Oporny mur vyska 75cm, dlzka 20m

Zdravim, chcel by som pocut nazor na nizky oporny murik, kt. mi postavili pred par dnami. Oporny mur do vysky 75cm(3 rady DT) a dlzky 20m. Oporny mur ma zaklad do hlbky 50cm cely je vyliaty betonom, armovany pozdlzne roxormi 8mm. Nasledne boli do zakladu nabite zvisle roxory 13mm kazdych 40cm (1 roxor na tvarnicu). Boli pouzite tvarnice DT sirky 25cm a nasledne do nich vyliaty beton, tvarnice su armovane pozdlzne dvoma prutmi 8mm roxormi a ako som spomenul vyssie zvislimi roxormi 13mm kt. viazu zaklad s DTckami. Jedna sa o oporny mur, kt. bude z jednej strany prisypany hlinou po vrch pre zrovnanie pozemku. Je takyto nizky oporny murik dostatocny zo statickej stranky? Nizsie posielam foto oporneho mura.
Odpovedať
lokalita Prešov
Odpovedať
Nezabudli na odvodnenie? Ja by som uz isiel do oporneho muru suchou cestou, t.j. tvarnice, geomreze vo dvoch vrstvach a makadam
Odpovedať
@haciendman odvodnenie si uz budem sam realizovat, z vnutornej a vrchnej strany nopova folia nakolko murik nebude vidno a bude zvrchu prisypany nizkou vrstvou hliny a rozmyslam ci je treba aj drenaz nakolko nemam kde odviezt vodu.
Odpovedať
@mires1907 voda je najvacsi problem murikov, ked poriadne zaprsi, zemina sa rozmoci a tlaci na celu plochu murika. Treba to poriadne zasypat makadamom a oddelit ho od zeminy geotextiliou, voda rychlo pretecie k zakladu a tam uz tlak vody neurobi taku skodu ako nad urovnou povrchu. Idealne aj drenazne trubky krizom cez murik, ale to uz by bolo v tomto stadiu dost drahe, musel by si vrtat jadrovou vrtackou cez beton na viacerych miestach
Odpovedať
@mires1907 pokial to co pises bolo i zrealizovane, tak to mas dostatocne a nic by som s tym nerobil a ni drenaz netreba.
Odpovedať
@rkorba ano bolo to takto realizovane vid. foto, akurat co som myslel, ze je nedostatocne, je ta hlbka 50cm, malo by to byt vraj v nezamrzajucej hlbke aspon 80cm, ale myslim, ze na tak nizky murik by sa to strasne predrazilo.
Odpovedať
@haciendman vdaka za typ, porozmyslam, co sa tyka medzery, kt. vznikla medzi murikom a tym betonovym plotom, mam tam vysypat nejaky makadam alebo nechat prazdnu medzeru, pripadne nejak ju prekryt nopovkou aby tam nesla voda?
Odpovedať
@mires1907 sucha hlina je tak isto tepelny izolant. Keby ti i nahodou vytlacil mraz murik, tak po odmrznuti to sadne a nebude vidiet poskodenie 😉
Odpovedať
@mires1907 nebude tam lepší gabionový múr ? ten sa dá kúpiť hotový alebo spraviť na mieste a s vodou žiaden problém, stačia kamene poriadne pletivo a prežije ťa
Odpovedať
@mires1907 ... a o mesiac sem napíše tvoj sused, že jeho sused si navýšil pozemok a teraz mu pozerá na dvor cez plot.... 🤔 🤔 🤔 😄 😕 K tej pevnosti - to, čo ti tu píšu ľudia, sú len tipovačky. Ja tiež neviem, či takto zrealizovaný múr bude dosť pevný a udrží tú 75 cm masu zeminy. To si sa mal pred realizáciou spýtať niekoho, kto je v tom fundovaný. Tu na MS sa v tom najlepšie vyzná @kosto13 . Tým, že som ho tu spomenul, dostane avízo a snáď ti odpovie.
Odpovedať
@chrobak7 tak so susedom to mam odkomunikovane samozrejme a zvysok pozemku uz je v tejto vyske a planujem robit aj nadstavbu na plot. Co sa tyka toho muru tak som sa spolahol na skusenosti realizatorov, tu by som si to len chcel potvrdit nech mozem spokojne spavat 😀, ale vdaka za typ hadam sa dotycny tiez vyjadri 🙂
Odpovedať
@mires1907 bezproblemov, z môjho laického pohladu...nemas tam kopec ze by to robilo nejaké extrémne tlaky na ten múr 💪
Odpovedať
Článok sa načítava...
@duzu no uz tam mam tento DTckovi, gabionovi by vysiel asi financne nakladnejsie...
Odpovedať
Akože v pohode, len otázka mala byť položená pred realizáciou a oprávnenému statikovi. Na prvý kukuč sú tam min. dva problémy: 20m je slušná dĺžka na to, aby zaručila rovnaké namáhanie múrika t.j. mali tam byť aspoň dve dilatácie. Čakaj, že sa ti tam vytvoria min. dve praskliny v tvare ako oni budú chcieť a ty to už neovplyvníš. Jeden roxor v strede je len akási zdanlivá pomocná výstuž, nosnosť zabezpečuje až dvojica v smere namáhania.
Odpovedať
Profilova fotka
@haciendman a ešte po daždi keď tá voda-vlhká zem za múrom zamrzne !!!
Odpovedať
@kosto13 ako som spominal vyssie drenaz velmi nemam kam vyviest, co by teda bolo najefektivnejsie aby ta voda neposkodila mur? Vdaka.
Odpovedať
Profilova fotka
Dá sa to čiastočne eliminovať : - zásypom za rubom múru zo štrkodrvy bez fr.0. Napr. 16/32, 32/63. Oddeliť od násypu zvislou vrstvou geotextílie. - vyplniť mezeru medzi plotom a OM odrezkami zo sklennej vaty alebo polystyrénu a vrch vypeniť cca 5cm pod zvýšený terén a zasypať hlinou štrkom ( estetika ). Ak je podložie aspoň trochu priepustné voda nebude až povrch a izolácia trochu oddiali premrznutie štrkodrvy a aj medzery medzi kameňmi štrkodrvy umožnia pri premrznutí zásypu za ňou čiastočne dilatovať.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?