Kúrenie klimatizáciou v byte - čo si o tom myslíte?

Dobrý deň prajem Idem si k Vám pre odpoveď k otázke čo si myslíte o kureni klimatizaciou v byte o rozlohe 60m2? Doteraz som kuril UK kde boli ročné zálohy 630€. Na konci roka chodili preplatky okolo 200eur. Na radiatoroch máme namontované pomerove merače tepla. Ročne prekurim cca 420€ a kurim len v jednej izbe (obývačka). V spálni kúrime minimálne. Preto rozmýšlam či ma nevyjde kurenie klimou lacnejsie ked pri nastavenej teplote 22 stupňov má odber 0.4kw/h Tarifnú sadzbu máme DD2 Myslíte že ma kúrenie klimatizaciou výjde lacnejšie? Ešte dodám ze mám podružný elektromer na klimatizaciu nahodeny no chcem vedieť vaše postrehy. :-)
Odpovedať
@dominik90 To bývaš v bytovom dome? Budeš platiť aj za kúrenie ústredným kúrením - fixnú zložku. A ešte aj tú elektrinu. Pochybujem, že ti dovolia odpojiť sa od ústredného kúrenia. Inak samotné téma kúrenie klímou už bola na MS diskutovaná veľa krát. Treba si vyhľadať staršie témy.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Chcel by som ozivit tuto temu, pretoze odpoved na otazku vyssie nikde nie je mozne najst (tym reagujem na @chrobak7). Co sa tyka kurenia klimatizaciou namiesto ustredneho kurenia, moze a nemusi mat svoje vyhody. U nas v dome mame pomer fixnej a variabilnej zlozky v pomere 30 : 70. Cize ak by sme uplne vypli radiator, cena by pozostavala len z tych 30%. V poslednom vyuctovani za r. 2018 som mal naklad na kurenie vo vyske 460 eur na byt o rozlohe 57 m2, kurili sme na 20 - 22 stupnov, cize pre niekoho sme mali doma dost chladno. Takze ak by som nezapol radiator vobec, zaplatil by som 140 eur za rok (velmi hrubo vypocitane). Rozdiel je teda 320 eur, ktore by som mohol "spalit" na kureni klimatizaciou. Moja klima ma podobnu spotrebu ako @dominik90 pri nastaveni na 22 stupnov (SCOP okolo 5.0, vykon 5 kW, Mitsubishi) a za 24h som spalil od 0.4 do 1.1kWh. Ak si vezmem, ze by som ju nechal ist nonstop, za 31 dni by som spalil max 34 kWh, co pri cene 0.138 na DD2 predstavuje mesacny naklad okolo 4.7 EUR s DPH. Kurime v podstate od konca oktobra do polovice maja v Bratislave, cize ziadne sialene zimy. Vykurovacia sezona predstavuje priblizne 7 mesiacov. A teda za sezonu spalime 7x4.7 = 32.9 EUR. No a teraz k uspore... pri ustrednom kureni sme platili 460 eur a pri kombinovanom kureni s klimou 32.9+140 = 172.9. Uspora cini 287 eur za rok. Pritom nad dom je zatepleny a bol postaveny v roku 2004 z tehal.... Ak si vezmem fakt, ze klimu sme instalovali kvoli chladeniu, ale teraz nam sluzi aj na kurenie, je to super, lebo do 4-6ch rokov sa nam tymto sposobom splati a v lete nas aj ochladi ak treba.... A este jedna vec, nas dodavatel tepla je az o 40% drahsi ako Bratislavska teplarenska, podla URSO ma maximalnu variabilnu zlozku ceny na rok 2019 vo vyske 0.0748 eur /kWh a fixnu zlozku az 293.5737 eur /kW.
Odpovedať
Moje skúsenosti sú zo sezóny 2018-2019 takéto: Náš byt ma 62m2 dom je tehlovy zo 60-tych rokov a je nezateplený. Klimatizáciu mam v spálni a obývačke. V obývačke sme dali montovať klimatizaciu koncom Novembra minulého roku. Od 1.1.2019 kúrime v byte len klimatizaciou,bola zapnutá do začiatku aprila 24h denne nastavená na 22stupňov. Môžem povedať ze kúrenie klimatizaciou sa mi overilo už len tým že po zapnutí klimatizácie máme do 10 minut v byte 22-23 stupňov. Keď si zoberiem kurenie radiatorom keď sme ho zapli 2 hodiny bola pocitova teplota v byte okolo 20-21 stupňov. A keďže ma klimatizácia termostat a nie každy deň bolo treba tolko kuriť niekedy za 24 hodin spálila len 0.8kw čo v prepočte nieje ani 0.13€. Na klimatizacii mám nahodeny merač elektriny a do 1.4.2019 spálila klimatizacia 75kW=9.75€. Fixná zložka na nás byt je cca 130€ ročne. A ročné náklady na teplo máme 650eur. Ako napísal @shemmo za 4-5 rokov sa nám z uspor klimatizácia zaplatila a ešte nám neskutočne pomohla v letných mesiacoch kedže bez klimy sme v byte mávali 28 stupňov.
