Odpoveď na príspevok od joma3333:
Ako to je pri fotovoltaike, keď mám niekde uložen… @joma3333 na virtualnu bateriu by som sa z dlhodobeho hladiska velmi nespoliehal. Pozri co chysta napr. ZSE od 1.7Odpoveď na príspevok od supiiik:
@matko291 predpokladam, ze v pivnici mas trvalo 1… @supiiik ten vímenik môže byť problém ako hovoríš, rozmýšľam aj ja veľmi na tými FV panelmy a tým meničom priamo na bojler, robím v známej firme kde si viem kúpiť všetko na seba v dobrých cenách, jedine montáž neviem či by som zvládol.Odpoveď na príspevok od nicearty:
@matko291 ja ho tak mám v pivnici a ešte k tomu p… @nicearty a tie panely a menič priamo na bojler nemáš zmáknuty?Odpoveď na príspevok od matko291:
@nicearty a tie panely a menič priamo na bojler n… @matko291 mám plnohonotnú FVE. FVE len na bojler je OK, najskoršia návratnosť, ale bude ťa časom škrieť, že je voda o 11:00 ohriata a elektráreň sa fláka.Odpoveď na príspevok od nicearty:
@matko291 mám plnohonotnú FVE. FVE len na bojler … @nicearty to je pravda, ale na meniči by som napr druhú zásuvku využil na elektrickú podlahovku v kúpeľniOdpoveď na príspevok od matko291:
@nicearty to je pravda, ale na meniči by som napr… @matko291 pri FV nemozes mysliet v malom, ale zainvestovat raz a mat pokoj. Mala FV su len starosti a obmedzovanie sa. Normalna predimenzovana FV ma dlhsiu zivotnost a netreba sa obmedzovat ale si ju užívaš!Odpoveď na príspevok od rkorba:
@matko291 pri FV nemozes mysliet v malom, ale zai… @rkorba ohrev TÚV a elektrická podlahovka je u mňa ten najväčší žrút, to kúrenie klimov už zvládnem. Pri veľkej FV má zabíja birokracia, a už keď zapojím do toho iné inštitúcie už ma len budú sklbat ako hus 😀Odpoveď na príspevok od matko291:
@rkorba ohrev TÚV a elektrická podlahovka je u mň… @matko291 dostupné sú aj riešenia ktoré nevyžadujú zapojenie tretích strán.Odpoveď na príspevok od nicearty:
@matko291 dostupné sú aj riešenia ktoré nevyžaduj… @nicearty vieš byť konkrétny?Odpoveď na príspevok od matko291:
@nicearty vieš byť konkrétny? @matko291 www.mypower.czOdpoveď na príspevok od matko291:
@rkorba ohrev TÚV a elektrická podlahovka je u mň… @matko291 Elektrická podlahovka a TÚV idú do spotreby ako divé, hlavne v zime, keď slnko nič moc nedodá. A s tou byrokraciou – presne! Človek si povie, že chce FV, aby šetril a mal pokoj, ale namiesto toho ho čaká papierovačka, schvaľovanie, revízie, žiadosti, zmluvy s distribútorom atď.Odpoveď na príspevok od pazki:
@matko291 Elektrická podlahovka a TÚV idú do spot… @pazki v zime beriem, ale aspoň v slnečných dňoch nemusím míňať elektriku na TÚV zo siete, a aj v tej zime sa to slnko ukáže zavše, a možno to bude prinosnejsie ako to živiť zo siete.Odpoveď na príspevok od joma3333:
Veľmi uvažujem nad fotovoltaikou. Ale ako vyrieši… @joma3333 my to mame jednoducho vyriesene cez spinacie hodiny... mame ich nastavene cca od 13:00 - 16:00. Takze bojler sa nahrieva kazdy den v tom caseOdpoveď na príspevok od lukask351:
@joma3333 my to mame jednoducho vyriesene cez spi… @lukask351 veď jasné,ale keď sa večer spotrebuje všetka teplá voda,tak ranné umývanie už len v studenej.Alebo ako máte toto ošetrené.Kolko litrový bojler ?Odpoveď na príspevok od joma3333:
@lukask351 veď jasné,ale keď sa večer spotrebuje … @joma3333 zalezi na kolko stupnov ohrievas, my ak je slnko tak cez fve a na vyssiu teplotu. A rano ostava este tepla. Pokial prsi/snezi/hmla a vyroba ziadna, tak pred vecernou sprchou cca 2 hodiny predtym sa zapina. Ak este chces mat rano, tak si to cez spinacie hodiny vies este nastavit ze zopne. Ale aspon pocas noci nebude neustale dohrievat ked klesne teplota. Smart istic moc nedavaj priamo skor za istic co mas na bojler, smart zasuvka (zalezi aky mas prikon bojleru). Lebo z aliexpresu tie 16A zasuvky realne nevydrzia neustaly tok. Ta 20A mozno, ale co som citala niektorym to dokazalo odpalit.Odpoveď na príspevok od dominguezah:
@joma3333 zalezi na kolko stupnov ohrievas, my ak… @dominguezah zásuvku poistíš stykačomOdpoveď na príspevok od dominguezah:
@joma3333 zalezi na kolko stupnov ohrievas, my ak… @dominguezah Veď mne ten bojler vie celkom pekne podržať teplotu keď sa nahreje. .Mne by ani nevadilo,teda aj to by bolo riešenie pri Fve, že by sa nahrieval z virtualnej batérie i keď cca za polovičnú cenu. No pravda je ,teda otázka,že dokedy tie virtuálne batérie budú fungovať.Odpoveď na príspevok od dominguezah:
@joma3333 zalezi na kolko stupnov ohrievas, my ak… @dominguezah Asi ostáva možnosť nahriat na vyššiu teplotu,cez spínač vypnúť,pošetrit vodu na ráno atď. Tak ako to robíte VyOdpoveď na príspevok od zacik:
Su este dotacie na tepelne cerpadla (=klimy) na s… @zacik Dotacie este nejake su https://zelenadomacnostiam.sk/o-proje... Ale ak mate elektrokotol, tak vam dotaciu na klimu nedaju. podmienkou je, ze domacnost musi byt bez teplovodneho kurenia. Museli by ste vyhodit ten kotol aj s radiatormi/podlahovkou, ak mate. Elektrokotol sa da ale retrofitovat na tepelne cerpadlo za pomoci klimy :) Nechcem to tu zase spamovat, ako sa to da, ak vas to zaujima, tak kuknite moj album, alebo mi piste SS.Odpoveď na príspevok od supiiik:
@zacik Dotacie este nejake su https://zelenadomac… @supiiik dakujem za odpoved. Kedze sa bavime o apartmane vyuzivanom sporadicky (spotreba do 2MWh rocne na kurenie a TUV) a nechce sa mi robit komplet prerabka, tak nahodim len klimu, asik pojdem do Midey, ktoru tu viaceri odporucaju.Odpoveď na príspevok od joma3333:
Dosť ma zaujíma názor na ten optimizer, kôli ktor… @joma3333 Ten menic v CP ma podla datasheetu 2xMPPT vstup, cize 2 strany sa daju zapojit aj bez optimizerov.Odpoveď na príspevok od supiiik:
@joma3333 Ten menic v CP ma podla datasheetu 2xMP… @supiiik Toto ma zaujímalo,niekde som to čítal, postrehol, ale v tomto prípade, čo sa tyka FVE som úplný laikOdpoveď na príspevok od joma3333:
Viem že niektorý z vás to už riešili, tepelné čer… @joma3333 nie je to az take zle. ta dotacia je marza firmy a ty si kvazi kupis len matros s instalaciou zadarmo.Odpoveď na príspevok od rkorba:
@joma3333 nie je to az take zle. ta dotacia je ma… @rkorba takto, chlapík (šéf firmy)sa tvári že nam ponúka to naj a top . To tvári nemyslím v zlom, nakoľko som, ako píšem v tomto smere neznalý. Človek ktorý sa moc nevyzná,v tomto prípade ja,tak počúva s otvorenými ústami keď vám (mne) to všetko ohľadom fve vysvetľoval Na druhej strane viem že polovica úspechu je aj dar reči.Čo v tomto prípade bolo značne citeľné. Ale tým netvrdím že nevedel o čom hovorí. Ja som bol ten čo nevedel. Ale výklad mal pekný.Len ja sa nevyznámOdpoveď na príspevok od supiiik:
@joma3333 Ten menic v CP ma podla datasheetu 2xMP… @supiiik neviem či to chápem správne,ale znamená to ,že ak sa slnko poobede prehupne na zapadnu stranu,tak zapadna časť systému bude makať naplno a južna strana ktorá bude v tieni pojde len obmedzene? Čo by sa zmenilo v prípade optimizeru?