Oporny mur DT tvárnice

Ahojte, Mám mierny svah na pozemku, a idem robiť oporný múr z DT tvárnic dĺžka strany 51 metrov. Na stavebnom to riešim ako ohlásenie drobnej stavby už som sa bol informovať. Priemerná navážka zeminy bude 50 cm a v tom najnižšom bode 75 cm, šírka základu mám 30 cm, do základu ide armatúra, a do DT taktiež. Bude postačovať DT 20 alebo radšej dať DT 25. Z druhej strany bude prístupová cesta k pozemkom. Ďakujem za rady.
Odpovedať
Profilova fotka
@m_martin Ahoj.Myslim že stačí aj DT20.Dôležitejšie je použiť dostatočne množstvo armatúry s dostatočnou hrúbkou.Armaturu by som dal aj kolmo-na vyšku aby bol prepojený základ s múrom.Samozrejme hutniť betón pri zalievani
Odpovedať
Pri tejto dlzke by mohlo tych par eur ktore zaplatis statikovi nech to vyrata a navrhne celkom dost na materiali
Odpovedať
@m_martin Podla mna je sirka zakladu nepostacujuca. Poradte sa so statikom.
Odpovedať
Profilova fotka
OM z DT treba založiť do nezámrznej hĺbky a šírka základu 300mm môže byť málo. Takýto múr treba aj na rubovej strane oddrenážovať. Pri OM z panelov GreenSteel nie je potrebný základ ani drenáž. Čelo sa môže byť s výsadbou alebo sa môže vyložiť kameňom do gabiónov. Na druhej strane cesta ? Pozrite si na našej stránke foto so zaťažením 30T autom ( čl. 18 ).
Odpovedať
Pri 30tke múre zo šalovačiek, čerstvá zem, plochý kameň pod zemou a ako plná tatrovka vysýpala materiál, tak zadnými kolesami vytlačila kameň rovno do múru a celý múr 1 ročný sa prehol.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?