Tehla 44cm alebo 38cm so zateplenim

Profilova fotka
Ahojte,potrebujem poradit. Rozhodujeme sa medzi tehlou 44cm ta ktora vo vnutri akoby zasypana izolaciou alebo klasickou 38cm plus 15cm polystyren. Ked mne sa to zateplenie akosi nepaci,mam pocit,ze dom bude kysnut. Proste ked je tehla nech to dycha. Poradte,co by ste vy stavali. Plusy a minusy. Neplesneju tehlove domy ked su zateplene polystyrenom? Na tu 44cm tehlu by sla obycajna omietja,nie tepelno izolacna. A cenovo ako to vyjde nemate prehlad? Stavba domu z izolacnej tehly 44cm Alebo stavba z tehly klasickej 38cm plus 15cm pokysryren. Co vyjde vyhodnejsie.
Odpovedať
@mravvcek takychto tem su tu stovky ... Treba si uvedomit ze vsetci co zateplili svoje domy byvaju v plesnivych domoch a plus im domy prestali dychat a jeden po druhom pokapali .... :-) cintoriny su plne umretych domov :-) Najspravnejsia volba je plna tehla na stojaka bez zbytocneho zateplenia ... Dom dycha a je odolny plesni :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@mravvcek ja mam s 30cm tehla +20 eps nic neplesnivie a to nemam rekuperaciu Dom nema pluca nema co dychat aj tak predpokladam ze budes mat rekuperaciu takze vymenu vzduchu a odvod vlhkosti bude robit ona Zrataj si ceny ved asi mas cenovu ponuku na obe varianty plus si pripocitaj ceny za pracu s tehlami ta sa pocita na m3 materialu a cenu za zateplenie a uvidis co sa oplati cenovo viac Co sa tyka tepelnoizolacnych vlastnosti tam bude 38+15 lepsia alternativa Inak podobnych temnje tu asi xyz staci pohladat
Odpovedať
@mravvcek ved si daj len tehlu bez zateplenia ked mas fobiu z kysnutia... len to bude stat viac penazi, to prezijes.
Odpovedať
Profilova fotka
@mackoke nerozumiem ironii,tak ale nesklamala strecha. Nadradenost,premudrelost a potreba zhodit druheho. Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan vdaka za primitivne komentare,vas premudrelych zakomplexovabych netreba hladat,dik
Odpovedať
@mravvcek ?
Odpovedať
@mravvcek nie je to o zhadzovani ani nadradenosti ani nic podobne ... To co si zadal sa tu prebera minimalne 3-4 do tyzdna ... Ak si zadas vyhladat najdes stovky odpovedi na tvoj dotaz ... A staci sa len priklonit k taboru co je za zateplenie alebo k taboru ktory je proti ....
Odpovedať
nehnevaj sa, toto nie je o vysmechu ani o nadradenosti, lebo: 1. takých tem je tu milion sedem, ci uz o potrebe alebo neochote zateplovat, je jedno ci z ekonomických alebo "moralnych" dovodov 2. je tu milion diskusii, kde sa preberalo, ze ked zatresnes na dom silikatovu omietku o ziadnom akoze dychani smerom k exterieru sa hovorit neda. Ked sa ti bude odparovat vlhkost zo zabudovaných materialov, tak ci tak to pojde smerom do domu 3. toto je otazla typu ci hunday alebo kia... Takze precitaj si diskusie, ak ich citat chces. Spytaj sa na nazor svojho projektanta, nech ti prepocita tepelne straty obidvoch variant. A aj tak je uplne jedno co si precitas, kto ci kto povie, spravis po svojom. Tych co ti tvoje nekysnuce riesenie budu vyhovarat v lepsom pripade vyarumentujes svojim pseudoargumentami o kysnuti, v horsom pripade oznacich za blbcov a spravis si ako ty chces. Vies, my na vychode mame take pekne: Robce jak znace...
Odpovedať
Profilova fotka
@mravvcek ani jedno ani druhe. Dom nedycha, ani tehla nedycha. Kysnut by ti mohlo nieco jedine pri zle zateplenej stene a nevetrani. Vzhladom na tvoju otazku je velky predpoklad, ze tvoj dom sa bez rekuperacie nezaobide, inak nesplni podmienky na stavebne povolenie, cize obava o kysnutie je tym padom bezpredmetna. Pokial nestavias bytovku je 38cm tehla absolutne zbytocna, cize moja rada je 30 + to co potrebujes na zateplenie...
Odpovedať
@mravvcek Preboha ľudia, prestaňte už s tým dýchaním stavby. :-o Stavba NEDÝCHA! Stavba sa vetrá. Alebo materiály sú paropriepustné alebo parozábranové. Ale už nedýchajte... =-) =-) 8-( Však sa drž projektu, to, čo je v ňom uvedené. Ak ešte nemáš projekt a ide sa len robiť, tak sa poraď s projektantom, najmä nech ti vypočíta energetickú náročnosť. Možno zistíte, že aj tú 44-ku tehlu budeš musieť zatepliť, aby si sa dostala na požadovanú hranicu.
Odpovedať
@zita19 a ze ich oznaci za blbcov je uplne ocividne, uz podla toho ako nastartovana tuto temu zacala :) Darmo, pokial ma niekto fobiu z vytahov, zbytocne su mu argumenty, ze to je rychlejsie a statisticky bezpecnejsie, aj tak pojde po schodoch.
