Odpoveď na príspevok od st89:
@sousedekovci89 ja som lepil ako sa malo. Rámik p… @st89 tak potom tu jednoznacne trollis a nemam sa dalej o com bavit.Odpoveď na príspevok od tomo11:
Fúú zaujimava diskusia a to som si myslel ze sa v… @tomo11 tehla vs ytong tu uz dlho nebolo... Podlozene komentare nebudu, lebo je to subjektivne... Ja mam ytong lebo som si sam robil tzb a s ytongom to ide lahko... Aj sadrac - udcka do stien bez venca som kotvil len vrutom - bez vrtania a hmozdinky... A tak s tym ytongom zijem stale, treba daco zavesit, policu, klimu - sraubujem do steny ako do dreva... Montaz klimy - vykruzovak na akucke. Nejake tepelne parametre nemaju realny vyznam pre mna, su to stotiny nic nehovoriaceho cisla...Odpoveď na príspevok od tomo11:
Fúú zaujimava diskusia a to som si myslel ze sa v… @tomo11 250mm porobetón ti musí odobriť statik. Trocha sa ti skomplikuje veniec (kôli šalovaniu a nemožnosti dať styrodur). Ale to je vec projektu. Máme 12 radov Porfixu + veniec, takže ten vychádza nad stropom. 250mm šedého EPS? Nestačil by obyčajný? Ten šedý môže byť komplikovanejší kôli tieneniu, aby sa neprehýbal pri zatepľovaní. A prečo porobetón u nás? Kôli jednoduchosti všetkého čo súvisí so stenami. Od práce s ním, sekanie, až po každé kotvenie do neho.Odpoveď na príspevok od minoo:
@tomo11 tehla vs ytong tu uz dlho nebolo... Podlo… @minoo srobujes ako do dreva.? Chcel si asi napísať ze do blata. Na kotvenie do ytongu treba špeciálne hmoždinky, rovnako aj polystyrén keď kotvis, ak dáš iba natlkacky, tak to vytiahnes rukou. Pórobetón je mäkky,takze nevyzdvihoval by som tie kotviace vlastnostiOdpoveď na príspevok od st89:
@minoo srobujes ako do dreva.? Chcel si asi napís… @st89 nie nechcel. Ziadne hmozdinky na bezne veci nepouzivam, len vruty z obrazku. Na male veci kratke, na vacsie dlhsie. Lezecka stena z 2,5m preglejky mi drzi na 70-tkach... Ked som sa este bal (zavesene skrinky), pouzil som obyc hmozdinku fischer duopower a geberity na fischer fpx... Ide len o to, aby vrut mal riedky zavit... A hej natlkacky su uplne nevhodne, lebo ta hmozdina je tvrdsia ako ytong, takze tu dieru cestou dnu hned vyderie...Odpoveď na príspevok od minoo:
@st89 nie nechcel. Ziadne hmozdinky na bezne veci… @minoo tak toto je naozaj slabé kotvenie. Daj si do googla hmoždinky do pórobetónuOdpoveď na príspevok od st89:
@minoo tak toto je naozaj slabé kotvenie. Daj si … @st89 to su len tvoje dojmy...Odpoveď na príspevok od st89:
@minoo tak toto je naozaj slabé kotvenie. Daj si … @st89 Žena obrázky vešala na špendlíky... Držali. Keď robila zmenu, tak sa špendlíky vybrali a nebolo poznať. Žiadna diera. Pre väčšiu záťaž aj do tehly potrebuješ špeciálnu hmoždinu, alebo ch. kotvu so sitkom.Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@tomo11 250mm porobetón ti musí odobriť statik. … @frantisekca Ani nie! Napr. YTONG má certifikovanú kategóriu tvárnic STATIK a tie sú silné a určené presne na tento účel. Sú tvrdé, aj ťažšie sa režú, no sú naozaj silné. @st89 Ja takisto do porobetónu už dlhú dobu nepoužívam žiadne hmoždiny, a už ani žiadne špeciálne skrutky. Používam obyčajné zamozavrtné skrutky do dreva. Aj teraz, na kotvenie okien pri ich výmene, dávam priamo skrutky pr. 6 x 80mm a žiaden problém. Isté komplikácie môžu nastať iba u tých špeciálnych izolačných tvárnic YTONG, PORFIX, čo nepotrebujú dodatočnú izoláciu stien. Tie tvárnice sú fakt jemné ako pavučinka. Do ostatných typov tvárnic skrutky šroubuješ ako do dreva a ak máš napr. tvárnice s lepšou pevnosťou, tak skrutku nie raz aj odkrútiš, tak ťažko ide a drží jak sviňa - určite lepšie, než hmoždina.Odpoveď na príspevok od st89:
@minoo tak toto je naozaj slabé kotvenie. Daj si … @st89 našróbovať vrút do ytongu = žiadne kotvenie :) - nezabudni, že internet znesie všetko (klamstvá, lži a fámy).. ak by som si to nevyskúšal pred týždňom, možno by som tomu bulšitu o "úžasnom" kotvení do ytongu uveril (prstami som vyťahoval hmoždinky určené do betónu - kompetne vydrolili Ytong okolo hmoždinky). Tie UDčka mu zrejme držia po kope CD profily a SDK.Odpoveď na príspevok od gadefox:
@st89 našróbovať vrút do ytongu = žiadne kotvenie… @gadefox Vrutom ked nieco zasrobujes, napr len dosku a nie si nemehlo, ze vrut nepretiahnes (tu sa to moze stat lahko, tak fakt clovek nemoze mat lave ruky), tak to drzi... takych stavieb je milion a kazdy si to moze vyskusat niekde, kde planuje nieco zavesit - dieru bude robit tak ci tak... Vrut 4,2x70 ale vy obaja tliachate ako vymrvite hmozdinky - ano, ale to je nieco ine... A viem co tu teraz ides rozputat zase, tak neder zbytocne klavesnicu, vyskusaj si sam, ak ti to so spravnym vrutom nebude drzat, tvoj problem, mne to drzi... Edit: nevedel som o tom, ale evidentne niesom sam komu to funguje: https://allegro.sk/ponuka/skrutky-do-...Odpoveď na príspevok od petersd:
@frantisekca Ani nie! Napr. YTONG má certifikovan… @petersd To aj Porfix má tvrdšie tvárnice, 650-tky. Tie som dal ako prvú radu, potom ešte pod veniec a pri väčších stavebných otvoroch. Skrutky do dreva v tom držia parádne. Rezať nemám problém, mám chvostovku a aj pílu Bosch s tvrdokovom čo je určená na porobetón.Odpoveď na príspevok od minoo:
@gadefox Vrutom ked nieco zasrobujes, napr len do… @minooToto sú ale iné vruty ako tie, ktoré si spomínal hore. Ten čierny (3,5cm) som práve zašróboval do Porfixu a ľahko som ho vytiahol kombinačkami - takto sa nemá zachovať žiadna hmoždinka! ..ale aby som bol férový, UD profil a menší obraz by zrejme udržal - lenže na to by stačil aj Chemoprén. A to, že niečo má milión stavieb, neznamená, že to naozaj funguje..nevedel som o tom, ale evidentne niesom sam komu to funguje: https://allegro.sk/ponuka/skrutky-do-...