Oporny mur-breh potoka

Dobry den, chcem sa spytat budem robit oporny mur v potoku, potok tecie minimalne som pri vrchu dediny cez sucho by ste neomocili ani clenky, ale cez dazd vie nabrat celkom dost vody a kedze mi tecie cez pozemok tak mi sem tam berie aj zeminu, a chcel by som oba brehy vybetonovat, dlzka potoka cez pozemok je 25-30m potok je celkom hlboko asi od 1.8m do 1.5m myslim pod urovnou pozemka a zaujimal by aky hlboky zaklad sa robieva ci staci 1.5 metra alebo treba aj viac a ci to zaliat betonom az do vysky pozemku alebo to vymurovat tvarnicami sirku by som chcel robit 30cm
Odpovedať
Takto po burke to vyzera
Odpovedať
Takto tecie normalne bez dazda
Odpovedať
@luky14 problem je v tom že ten potok ti nepatrí a nemal by si tam robiť akékoľvek úpravy, potok patrí správe povodia príslušnej rieky, pri mne je tiež podobný potok niekedy netečie nič a niekedy je viac vody ako v Hrone po 50km, ja som vo svahu nad ním takže mňa nevytopí, tí ktorých to vytápa si robia oporné múry na svojom pozemku napr z gabionov alebo DT výška i meter, no nemá to každý a voda sa tak dostáva k nim od susedovho pozemku ktorý je vyššie , správa povodia nemá vraj na to prachy ale mesto vyberá dane každý rok vyššie, robí parčíky v centre ale v okolí nič, cez potok si daj cestný panel ,prežije ťa nie ako to zhnité drevo
Odpovedať
@duzu vsak ako upravu potoku by som robil nejako oficialne ale brehy su moje len potok patri obci, urcite tu upravu budem s niekym diskutovat, ku mne sa voda nedostane na vrh ale bere mi postupne brehy co raz viac ked pride vacsia voda...tu lavku som bural bude nova docasna a ak by som vybavil tie brehy tak potom by som dal panel
Odpovedať
@luky14 myslim, že to nebude len také jednoduché vybaviť, ako píše vyššie, ten potok bude v správe nejakého vodohospodarskeho podniku tam budeš potrebovať papierov a papierov s nejasnym koncom, aj ked brehy su tvoje určite tam bude nejaké ochranné pásmo a xy ďalších obmedzení... inak píšeš 25-30m betónovat, so základom akym pises+ nieco na vrch ratas s tym ze to bude celkom slušný balík?
Odpovedať
Profilova fotka
Nepomoze breh trocha zosikmit rozsirit a vylozit zatravnovacou dlazbou a v case sucha a vysadit rastlinybs tuhym korenom. Istotne to bude krajsie ako beton ktory ti aj tak podmyje podla mna.
Odpovedať
@audinak obec nedavno tiez robila brehy ale len pomimo sukromnych pozenkov tiez nejaky zaklad a na vrh dali prefabrikaty take panely 1×1m...a potok je zvacsini cez dedinu takto spraveny murmi...viem ze to bude stat kopu penazi som s tym aj zmiereny..no skusenosti s vybavovanim nemam ale urcite by som to chcel aspon skusit...da sa povedat ze potok je vyspraveny aj nadomnou aj podomnou len cezomna je taky aky je...a kolko by sj odhadoval pribliznu cenu ?
Odpovedať
@luky14 držím palce snad sa ti to podari vybaviť k tvojej spokojnosti, snad ti nepovedia aby si len rozšíril koryto a cena tazko povedať, záleží ako hlboko to pojde, kedze je to vo vode tam bude musiet ist aj kvantum zeleza a betónu ani nehovoriac... Ale určite by som rátal v tisickach eur.
Odpovedať
@luky14 nesmieš zasahovať do brehov potoka bez povolenia povodia. Takže žiadne také, že brehy sú tvoje... Tečie mi na konci pozemku potok, a tiež nemôžem zasahovať do brehov 4m od potoka.
Odpovedať
@megdesign je mi to jasne skusim to obehat a uvidim lebo pozeram po dedine a vela ludi ma oporne muri s potoka aj 3-4 metre vysoke miestami...vacsina potoka v dedine ma brehy vybetobovane tak snad to nebude nejaky problem ked to budem riesit ja
Odpovedať
Profilova fotka
Pridávam pár foto a nákresov ako sa to dá riešiť aj bez drastistického betónovania. Máte aj dáke poznatky o geológii ? Máte zameraný polohopis a výškopis ? Chcete to riešiť svojpomocne alebo dodávateľsky ? Kde sa nachádza pozemok ?
Odpovedať
Profilova fotka
Ešte tri fotky z OM s geomrežami vystuženým zásypom, zakladaného pod hladinou podzemnej vody pri jazere.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@luky14 Problém to môže byť, práve z hľadiska záplavovej oblasti. Preto je okolo toho tak veľa papierovanie s neistým výsledkom. Tým, že ty to na svojom pozemku chceš "zkultúrniť", tak môžeš vyvolať záplavu na mieste, kde sa to nepredpokladá a ani nie sú tam na to podmienky, čím vybuduješ aj priame materiálne škody. Vedľa domu mám potok, tiež by sa mi nepáčilo, keby niekto vyššie ”zrušil" rozptylovú plochu, pretože tam sa postavil a chce si to tam zkultúrniť a dole nižšie tým spôsobí záplavu domov. Takže byť tebou, tak to naozaj konzultujem s niekým, spolu s projektom a schválením. Ak tým nijako neohrozíš tok, rozptyl, tak správca povodia bude iba rád, že chce niekto urobiť jeho prácu za vlastné €. Možno aj v tvojom regióne sú vypracované záplavové mapy, pohľadaj.
Odpovedať
Viem o jednej realizacii, kde sa ako riesenie brehu ktory neustale vyplavovalo, pouzili zatravnovacie tvarnice, navzajom sa previazali pozinkovanym hrubym drotom a do kazdej diery v tvarnici sa pichol trs travy. Drzi to uz cca 20 rokov a prezilo to aj zaplavy bez ujmy.
Odpovedať
Dakujem za rady, budem to riesit na buduci rok ale pomaly sa zacnem pytat co vsetko bude treba a ci sa to bude dat
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?