Skúsenosti - stavba z tehly bez zateplenia

Čaute tento rok by som chcel stavať z tehly ale bez zateplenia.Vie mi niekto poradiť akú tehlu mám použiť?
Odpovedať
Ak neplanujete ani do buducna zateplovat, tak tehly s co najnizsim U a najvyssim R. Ak planujete neskor zateplit, tak cim lacnejsiu, cca 30 cm hrubky a neskor to kvalitne zateplit.
Odpovedať
@kristian88 Cauko my tiez chceme stavat tento rok z Heluz a tiez som uvazoval ze to dam bez zateplenia ale po rozhovoroch s viacerimi som si nechal poradit a davame nakoniec Heluz 30+15 alebo 20 zateplenie.
Odpovedať
@tomsono tiež som nad tým rozmýšľal.U nás na dedine stávajú z 30+15 zateplenie alebo 44bez zateplenia a pochvaľujú si aj aj tak stále rozmýšľam...
Odpovedať
Profilova fotka
@kristian88 odporucam si od tych spokojnych najskor ukazat fakturu za kurenie.
Odpovedať
Presne tak ja nikoho nepresviedcam len sa snazim poradit co by bolo podla mna opakujem podla mna lepsie
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj bez zateplenia...platba plyn 43€ platba elektrika 21€. Zastavaná plocha 185m2 vykurovacia cca160m2 teplota v dome stále 21st.C
Odpovedať
Najdôležitejšie je prerušiť všetky tepelné mosty, najlepšie žiadne nemať ... Dobrá vzduchotesnosť. Správna orientácia domu , správne množstvo okien a ich orientácia .... a zateplenie bude hrať už menšiu rolu . Viem si predstaviť dom aj bez polystyrénu na fasáde.
Odpovedať
@poliacik321 prosim ta aky mas dom a ako mas poriesene kurenie?
Odpovedať
Profilova fotka
@tomsono vo fotoblogu je niečo
Odpovedať
Profilova fotka
@poliacik321 no vo fotoblogu vidim komin a fotovoltaiku.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj no a? Veď si sa pýtal na platby domov bez zateplenia. A z mojich komínov sa nedymí. :-)
Odpovedať
@kristian88 Ja mám postavené z HELUZ plus 36,5 a 12 cm EPS 70 Neo . Nestihol som do mrazov zatepliť celý dom a ostala mi polovica steny v jednej izbe nezateplená. Doniesol som si z roboty laserový teplomer a premeral som teploty na tej stene pri vonkajšej teplote -14°C a rozdiel vnútri bol takmer 2°C na povrchu tehly.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Heluz Family 2in1 44cm, celoplosne lepene a medzery (pri odrezkoch) dodatocne vypenene montaznou penou. bezne omietky, strop 38cm sklenena vlna, podlaha nad zemou 9cm sedy EPS, 2 podlazia (obytne podkrovie), podlahove kurenie vsade, bez rekuperacie, 135m2 uzitkova plocha. Mame komin a kachle, ale tento rok ani raz pouzite, minulu zimu 25kg brikiet (ano, 2 a pol balenia z hornbachu - len koli nalade), predtym nic. Plynovy KK, termostat nastaveny na 22.5 stupna, ale vdaka ekvitermike osciluje okolo 23 stupnov. Manzelka doma na materskej s malym dietatom. Mesacna zaloha za plyn 53 eur, ale na plyne aj varime a zohrievame TUV (a miname jej vela - podla kotla sa minie na TUV polovica toho co na kurenie). Od spustenia kotla (december 2015) az do dnes rozpocitana spotreba na kurenie (podla udaju z kotla) vychadza na 21euro mesacne s DPH (len spotreba kurenia, bez TUV, bez varenia, bez fixu, aktualny cennik ZSE - mame od nich aj elektrinu, aj plyn).
Odpovedať
@tomsono to mate super... Nam projektant naprojektoval tehly 40+ 25 zateplenie.... Nam sa to zda prehnane
Odpovedať
@anka2016 projektant si naháňa peniaze. Keď čítam tie numera tak sa mi ježia vlasy...