Odpovedať
@shemmo @dominik90 chcem sa spytat, vykurite tou klimou cely byt? viac izieb? ako? riesim teraz podobny problem, mam velke nedoplatky za teplo a mam pri tom uz namontovanu klimu, no zatial len v jednej izbe. zvazujem, ze dalsiu zimu aspon tu jednu izbu budem vykurovat klimou.
Odpovedať
Najlepsie budete mať keď budete kuriť cely byt klimatizaciou, tal zistite či je kurenie s klimatizaciou pre Vas výhodne. Za mňa 100% áno. Mám 2 izbový byt 65m2 v oboch izbách mám klimatizaciu. V obývačke som si nastavil teplotu na 24 stupňov a najmenšie otáčky ventilatora vtedy mala minimálnu spotrebu. Záleži aku klimatizaciu máte treba sa s tým pohrať. Mám na klimatizacii merač spotreby a podla toho presne vidím denne mesačne a ročne náklady na klimatizáciu, odporúčam ho aj Vám. Čo sa týka spálne tam býva klimatizácia zapnuta o dosť menej hlavne teda len v lete pretože v zime mi teplo príde do nej z obývačky do 10 minút.
Odpovedať
My s klimatizáciou v byte tiež kúrime. Fungujeme v režime, že termostaty na radiátoroch máme na 2 čo je asi 22°C a zbytok dokurujeme klimatizáciou. Aktuálne ale nevyužívame jednu izbu, kde asi budeme musieť viac kúriť radiátorom. Náklady počas minulej zimnej sezóny boli necelých 40 € za kúrenie klimatizáciou. Radiátory sme ale mali reálne studené, a za túto zimu na merači bytu za kúrenie nabehlo iba nejakých 11 kWh. Niektorí moji susedia tam majú tisíce kWh, neviem si predstaviť aké dostali teraz vyúčtovania. Musím ale dodať, že jedná sa o južne orientovaný byt v novostavbe, a máme hore aj dole susedov ktorí asi dosť kúria. Mám už v ruke aj vyúčtovanie, ale nakoľko sú v kúrení bytov dosť veľké úlety (aspoň čo som pozeral niektoré merače), niekoľko bytov je stále prázdnych a reálna spotreba celého domu bola takmer polovičná oproti predpokladanému, nebudem ešte vyhodnocovať cenu. Je tam teraz moc veľa premenných, preto múdrejší budem až keď sa spotreba za najbližšie asi 2 roky v dome ustáli, všetky byty sa obsadia, a kuriči nebudú svoje byty prekurovať. Potom aj fixná platba za kúrenie (u nás 40 %) bude iná. Každopádne aktuálny režim fungovania nám vyhovuje a plánujeme pri ňom ostať.
Odpovedať
@kirik83 cely byt mi to vykuri aj vychladi. ja to pouzivam tak, ze radiatory funguju len ako doplnok, cize oproti minulosti tak cca 20% povodnej spotreby.. napriklad kupelna, spalna
Odpovedať
Nerad sa vam miesam do debaty lebo neprinasam osobnu skusenost, len si prosim uvedomte ze ked ste napriklad za april spalili klimatizaciou 10€ tak to o nicom nehovori, pretoze nie je az tak dolezite ci vykurujete (resp. len dokurujete ak radiatory idu) na 22 alebo 24 stupnov ale podstatne je, ze v aprili byva priemerna teplota vonku medzi 10-15 stupnami takze klima nema takmer ziadnu pracu a pracuje s vysokym COP (=nizka spotreba), kdezto priemerna teplota december-februar bude iba kusok nad nulou, vyparnik namrza a ucinnost moze byt daleko nizsia, nehovoriac o tom, ze pod -10 uz klima nemusi fungovat vobec. Netvrdim ze je kurenie klimou nevyhodne, len tie prehnane optimisticke cisla berte s rezervou, resp. sa nad nimi zamyslite ci maju vypovednu hodnotu.
