Odpoveď na príspevok od janula_be:
@cielo33 vsetci sa na tom dobre pobavili a hned m… @janula_be A dobre robia!... Rekuperácia sú to vyhodené peniaze pre toho, kto nevie čo s nimi. Iba pravidelne vetrať a vybavené (zadarmo).Odpoveď na príspevok od petersd:
(a myslím, že teraz sa to rozbehne. Za chvíľu sme… @petersd Ja mám podobný názor. Nikdy sme rukuperačku nemali, asi teda nikto keďže až teraz je to hit a žijeme, nechýba nám a vetráme podľa potreby. Nemusíme riešiť filtre, väčšiu spotrebu elektriny a počiatočné vysoké náklady. Len pre zaujimavosť sme si dali naceniť u firmy predprípravu, teda len rozvody a cena 3500,-eur. Plus ak budeme chcieť vnutornú jednotku, tak ďalšie náklady predpokladám, že ďalších 4000 tisíc. Poviem to tak, že ten kto ju má, tak bude chváliť a ten kto nie haniť. Ja by som dal veľmi rýchle riešenie atotaké, že ak nemáte nazvyš peniaze,tak kašlite nato, rpetože je to drahé na počiatočné náklady+údržba+náklady mesačné na elektrinu. Ten kto vraví, že to ušetrí mesačné náklady na teplo, tak možno má trocha pravdy, ale zároveň tie isté náklady minieš na elektrine lebo to beži nonstop. Ak chceš šetriť na kúrení, tak si daj tepelko, pretože rekuperácia ťa nezáchráni v tomto, takisto je blud, že to znižuje v lete teplotu. Áno zníži ju o koľko stupeň, max 2? To je stále málo a aj tak budeš dávať klímu, ktorá zas niečo stojí. Rekuperácia je o komforte, ľudí rozmaznáva, nie o praktickosti. Sú aj jej negatíva, jedna baba písala, že ak varia, tak ten smrad im ide rozvodmi do všetkých izieb cez potrubie, dokonca ak je externý zdroj smradu, napr. dym blízko vasávania vzduchu, kde sa vzduch vymieňa, tak pustí dnu ten dym. Výhoda je akurát ta čerstvosť vzduchu bez ktorej ja dokážem žiť, keďže som tak žil už 30 rokov a naši rodičia celý život.Odpoveď na príspevok od fero1821:
@petersd Ja mám podobný názor. Nikdy sme rukupera… @fero1821 @petersd S týmto sa nedá úplne súhlasiť. Rekuperácia nie je žiadny módny výmysel, ale reakcia na to, že dnešné domy sú úplne iné ako tie staré. Staré stavby neboli tesné, takže vzduch v nich prirodzene prúdil. V moderných zateplených domoch s trojsklami sa však vzduch prakticky nevymení, ak človek cielene nevetrá – a to vedie k vlhkosti, plesniam a zlému vzduchu. Čo sa týka cien – 3500€ len za rozvody je dosť prestrelené. Kvalitná predpríprava sa dá spraviť do 1000€, svojpomocne do 500€. Samotná jednotka sa dá kúpiť už okolo 1000€, nie 4000€. Spotreba elektriny je minimálna, rádovo pár desiatok wattov. Mne to napríklad robí cca 20kWh mesačne, čo je zanedbateľných 3€ ! Filtre stoja pár desiatok eur za rok. Úspora tepla síce nie je extrémna, ale existuje – pri normálnom dome to býva okolo 10–20 % z nákladov na kúrenie, pretože sa nevyhadzuje teplý vzduch von oknom. K tým “smradom z varenia” – to sa deje len vtedy, keď je systém zle navrhnutý. Správne zapojená rekuperácia má oddelené potrubia pre prívod a odvod, takže pachy sa nemajú ako miešať. A dym zvonku? Ak je nasávanie správne umiestnené, nemá sa tam ako dostať. Navyše existuje uhlíkový filter, ktorý eliminuje všetky pachy. Rekuperácia nie je o rozmaznávaní, ale o komforte a zdraví. Vzduch je stále čerstvý, bez prachu, bez vlhkosti, a netreba otvárať okná v zime. Kto ju má, väčšinou by sa už nevrátil späť. Nie je to “must have” pre každého, ale tvrdiť, že je to zbytočné alebo nefunguje, nie je pravda. V práci mám kanceláriu s rozlohou 12 m2, som tam sám a používam CO2 merač. Za 8 hodín musím štyrikrát vyvetrať, aby som udržal koncentráciu CO2 pod 1500 ppm. V modernom vzduchotesnom rodinnom dome bez rekuperácie nie je možné dlhodobo udržať CO2 v rámci zdravotnej normy bez pravidelného vetrania. Všetkým, ktorí tvrdia, že do nového domu rekuperáciu nepotrebujú, odporúčam zmerať si CO2 – výsledky ich pravdepodobne nemilo prekvapia.Odpoveď na príspevok od fero1821:
