Odpoveď na príspevok od minoo:
@frantisekca myslis kondenzovanie tej vlhkosti, k… @minoo Nie. Myslím to, keď "dom dýcha", teda keď vlhkosť prestupuje cez murivo do tej vaty...Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@minoo Nie. Myslím to, keď "dom dýcha", teda keď… @frantisekca no tak vyvetras doma a tak do nej napustis zase suchsi vzduch... Ale skor mi pride fascinujuca ta jednosmernost... Ze mam to cele "difuzne otvorene" a preco ked vonku leje tyzden, nejde ta vlhkost cez to dychave zateplenie a mur dnu? Ale ked mam vlhko dnu, tak ide rovno tym istym materialom v pohode von?Odpoveď na príspevok od minoo:
@frantisekca no tak vyvetras doma a tak do nej na… @minoo Difúzia vodnej pary prebieha od vyššieho parciálneho tlaku k nižšej hodnote ....tak že u difúzne otvorenej stavby je to kľudne smerom dnu...Odpoveď na príspevok od frantisekca:
Výborné, a teraz o tej vate... Hrúbka izolácie sa… @frantisekca to si si moc zjednodušil svojou rečou. Určite ťa vlna nie je vlhká keď nou prejdú nejaké páry, čo hádam uznáš ze je paropriepustna. Nestrapnuj sa takýmito závermi.Odpoveď na príspevok od minoo:
@frantisekca no tak vyvetras doma a tak do nej na… @minoo ja si myslím ze ta vlhkosť ako píšeš môže prejsť aj dnu, ale nie som fyzik, keď prejde von, mala by za určitých podmienok dostať sa aj dnuka. Len pre zaujímavosť, bol som vo veľa stavbách zateplenych eps a mali v interiéri veľkú vlhkosť v čase keď ja som mal tak max 45%, možno náhoda možno nie, ale určite keď je materiál deklarovaný ako paropriepustny tak niečo musí prejsť.Odpoveď na príspevok od minoo:
@frantisekca no tak vyvetras doma a tak do nej na… @minoo alebo možno ťa jednosmernost prúdenia vodných pár funguje preto ze materiály sú na stene naskladané tak ze ak múr ma menšiu paropriepustnost a izolácia vacsiu, tak primarne to bude prúdiť smerom von. Opačne to možno prejde tiež ale iba minimálne. Keď je vonka vlhkosť 80% tak dnuka nemám vlhkosť určite 80%.Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@minoo Nie. Myslím to, keď "dom dýcha", teda keď… @frantisekca difutis vidnyxh par musí fungovať, nadarmo nevymysleli podierkovany polystyrén na fasádu. Povec mi teraz ako funguje stavba ktorá zateplena polystyrénom a nemá rekuperaciu? To kplko ti ľudia vetraju? Mam skúsenosti s takými stavbami, je to proti fyzike. Ak eps, tak musí byť rekuperacia.Odpoveď na príspevok od st89:
@frantisekca difutis vidnyxh par musí fungovať, n… @st89 mame tak zateplene, uplne staci vyvetrat 1-2x denne (podla miestnosti). Rv osciluje medzi 45-55%Odpoveď na príspevok od st89:
@frantisekca difutis vidnyxh par musí fungovať, n… @st89 ytong 30, eps 20, sadrove omietky bez lepidla, bez rekuperacie. Prva zima vlhkost vyssia, nad 50% odvtedy nikdy nesla nad 50 a pod 35...Odpoveď na príspevok od minoo:
@st89 ytong 30, eps 20, sadrove omietky bez lepid… @minoo tak ako je to možné?Odpoveď na príspevok od st89:
@frantisekca difutis vidnyxh par musí fungovať, n… @st89 tehla 30+polystyrén 20, bez rekuperacie - vlhkost v lete okolo 50 a v zime mame skor opacny problem, musime zvlhcovat... Asi sa mi podarilo oklamat fyziku tvoju 😅Odpoveď na príspevok od st89:
