Skladba podlahy pri elektrickom podlahovom kúrení

Dobry den, aka je podla vas najvhodnejsia skladba podlahy v novostavbe pri elektrickom podlahovom kureni? Su nutne 2 potery, jeden pod vykurovacie kable a druhy nad alebo len jeden nad? Nevieme si poradit, obraciame sa preto na skusenejsich. Dakujem za odpovede.
Odpovedať
1
2
My mame podlahove elektricke CALEO. Skladba :platna-150 mm podlahovy polystyren-elektricke rohoze-cementovy poter 50 mm-specialna podlozna pena pod plavacku-plavacka. Tam kde je dlazba je rozdielne iba to ze na rohoze je lepidlo a dlazba
Odpovedať
@bibiadodo toto su take uzasne otazky. Ludia co za projekty mate. To za prve a po druhe aspon keby to bola otazka od niekoho kto sa tomu rozumie. Ved je nepochopitelna. Ake 2 potery? Standardne: betonova platna, hydroizolacia, folia, polystyren, kurenie ci uz teplovodne alebo elektricke a poter. Pripadne pri rohoziach ci foliach, sa tie davaju na poter pod podlahovu krytinu. Co to vlastne chcete?
Odpovedať
Dakujem vam obidvom za reakcie. Ide o to, ze realizator stavby nas presviedca o tom, ze tam maju byt podla spravnosti 2 potery, jeden na polystyrene, potom kurenie a na to dalsi poter. Mame to tak praveze aj v projekte, ale nezda sa nam to :-o
Odpovedať
Profilova fotka
@bibiadodo odfotte prosim detail, alebo skladbu podlahy čo tasm máte napísané. Súhlasím s pistikus. Skladba podlahy je vacsinou standardná..napr. pri CALEO systéme je možne elektr. folie dat aj priamo pod dlažbu...ak by som isiel do elektrického podlahového, idem skor do toho ako do DEVI káblov...
Odpovedať
Stavebnik stale tvrdi ze tam maju byt 2 potery. Skladba podlahy podla projektu je totalne hovno ako vela dalsich veci v nom.
Odpovedať
@bibiadodo jedna vrstva je podkladny beton, to nie je poter. Až betónová mazanina je ako poter. Takže len 1 vrstva
Odpovedať
@bibiadodo tak a teraz mi povedzte kde je ten druhy poter.
Odpovedať
@bibiadodo skladba P1 a P2 neznie zle. Mozno sa da polemizovat ci je potrebne dat az 10 cm cementoveho na EPS, ale nevidim tam nikde 2 potery. Podla skladby iba 1 nad EPS.
Odpovedať
Ani my ho tam praveze nevidime ale nas stavenik nas presviedca o tom ze tam su 2 potery a ze tam aj maju byt. Na podlahu si najdeme asi ineho majstra :-)
Odpovedať
@bibiadodo určite ho vymeňte, len chce na vás zarobiť alebo je úplne mimo.. nech sa vám darí
Odpovedať
Profilova fotka
ani projektant nie je moc doma
Odpovedať
@miroslav33 dakujeme
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jan45 suhlasime. Ako by ste to navrhoval vy?
Odpovedať
Profilova fotka
@bibiadodo v P1 a P2 je iba jeden poter "betonova mazanina 100mm" ale 10com poteru sa mi vidi zbytocne vela. Cementovy poter sa dava cca 6cm , anhydrit 4cm... ale skor by soms a zamyslel na 100mm EPS
Odpovedať
@richard71 uplne suhlasime. Dali by sme 4 cm anhydrid a 16 cm eps.
Odpovedať
Profilova fotka
@bibiadodo a co vam v tom brani? ste este len vo faze projektu nie?
Odpovedať
Profilova fotka
@bibiadodo nie som prívrženec anhydridu, len ak ide pod povlakovú podlahu. Dal by som prednosť 6 cm poter a 14 PS, Je to niekde medzi izoláciou a akumuláciou.
Odpovedať
@richard71 praveze nie, uz finisujeme hrubu stavbu
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
V novostavbe bytového domu chceme položiť elektrické podlahové kúrenie. Originál tam inštalovali stropné infražiariče s termostatmi v každej miestnosti, ale my potrebujeme mať teplé podlahy, preto meníme na podlahové kúrenie. Byt sa odovzdáva v stave na kľúč, s lamino podlahami. Takže podlahy demontujeme. Zaujíma ma, aké elektrické podlahové kúrenie vybrať (typ, výkon). O izoláciách danej novostavby som našla tieto info: Plochá strecha zateplená tepelnou izoláciou EPS 100S Obvodové konštrukcie stien bude tvoriť zatepľovací systém na báze expandovaného polystyrénu EPS 70F Podlahy miestností na 1. NP - tepelná izolácia EPS 100S Podlahy miestností na 2. NP - tepelná izolácia EPS Byt je na prízemí, orientovaný na JZ, nad ním je ešte jeden byt. Okná sú 5-komorové s izolačným trojsklom.
