Štuková omietka - treba penetrovať pred maľovaním?

Zdravím, prosím Vás, máme v byte nové štukové omietky Baumit VivaInterior, penetrák mám Den Braven ST-70 a farbu Primalex Polar. Jednu izbu som už spravil - poriadne napenetroval a farba ani po 2 náteroch nebola celkom ok, pýtalo to ešte tretí náter. Na izbu s rozlohou 12m štvorcových s výškou stropu 2,6m som minul 25kg Primalexu. Som amatér, tak predpokladám, že chyba je vo mne. Chcel by som sa ale spýtať, či je nutné dávať penetráciu na nové omietky, či tá farba lepšie nesadne na stenu bez penetrácie a či nestačí dať prvý náter farbu riedenú s vodou. Ďakujem!
Odpovedať
Profilova fotka
Farba sa riedi podľa návodu v každej vrstve v inom pomere. Penetrovať áno. Polar má slabú kryciu schopnosť, vhodné skôr na obnovebnie starej bielej. S plusom alebo projektom by boli 2 vrstvy bohate stačili..
Odpovedať
Profilova fotka
Omietka by mala byť riadne vyzretá a suchá. Na štuk nieje potrebné penetrovať. Na prvú vrstvu náteru na štuk sa farba riedi s väčším množstvom vody. Novú omietku treba malovať na trikrát.Na dvakrát to dokážu len profesionáli.Ideálne robiť prvú vrstvu vápenným pačekom.
Odpovedať
My keď maľujeme,používame primalex plus.ak nedaš penetráciu,budeš musieť maľovať 3 krát.Penetrák dávame z dôvodu nasiakavosti omietky,tím padom by malo stačiť 2 nátery.Ale ako vravíš,dôležitá je aplikácia náteru.
Odpovedať
Ďakujem pekne za odpovede. Omietky sú odstáte vyše 3 mesiacov, nejedná sa o novostavbu, ale o rekonštrukciu starého bytu v tehlovom dome. Stále je tu tá otázka, jedna strana vraví, treba penetrovať, druhá vraví, prvá vrstva stačí poriadne zriedená farba. Neviem teda, ako bude najlepšie maľovať dalšie miestnosti, lebo takto by som mal tým pádom penetrovať + dávať 3 nátery polarom, keďže 2 nestačili. Čiže 4x natierať celý byt = z toho ma porazí.
Odpovedať
@josele sme nepenetrovi a davali 2 vrstvy farby teraz si nepamatam nazov ale pozriem na vedro ked budem na dome :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Zdravím všetkých...minulý rok v auguste som robil jadrové omietky v rodinnom dome(vápenno cementová domáca zmes). Jadrová omietka bola robená z piesku frakcie 0mm-1cm. Jadrovú omietku som nechal vyzrieť a toho roku som ju oceľovým škrabákom zrazil výstupky, a trochu sa mi zaprášila stena. Jadrová omietka je súdržná pevná, nedrolí sa ale je tam prach. Keď po nej prejdem dlaňou tak mi ostane jemný prach. Chcem to zapucovať s MVR uni. Otázka teda znie ci je potrebné to penetrovať alebo stačí stenu poriadne povysávať a navlhčiť valčekom keď je v takomto stave. Aké máte skúsenosti? Ďakujem za rady…nechcem tam tlačiť veľa penetráku...a vecí ktoré mi steny uzavrú
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?