Predaj bytu - akou formou

Zobraz úvodný príspevok
Ahojte, stojím pred predajom bytu. Samozrejme nastáva dilema. Bud vlastný predaj, inzercia, zmluva, vklad na kataster, overovanie atd, alebo zvoliť tuto pracu do ruk realitnej agenture. Prax je však taka že realitne agentury nejdou cestou sikovnosti, že kto privedie prvý tak ten dostane zakazku ale je to už obvykle tak ako v zahraničí že sa robia tzv. Exkluzívne zmluvy. To znamená že sa upíšete jedinej realitke napríklad na mesiac. Tá zabezpečí predaj, kupcu, zmluvu, overenie, banku, kataster, fotky, inzerciu. Trošku mam z toh obavy, Máte s tým skusenosti? Dakujem
Odpovedať
1
2
@lubk0 No ide o to, že ti začnú niektoré otravné realitky vyvolavať a doslova si už sami od seba zhanaju obhliadajucich na tvoj vlastný inzerat. Neraz sa už stalo, že si beru fotky len tak. JJ tak to neberiem že je investícia, ale inzerovať na 4 portaloch za 8eur a nafotiť fotky do inzericie, nepovažujem ako dovod na podpis exkluzívnej zmluvy a kvázy čiastočnu náhradu výdavkov...
Odpovedať
@truly Znova ... Ako ti môžu vyvolávať, keď v inzeráte nie je tvoje číslo ale čislo makléra z realitky ?
Odpovedať
@lubk0 ja nehovorím že mne, niekto si to zdvojuje aj sám, že da inzerat realitka a on si da tiež sam inzerát, Nekomplikujme to už :) Stále nie som rozhodnutý. Dneska som prechazdal vačšie realitky a všetko provízie 3,4,5% čo nie je málo a dvihne to cenu bytu. Tak neviem či ist do menšej s 2% a ex.zmluvou alebo ja už fakt neviem.
Odpovedať
V KE sa byty veľmi dobre predávajú, nafotíš, vycapíš na realitné servery, máš tam všetky ponuky, veľa ľudí tam chodí. Zmluvu si môžeš dať spraviť právnikovi, podpíšete, vklad a hotovo. Skôr ako dlhoročný majiteľ presvedčíš potencionálneho kupca.
Odpovedať
@roman_x ako osobne si mylsím že sa ludia skor potešia tomu že maju byt lacnejší o 2-3000 eur. A nejako si trufam osloviť pravnika na spísanie a spraviť vklad do katastra.... AJ ked je pravda že je ovela pohodlnejšie to nechať na niekoho ieho. Ono nepísal tu niekto hore aj to zle, že si clovek najde kupcu osloví realitku že im da 1000eur a nech to vypapieruju oni
Odpovedať
@truly Tak ta predsa nemusí trápiť, či realiťákovy budú vyvolávať alebo nie ... To je predsa jeho starosť a jeho robota ... A proste moc to analyzuješ ... Stanov si cenu, za čo by si chcel byt predať, keby si ho predával sám. Tj v prípade, že by si si ho sám inzeroval na bazoši a podobne, akú cenu by si uviedol do inzerátu ... Ak tú sumu máš, daj to dobrej realitke a nerieš, akú províziu si na tom nahodia. Sám by si to totiž za drahšie nepredal, tak ti môže byť jedno, či niekto iný to predá o 2 či 4 tisícky viac ... To ich starosť ... Ak budú mať záujemcu, ktorý bude chcieť spustiť, budú musieť spustiť aj oni s provízie. Ja som dal byt maklérovi, žiadnu zmluvu som nepodpísal, dohodli sme sa kedy nám vyhovujú obhliadky bytu a vybavené ... Kupujúcich som prvý krát videl až v banke pri podpise zmluvy asi na 2 minúty a druhý krát, keď som im odovzdával byt ... Vôbec neviem, čo im "maklér" natáral, ani aké povedal, že budú platit mesačné platby, proste nič ... Maklér sa postaral aj o prepis elektriky a o ukončenie zmluvy so správcovskou spoločnosťou ... Jediné, čo som musel ísť ja vyriešiť bol prepis internetu a tv :)
Odpovedať
@lubk0 jasne chápem, tak všetko ma niečo do seba. Ale ako som písal, neviem či bude dobrý nápad to dať maličkej realitke. Tá nemá poriadnu ponuku na svojje stránke a dať na bazoš si to viem aj sám. Aj ked pohodlnosť pri vybavovaní veci je bez debaty a ako píšeš ak to predaju tak mi môže byť jedno či to bude 3,4 tisic alebo koľko. Ja nejdem navyšovať cenu koli tomu že to neberie realitka, mam svoju sumu pod ktoru nechcem ist a ponuku by som bez realitky tomu prisposobil. Co sa týka tej exkluzívnej zmluvy považujem to teda za riadnu kravinu a hlavne ak ma realitka v meste 15 ponuk na cele velkomesto.....