@petersd Ja mám podobný názor. Nikdy sme rukupera… @fero1821 Je to aj o tom, ci mas s cim porovnavat. Vyskusat byvanie s a bez zariadenia. Aj v minulosti sa umyvali riady rucne, pralo sa pradlo rucne, susilo sa pradlo na snurach. Ano, da sa to aj teraz, ale uz mas na vyber, ci to tak chces, narozdiel od minulosti, kde nebolo na vyber a boli "vsetci spokojni". No ale asi az tak spokojni neboli, ked sa vymyslela pracka, susicka, umyvacka riadu a je taky velky zaujem o tie spotrebice. S (kvalitnou) rekuperaciou je to podobne. Ked ju nemas, myslis si, ze je to v poriadku a ze si kedykolvek vyvetras sam a ze to staci. Ano, ak velmi casto alebo trvale vetras, je to v poriadku, ale ak nie, v poriadku o byt nemusi. Zavisi to vsak aj od velkosti objektu. Jeden clovek v pokoji potrebuje priblizne 30m3 vzduchu za hodinu. Ak vo velkom dome ziju 2 osoby, tam potreba casteho vetrania nebude taka velka. Ale ak niekto zije v malom dome, alebo byte a su tam 4+, tak to je uz uplne nieco ine. Ja si uz neviem predstavit, zeby som bol bez rekuperacie (mam lokalne Lossnay VL-100). Mozem si vetrat tiez oknami, ked mam potrebu. Ale (v noci) nemusim. Mozno je problem v tom, ze ked si nikdy rekuperaciu nemal, tiez si nikdy nemeral mnozstvo CO2 v miestnosti. U mna to zacalo tak, ze som casto citil, ze mam potrebu vetrat. Tak som si kupil CO2 meter a ten mi rychlo ukazal, ze aby som bol vo vyvetranom priestore (CO2 pod 1000ppm, idealne pod 800ppm), musim vetrat stale (otvorene okno na vetracku) a aj to nebolo vzdy dostatocne. Az s rekuperaciami to mam teraz dobre (zisla by sa jedna silnejsia). A ked chcem porovnat, ake je to bez rekuperacii, staci, ked ich vypnem, ale velmi rychlo ma to prejde a znovu ich zapnem, lebo to za chvilu citim. Vsetko ma nejake pozitiva, aj negativa. Pre mna je hlavne pozitivum cerstvy vzduch, ten potrebujes neustale. Vsetko ostatne je podruzne.Odpoveď na príspevok od purplesticks:
@fero1821 @petersd S týmto sa nedá úplne súhlasiť… @purplesticks Argument o nejakej netesnosti okien v starých stavbách je len taká mantra teoretikov. Pravda, staré drevené okna nie sú tak tesné, ako napr. nové PVC/hlinikové okná, ale tá "netesnosť" je tak mizivá, že absolútne sa nemôže brať do úvahy pri výpočtoch o výmene vzduchu v priestore. Ja vidím len 2 možnosti: 1. nemáš rekuperáciu vzduchu (a musíš vetrať) 2. máš rekuperáciu, tá vetranie robí za Teba (no platíš - jednak pri obstaraní a potom prevádzku) 🙂Odpoveď na príspevok od petersd:
@purplesticks Argument o nejakej netesnosti okien… @petersd @purplesticks @durino Ja si úplne v pohode budem vetrať ako aj doteraz. Budem cítiť potrebu vyvetrať, tak vyvetrám. Áno niekto tu spomenul, že a to keď si umyval riad ručne, tak by si ostal bez myčky doteraz? No ja v tom vidím rozdiel v tom, že kým pri umývaní riadu miniem kopec vody a hlavne, podčiarkujem hlavne mojej energie a práce, tak pri otvorení okienka nie. Beriem to aj z toho hľadiska, že aspoň mám pohyb a nesedím len na pohovke a aj sa hýbem. Dnes by sme chceli už len všetko nech sa spraví samé. Nedá sa porovnať práčka, sušička a myčka riadu s otvorením okna, no nedá. Ak si zhrniem tie počiatočné náklady, je to drahá záležitosť. Náklady hovoríš, že prehnané? Nie firma ti to spraví kvalitne a aj drahšie. Ty vravíš o svojpomoci, kde môžeš viac dodrbať ako ušetriť. Beriem to tak, že nie každý si to spraví svojpomocne. Aj keď je to prestrelené, stále je tam cena možno 2000 tisíc na prípravu. To čo hovoríš ty je dosť nereálna suma, pokiaľ použiješ kvalitné materiály a nie niečo čo nebude fungovať. Rozumiem, že rekuperácia je žiadúca hlavne u