@minoo tak ako je to možné? @st89 je to mozne tak, ze ta stena vie tu vlhkost regulovat uplne v pohode cez jednu stranu, netreba aby cez nu "prefukovalo" von... A nemame v obyvacke bazen, to tiez pomaha...Odpoveď na príspevok od milanista:
@st89 tehla 30+polystyrén 20, bez rekuperacie - v… @milanista asi áno. Ja poznám stavby kde majú opačný problém. Asi dobre vetrasOdpoveď na príspevok od minoo:
@st89 je to mozne tak, ze ta stena vie tu vlhkost… @minoo no asi to tak funguje. Len potom prečo ľuďom plesneju domy po zatepleni eps? Pred zateplenim žiadna pleseň, po zatepleni problémy.Odpoveď na príspevok od st89:
@minoo no asi to tak funguje. Len potom prečo ľuď… @st89 mame rozne skusenosti, kamosi co stavali (so zateplenim), ani jeden nema problem s plesnou... Nejake jedna pani povedala neriesim... Zateplenie stareho domu nemam skusenost, len svokra ma zateplenu bytovku a tiez bez plesni...Odpoveď na príspevok od st89:
@minoo no asi to tak funguje. Len potom prečo ľuď… @st89 to nie je problém fasadného polystyrenu, ale pri kompletnej rekonštrukcii vymieňajú okná a plesnivie im to na špaletách. Samozrejmostou je absencia vetrania.Odpoveď na príspevok od minoo:
@st89 mame rozne skusenosti, kamosi co stavali (s… @minoo Na debaty o skúsenostiach zo zateplením sa tu môžeme zísť o 20 - 30 rokov... 10 ročná skúsenosť nie je moc výpovedná.Odpoveď na príspevok od petersd:
@minoo Na debaty o skúsenostiach zo zateplením sa… @petersd ako dlho maju zateplene ti, co im to plesnie?Odpoveď na príspevok od minoo:
@petersd ako dlho maju zateplene ti, co im to ple… @minoo, Ak ma chceš prichýtiť pri relevantnosti mojich info o zatepleniach 😁- máš pravdu, sú takisto moc mladé. ... Ale prípady, o ktorých viem, tak problémy po zateplení sa začali prejavovať po nejakých 5 rokoch od zrealizovania zateplenia (?)... Ale jasné, jedným dychom priznávam, že poznám aj prípady, kde zateplenie neurobilo žiadnu komplikáciu (teda aspoň zatiaľ)....Odpoveď na príspevok od petersd:
@minoo Na debaty o skúsenostiach zo zateplením sa… @petersd písať nezmysli o tom že domy zateplené EPS plesnivejú lebo sú difúzne uzavreté (napriek tomu že vlastne ani nie sú ....lebo EPS nemá vysoký difúzny odpor (40-60)...napr. drevo kolmo na vlákna má á150) a odvolávať sa na 20-30ročné "vyhodnotenie" problematiky len Tvoje fabulovanie.....ani Ty si 30 ročné zateplené domy nevidel ....tak načo nimi strašíš? ....difúzne TOTÁLNE uzavreté drevodomy (zvnútra potiahnuté parozábranou ) sa tu stavajú viac ako 30 rokov a neplesnivejú.... Neplesnivejú domy zateplené EPS....ale plesnivejú domy s novými plastovými tesnými oknami (lebo keď sa ide zatepľovať tak sa pri jednom predsa dajú aj nové okná-alebo opačne)....majitelia nevetrali pred tým....lebo okná vetrali samé😅 ....a nevetrajú ani po výmene....predsa nedali nové okná a zateplenie na to aby teplo potom púšťali do ulice 😅.....a nakoľko 5cm EPS predsa stačí, pásky okolo okien netreba.....na problém je zarobené. Založ si "buchtové vatové jadro"😅....je Vás iste viac.....asi ako plochozemcov, chemtrailistov a pod.....Odpoveď na príspevok od eagleowl:
@petersd písať nezmysli o tom že domy zateplené E… @eagleowl a este pre @st89 a @petersd treba doplnit, ze ak plesniveju prave spalety s vysokou pravdepodobnostou je nahovno spravene zateplenie okolo okna. A ze to neni ojedinely pripad ze firmy/ jednotlivci to okolo okna nevedia spravit poriadne.Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:
@eagleowl a este pre @st89 a @petersd treba dopln… @sousedekovci89 však áno s tými spaletami súhlasímOdpoveď na príspevok od eagleowl:
@petersd písať nezmysli o tom že domy zateplené E… @eagleowl Ze eps nema vysoký faktor difúzne ho odporu? Tak aby si vedel minerálna vlna na fasádu ma faktor difúzneho odporu 1,0. Polystyrén na fasádu ma 20. To je 20x rozdiel v hodnote. Niečo na tom asi bude.Odpoveď na príspevok od st89:
@eagleowl Ze eps nema vysoký faktor difúzne ho od… @st89 A ako izoluje vata nasýtenia vlhkosťou? Určite nie, ako sú tabuľkové hodnoty. Však?Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@st89 A ako izoluje vata nasýtenia vlhkosťou? Ur… @frantisekca neviem ti odpovedať, ale asi niečo izoluje. Inak tento rok som videl vela domov zateplenych vatou, neviem čím to bude ale bol som príjemne prekvapený. Novostavby aj rekonštrukcie.Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@st89 A ako izoluje vata nasýtenia vlhkosťou? Ur… @frantisekca a kto povedal ze ma byt nasýtené vlhkosťou.? Asi by to malo prepustiť von, ved o to ide...Odpoveď na príspevok od st89:
@sousedekovci89 však áno s tými spaletami súhlasím @st89 takze nepotrebujes ziadnu medzeru na odvod vlhkosti takto zateplenie nefunguje. Btw. Pokial ide o vatu,skor ide o otazku protipoziarnej bezpecnosti alebo zvukovej izolacie preco niekto voli MV miesto polysu.Odpoveď na príspevok od st89:
@frantisekca a kto povedal ze ma byt nasýtené vlh… @st89 Jednoducho preto, že není tak suchá... A rosný bod je v nej, nie mimo nej... "Rosný bod je teplota, pri ktorej sa začnú tvoriť z vodnej pary vo vzduchu kvapky vody." Čo je vlhké, má zlé tepelnoizolačné vlastnosti. Čo na tom nechápeš? Kto to povedal? To je fyzika... Vatou zatepľujú v drvivej väčšine iba tí, čo musia, poprípade tí, čo robia difúzne otvorenú stavbu, avšak to je ako šafránu, lebo cena.Odpoveď na príspevok od st89:
@eagleowl Ze eps nema vysoký faktor difúzne ho od… @st89 nie Edison...nič na tom nebude.....je to 20x viac a stále málo.....kvalitná parozábrana má sd=1500.....takou parozábranou sa obalí kvalitná drevostavba ZVNÚTRA....a dom prestane DÝCHAŤ TOTÁLNE....čo drevodom to mŕtvola😅 sd=20 má aj vnútorná omietka....dúfam že si nedal 😂.....betón má aj 150.......kopa mŕtvych panelákov..... ....a ďalší pacient pre "vatovú loby", ktorý verí že domy dýchajú a preto zaplatí 2x za rovnaký tepelný odpor.....😅Odpoveď na príspevok od st89:
@jakubd a o odvetranej fasáde si nepočul? To je o… @st89 odvetrana fasada a zateplenie je ako porovnat latrinu a votrinu. odvetrana fasada sa aplikuje pri difuzne otvorenych stavbach smerom von, presne co pisem, je potrebne stavbu difuzne uzavtiet na urovni interieru. pod odvetranou fasadou sa zatepluje z logickycj dovodov izolaciami umoznujucimi prestup par smerom von, zvacsa mineralna vlna.