Oporny mur, sposob ukladania tvarnic

Ahojte, potrebujem radu, idem stavat oporny mur priblizne do vysky 1m, na ktory chcem ukladat okrasne plotove tvarnice. Vykop mam priemerne 65 cm hlboky, planujem zaliat betonom cca do vysky aktualneho terenu (vysledna sirka betonoveho zakladu cca 35 cm). Chcem navysit tento teren o cca 0.75-1m. Uvazoval som nad 20 DT na ktore nasledne poukladam okrasne betonove plotove tvarnice typu PREMAC Preblok. Otazka znie: Mozem spravit na 35 cm siroky zakladovy pas, cca 3 rady DT sirky 25, nasledne na tieto DT ulozit dajme tomu 1rad DT20 a nasledne okrasne tvarnice, ktore uz budu nad terenom (sirka okrasnych tvarnic 20 cm). Povodny plan bol ukladat uz odspodu DT20, ale predsalen som chcel mat trosku vacsiu istotu, Je tato kombinacia vhodna, resp stretol sa niekto s takym niecom? Dakujem pekne za rady :)
Odpovedať
Profilova fotka
Teda ja osobne by som zmenil orientaciu zakladu. 35 vyska a sirka 65. Nechal by som z neho trcat zelezo a dalej by som pokracovat DT-ckami, ktore by som umiestnil na strane dalej od svahu. Prihrnuta zemina, by drzala vlastnou vahou stabilitu celeho oporneho muru. Nezabudni na drenazne otvory. Na Trencianskom hrade to tiez podcenili, ked prihrnuli hradny mur. Zemina a dazdova voda urobila svoje a mur to nevydrzal. Pri tvojej verzii hrozi, ze sa casom mur zacne naklanat vahou zeminy. Nieco podobne idem realizovat aj ja na svojom pozemku, ale nie tak vysoke.
Odpovedať
daj si spravit projekt, meter navazky... to uz bude slusny tlak na ten mur
Odpovedať
Dakujem za nazor. Takto som obmedzeny, pretoze za opornym murom je uz sused. Teda na sirku som to polozit nemohol. Ak to trosicku prezeniem so zelezom tak by to mohol vydrzat? Dajme tomu do kazdej tvarnice 4x 10 mm roxor zvislo? Plot je dlzky 22m a na jednom konci bude previazany priecne s dalsim mensim opornym murom dlzky 8m v tej istej vyske. Ma zmysel robit zaklad tak ako na obrazku 2? A zaroven aj previazovat s DT?
Odpovedať
Profilova fotka
My sme ukladali svahove tvarnice, nie DT. Pozri album. Citali sme, ze do vysky 1m vraj ani zaklad netreba, staci utlacene kamenne lozko. Potom ukladat tak, aby boli naklonene ku svahu. Tak teraz robia oporne kamenne suche muriky aj v relacii nova zahrada. My sme dali 40cm strkove lozko, potom jeden rad svahoviek, to sme zafixovali betonom. A potom sme ulozili 4 rady svahoviek. Vyska od 80 cm do 1,2 metra. Za svahovky sme davali strk a medzi strk a zeminu geotextiliu. ALe bol to mierny svah, z ktoreho sme orezavali. Neroili sme navazku dalsej zeme. Ak si si nie isty, tak sa skus opytat statika, sicher je sicher
Odpovedať
@pheppo A z druhej strany plota je pokiaľ zemina (terén)?
Odpovedať
@chrobak7 presne som si po pridani prispevku uvedomil tento detail :) opraveny obrazok prikladam este tych cca 20-30 cm je moj pozemok, potom uz je sused.
Odpovedať
@pheppo Základ OK. NA to aj daj nie 25 DT, ale čo najširšie - najlepšie tak široké, ako základový pás. A dobre previazať vertikálne železom. Tie široké DTčka až do výšky budúceho terénu, prípadne posledný rad DTčiek pod terénom, teda pod okrasnými plotovkami môžeš dať tak široký, ako sú široké plotové tvárnice. To, čo si navrhol - ak dorovnáš terén podľa zelenej čiary, zemina ti môže zvaliť ten múrik z úzkych DTčiek. 1 meter je už dosť veľký výška a riadny bočný tlak na plot.
Odpovedať
@chrobak7 Dakujem pekne, skusim to takto, ako si napisal. K zasypanej strane prilozim nopovu foliu a izolaciu IPA dat pod prvy rad alebo pod okrasne tvarnice?
Odpovedať
ipu pod okrasne tvarnice, nopovku vobec. naco?
Odpovedať
ty tam daj drenazne rury a nie nopovku a ipu. A drenazne rury zasypat makadamom. To ti spravi o 500% vacsiu robotu ako nopovka a ipa... Ci je to navrhnute dobre, to sa pytaj @kosto13 , odbornika na oporne mury
Odpovedať
@pheppo IPU medzi základy a tie prvé rady DT určite nedávaj. Tam musí byť betón pevne prepojený, inak ti zvalí múr. Nopovka nemá zmysel v tomto prípade, nemá tam čo chrániť. Ak chceš dať izoláciu pod okrasné tvárnice, môžeš, ale tiež to nie je nutné. Tam nevadí, ak bude vzlínať vlhko, na okrasných tvárniciach sa odparí.
Odpovedať
základ možno previazať "výčnelkami" do susedovho, ako to je zobrazené na obrázku zelenou farbou, aby podržalo celý múr proti vykryveniu. Predsa to robíte pre seba a natrvalo. Za múr z plotoviek ktoré budú pod hlinou nopovku a na spodok drenáž a po vrch vysypať makadamom. Tie plotové tvárnice sú pekné, aj my sme nad nimi uvažovali no škoda že vypúšťajú hlavne po zime zo seba biely vápenec ako aj beton z nich a je to dosť vidno ala biele fľaky :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?