Predaj bytu

Zvažujem predaj bytu. Pred pol rokom som prerábala byt trojizbový v Nitre. Byt má aj komoru. Myslíte si, že v Nitre resp. na západnom Slovensku ceny bytov porastú? Všimla som si, že veľa bytov je rezervovaných v Nitre...
Odpovedať
1
2
Tazko povedat, ono hovori sa, ze predat sa preda za hocijaku cenu, pokial sa najde kupec, ktory je ju ochotny dat.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak sa najde vhodny kupec, ono je to v tomto smere velmi tazko povedat ako to bude do buducna
Odpovedať
@tanulik1608 neviem, či by si niekto trúfol na to, aby ti s istotou povedal, že či máš počkať, alebo predať teraz. Ceny sú už teraz podľa mňa akože dosť vysoké a zase nemôžu donekonečna ešte rásť. Ak ti to ponáhľa predaj, ak nie, tak skús počkať, je tam riziko, že predáš za menej ale môže sa stať, že aj za viac.
Odpovedať
@tanulik1608 Ak potrebuješ predať, predaj. Ak nemusíš predávať, tak si ho nechaj.
Odpovedať
@chrobak7 len aby som neprerobila
Odpovedať
Prečo zabiť sliepku čo nesie vajcia? Prenajať, spravovať, a každý rok zarábať, a nespoliehať sa na rast či pokles cien...
Odpovedať
@marcos33 byt prenajimam ...
Odpovedať
@marcos33 rozmyslam kupit novostavbu radsej
Odpovedať
@tanulik1608 co znamenam ze aby si neprerobila? Mat dnes 130 000 je mozno ako mat buduci rok 150 000. Alebo 20 000 ak tu bude vojna. Zalezi co si za to kupis, lebo moze byt aj rozdiel v tom, co si kupis tento rok za 130 000 a co buduci rok za 150 000 (z hladiska hnutelnych veci, ceny nehnutelnosti by mali cca korespondovat). Chcem tym povedat, ze kedze nie si odbornicka na investovanie (co vyplyva z toho, ze sa na MS pytas na radu), tak sa nesnaz z toho urobit nejaky strasny biznis, lebo to skor pokazis ako z toho nieco vytazis. Inak ked sa ludia stazuju na velmi vysoke ceny tak to je z velkej miery kvoli spekulantom ako si Ty. Poznam takych znamych, co dlhe roky chcu nieco kupit, nic nekupili, iba nadavaju ako idu ceny hore, pricom oni sami by sa snazili vytrieskat z predaja co najviac. Kazdopadne odpoved tu uz bola, vychadzaj z vlastnych potrieb. Potrebujes na nieco peniaze? Predaj. Tu sa ale zastavim, vo vseobecnosti nie je vhodne menit nehnutelnosti za hnutelny majetok. Teda skor by som ten byt vymenil za inu nehnutelnost. Peniaze z predaja dat do fondov je tiez otazne. Ak si ich nechas na ucte, tak je velmi pravdepodobne, ze za ne buduci rok kupis 2i byt. (alebo 2 stangle salamy a 10 chlebov ak bude vojna). Vzhladom na prisun migrantov z UA je pravdepodobne, ze stupne pocet obyvatelov na SK, co moze este viac zvysit ceny nehnutelnosti. Byt moze mat zmysel predat ak vies s peniazmi nalozit rozumne. Kazdopadne su to len take dohady co by bolo keby bolo. Bezni ludia bez vzdelania a praxe vo financiach mozu len hadat a dufat. Vymyslis si nejaky dovod (napr. jeden z tych co som tu popisal) a podla toho sa rozhodnes. Potom uvidis co sa naozaj stane.
Odpovedať
@silvia_peterr dlhodobo nehnutelnosti budú rásť neustále. Pokiaľ však ruské tanky prekročia hranice krajín NATO, nebodaj SR, tak v tej chvíli budeme vedieť, že je neskoro na predaj nehnuteľnosti na Slovensku. 🙂 Budeme v palebnej čiare mocností, stačí sa pozrieť na tie domy, bytovky na Ukrajine, kde sa v zlomku sekundy naše nahromadené bohatstvo premení na kopu bezhodnotneho stavebneho odpadu.
Odpovedať
@igor256 Dakujem ti za odpoved, ano nevyznam sa v realitach . No na byt nemam ziadnu hypoteku a predstav si mam 35 rokov a na byt som si zarobila tak, ze som stale v zahranici . Dokonca mam vysoku skolu kedze si podotkol, ze som asi nevzdelana ked sa pytam na modrej streche.
Odpovedať
Tak uvidis, ved ak ti to neponahla, pockaj. Tazko povedat ako sa to vsetko bude hybat, ako ano vizie su mozno take ze to bude narastat, len aby sa to potom aj predalo. Lebo niekde ten strop bude.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Vsetko zalezi od toho, citi je treba peniaze. Ak hej predaj a aj tak nemas istotu, kedy on niekto prejavi taky zaujem aby ho aj kupil. Je tazko v tejto dobe nieco predpovedat
Odpovedať
@tanulik1608 ja len aby som to upresnil, nie si ocividne vzdelana vo financnictve, resp. v obore. Urcite som Ta nechcel zhodit, nemyslel som to v zlom. To ze sa pytas na MS tiez nie je az taky problem.
