Názor či ísť do rekuperácie

Zdravím rekuperácia ma podľa mňa veľa výhod a chcel by som si ju dať ale premýšlam nad okolitím vzduchom od susedov v zime. Nasavánie by bolo umiestnené na východ tam nieje blízko žiaden dom a ani nebude. No a od toho nasavánia su mojí susedia Č1,2,3 výše 26 m vzdialený k tomu sused č 2,3 kúria plynom majú dvojposchodové komunistické domy a výškovo su o 8m vyššie. Sused Č 4,5 sú okolo 40-50m 4 kúria drevom myslím že normalne 5 kúria elektrinou občas krb. To by bolo všetko v pohode až na suseda Č 1 ten trochu viac pije síce je v pohode ale kúria drevom a uhlím a ešte k tomu aj varia na dreve aj v lete. Niekedy im ide dosť riadne kudle dymu hlavne s uhlia. Tak sa pýtam oplatí sa dať rekuperáciu ale sú aj nejaké filtre ktoré by to prinajhoršom pohltili?
Odpovedať
@mcsmekac použiješ filtre s aktívnym uhlím a nebudeš cítiť nič, len sa o tom poraď s tým, čo ti to bude dimenzovať aby sa neznížil výkon (prietok).
Odpovedať
@mcsmekac mam podobný problém z komínov zápachu sa nejako neobavam tam že dobre fungujú uhlíkové filtre, skôr sa u mňa bojím živočíšneho zápachu tam neviem ako je to so zachytavanim takého typu ale určite otestujem
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@mcsmekac poznám to z priemyselnej oblasti čiže ak sú filtre kvalitné tak to stačí. Kúrenie drevom nie je problém ak je dostatočne vysušené, ale niektorí ľudia pália málo vysušené, alebo uhlie, to je iný kentus.
Odpovedať
Profilova fotka
Do teraz ti ten smrad nevadil a zrazu ked si das vzduchotechniku, tak ti zacne vadit? Tieto diskusie, to jak male decka v skolke... Urcite budete mat mensi smrad so vzduchotechnikou, ako bez nej. Samozrejme s filtrami na to urcenymi. Odfiltrovat sa da podla mna kazdy zapach. Len sa treba popytat dodavatela vzduchotechniky
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
@mcsmekac vobec nechapem otazke,, ved prave jedine so vzduchotechnikou vies poriesit , smrad ak ti tak vadi,, bez nej asi tazko,, sa rozhodujes ci dat vzduchotechniku alebo nie?
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
hm.. a nedáš si ju a čo? Aj tak budeš musieť vetrať lebo ti dom splesnivie z vnútra.. (ak máš mega zaizolovaný)..
Odpovedať
@stefanl ... a vyvetra normalne oknami. Nebude ho nic stat material/montaz/prevadzka/servis. Pride mozno o nejaky komfort, bude musiet mat sietky na oknach a nebude dychat v dome ten "spravne" vyfiltrovany vzduch, ale usetri par tisic. Co je na tom? Ak nema doma alergika, ktoremu reku vyrazne pomaha, tak o moc nepride.
Odpovedať
@pipulkoo odfiltrovat zapach jedna vec, za aku cenu vec druha ale ok
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix Keď už bude vyhadzovať teplo von vetraním tak to už nemusí ani vôbec zateplovať, to tiež prvoplánovo ušetrí peniaze 😁. @mcsmekac Asi si zle položil otázku tá skôr mala znieť : Čím odstránim zápach pri používaní rekuperácie. Zistil si si vôbec či ten dom bez rekuperácie splní dnešné normi a bude sa dať skolaudovať.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@kejsix no neviem ja som uz teraz na fixnych oknach usetril to co ma bude stat rekuperacia ;)
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@martosko tak to je nazor za vsetky drobne ale ok... lebo reku je perpetuum mobile a vsetko teplo uchovava dnu a proste zadarmo ostava len cerstvy vzdusik... @jblaze Moze byt, zalezi od situacie. Len treba zobrat do ruky kalkulacku skor, ako sa nechat uniest reklamou a pocitmi.
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix Perpetu mobile to nieje ale určite to ušetrí viac energie ako pri vetraní len cez okná. Ps : Pre všetkých čo všetko prerátavajú cez peniaze, nezabúdajte že všetky tieto sprísnenia noriem a nové technológie na šetrenie energií tu nie sú primárne z ekonomických dôvodov ale z enviromentálnych.
Odpovedať
@martosko "určite to šetrí viac energie" je Tvoj pocit, nič viac... Nemas nic odmerane, je to Tvoje presvedcenie. V zapati si rovno protirecis s tym, ze nejde o ekonomicky ale environmentalny dovod. Nuz, ani o ten environmentalny v tomto pripade nejde. Je to otazka komfortu, cistejsieho vzduchu v dome a mensieho kolisania hladiny CO2 atd. Za komfort sa plati a je len otazka na investora, ci bude vetrat oknami alebo cez reku. Kazde ma vyhody nevyhody, ale ani jedno riesenie s pravdepodobnostou bliziacou sa istote nesposobi tragediu =-)
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko s vacsinou suhlasim, ale ludom (politikom) co vymyslaju normy vobec neide o prirodu, ale o biznis. ak by im zalezalo tolko na enviromentalite, tak by zacali u seba. namiesto sluzobnych (napr) A8 by chodili do parlamentu peso / byciklom / hromadnou dopravou. dokonca su politici, co lietaju lietadlom aspon raz za tyzden (samozrejme nie u nas). ked sa takyto dusuje za enviromentalitu...hmmm normy, ak si normalne rozmyslajuci clovek, nepotrebujes. sam si budes hladat cestu, ako usetrit na vykurovani, ci uz zateplenim alebo vymenou okien, alebo pocas dovolenky podes odrobit par dni do lesa ako vyzinac, sadic stromcekov, uhadzovac haluziny....a zato dostanes palivove drevo, ktorym si vykuris dom. toto je prava enviromentalita. skor by som uvital, keby dali do zakona, aby kazda plnoleta osoba (samozrejme, ak zdravie dovoli) na slovensku vysadila 365 stromcekov za rok, ako zbytocne buzerujuci, nic neriesujuci zakon o energetickej narocnosti domu.
