Klasická vápenno piesková omietka - najlepšie riešenie

Profilova fotka
Zvažujem použiť úplne starú techniku vápenno pieskovej omietky. Nemám však pripravené vyzreté hasené vápno v kadiach. Pritom vraj hasené vápno - práškový vápenný hydrát predávaný v stavebninách nie je to správne. Je to priemyselne vyrábané vápno, ktoré na rozdiel od klasického vyzretého haseného vápne prejde len podprahovým hasením pri použití min. množstva vody. Potom je takéto vápno potrebné nadstaviť cementom aby malo dostatočnú pevnosť, ale to už nie je ono. Vraj omietka stratí vzdušnosť, nebude toľko viazať / prijímať a odovzdávať vodné pary. Čo si myslíte, aké máte skúsenosti? Je v tom veľký rozdiel, ak použijem zo stavebnín vrecový suchý vápenný hydrát prípadne suchú vápennú omietku, namiesto domácky poctivo min. mesiac vyrábaného haseného vápna? Vyzreje a stvrdne aj ten priemyselný do podobnej kvality? Ďakujem pekne za odpovede. Bohdan
Odpovedať
Profilova fotka
Tiez by som rad pocul ako na tu omietku, napriklad od niekoho kto je murar alebo niekoho kto takuto omietku robil.
Odpovedať
Ja to miesam takto neviem ci je to spravne ale mne to tak funguje uz 2 rok a vsetko je suche a pevne. Na 3 lopaty piesku 1 lopatu haseneho vapna a len 1 lopatu cementu do malej miesacky cca 2 mensie furiky s nej spravim.
Odpovedať
@bohdanjmd Ja som s touto teóriou šiel do hrubých omietok. Vyhasil som vápno do sudov a ohádzal už viac stien. Potom sa mi hasené minulo, tak som kúpil hotový hydrát a skúsil. Na hotovej stene to nerozoznám, aj pri nahadzovaní to lepilo zhruba rovnako... tak neviem. Určite je to ekonomicky výhodnejšie s haseným, ale niekomu to za to nestojí, riskovať pri hasení 8-) V miešačke sa lepšie robí s haseným. Je to ako jogurt, takmer vôbec netreba pridávať vodu k zmesi. K hydrátu zase bolo nutné tej vody dosť a dobre premiešať. S hydrátom som ale robil len jednu stenu, hrúbka cca 1-1,5cm. Pri hasenom boli steny všelijaké, aj 4cm miestami. Pekne to aj preto popraskalo, no ale zatiaľ všetko drží....
Odpovedať
A keď sa bavíme o hasenom, zarobil som v lete dva sudy haseného, ale nevyšiel mi časový plán a neminul som nič... V januári mi klesla teplota, kde ho skladujem na -5C, takže zmrzlo. Môžem ho použiť, či je v prdeli? :-S toto je napr. nevýhoda haseného....
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?