Rekuperácia - áno, či nie?

Zobraz úvodný príspevok
Profilova fotka
Ideme si nechat postavit montovany bungalov. Je potrebna rekuperacia?
Odpovedať
Len na okraj - zabúda sa na "skryté" problémy zvýšenej hladiny CO2 v nevetraných alebo nedostatočne vetraných trvalo obývaných priestoroch. Napríklad bolesti hlavy ráno po zobudení. S pomerne veľkou pravdepodobnosťou je to práve kvôli tomu zvýšenému CO2, čo málokto vie. Nutne to nemusí byť kvôli vyžahnutiu fľašky Pastisu večer pred spaním :-)
Odpovedať
Ten vydychany vzduch sa uz prejavuje. Mozok nema kyslik a odumieraju bunky a potom to na nete vyzera ako aj v tomto vlakne. Kazdy ma potrebu sa vyjadrit aj ked o danej teme ho.no vie... Za mna, natiahol som si rozvody sam - cca 1000eur a uz sa tesim na to kedy budem byvat v novom s rekuperaciou. Teraz byvame v bute, spavam v pomoerne velkej miestnosti, ale ked je chladno a celu noc nevetrame, rano je otrasny vzduch+ ked sa kuri, casto sa budim aj v noci a vetram, ale prd to pomoze... samozrejme zijem a da sa to aj takto, ale preco si nepomoct? Babka zila cely zivot v drevennici bez splachovacieho zachoda a prezila. Ale to neznamena ze by sme si nemali pomoct zlepsit zivot ked to ide...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

Len na okraj - zabúda sa na "skryté" problémy zvý…
@toky1 na toto mi pomohol pristroj na apnoe :D. Spavam v takej malej izbicke teraz, kvoli praci a malemu dietatu. Rano sa budim cerstvy ako rybicka, naprdene, ale hlava cista 😀
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od stefanby:

Ten vydychany vzduch sa uz prejavuje. Mozok nema …
@stefanby Nejedz na noc a už vôbec nie strukoviny!... Vydržíš do rána bez vetrania a vstaneš aj čerstvý
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@stefanby Nejedz na noc a už vôbec nie strukoviny…
@petersd hahahahaha ale som sa suprovo zasmial. Bolo to veľmi vtipne. 👏
Odpovedať

@petersd hahahahaha ale som sa suprovo zasmial. B…
@stefanby 😉
Odpovedať

Ten vydychany vzduch sa uz prejavuje. Mozok nema …
@stefanby Ano vidno, že bunky odumreli niektorím eko fanatikom.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od fero1821:

@stefanby Ano vidno, že bunky odumreli niektorím …
@fero1821 eko?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od aen:

@toky1 na toto mi pomohol pristroj na apnoe :D. S…
@aen Len keby pri tom spaní potom človek nevyzeral ako na JISke :-) Otec má tú mašinku na noc tiež.
Odpovedať
pls, pome sa vratit k veci. mam totizto v projekte aktivnu rekuperaciu. viete mi niekto povedat, o kolko vie ochladi miestnost a naopak v tomto obdobi, pri kolkych stupnoch vonku je potrebne zapnut normal kurenie v dome?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od michal33822:

pls, pome sa vratit k veci. mam totizto v projekt…
@michal33822 mam pasivny dom, a mam aktivnu rekuperaciu, s vykonom 2.7 kw chladiaci aj vykurovaci vykon, ono ti to realne miestnosti nevychladi, ak je vonku ze ozaj horuco, ale je rozdiel mat v lete v izbe 24 a 60RV a je rozdiel mat 24 s 45 RV , rekuperacka ti znizi vlhkost, a to je pocitovo ovela prijemnejsie :) takze ano, ma to efekt,
Odpovedať
Profilova fotka

