Odpoveď na príspevok od cukrik25:
@terry25 tie plesne @cukrik25 brigáda vo firme, kde sme čistili rekuperácie, teda rozvody. Nie je to pravidlo, len niekedy je na vine zlý návrh (každý dom je iný), potom je tam zlá montáž a nakoniec aj nesprávne používanie. Ale tak 40% domov, keď sme prefukli molitanovu loptičku potrubím, prišla čierna. Dokonca sme mali dom, kde montážnici prehnali hadice až ponad veniec, zarovno s izoláciou, teda bolo potrubie odkryté. Z tých kvapkala do izieb voda.Odpoveď na príspevok od gadefox:
Ak má človek blízky vzťah s divokými plesňami a r… @gadefox neviem odkial si prisiel ani kto si, ale ako samozvany odbornik sa zapajas do vsetkych tem s najvacsim poctom prispevkov na fore za kalendarny mesiac, cize cisty troll 🙄 Nedehonestujem tvoje prispevky tomuto foru, len sa doporucujem nad sebou zamysliet a trosku viac citat a nasledne pisat.Odpoveď na príspevok od rkorba:
@gadefox neviem odkial si prisiel ani kto si, ale… @rkorba nebuď drzý! a láskavo sa staraj o seba! Teba vôbec nemusí trápiť, či napíšem 2 príspevky alebo 200. A čo sa týka tvojho nevyžiadaného odporúčania: začni u seba, a trochu viac čítaj, aby si zistil definíciu pojmu "troll" - keď už ju na počkanie vyťahuješ ako argument.Odpoveď na príspevok od gadefox:
@rkorba nebuď drzý! a láskavo sa staraj o seba! T… @gadefox davat dva vykricniky v jednej sprave je viac nez nezdvorile. Ak sa nevies spravat na verejnom fore, doporucujem kurz sebaovladania a ospravedlnenia. My ako uzivatelia sa tu navzajom uznavame a respektujeme, len z casu na cas tu niekto pride na chvilu robit zlu krv a cas vyselektuje plevel od zrna.Odpoveď na príspevok od rkorba:
@gadefox davat dva vykricniky v jednej sprave je … @rkorba nazývať slušných ľudí troll je tiež nezdvorilé. Oznamovať ľuďom, ktorých nepoznáš, že by mali viac čítať a až potom sa vyjadrovať, je tiež nezdvorilé - min. ak máš sám nedostatky vo vedomostiach. Kto si, že máš tu drzosť mi vypisovať podobné odporúčania?! Určovať druhým kvôty na príspevky, je nielen že nezdvorilé, ale vrchol arogancie. Si nejaký novodobý politický komisár?! Zlú krv si tu teraz urobil ty svojim offtopic neslušným príspevkom. A prípadnú selekciu nechaj na čas, dobre píšeš. Si malý nepodstatný mravček, ktorý nemá žiadnu moc nad tým, kto - čo - v ktorej diskusii prispieva..Odpoveď na príspevok od terry25:
@cukrik25 brigáda vo firme, kde sme čistili rekup… @terry25 a to pises o privodnych rurach alebo odvodnych?Odpoveď na príspevok od cukrik25:
@terry25 a to pises o privodnych rurach alebo odv… @cukrik25 odvod. Keď je vlhký vzduch v kúpeľni, v kuchyni.... časť tej vlhkosti sa zrazí v potrubí ....Odpoveď na príspevok od terry25:
@cukrik25 odvod. Keď je vlhký vzduch v kúpeľni, v… @terry25 tak ked to instaluje pat a mat a rury idu kadetade, reku sa vypina aj ked sa nema, tak sa necudujem plesniam, ale na odtahu je to prakticky jedno...Odpoveď na príspevok od cukrik25:
@terry25 tak ked to instaluje pat a mat a rury id… @cukrik25 áno, všetko začína správnym návrhom a montážou. Ak by som znovu staval, na lokálnu by som teda fakt vyberal firmu dôkladne.Odpoveď na príspevok od terry25:
@cukrik25 odvod. Keď je vlhký vzduch v kúpeľni, v… @terry25 a s cim sa ten vlhky vzduch v portubi zrazi, ze vznikne kondenz?Odpoveď na príspevok od rapidek:
@terry25 a s cim sa ten vlhky vzduch v portubi zr… @rapidek Ak máš zle urobené rozvody a potrubie, ktoré robí prífuk do miestností nie je izolované, stane sa že sa voda kondenzuje na potrubí, z vonku. Vo vnútri vtedy, ak odsávaý vlhký vzduch ide cez potrubie, ktoré je zle umiestnené a je chladné, tak tam sa môže kondenzovať voda. Ak nasávaš vlhý vzduch z vonku, ten by sa nemal zrážať, lebo ide do suchšieho a teplejšieho prostredia, ledažeby si mal nejakú miestnosť podchladenú, potrubie by nebolo izolované, tak tam sa tiež môže zrážať voda. Je to jednoznačne o kvalite návrhu a vybudovania rozvodov rekuperácie. Mám akrívnu viac ako 3 roky a maximálna spokojnosť. Bez nej by bývanie bolo o niekoľko tried horšie.Odpoveď na príspevok od terry25:
Áno, stále viac a viac. Je to najlepšia vec v dom… @terry25 záleží od montáže, návrhu aj používania. Keby sa rozhodnem opravovať prevodovky Audi áut a neviem o tom skoro nič, tak tiež to možno bude funkčné ale neviem ako dlho. A teda kde je chyba? V súčiastkach, v značke auta, v servise? Lebo myslím že za to môže technik. A pripadne užívateľ vie tiež poškodiť auto, kedy šoféruje bez preradenia manuál. Čiže netreba zavrhovať niečo čo vie správne fungovať len preto, že niekto predtým si nespravil svoju prácu správne alebo ignoruje manuál a potom paušalizovať že tieto autá sú kazové.Odpoveď na príspevok od marsdm:
A ešte jeden môj postreh. Ten kto o tom menej vie… @marsdm S tým vyšším účtom za elektrinu, kôli rekuperáciu to není tiež tak zlé. Na Slovensku je potreba kúrenia cca 200 dní. Tá spotrebovaná elektrina sa v podstate mení na teplo, ktoré sa "zúžitkuje" v tepelnej bilancii domu, podobne ako iné spotrebiče (chladnička atď...).Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@marsdm S tým vyšším účtom za elektrinu, kôli re… @frantisekca áno, malo by to v podstate šetriť ešte aj náklady za kúrenie, ale to neviem odhadnúť koľko by to bolo. Takže len pre info že za január 2025 to bolo pod 3€ v prepočte tuším.Odpoveď na príspevok od lvasko:
@rapidek Ak máš zle urobené rozvody a potrubie, k… @lvasko ja nemam izolovane vnutorne portubie a nic mi nekondenzuje. Pytal som sa len zo zvedavosti. Z kupelne sa tiez ziadny vzduch neskondenzuje v potrubi tak aby robil problem. Kondenzacia vznika az na vymenniku a preto je jednotka vybavena odvodom kondenzatu. Ak ide privodne alebo odvodne potrubie mimo tepelneo obalkz domu, tak je problem v realizacii.Odpoveď na príspevok od rapidek:
@lvasko ja nemam izolovane vnutorne portubie a ni… @rapidek Ak máte pasívnu rekuperáciu, tak je to ok. Ja mám aktívnu a aj chladím, takže potrubie, ktoré privádza vzduch do miestnosti mám izolované, lebo v ňom ide vzduch v lete aj o teplote 5°C a na vonkajšej strane by sa zrážala voda. Zaizolované musia byť potrubia a je jedno, aká rekuperácia, ktoré privádzajú vzduch z vonku, lebo ak je von -10°C tak v potrubí po prechode do vnútra domu by bola teplota vzduchu -8°C a na vonkajšej strane potrubia v miestnosti (aj v technickej je min. 17°Ca nejaká vlhkosť) by sa voda zrážala. Gravitáciou by stiekla a v mieste kde sa niečoho dotýka (stena) by stekala. Každá rekuperačná jednotka musí mať odtok na kondenzát inak je to šmejd. Mne natečie hodne vody. Raz som mal problém, keď som len chcel kúriť a kúriť, že mi výmeník v rekuperačnej jednotke aktívnej rekuperácie, ktorá je v miestnosti zamrzol. Bol to kus ľadu. Je tam funkcia odmrazovania. Chyba bola u mňa, lebo som zrušil automatiku a chcel som veľa kúriť. V tom prípade je odpadný vzduch ochladzovaný (princíp tepelného čerpadla) ako u mrazničky. Totiž aktívna rekuperácia má kompresor aj exanpanznú jednotku v jednej skrini vo vnútri (preto aj ten nižší výkon). Potom sa prepína na kúrenie a ohrev teplej vody a odpadom je chladný vzduch aj v mínusových hodnotách, ktorý sa musí vyfúknuť von. Preto ja mám izolované aj výfukové potrubie z domu, aby sa v zime nerosilo. V lete sa zas prepne na chladenie a odpadom je horúci vzduch (toho je menej, lebo vodu treba ohriavať vždy). Klasické výkonné tepelné čerpadlá, ktoré vykurujú/chladia domy majú aj vonkajšiu jednotku, do ktorej musia byť potrubiami privedené média (kedysi freóny), ktoré idú z domu chladné ak sa kúri, alebo horúce ak sa chladí. Vonku sú potom buď ochladzované, alebo odoberajú teplotu. Na odber teploty je nejaký limit nizkej vonkajšej teploty, kedy ak je chladno tepelné čerpadlo nie je tak účinné, alebo sa vypne. Vysvetľujem to tak obšírne preto, lebo z vlastnej skúsenosti (stavbár so strednou školou) nevedel princíp tepelného čerpadla. Nechcem nikoho podceňovať ale aj na týchto stránkach sú mnohí čo to nevedia a potom je tá divná diskuzia o izoláciách. Z hľadiska fyziky je všetko jasné.Odpoveď na príspevok od terry25:
@cukrik25 odvod. Keď je vlhký vzduch v kúpeľni, v… @terry25 Prečo sa zrazí? Vysvetli.