Odpovedať
Ja som pisal skúsenosti od začiatku decembra do konca apríla počas vykurovacej sezony. Radiatory som mal úplne vypnuté a kúril som iba klimatizaciou. Nebola tu debata len o aprili. V príspevkoch hore som spomínal že od decembra do apríla som spálil elektriku za necelých 10€. A @zetak musím s vami nesúhlasiť že sa nedá aj pod bodom mrazu s klimatizaciou kurit. Ja mam klimatizaciu do -20 stupňov. A táka zima túto sezonu nebola. Ďalsia vec je tá že pokial ju nemáte zapnutú na plnu "bagandžu" Vám výparník zamŕzať nebude. Preto treba klímu vyberať s vyšším výkonom aj do menšich priestorov aby išla na polovičný výkon. Na merači ktorý mám na klíme som sledoval jej spotrebu aj v minusových teplotach aj v plusových teplotách a jej spotreba sa nelíšila.
Odpovedať
@dominik90 Všeobecne súhlasím, až na ten koniec. Spotreba klimatizácie sa možno nemenila, ale jej účinnosť áno. Účinnosť klimatizácie v režime kúrenia pri nižších teplotách totiž naozaj klesá, nakoľko klíma musí svoj výparník reverzným chodom rozmrazovať. Na južnom Slovensku v byte byt kde je teplo od susedov je to určite ok, ale v prípade rodinného domu niekde na Orave by to už určite nestačilo ako samostatné kúrenie. Aspoň nie tie najlacnejšie klimatizácie. Sú samozrejme aj také, ktoré to zvládajú do -35°C, ale tam tie ceny sú nad 3000 € za jednu jednotku.
Odpovedať
Ja mam stredný byt mňa susedia "vykuruju" zo všetkých strán takže keby v byte nekúrim vôbec mam tam 21 stupnov. S klimatizaciou udržiavam tých 23-24 stupňov. Takže pre mňa kúrenie klimou je výhodne.
Odpovedať
@dominik90 Tusil som ze niekto sa bude chytat slovicok - su rozne klimatizacie a preto som napisal ze pod -10 uz nemusi fungovat - Vam gratulujem k vyberu tej co ide do -20. Taktiez som nikde nenapisal ze pod bodom mrazu uz klimatizacia nebude kurit. Dalsia vec: Vy ste napisal: "Na klimatizacii mám nahodeny merač elektriny a do 1.4.2019 spálila klimatizacia 75kW=9.75€." V odpovedi pre mna pisete: "Nebola tu debata len o aprili. V príspevkoch hore som spomínal že od decembra do apríla som spálil elektriku za necelých 10€. " ...myslim ze sa trochu zamotavate. No kazdpadne Vase merania resp. super vysledky su zasadne ovplyvnene tym co pisete: "Ja mam stredný byt mňa susedia "vykuruju" zo všetkých strán takže keby v byte nekúrim vôbec mam tam 21 stupnov" - tu ta klimatizacia skutocne nebude mat velku pracu (a teda ani spotrebu).
Odpovedať
Článok sa načítava...
@zetak neviem čo tomu nechápete. Ja som napísal moje poznatky od decembra do aprila kedy som prestal kúriť klímou. Za ten čas som spálil elektriky za 9.75€ a zaokrúhlil som to na 10€. V popisku príspevku som písal o aký byt sa jedná takže nech moje poznatky využijú ludia čo maju byt podobný mne. Nehovorím že v každom byte bude klima mať takú istú spotrebu a tepelny výkon. Ale pre porovnanie známy má takú istú klimatizaciu v rodinnom dome je to síce novostavba ale odkedy kúri len klimou náklady na kúrenje mu išli dolu o 50%. Ja som tak isto spokojný s kúrením klimatizáciou a @zetak odporúčam Vám to vyskúšat a nebudete určite ani vy voči tomu taky skeptický :-D 8-)
Odpovedať
@dominik90 - prva cast je moja chyba, ospravedlnujem sa - cital som OD 1.4. a tym ta prva cast mojho prispevku straca zmysel...
Odpovedať
@dominik90 ked mozem vediet , kludne do spravy znacku klimy, s kt ste spokojny
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@zetak tu je aktualizácia za rok 2020, teraz v decembri stúpla trosku spotreba, lebo sme doma aj cez den, kedze pracujeme z domu kvoli Covid a teda aj kurime. Stale to vsak vychadza lacnejsie ako nas dodavatel ustredneho kurenia v Bratislave. Za minuly rok nam prisiel preplatok na vyuctovani okolo 250 eur (spotreba vody a ine veci sa velmi nemenili), zatiaľčo velka vacsina susedov mala hlavne za kurenie nedoplatky.
Odpovedať
@stefan222 za mna jednoznačne Mitsubishi 5kW na plochu cca 60m2 alebo popozerajte aj Daikin. Urcite si dajte o trosku vyssi vykon, ako by ste potrebovali za inych okolnosti, aby vonkajšia jednotka nemusela ist na viac ako 80% svojej kapacity
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?