@cukrik25 @purplesticks Asi som trafil do čierneh…
@fero1821 je to sprava ani nie pre teba ked si taky tvrdohlavy s vetranim oknami, ale zavadzas ludi, naopak jedine so vzduchotechnikov, si vies zabezpecit cerstvy vzuch aj v zime, ked susedia cmudia,, a to tak ze privod vzduchu das tesne nad zem, pretoze splodiny sa drzia nad zemou vo vyske 1 meter, pod tym je relativne cerstvo,, nezbudajte ludia ze netreba sietky na oknach, ktore zabranuju aj slnecnemu svitu co sa tiez napocita za roky na energiach, hluk z ulice, alebo stekot psov,. ked varis nieco aromaticke a nemas digestor, tak zato rekuperacia nemoze, menenie filtrov, je blbost, staci vycistit, raz za rok, ono je to velmi jednoduche na porovnanie, vypnite si v aute, vetranie, zapchajte vsetky otvori a skuste ho pouzivat. ano v starych domoch nebola rekuperacka, tie sa vetrali automaticky dierami,
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jblaze:

@fero1821 je to sprava ani nie pre teba ked si ta…
@jblaze Neviem nespomínam si, že by naši na ,,starom" dome mali diery :)
Odpovedať
Profilova fotka

@jblaze Neviem nespomínam si, že by naši na ,,sta…
@fero1821 skara ku skare, a ked to spocitas tak mas jedu velku 200 vku ruru :) asi tolko
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jblaze:

@fero1821 skara ku skare, a ked to spocitas tak m…
@jblaze Steny možno viac dýchali, to áno. Ale ak sa Ti v novostavbe spraví pleseň, tak je to buď preto, že máš tepelný most, teda zle zaizolovanú stavbu. Prípadne máš vlhko, teda nevyschnuté potery, resp. omietky dobre a už ideš hneď bývať, prípadne ešte jedna vec, a to, že nadmerne je vo vnútri vlhko z iného dôvodu, ako zamákanie múra. To môže byť nadmernou parou v kuchyni. Ak ale frčí digestor a aj normálne vetráš, tak nie je problém. Dôvodom plesní však nie je chýbajúca rekuperácia.
Odpovedať

@jblaze Steny možno viac dýchali, to áno. Ale ak …
@fero1821 Kto ide proti rekuperácii,ide pro nám,ale nás nesmie z cesty rekuperácie zviesť. Národ slovenský rekuperačný sa nenechá obalamutiť žiadnym triednym rekuperačným nepriateľom!!! Venceremos!!! Rekuperácia forever!!!
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka

