Rekuperacia - obdlznikove vstupne vedenie zvonku

Zdravim, aktualne riesim kompletnu rekonstrukciu maleho 55m2 2i bytu a silno uvazujem o realizacii rekuperacie, kedze pracujem z domu a hodnoty CO2, ktore dosahujem pri zavretych oknach su alarmujuco vysoke. Kedze sa jedna o maly byt, tak uvazujem o implementacii podstropnej rekuperacie Brink Renovent Sky 150 plus, ktoru mozem umiestnit do priestoru kupelne. V kupelni orientovanej na sever, mam male stare plastove okienko o rozmeroch 60cm(sirka)x44cm(vyska), ktore planujem vymenit. Kedze nemam suhlas vsetkych vlastnikov na to, ze mozem vyvrtat ruru do fasady pre privod cerstveho vzduchu zvonku tak mi napadla alternativa vymenit okno za nizsie o rozmeroch 60x38 a zostavajucu 6cm medzeru(realne 5cm kvoli spalete zvonku) nad oknom vyuzit pre privod cerstveho vzduchu zvonku. Realne by tam slo pouzit alternativu 125mm rury, teda obdlznikove vedenie 308x29mm, https://www.dalap.sk/plastove-vzducho... Aky je Vas nazor na pouzitie takehoto uzkeho ale sirokeho vzduchovodu pre privod vzduchu? Vyhodu by malo, ze by som ho dokazal jednoducho izolovat pod stropom a nemusel by som privelmi znizovat svetlu vysku v kupelni, kedze nim potrebujem prejst priestor cca 1,5m v kupelni. Nebude to piskat? Dik za nazor!
Odpovedať
@milanatik hlavne je dodrzat (efektivny) prierez potrubia/privodu. Pri hranatej rure je prierez ako vpisana elipsa do obdlznika. Cize ak bude dostatocne siroka, prierez bude rovnaky, ale nie som si isty ako to bude s pripadnymi tlakovymi stratami, ci to rekuperacia potiahne... V navode su udaje o povolenych odporoch potrubi: Povolený odpor potrubia [Pa] 2 - 6 13 - 38 22 - 66 35 - 105 50 - 150 ale nevyznam sa vo vypoctoch na tuto problematiku...
Odpovedať
Tie povolene odpory potrubi, ktore si uviedol su uvedene pre vystup z rekuperacie. S tymto mat problem nebudem. Ja riesim nasavanie cerstveho vzduchu do rekuperacie, ktore musim viest ako hranate potrubie, naviac dvakrat zalomene v 90 stupnovych uhloch...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?