odpovedať
@mat3lko Mame obmedzenie na podlahe tusim na 27° a kurime na 23°. Nas dom ma vsak uplne malu stratu a aj vykony kablov su male a su nadimenzovane na stratu podla vypoctu. To ze mas v obyvacke 2400 W este nic neznamena, mozno mas 100m2 obyvacku, a dom bez zateplenia. Vykon sa da na termostate regulovat, ale len smerom dole, vacsi z neho nespravis :) a zda sa ze ty by si potreboval vacsi. Ked si vypol obmedzenie podlahy a stale to nedokurilo na pozadovanu teplotu, kolko ti ukazovala podlaha ze ma stupnov?
Odpovedať
No mal som tam nastaveny ten PID algoritmus, takze idem nanovo vyskusat bez toho a tam vediet. Ale napr teraz mam teplotu podlahy cca 31 a teplotu vzduchu 22.8 a uz dalej nekuri, kedze je obmedzena teplota podlahy.
Odpovedať
@mat3lko skús úplne vyradiť teplotu podlahy aby mohlo kúriť na max a regulovať len izbovým termostatom, ale si poriadne zamrznutý skús otužovať, niektoré termostaty regulujú teplotu i bez kontroly výkonu , pred dosiahnutím nast, teploty vypína a zapína vie za aký čas sa mení teplota, @leandrian termostat v miestnosti má regulovať reálnu teplotu s nastavenou podľa toho zapína vypína , na dosiahnutie nastavenej teploty musí mať systém dostatočný výkon, ak je i vonkajšie čidlo to určuje akým výkonom má kúriť,a výkon nastavuje hore i dole,no musí mať reguláciu výkonu káblov. ideálne je ak ide nastaviť taký výkon aká je okamžitá strata,
Odpovedať
Každý tu reguluje výkon, ale zaujímalo by ma ako sa dá regulovať výkon káblu 10 W/m termostatom. Môže sa regulovať akurát teplota v priestore, alebo v podlahe, ale výkon? Pokiaľ nieje samoregulačný, tak akurát vo sne.
Odpovedať
@ruren jedine tak že to bude zapojené na viacej obvodov , relátkami s RJ to ovládať ide, tak isto ako el. kotol s viacerými špirálami , ak sa bude ovládať len jedným obvodom s rovnakým max výkonom, ked je vonku +10 či -25 bude problém to regulovať, to je i s radiátorom ktorý reaguje rýchlejšie, nemá krytie
Odpovedať
@duzu A vieš o niekom čo by mal 3 obvody v podlahe a z každého vyvedený kábel do rozvádzača? Aj keď sú v podlahe v jednej miestnosti viac obvody, tak káble končia v krabici na vagospojkách a do rozvádzača pokračuje len jeden. (nerátam nulaky) A vôbec, aký by to malo zmysel?
Odpovedať
@ruren taký istý ako v kotli,či konvektore,ideálne je ak je výkon len taký aká je strata, jednoduchšie sa reguluje teplota v miestnosti, ako max výkonom i vtedy keď to nie je treba
Odpovedať
TFT2 nevie regulivat vykon. To odkial mate. Tam sa len zadava vykon kablov alebo folii... aby sa dala zledovat spotreba. Nic ine. @mat3lko neplota podlahy alebo betonu? Z hygienickeho aj zdravotneho dovodu by nemala pad poflaha nad 27 alebo 28 stupnov. Mozno je cislo velmi blizko kabla. Alebo je tesne pod podlahou? Podlozka s plavajucou podlahou ma 12mm? PodloKa mala byt taka co rozvadza teplo... ale skor my to pride ze je tam skor mirelon co je izolant. Vyko v izbe 740 W nemusi byt dostatocny podla tepelnych strat izby. Samozrjem aj velkost.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?