3mm Tenkovrstvová omietka / stierka vs 1,5 cm klasická omietka

Zdravím, mám laickú otázku. V dome mám vo vnútri steny z ytongu a z betónu, niekde aj polystyrén (vnútri) a omietkári mi nacenili omietku (tak to označili), kde bude celková hrúbka celého riešenia omietky 2,5 - 3 mm. A to už aj so sieťkou. Osobne nechápem, ako to môže byť takto tenké, keď bežne sa stretávam s omietkami v hrúbke 1,5 - 2 cm. Taktiež mám otázku - klasická strojová omietka (VPC alebo sadrová) v hrúbke 1,5 cm mi bola nacenená inou firmou veľmi výrazne lacnejšie ako mi bola nacenená ta spomínaná 3 mm omietka (stierka?). Logicky by som povedal, že by to malo byť vzhľadom na spotrebu materiálu opačne, nie? Ktoré riešenie je to "správne", resp. v čom sú odlišnosti? Keďže mi to príde ako výrazne odlišné riešenia. Ďakujem.
Odpovedať
Nie je tá tenká omietka striekana, taká drsná? Lebo u nás jedna firma robí striekanu minerálnu a nástrek je presne 2-3 mm. Ináč, ja mám sadrovu 3-4 mm. Porfix , keďže tvárnice mal rozdiely 1-2 mm najprv do sietky a lepidla, potom prelepidlovat druhýkrát a v dobe zrenia, mi 2-3 realizátori omietok povedali, že na to by už veľkú vrstvu omietky neťahali, že steny su pekne, rovné. Takže sla tenká vrstva sadrovej omietky a na to ešte jedna a hotovo. Mám tam Rimano Glet XL, ktoré sa taha 0-10 mm.
Odpovedať
Ináč robia to maliari v panelákoch bežne....tie škaredé panely zatiahnu do lepirla a na to tenkú stierku. A cena je preto vyššia, že striekana je lacnejšia ako ručná. Tenka stierka sa ťahá ručne
Odpovedať
@terry25 - ďakujem, teraz mi to už začína dávať zmysel. Akurát v tvojom prvom príspevku na začiatku píšeš, že sa robí tenká striekaná izolácia a na konci druhého píšeš, že tenká stierka sa ťahá ručne 🙂. Je teda možné spraviť tú tenkú variantu strojovo, alebo len ručne? Ide o to, že klasická striekaná izolácia 1,5 cm by ma vyšla zhruba o 5 000 € lacnejšie ako tá tenká minerálna stierka. Takže je otázne, či sa mi to oplatí takto za to doplácať... Edit: ako tak pozerám po internete, tak existuje aj strojové stierkovanie a používa sa tam napríklad aj tá Rimano Glet XL. Takže potom by tam nemal byť až taký cenový rozdiel, nie? Ak sa to dá robiť tiež strojovo.
Odpovedať
Profilova fotka
Dobrý deň, rozdiel medzi tenkovrstvými a klasickými omietkami je, ako názov napovedá, v hrúbke vrstvy. Táto vrstva určuje vlastnosti omietky. Tenkovrstvé omietky, alebo skôr stierky, sú akýmsi ochranným filmom na povrchu. Riziko pri tejto povrchovke stien, je prekleslenie škár muriva po jeho prirodzenom zmršťovaní. Ďalším rizikom je znehodnotenie vlastností muriva, ako je paropriepustnosť, pri aplikovaní „systému“ kleber, sieťka, štuk. Toto riziko odpadá pri použití stierok od Ytongu, ktoré sú vyrobené z materiálu podobnému murivu Ytong. Toto je zrejme aj váš prípad, čo sa odzrkadlilo v cene. Klasické omietky, či už vápenno-cementové, alebo sadro-vápenné sú, vďaka hrúbke vrstvy min. 10 mm. mechanicky odolnejšie a odpadá riziko prekreslenia škár. Ďalšia výhoda je, že sa s omietkou dajú lepšie vyrovnať prípadné nerovnosti v murive. Tieto omietky nie je potrebné, na rozdiel od stierok, celoplošne vystužovať sieťkou, ale stačí presieťkovať len prechody rôznych materiálov a diagonálov stavebných otvorov. My, ako výrobca omietkových systémov, na základe dlhoročných skúseností, našim zákazníkom odporúčame sadro-vápennú omietku s hladkým (gletovaným) povrchom. Táto omietka je zdravotne nezávadná a napomáha dlhodobému odvetrávaniu muriva. Je hladká, čiže ľahko opraviteľná.
Odpovedať
@kreisel ďakujem za odpoveď. Z toho mi vyplýva, že dať tenkú omietku/stierku mi prinesie isté nevýhody a okrem toho si ešte aj poriadne priplatím. Potom v tom nevidím nejaký prínos. Ale možno len čosi prehliadam.
Odpovedať
@vincuro ten nástrek robia minerálnu omietku a áno, dá sa nastreknut akákoľvek. Glet XL je top omietka, pozeral by som sa po špičkových produktoch, oplatí sa priplatiť, odpadne problém s praskanim a inými vadami.
Odpovedať
@vincuro mi máme takúto tenkú omietku Baumit Perla Maxima...ale to je finálna vrstva ( ručne naťahovaná) Pred tým ale bolo potrebné všetky steny dorovna oškrabať ( máme Porfix) Ďalej natiahnuť sieťku do lepidla Všetko manžel s bratmi a otcom robili svojpomocne...sieťka a lepidlo nás stálo 900e a omietka 660e...ale keďze boli steny rovné, tak minuli len polovicu objednaného množstva omietky Ak toto bude ale robiť firma...tak si za to určite naúčtuju
Odpovedať
Profilova fotka
@vincuro Najlepšie nám z ekonomického i praktického hľadiska vychádzajú strojové omietky.
Odpovedať
@mellie111 ano, chcu za to 8 nasobok toho, co to vyslo vas. Strojova vyjde vyrazne lacnejsie. @kreisel @terry25 dakujem za vase odpovede. Osobne ma najviac odradza ta cena. Je tam brutalny rozdiel v neprospech tej tenkej mineralnej omierky/stierky. A ja som si myslel, ze ako paradne usetrim, kedze mam pekne rovne steny, zbrusene a vyrovnane plochy a bude mi stacit tenucka omietka. A nakoniec ta tenka omietka vyjde viac ako hruba.
Odpovedať
@kreisel A ktorá dnes používaná omietka je zdravotne závadná?
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix každá ktorej veľa zješ.... 😄
Odpovedať
Zdravim, mam na vnutornych spaletach sadrovu omietku a teraz tam chcem dat este alu rohovy profil. Cim ho mam nalepit, aby to bola final vrstva pred malovanim? A treba ho prekrit aj paskou, tou na sadrokartonove spoje? Vdaka.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?