Rekuperacia + stropne chladenie

Ahojte, ma niekto v dome rekuperaciu v kombinacii so stropnym chladenim? Ako sa to v takomto pripade riesi? Predpoklad je ze bude zelezobetonovy strop kde sa zaleju trubky na stropne chladenie. Kade sa v takomto pripade tahaju rozvody rekuperacie? Cital som ze sa to taha aj v podlahovej izolacii a nasledne sa spravia vyduchy cez zelezobeton v pripade poschodoveho domu, pripadne ze su vyduchy rekuperacie v stene a nie v strope. Neovplyvnuju sa tieto dva systemy navzajom nejak negativne?
Odpovedať
@andrew87 my mame stropne chladenie aj rekuperaciu. My mame vsetky rozvody v chodbe a tam sme to zakryli sadrokratonom a do miestnosti mame len vyustky. Jedine v spalni mame priznanu ruru. Hned pri vstupe mame satnik a rura nam ide cez neho a cast za dverami spalne je odkryta. Obyvacka susedi s garazou ( v nej mame jefnotku) takze len v stene je vyustska a taktiez aj kupelna susedi s garazou. Inak tu som u niekoho citala ze maju stropne chladenie a sadrokrtonove stropy v celom dome a ze je to ok.
Odpovedať
@wivik Stropné chladenie sa obvykle kladie na podhľad alebo keď na to nieje priestor (dostatočná výška) tak do omietky na strope. Keď je to stropné chladenie na podhľade (alebo sú priamo podhľadové dosky s rozvodným potrubím chladenia), tak rúry od rekuperácie dávajú medzi podhľad a stropnú konštrukciu. Keď sú chladiace rúrky v omietke na strope tak rozvody rekuperácie obvykle potiahnu v izolácii v podlahe alebo sa to kombinuje ako spomínaš - Reku rozvody nad zniženým podhľadom v chodbe s výduchmi cez stenu a stropné chladenie v omietke na strope atď.
Odpovedať
@toky1 rozne postupy nastudovane nemam, uviedla som ako to mame my. My mame chladiace trubky zaliate v stropnej doske. Sadrokarton mame len kvoli zakrytiu rozvodov. Ja si to velmi neviem predstavit mat rozvody reku v podlahe. Ta rura co mame pod stropom ma priemer mozno aj 20 cm. Tak ci tak treba na to umiestnenie rozvodov reku mysliet dopredu a prisposobit vysky stropu lebo my sme sa pre reku rozhodli ked sme uz mali hotovy projekt a vo finale sa nam na chodbe o dost znizil strop. Z vysky stropu 2,8 m mame pod SDK podhladom necelych 2,6 m ked dobre pamatam tak 2,53m. Na chodne nam to nevadi, mame tam este aj svetliky takze ten dojem nie je taky ze by nam strop padal na hlavu. Ale v izbach alebo obyvacke by som tak nizko nechcela mat. V obyvacke mame strop az 3 m. To uz su skor postrehy pre @andrew87
Odpovedať
https://www.rehau.com/sk-sk/stropne-c...
Odpovedať
Zbezne som precitala ten odkaz a napadla mi mozno vyhoda v temperovanom betonom jadre ( uz budem machrovat ze to mame my 🙂). Tie rurky su hlbsie v betone takze napr montaz svietidla je jednoduchsia a menej rizikova. Hlavne pri tych dlhych listovych kde treba na viacerych miestach primontovat. Ale mozno sa mylim.
Odpovedať
Ja mam stropne chladenie a rekuperaciu. Rekuperacia sla standardne nad raster pre sadrokarton, potom slo 2x sadrokarton (dnes by som dal daco ine - napr. MG dosku), na to slo chladenie, potom normalne jemna omietka. Ma to najlepsiu ucinnost, nebol problem s rekuperaciou atd. Asi tak.
Odpovedať
@andrew87 Vsetko mam zaliate v betone, ziaden problem, spokojnost. Aj rozvody reku, aj chladenie. Okrem ineho je to najlacnejsie riesenie chladenia a najmenej citlive na rosny bod - oproti podomietkovemu rastru alebo SDK. V obyvacke s vysokym stropom som vyduchy reku daval bocne a su tahane v betonovom preklade. Akurat betonaz bol dost adrenalin, ci to prezije bez ujmy.
Odpovedať
@marekjahoda nieje riesenie chladenia do sadrokartonu to najdrahsie? Pokial viem tak to vyjde aj viac ako 100 eur/m2. N sadrokarton si daval omietku? O tom som este nepocul ze by sa to takto robilo. @zefe toto riesenie sa mi paci najviac , tiez sa fsak bojim toho ci tie rekuperacne rury vydrzia betonaz. Mozno lepsie by bolo to vysekat do nosneho muriva a tahat to tade.
Odpovedať
@andrew87 Zalezi aky mas barak. Ak bude chladenie zaliate v betone, tak SDK pod to nedas, aby si tahal rekup v podhlade. V pripade sedlovej strechy to vies este tahat nad doskou. Teoreticky aj v pripade plochej - v izolacii, ale musis riesit prechody parozabranou. Treba kupit kvalitnejsie rury a ziaden problem, vydrzia viac ako si myslis.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?