Odpovedať
Profilova fotka
@priadka - niekde by si mala mat TZB projekt a vypocitane tepelne straty (TS) jednotlivych miestnosti. To sa pocita pri vonkajsej teplote -12C alebo -15C (kazdy inak, ale uvedie to). Dalsi sposob je, ze scitas vykony infraziaricov pre kazdu izbu a napises si do tabulky. Dalsi sposob je ze si das urobit TZB projekt alebo PHPP vypocet. Pri foliach je to jedno, +- funguju na rovnakom principe a rovnakej ucinnosti. TS jednotlivych miestnosti podelis podlahovou plochou folie a vyjde ti pozadovany vykon na m2 a taku foliu kupis. Cena folie rastie mierne s pozadovanym vykonom. Priklad: TS pre izbu ti vyjde 1kwh a plocha je 20m2 = 1000/20=vykon folie musi byt 50w/m2.
Odpovedať
@mgx ďakujem. Takže v prvej fáze overím, či existuje TZB projekt a či mi ho developer posunie. Ak nie, radšej by som dala robiť TZB projekt na zákazku. Nechcem sa spoľahnúť na to, že stropné infražiariče boli osadené v súlade s potrebami daného bytu... že by som len spočítala ich výkony a z toho odvodila, akú treba inštalovať fóliu. A treba v takomto prípade zvažovať, či dať fóliu, alebo tie platne, ktoré sa zalievajú poterom? Totiž podlahy sú hotové, položené - my len rozmontujeme a predáme laminátové parkety a na podlahové kúrenie položíme celoplošný vinyl. Keby sme tam mali zalievať panely do poteru, dvihla by sa podlaha a mali by sme problém so vstupnými a terasovymi dverami? Čo vlastne znamená, že "pri fóliach je to jedno, fungujú +- na rovnakom princípe a rovnakej účinnosti"? Akože v porovnaní so stropnými žiaričmi? Alebo si myslel porovnanie fólií od rozličných výrobcov?
Odpovedať
@priadka 2 systémy sú zbytočná investícia a ešte k tomu na elektrinu, oba majú rovnakú účinnosť takmer 100% takže spotreba bude rovnaká pri oboch, infražiarič najskôr ohrieva predmety tak podlaha musí byť teplá, jedine pod stolom či stoličkami bude chladnejšia
Odpovedať
@duzu ide o to, že stropné infražiariče nahradíme elektrickým podlahovým kúrením. Máme dieťa so zdravotným znevýhodnením, nechodí, plazí sa po podlahe. Potrebujeme preto teplé podlahy a predpokladám, že podlahovkou budeme často temperovať aj v medziobdobiach na jar a na jeseň, aby sme podlahy nemali studené. Ak by ma niečo presvedčilo, že stropné žiariče zabezpečia rovnako teplú podlahu ako podlahové kúrenie, nemuseli sme to meniť. Len ešte máme problém, že stropné žiariče by zavadzali stropnému zdvíhaciemu zariadeniu (to sú také koľajničky vedené pod stropom, slúžiace na presuny imobilnej osoby v interiéroch).
Odpovedať
@priadka potom len podlahové a kúriť stále, v lete vetrať, lebo ked sa nekúri bude podlaha studená, možno najmenej vinyl, najjednoduchšie len folie s prepočítaným výkonom rovno pod podlahu, na ne netreba poter
Odpovedať
@duzu a tie fólie v porovnaní s panelmi zaliatymi poterom majú nejaké nevýhody? Napríklad vyššie prevádzkové náklady? Alebo niečo ďalšie?
Odpovedať
@priadka spotreba je rovnaká len je iný nábeh, ak sa zaleje poterom najskôr sa teplo naakumuluje do poteru takže začne ohrievať neskôr, no ked sa vypne teplo sa dlhšie drží v potere,
Odpovedať
@duzu a na tie elektrické fólie je možné inštalovať celoplošný vinyl v roliach bez lepenia? Viem, že existuje aj celoplošný vinyl s takou filcovou podložkou, ktorý sa plošne nelepí.
Odpovedať
Profilova fotka
No my máme elektrické kúrenie v podlahe, ale skutočne teplá je veru fakt len občas. Ak máte dobrú stavbu, tak si nemyslite, že ju budete mať stále teplú. To by ste museli kúriť stále, teda prekurovať, následne vetrať a to budú pekné pálky za elektrinu.
Odpovedať
@lifelike podlahu nepotrebujeme mať teplú. Len by nemala byť studená. Predstavte si život, keď dieťa leží väčšinu dňa priamo na podlahe. Nielen prvý rok života, ale dlhodobo. Koberce nám nevyhovujú, musíme vedieť podlahy operatívne očistiť. Proste ako keby bolo v byte stále stvornozkujuce bábo 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@priadka ... ja vám rozumiem...čítala som diskusiu. No ľadová nie je, len som vás chcela upozorniť, aby ste nečakali zázraky od nej. V starom, zle zateplenom a izolovanom dome môže byť teplá aj stále, ale v modernom dome určite nie.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?