@jblaze Steny možno viac dýchali, to áno. Ale ak …
@fero1821 nechapem preco si taky anti vetraci, automaticke vetranie je lacna zalezitost, ktore zvysuje komfort a setri cas. setri stavbu okna, ono ked to mas v projekte, tak ti to zaplatia okna, ked das 3 neotvarave, mozes si poriesit rozvody, samotna rekuperacia, je len tepelnovodiva doska ktoru obteka vzduch a ventilatore.
Odpovedať
Profilova fotka
V dnesnej dobe, co mi len trochu byvanie spravi komfortnejsim, zdravsim, a v konecnom dosledku usetri peniaze, stoji za zvazenie. Predsa, ak by som mal rodinny dom pri hlavnej ceste, kde je nonstop prasno a smrad, alebo ked susedia zacnu v domoch palit kadeco, nebudem otvarat okna, aby som to vsetko vnutri dychal...
Odpovedať
presne tak, a okrem toho, ze nam rekuperacia zabezpeci cerstvy vzduch aj vtedy, ked nie je mozne otvorit okna, takze nie len, ze si uzivame cisty vzduch, ale aj setrime na nakladoch za vykurovanie.
Odpovedať
@stanlej ja som veru zazila chvilku byvat pri hlavnej ceste, a teda musim povedat, ze to bol masaker. Byvala som v podnajme, ale hned mi bolo jasne, ze toto nie je to, co by som chcela mat kazdy den. Pri tom hluku z aut a cez vikendy opitych ludi sa vobec nedalo vetrat. O smrade a prachu vnutri ani nevravim 🤪
Odpovedať
Profilova fotka
@janula_be o tom to presne je, človek keď si nevyskúša aj iné, nevie, čo mu to všetko prinesie, aké pozitíva to proste obnáša. Darmo budeš vysvetľovať, ukazovať, niektorým proste treba na vlastnej koži zažit tú horšiu variantu.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan6872 ja som sa tak presvedcil o tej vlhkosti, co som spominal, ze to az tak pomoze, som netusil. Ale je to parada, lebo okna mi predtym az tiekli na podlahu, najma ak sa niekto kupal v horucej vode, alebo sa pradlo susilo...👌
Odpovedať
myslim, ze kazdy mame to svoje, co nas presvedcilo o vyzname rekuperacie. niekto ocenuje, ze nemusi dychat smradlavy vzduch, niekto pomoc s vlhkostou, pripadne s plesnami....podstata je, ze to prinasa naozaj pozitivny vplyv na zivot. a pre tych, co beru nehnutelnosti len ako investiciu, vie to zvysit jej hodnotu.
Odpovedať
@cielo33 ja ju mam zatial len v projekte, ale uz teraz som zvedavy, ake rozdiely uvidim za prevadzky. najskor som o nej vobec nebol presvedceny, ale projektant mi odporucil, aby som si ju dal. tak minimalne podla toho ako opisujete, som nespravil vobec zle.
Odpovedať
Profilova fotka
@janula_be mas riadny zazitok. Smrad z cesty a opiti ludia si uplna vyhra pri byvani. @michal33822 tak to si mal riadne stastie na projektanta, este stale si na nu malokto vobec spomenie, nieto este hned v zaciatkoch, resp. pri planovani stavby.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od stanlej:

@janula_be mas riadny zazitok. Smrad z cesty a op…
@stanlej "tak to si mal riadne stastie na projektanta, este stale si na nu malokto vobec spomenie, nieto este hned v zaciatkoch, resp. pri planovani stavby." Blbosť. Bežne sa projektanti pýtajú majiteľa, či chce do nového domu aj rekuperáciu a aj ju odporúčajú kvôli tomu, že im hodne pomáha pri EHB. Že budúci majiteľ nevie čo je tá rekuperácia je druhá vec ale zpravidla už aj ten vie o čo ide. Občas sa stane, že nemá šajnu ale väčšinou vie o čo ide a má už na ňu názor. Obvykle nasatý z internetu alebo odporúčaní kamarátov a podobne.
Odpovedať
@toky1 ja som tusil, o co sa jedna samozrejme. ale nenapadlo ma, ze to bude vyhodne ju mat. nemam vo svojom okoli ludi, co by mali rekuperaciu, takze som to len tak z netu zachytil.
Odpovedať
@michal33822 dnes ju uz castejsie navrhuju aj samotni projektanti, lebo vidia, ze zaujem o rekuperaciu sa zvysil a nie je to az tak neznama vec. vacsinou ludia uz aspon ako taku predstavu o tom maju, aj ked mozno si neuvedomuju jej vsetky vyhody, ale minimalne o nej uz poculi 👌
Odpovedať
Profilova fotka
@toky1 moze byt, ze to niektori ponukaju. Vacsinou vsak ludia, co idu stavat, o tom trochu sajnu maju, to je pravda. No nie vzdy vidiat vsetko, co im to vie priniest, kym im to niekto detailne nevysvetli 😉
Odpovedať
tak ako ja, len na nete, co som nasiel, ale velmi som si to do praxe nevedel premietnut, teda ci to naozaj tak funguje ako je to opisane. dufam, ze to pomoze aj na jar, ked zacne vsetko kvitnut, to je pre mna ako alergika najhorsie obdobie.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?