Akú šírku debnicej tvárnice? Oporný múr...

Zdravím, idem robiť oporný múr (dĺžka cca 30m) od suseda, ktorý sa bude skladať zo 4 radov debniacich tvárnic zaliatych betónom+ výstuž roxory. V nich budú zabetónované oceľove stĺpiky a na ne natiahnuté klasické pletivo cca 150cm. Potreboval by som poradiť minimálnu šírku debnicej tvárnice. A aký hlboký základ?-počítal som min.800mm do nezámrznej hĺbky...ale možno by stačilo aj 600mm?!..(okolie NR).
Odpovedať
@kosto13 neporadis?
Odpovedať
Profilova fotka
@marosh19 Ja poradím, ale nie k téme... 4 rady DT-čie x 25cm je 1m + 1,50m pletivo = 2,5m. To je už na stavebné povolenie nie? :-)
Odpovedať
@marosh19 je to oporný múr alebo plot? je z jednej strany vyššie pozemok a zosúva sa cez hranicu? Lebo ak to myslíš ako plot že na to nebude tlačiť zem zo žiadnej strany tak čo najtenšiu ale ak sa zosúva zem tak to bude hrubšie
Odpovedať
Jedná sa o vyrovnanie terénu na mojom pozemku, takže to bude aj oporný múr, kde bude na ňom aj plot... čiže z jednej strany bude navezená zemina kvôli vyrovnaniu terénu... Ostatné veci, čo tu obkecávate, mám vyriešené, moja otázka bola akú šírku DT môžem použiť a aký hlboký základ :-) ?
Odpovedať
Profilova fotka
Dobrý deň. Oporný múr výšky 1m za určitých podmienok sa môže nakloniť aj pri šírke 400mm z DT40. Treba uvažovať s tým, že napr. DT20 po odpočítaní hrúbky stien má účinný prierez ( hrúbku ) iba 130 mm ! Preto pri štíhlych oporných múroch je dôležitá hlavná výstuž pri vnútornej strane DT ( od strany zásypu ), riadne ukotvená v základe. Základ musí byť do nezámrznej hĺbky, čo pri objemovo nestálych zeminách ( napr. spraše v okolí Nitry ) môže byť aj hodne viac ako 800 mm. Taktiež je vhodný excentrický tvar základu ( pozri obr. ). OM vpravo ukazuje ako treba rozšíriť základ a ako treba DT armovať do základu. Čiarkovaná čiara je cca tvar klasického gravitačného monolitického múru, ktorý by nepotreboval výstuž z roxorov. OM v strede ukazuje ako sa dá múr jednoducho ukotviť zaliatou geomrežou, ktorá zachytí všetky vodorovné sily ( tlak zeminy ). Výrazne sa tým zníži objem betónu. Náklady na takýto OM predstavujú cca 70-90% vyššie popísaného OM ( na obr. vpravo ) OM vľavo je budovaný „ Na sucho “ zo špeciálnych tvaroviek. Samotný základ je minimálny a do nezámrznej hĺbky je vybudovaný vankúš zo štrkodrvy. Na únosnom podloží je možnosť vybudovať iba tento vankúš, pokiaľ plot hore bude iba z pletiva ( nebude zo zváraných prvkov ). Osobne som si robil na záhrade takéto oporné múry s minimálnym základom a s výškou až 2,4m. Dnes po 13-tich rokoch nie sú viditeľné žiadne deformácie. Výhodou je estetický vzhľad s povrchom zo štiepaného betónu. Nevýhodou náklady cca na úrovni 110-130% z pôvodného múru ( na obr. vpravo ). Pripájam ešte foto múrika z mojej záhrady. Ďalšie foto, informácie a inšpirácie o oporných múrov na našom profile v časti PROFI. Pre porovnanie nákladov pošlite E-mail adresu a zašlem excel súbor s jednoduchou kalkuláciou pre všetky 3 varianty.
Odpovedať
Profilova fotka
otáčam obrázok
Odpovedať
@kosto13 Ďakujem!
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
@marosh19 ahoj co ti vysla aka varianta najekonomickejsia? Tiez riesim metrovy oporny mur.
Odpovedať
@kosto13 ahoj, 30m cast pozemku u mna okrem 1m OM bude tvorit OM 0.5m. Faju sa na 50cm vysoky oporny mur pouzit aj 50cm podhrabove dosky hrubky 5cm ? Bol by to vlastne normalny plot s podhrabovymi doskami, akurat ze tie podhrabovky by sluzili ako oporny murik -boli by teda zasypane.
Odpovedať
@xixan karton si tam daj. Uz tu bolo viac krat popisane ze nie. Ako chces od 5cm hrubeho betonu aby ti podrzal masu hliny co moze zatlacit. Kup si jednu, pust ju o zem a potom podla vysledku sa rozhodni. Urcite prides k spravnemu nazoru
Odpovedať
@jozefsv videl som 25cm 4cm podhrabovky zasypane a drzali , preto ma zaujima ci aj 50cm hrubky 5cm by udrzala dajme tomu 40cm hliny.
Odpovedať
@xixan to je otazka casu,ak to ma sluzit ako opora tak nevydrzi. Ak je to len dosypane kvoli nejakej vyrovnavke tak nejaky cas vydrzi .urcite vydrzi na cas ked ju tam polozis. Mate napady ludia.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?