Odpovedať
@kejsix tak enviro to je. Aspon z tohol hladiska, ze ked vetras cez okna, pustas teplo von, kde nasledne musi zdroj tepla uniknute teplo vyprodukovat - vznika CO2. Pri vetrani cez reku pustas von menej tepla, kedze cast sa ti zrekuperuje a vrati naspat v podobe ohriateho vzduchu, cize zdroj tepla musi taktiez vyprodukovat teplo, ale mensiu cast tepla - menej CO2.
Odpovedať
@megdesign Ved OK, ja viem ako to funguje. Podstatne je co sam pises "pustas von menej tepla" - vela ludi si mysli, ze reku vsetko teplo drzi dnu :-D Preto vyssie spominam kalkulacku - kolko tepla Ti reku realne usetri (cize zohladnit stavbu ako taku a jej charakter plus navyky uzivatelov). Kolko Ta toto teplo stoji podla toho aky mas primarny zdroj tepla, kolko Ta vyjde montaz, material, udrzba, prevadzka atd. Ani rekuperacia nevracia to teplo spat len tak zadarmo. Proste treba to brat v sirsich suvislostiach a komplexne pre KONKRETNU stavbu a nie pausalizovat. OK, CO2 footprint bude o nieco mensi s vysokou pravdepodobnostou (nemusi platit v kazdom pripade). Mne sa stale pri tom vynara paralela o znizovani CO2 pri osobnych autach, kde sa hraju vyrobcovia na gramy... zatial co 5 kontajnerovych lodi rocne vyprodukuje viac CO2, ako rocne vsetky auta sveta... Hadaj, kolko ich je v prevadzke ;-)
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@kejsix za cenu 11€ m2, ak si dobre pamätám, filter s aktívnym uhlím, striham z neho 125mm kruhy na nasávanie, vydrží cca 5 rokov
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix to je kazdemu jasne. Preto sa treba pytat dodavatela vzduchotechniky. Ale ked sa chce zbavit smradu, tak musi nieco obetovat. Alebo neobetuje a na smrad si zvykne ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@mcsmekac Řeším totéž a nejsem zdaleka jediný. V zimě se osvědčilo spát pod pootevřeným oknem s mezerou tak 1-2 milimetry a k tomu nucený odtah. Čerstvý vzduch tak padá přímo na nás, spánek výborný. Celkově větrání tak 0,1 Energetické ztráty zanedbatelné. Rekuperaci máme špičkovou v práci a způsobuje rychlou únavu. Zdůvodněno iontovou nerovnováhou(SBS). Proto jsem ji do novostavby ani nedával, pouze nucené odvětrání. Pokud máte bližší info k vašemu problému (např. orosení oken jako indikace nedostatečného větrání), můžeme řešit i přes IP. @martosko Bohužel přes 50% účinnosti rekuperace se těžko dostanete, takže ta úspora je nakonec o ničem. Jak píší ostatní. Je to jen pocit, že šetříš. Opravdové šetření se dělá jinak. Třeba v podobě ventilačního tepelného čerpadla.
Odpovedať
Profilova fotka
@mcsmekac Presne ako píše @josef_vavra tieto veci treba riešiť s ním v internej pošte lebo v diskusii by k tomu niekto napríklad ja mohol mať proti argumenty alebo doplňujúce otázky na ktoré pán Vavra nevie odpovedať čiže už by to nepôsobilo že objavil ameriku. Aj keď ľady sa asi pohli lebo vo všetkých svojich minulých príspevkoch písal že rekuperácia nemôže dosiahnuť účinnosť nad 50% a bol k tomu aj odkaz na entalpický výpočet, to si môžeš pozrieť v hociktorej téme o vykurovaní alebo vetraní za posledného pol roka, rovnako je zaujímavé že nech je otázka položená akokoľvek odpoveď je vždy že rekuperácie je vlastne neúčinná, klimatizácia zabíja voľné ióny a najlepšie vetranie je to čo sa už po rokov používa v panelákoch čiže odťahové ale musí byť nastavené na 0,1 to si vysvetľujem tak že normálne sa má každú hodinu vymeniť všetok vzduch v obytnej miestnosti u pána Vavra je to 0,1 čo je desatina s toho, preto je to tak energeticky efektívne škoda že sa v takých miestnostiach nedá dýchať preto musíš spať priamo pod oknom. Takže smelo do toho možno som ešte neodhalil všetky jeho najlepšie odpovede.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?