Odpovedať
Ak peniaze nepotrebujes, tak si ho este nechaj a pomaly sleduj situaciu. Nic ineho ti ako neostava. Osobne si ale myslim, ze ceny klesat nebudu
Odpovedať
pokial ta nic nedrzi a chces predat tak vyskusaj.
Odpovedať
No co ako si sa rozhodla? Predas alebo pockas ako sa budu hybat ceny este?
Odpovedať
@calimune počkám, podnájomnika tam mam takže nestrácam peniaze...
Odpovedať
Profilova fotka
Ak máš pocit, že chceš predať, predaj, Ja osobne sa dosť riadim šiestym zmyslom, aj pri realitách. Plus zdravý rozum, samozrejme. Vďaka tomu sme kúpili pozemky a malé byty na prenájom, takže nemáme hotovosť, ale peniaze v nehnuteľnostiach. Tie malé byty (garsónky) sa vlastne už zaplatili zo zisku za prenájom. Máme to ako penzijný fond pre mňa a manžela... Prečo chceš novostavbu, kvôli údržbe? Tak kúp novostavbu, alebo pozemok, ten síce neprenajmeš, ale je to istota. V prípade núdze poryľuješ, zasadíš zeleninu, zemiaky a prežiješ aj horšie časy... - nemyslím to ako srandu.
Odpovedať
Profilova fotka
Nepredával by som, to neklesne tá cena za žiadnych okolností tak žeby si utrpela stratu. Toho by som sa vôbec nebál a práveže myslím že ešte to hore všetko pôjde, takže môžeš len získať.
Odpovedať
Profilova fotka
Cena neklesne, to by sa neviem co muselo udiat, takze bud sa bude drzat alebo bude rast. Je to ako na tebe, ci tie peniaze potrebujes alebo nie a ci sa ti tu ma o kto ten byt aj postarat, ak si tu teda neni
Odpovedať
@monikajan pozemok mám
Odpovedať
Prosím všetkých, čo sa tu oháňajú mantrou že ceny bytov nemôžu klesnúť, aby sa pozreli na tento graf z NBS - ano je to priemerované ale pre vhodné. Poznám borca čo kúpil byt v roku 2007 - a áno, čakal cez 10 rokov, kým cena došla tam za čo kupoval. Reči, že ceny pôjdu vždy nahor milujem, hlavne keď mi to básni realiták a podobne. Ano, pôjdu, ale čakať na návratnosť investície 12 rokov je veľmi príjemné. Realitáka nezaujíma či som zarobil alebo prerobil, zhrabne províziu a ide ďaľej. To, že reality teraz zažívajú boom je jedna vec - ale nalejme si čistého vína a prestaňme veriť tým kecom, ktoré nám tu prezentujú predajcovia (ktorí sa živia tím že predávajú a nie investujú). Len sa ich skúste opýtať, hociktorého makléra alebo poisťováka, či žije z predaja alebo investovania.
Odpovedať
Profilova fotka
tak je to take ze hop alebo trop a pokial byt nie je viazany na hypoteku preco ho neskusit predat, na druhu stranu ak by si ho prenajimala mozno treba ratat aj s pripadnymi napravami ak najomnici nieco poskodia.
Odpovedať
@marcos33 nikto nikdy nespochybnuje, ze na trhu nastavaju korencie, vsak to je uplne normalne, nielen v nehnutelnostiach, ale aj vo financiach, akciach,... Pokles po roku 2008 bol po ekonomickej krize. Korekcie su normalne, ale keby si si nasiel vyvoj grafu napr. od roku 1990, tak by si videl celkovy trend, ktory stupa. A takto to bude stupat, az to dosiahne stav, ked uz dopyt prestane prevysovat ponuku. A dalsia vec, Investicie do nehnutelnosti sa robia na dlhodobe obdobie, 20 rokov a viac. Pokial chces hladat kratkodobe zhodnotenie, tak to musis ladat inde, a casovat nakupy a predaje. Ale to uz su spekulativne aktivity, nie investovanie.
Odpovedať
Profilova fotka
inak myslite ze ceny bytom budu stale takto riadne rapidne stupat?
Odpovedať
@marcos33 Takýto graf dosť skresľuje. Nie je to také jednoduché. Porovnaj si, že v roku 2013 (kedy boli nehnuteľnosti asi najlacnejšie od roku 200😎 bola priemerná úroková sadzba na HU 5,4% čo vychádza mesačná splátka cca 561€ (ak uvažujeme že výška HU je 100 000€) - pre porovnanie v čase drahých nehnuteľnosti (rok 2021) je priemerná výška poskytnutej sadzby pre HÚ 0,98% čo činí splátku 513€ (ak uvažujeme že výška HÚ je 160 000€). Takže neorientoval by som sa pri kúpe/predaji len grafom vývoja cien nehnuteľnosti lebo cena (pokial nemáš hotovosť) je z prevažnej časti ovplyvnená tým, za koľko si vieš peniaze požičať.
Odpovedať
Asi uvažujeme každý inak. Ako rešpektujem názor iných - v každom prípade držím palce každému 🙂
Odpovedať
@jurkoboss nepochybne je na tom kus pravdy, to nepopieram. Ale myslím, že takto nebola otázka smerovaná 🙂
Odpovedať
povedal by som tak, nemyslim si, ze budu ceny do buducna klesat, moze sa stat, ze ostanu stat v nejakej rovine, alebo budu proste stupat. takze predavat ho kvoli terajsej cene neviem
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?