Odpovedať
Profilova fotka
@mackoke nemyslim, ze je problem v zatepleni. kopec ludi stavia velmi rychlo (za rok chcu byvat) a hned zateplia. ak stavaju z ytongu si neuvedomuju,ze este z vyroby je ten material mokry a kedze stavbu pred poriadnym vyschnutim hned zateplia tak jasne, ze to plesnivie, pripadne praskaju mury atd. Malo kto dodrzuje predpisane technologicke prestavky a potom sa cuduju a nadavaju na majstrov. ja mam palenu tehlu 30cm + 18cmEPS a s nicim takym som sa nestretol.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@mravvcek všeobecné pravidlo je: čím tenšia stena (podľa statiky) a račej hrubšiu izoláciu. Keď sa bojíš pliesny na zetepleny tak použi vatu.
Odpovedať
@mravvcek 25 tehla/porobeton + 20 EPS. Samozrejme statický posudok. Možno si si nevšimla, ale dnes sa (nie povinne) robí tzv. blowdoor test. Čiže meria sa vzduchotesnosť stavby. Maximálna možná tesnosť a nepriedušnosť sa pokladá za plus a vetranie je (pokiaľ možno) riadené. BTW. plesne sa netvoria kvôli nedostatočnému vetraniu, ale kvôli studeným plochám na ktorých kondenzuje vlhkosť. Čiže práve kvôli nedokonalej tepelnej izolácii. http://www.modrastrecha.sk/forum/obvo... http://www.modrastrecha.sk/forum/kure...
Odpovedať
Profilova fotka
@roboza @logo22 @dorwin @chrobak7 dakujem za rady :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj dakujem,oki :-)
Odpovedať
@mravvcek osobne by som neizoloval uz 2x dal by som hrubsi mur - nie kvoli "dychanu" to nieje vobec tak dolezite (aj tak mas na fasade nedychavu silikovnou omietku pod nou lepidlo, penetrak - to su tak male paropriepustne veci ze nema zmysel sa zameravat na nejake dychanie domu..) neizoloval by som z toho dovodu ze to stoji zbytocne viac penaizi aj casu..
Odpovedať
Profilova fotka
@fotox3 tak zober do ruk prosim ceniky a ukaz nam kalkulaciu kde 50ka mur vyjde lacnejsie ako 30+10 EPS
Odpovedať
@majkoj nieje problem.. nechapem ako co riesis (aj ked chamem :-D ) Ytong standard YQ 450 - 1m2 - 21,72€ a to je bezna cena aku som teraz nasiel nie ponuka od obchodaka, ktora by bol mozno este o nieco lepsia !!! vs Ytong Standard 300 - 1m2 - 17,44€ (cena z tych istych stavebnin) + Polyform F 200mm - 1m2 - 9,87€ 300+200 = 27,31€ vs 21,72 € cena za 450 murivo lambda) A to som nepocital: -kotvy v polystyréne !!! -lepidlo na napelenie polystyrenu !!! -robotu za 1m2 nalepenia polysyrenu a zakotvenie !!! Zbytocne tu niektory mudruju.. ked nieto povie ze cena 500 murivo lambda je cenovo to iste ako 300+200 polysyren tak neviem neviem (uz len za robotu mas prachy v kapse)..
Odpovedať
suhlasim s chrobakom7, domy nedychaju, ak nemas projekt porad sa s dotycnym co ti ho ide robit, nech prerata a rozhodnes a presne ako pisal mozno aj tu hrubsiu budes musiet zateplovat, ak projekt je drz sa ho a nemen
Odpovedať
Profilova fotka
@fotox3 Ako ceny si mozem vymysliet aj ja ake potrebujem, ale bavme sa o oficialnych od vyrobcu. K tomu dostanes tepelny odpor, ktory ledva splni normu a o par rokov s tym dom ani neskolaudujes. Moj dom mal uz v roku 2010 R steny cez 7.
Odpovedať
@fotox3 máš tam chybu. Ak sa chceš aspoň trošku priblížiť tepelnoizolačným vlastnostiam 300+200, tak potrebuješ Ytong lambda a nie Standard. A tam je cenníková cena 66€ za m2 za 450ku a 83€ ta 550ku. A to bude mať stále tá sendvičová konštrukcia lepšie vlastnosti.
Odpovedať
OK. @Majkoj ma predbehol.
Odpovedať
Profilova fotka
Drž sa projektu alebo sa poraď s projektantom je za to platený, bude to vhodnejšie lebo tu je 500 názorov a aj budeš banovať nakoniec, že si sem niečo písal :/
Odpovedať
Profilova fotka
@daniellito ved to je problem, ze je plateny....vyrobcom za pouzitie drahsieho materialu :)
Odpovedať
@mravvcek mam 38 + 15 eps a nebanujem. Mozno by stacila aj 30ka ale ovplyvnili to ine faktory.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
Dobrý deň, v takýchto prípadoch sa treba držať hlavne projektovej dokumentácií. Nie je správne meniť rozmer daného materiálu, lebo neskôr by mohlo dôjsť k problému. Ak sa chcete vyhnúť zatepleniu, tak odporúčame použiť tehlu plnenú minerálnou vlnou, ktorú už netreba viac zateplovať.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?