Odpovedať
Profilova fotka
@poliacik321 no to, ze tu na fore je narodny sport sa chvalit nizkou fakturou a taktne zamlcat par kubikov dreva, tym netvrdim, ze je to nutne tvoj pripad.
Odpovedať
@kristian88 susedny dom je z heluz 44 a po 2 rokoch zatepleny. Nemusis ho zateplovat, ak vyriesis vsetky tepelne mosty.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj takéto drísty mám najradšej. prikladám zaslepené moje komíny. A z Očovej ku mne chodí obchoďák z Prothermu tak sa spýtaj jeho
Odpovedať
@majkoj presne tak, kúpili sme dom, neviem aké má steny, zateplenie 5cm, vykurujem plynom prízemie cca 300m3 priestoru, podkrovie temperujem. V lete bude vyrovnávala tak sa potom možno pochválim aj ja, ale 45€mesacne určite nie, máme v tomto aj ohrev vody. A kúpil som 4m3dreva do krbu😂😂😂. Tiež ma nebaví čítať tu tie chvastave reči o extrémne nízkych nákladoch na bývanie.
Odpovedať
@anka2016 Projektant chce zarobit a tak isto aj tehelne .. rades tensie steny a hrubsiu izolaciu
Odpovedať
@poliacik321 To je sice super ale ak by chcel niekto nezatepleny tehlový dom 🏡 iba na elektriku, tak by mu asi nesedeli tvoje výpočty.
Odpovedať
Profilova fotka
@blackomt to nie sú výpočty. To sú moje reálne platby. Ale už ma nebaví táto debata. Kľudne sa oblepte eps od hlavy po päty.
Odpovedať
aktuálne máme náš tehlový bungalov z 30cm Porotherm nezateplený, plocha 183m2, podlaha 15cm EPS150, strop 40cm vlna a mesačné zálohové platby 50€, reálne po vyúčtovaní 46€, vykurovanie teplovodná podlahovka na plynový kondenzačný kotol 12kW. Nakoľko máme však okná na hranici muriva (rátal som so zateplením), nemôže to takto zostať, preto tento rok zateplíme z 18cm EPS70. Som zvedavý, či sa účty znížia, naozaj, pokiaľ by som vedel, že budeme mať takéto platby, nezateplil by som. Počas prechodných období na jeseň a jar spálime cca 2 m3 dreva v krbe (dohromady za obe obdobia, nie dva plus dva). ale súhlasím s @poliacik321 a verím jeho údajom
Odpovedať
@poliacik321 sme radi, ze ti to tak dobre vychadza, ale ked chce niekto bez sebemensich znalosti v dnesnej dobe stavat bez zateplenia, tak ho treba nasmerovat spravnym smerom! Ked tu citam niektorych zufalcov, tak ja mam lepsie zatepleny zahradny domcek :-S Na dochodku bude menej penazi a drahsie energie! Vyhodnejsie je zainvestovat do zateplenia, ako do ohrevu a chladenia!!!!
Odpovedať
ešte som nespomenul, že kúrime na 22,5 stupňa a vykurovacia plocha je 164m2, 183m2 je zastavaná plocha (s garážou)
Odpovedať
nedaval som dom do zateplenia. Dal som heluz family 50. preklady a vence mam ale 20cm polystyrénu. ked sa pozriem na dnešne moderne domy s veľkými oknami a velkou rozlohou , velkou strechou,tak neverim že by tam bol neaky podstatny rozdiel na fakture za teplo pri tehle 30+eps alebo heluz family50. ved tie plochy s murivom su už male, ale sklo ma podstatne vačšie prestupy, a velke strechy...podlaha....vetranie...
Odpovedať
@poliacik321 Ale však ja som to nemyslel zle, iba som chcel poznamenať že nie je tehlový dom ako tehlový dom. Ak by niekto staval ako ty a použil to čo aj ty tak bude mať rovnaké platby ako ty.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@originalx Cim ho zateplili a aka hrubka?Dakujem
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?