Odpovedať
@truly No, ja len k tej "veľkosti" ... U nás sú najlepšie realitky väčšinou malé ... Velkosť nič nevypovedá o kvalite ... Tak isto, veľká ponuka môže znamenať, že nevedia predávať ... Alebo berú všetko rad radom, kopírujú inzeráty hlava nehlava ... To vôbec nemusí byť dobrý vizitka :) Najdôležitejší je aj tak maklér ... Ak je na trhu dlho, má kontakty a ľudia ho vyhladávajú, vie predať ešte pred tým, než to dáš na internet ...
Odpovedať
@truly Sadnes si vecer k internetu a nahodis svoj inzerat na realitny portal... Vies co sa stane? Nevyspis sa, lebo od rana od 6:00 ti bude zvonit telefon v jednom kuse, jedna realitka za druhou... Asi pol dna ta bude bavit im vraviet NIE (ved naco, predam si to sam) aj ked ta budu presviedcat, ze oni uz maju klienta na tvoj byt... Po dvadsiatom telefonate to vzdas a povolis "okopirovat" tvoj inzerat a zaradit ho do svojej ponuky najprv jednej realitke, potom druhej, az vecer zistis, ze uz ani nemas prehlad kto to vlastne predava a za kolko, ze je to v ponuke 10 RK! Taka to je skusenost viacerych, nielen mna ;-) Najdi si jednu, max dve mensie realitky, kde majitel je jednym z maklerov (vacsinou je jeho "zaangazovanost" v pristupe citit), odporucam taku ktora je uz zopar rokov na trhu a nie taku, kde sa len vcera makler "trhol" a zalozil si vlastnu ;-) Dobry makler ti moze navrhnut cenu, za ktoru by sa mohol byt predat "dobre" a potom cenu, za ktoru sa preda rychlo. Ty si vyberies, ktorou cestou sa chces vybrat. Stava sa, ze ti navrhne byt predat za cenu vyssiu ako je tvoja predstava a tak na to "este vydelas" ;-) Ak je makler sikovny a ty si nevyberies z jeho ponuky (bezne maju aktualne v ponuke 15 az 20 bytov), ponukne ti nehnutelnost podla tvojich poziadaviek, ktoru ma v ponuke ina "partnerska" RK... Tak vela stastia pri vybere RK a dobry rychly predaj prajem.. ;-)
Odpovedať
@lubk0 no ved to riešim ako som pisal realitka a ma 15 ponuk z velkomesta a makler sa nardil pred 25 rokmi...... @jaro_v Máš pravdu s tým vyvolávaním, aj so skuseným maklerom. Vdaka aj tebe všetko dobreeee :-D
Odpovedať
Profilova fotka
moji rodicia uz predavaju takto byt skoro tri roky, ze to maju iba v jednej realitke a je to tak ako to je. podla mna su to zbytocne komplikacie a zbytocne peniaze
Odpovedať
@anna4_4 tak zmluvu si vieš určiť na dobu ako potrebuješ. Ja im nedam viac ako mesiac. Ak sa za mediac neosvedčia tak BYE BYE
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?