drevodomoch, kde je aj žiadúce, aby stavba dýchala vzhľadom na drevo, no murovaný dom na to až tak netrpí. Potom sa spýtam, načo máš okná, prípadne otvárateĺné okná. Na parádu? Neviem si predstaviť mať okná, mimochodom dávame dosť kvalitné a viem, že ich nebudem ani otvárať, lebo šak rekuperácia. Je pre mňa na nezaplatenie otvoriť si okno v jari a počas leta a pustiť ten opravdový čerstvý vzduch zvonka, počuť zvuky prírody, možno spevavých vtákov, otvoriť terasové okno smerom na terasu a celý den ho nechať otvorené, prípadne ísť na terasku. Osobne milujem, keď mám otvorené okno a pri ňom aj vo vnútri oddychujem. Inak povedané, prepojenie domu so záhradou a nebyť izolovaný od vonkajška lebo šak rekuperačka je pustená, tak nedajbože otvoríš okno. Áno povieš, ale v lete ho zavreš lebo je horúco. No áno je, preto plánujem klímu, ktorá mi ten vzduch ochladí a zároveň vymení, rozprúdí a prívedie ako čerstvý. Popravde v lete bude klíma využívaná často preto sa nebojím ťažkého vzduchu, ani vydýchania. V zime? otvorím okno a za 3 minútky mám vyvetrané na celý večer. Úplne nie som fanda pretláčania technólógie za každú cenu. Tam kde to má zmysel hej, ale nie takto, kde si každý nepremyslí vlastne čo to prináša, a že sú aj negatíva, ktorých nie je málo. Tak si potom dajte okná fixné, aby sa nedali otvoriť, keď je to také úžastné. Už ani nevravím, že sa pri rekuperačke technológie budú aj biť navzájom. pustiš klímu a zároveň rekuperačku? no asi ťažko. Ak neznášaš dobre teploty leta ako ja, rekuperačka mi stačiť nebude. Ďalej to nemám overené, ale vraj to robí šarapatu pri vykurovaní krbom resp pieckou. Treba zvážiť možnosti a mne to vychádza, že náklady na rekuperačku sa mi nikdy nedokážu vrátiť. Jedine je to o komforte o ničom inom. A raz za večer otvoriť poriadne okno mi problém nerobí. Segra nemá rekuperáciu a nič jej mimochodom neplesnie, a to má aj všetko zateplené tak ako má byť, novostavba.Odpoveď na príspevok od fero1821:
@petersd @purplesticks @durino Ja si úplne v poho… @fero1821 Tvoj názor ti nikto neberie, ale je to subjektívny pohľad. Fakty sú inde: Moderné domy sú vzduchotesné, bez rekuperácie sa CO2 rýchlo dostane nad 1500 ppm - to už nie je zdravé prostredie. Otváranie okna nevyrieši trvalé vetranie - po pár hodinách je vzduch opäť vydýchaný a pritom sa stratí teplo. Rekuperácia vetrá nepretržite a bez tepelných strát, pritom spotrebuje len cca 30 W = 2-4 € mesačne. Klíma ani krb nie sú problém - klíma nevetrá, len chladí. Krb má mať vlastný prívod vzduchu. Rekuperácia nezakazuje otvárať okná, len zabezpečí, že to nemusíš riešiť každú chvíľu. Rekuperácia nie je o rozmaznávaní, ale o zdraví, stabilnej vlhkosti a komforte. Otvor si okno kedy chceš, ale bez rekuperácie to proste fyzicky nie je to isté. Moje príklady z praxe. Priemerná dedina na Slovensku. V zime každí tretí dom kúri drevom,uhlím a pod. No chcem vidieť, ako v noci pred spaním človek otvorí okno, aby si vpustil ten smrad. Ja mám uhlíkový filter, ktorý mi zachytí všetky pachy a nečistoty. V zime príde rodina na návštevu. Ste v obývačke +-15-20 ľudí. Ako budeš vetrať ? Otvoríš okná na 3 minúty a urobíš prievan ? Necháš na vetračku ? Svokra a švagrinná s malými deťmi budú rozhodne šťastné. Ja zapnem rekuperáciu na 70% a dokážem udržať kvalitu vzduchu pod 1000ppm. V zime všetci riešime kondenz na oknách a zarosené kúpeľne pri sprchovaní. Pri rekuperácií tento problém odpadá.Odpoveď na príspevok od fero1821:
@petersd @purplesticks @durino Ja si úplne v poho… @fero1821 to ze umyvanim riadu rucne minies vela vody ti vadi, ale ze vetranim cez okna minies vela energie ti nevadi...zvlastne myslienkove pochody "otvorím okno a za 3 minútky mám vyvetrané na celý večer" - tak to si dobre mimo, keby si rano v spalni odmeras hodnoty CO2 tak by si videl ako fajne mas "vyvetrane" "Jedine je to o komforte o ničom inom" v tomto mas 100% pravdu, neviem o com inom by to malo byt "Už ani nevravím, že sa pri rekuperačke technológie budú aj biť navzájom. pustiš klímu a zároveň rekuperačku? no asi ťažko" vysvetli ako si to myslel...nechapem kde by mal byt problemOdpoveď na príspevok od cukrik25:
@fero1821 to ze umyvanim riadu rucne minies vela … @cukrik25 @purplesticks Asi som trafil do čierneho, keď reagujete takto podráždene. V pohode, veď si majte rekuperáciu a obhajujte to. Ja som svoje argumenty dal. Ja si nepotrebujem ako uchylku merať CO2. Sorry, ale toto je už pritiahnuté za vlasy. Presne takýto technologickí nadšenci to už preháňajú. Doteraz nikto nemeral nič a odrazu je všetko zlé. Pozrite ako sa zatepľujú aj staré domy. Kompletne a nikto tam rekuperačky nedáva. Poviem argument, že mám príkaldy novostavieb, ktoré ak sú spravené dobre, tak nemajú plieseň aj napriek absencii rekuperácie, tak na to mi nikto nepovie nič, radšej dajú príklad stavby, kde je ak keď to nemusí mať nič s rekuperáciou iba môžer byť dom odfláknutý. To sú presne tie svojpomoci, kde sa šetrí na všetkom. Tepelné mosty, teda zlá technika zateplenia a podobne. Nikomu nesplesnie dom preto, lebo nemá rekuperáciu. Áno jediná výhoda je šerstvy a nie ťažky vzduch ok to beriem, ale aj tak stále hovorím, že ja si to v pohode vyvetrám. A strata tepla? No poviem to takto, stále stratím menej ako kúpou rekuperácie. Návratnosť tam nie je žiadna alebo veľmi otázna. Je to čisto o komforte. Ak po 10 rokoch kedy moťno už aj by sa to mohlo vrátiť ak vôbec, pretože úspora nie je až taká výrazná ako pri tepelnom čerpadle, tak budeš meniť novú jednotku vo vnútri lebo buď odíde, alebo už bude stará. Sorry toľko môje postrehy zo života. Ak chcete majte ju no nepresviedčajte druhých, že ak ju nedajú tak je to niečo hrozné. Nie nie je tohrozné, akurát budú musieť častejšie vstať z pohodvky, čo je aspon zdraviu prospešnejšie.Odpoveď na príspevok od fero1821:
@cukrik25 @purplesticks Asi som trafil do čierneh… @fero1821 meranie CO2 nieje uchylka. Je to len vyjadrenie stavov: Je tu vydychany vzduch. Musim otvorit okno - necitim sa dobre. Zacala ma boliet hlava. Kazdemu vyroku sa da priradit ciselny rozsah z meraca co. Kludne vstavaj z pohovky. Ale ci vstavas v noci aj z postele, to je otazne. Ja mam rad ten komfort vetrania a kvalitnych tesnych okien /ktore uznavas aj ty. mas ich v zime cely cas na mikrovetranie, alebo ventilacku?Odpoveď na príspevok od turbot:
Existujú len 2 typy ľudí 1. Tí čo majú smrad ako … @turbot Komentár hodný poľutovania. Čiže si vlastne 95% ľudí označil za takých, ktorí majú doma hnusný puch chápem, asi podľa skúseností.Odpoveď na príspevok od petersd:
Chlapi, preboha nebláznite, to už ste dočista pob… @petersd Asi tak, ale určití ľudia sú tak posadnutí technológiou, že ani nemajú zdravé uvažovanie. Pýta sa ma tu jeden, čo keď bude rekuperácia a klíma naraz pustená aký problém. No taký, že ten chladný vzduch ti zoberie a vyvedie von a namiesto toho Ti tam zobere teplý zvonka, tak asi taký. Základná logika. Rekuperácia nemá za úlohu vychladiť miestnosť, ale udržiavať relatívne rovnakú teplotu, čo ma za následok, že keď pustiš klímu, tak Ti vymení vzduch, čo je aj podstata rekuperácie, hej že ? Tak potom Ti zbytočne bude v lete klíma. Alebo vypneš rekuperačku, ale potom načo si ju dával, keď sa Ti ten hnusný vzduch nevymení..no logika. Klíma v podstate beží reálne od mája do septembra ak je fest teplo. Už by som sa len opakoval asi si kúpim merač CO2 a budem si pred ním robiť dobre, ako mi nestúpa jeho množstvo v dome :) Neviem, čo k tomu viac povedať. Každý druhý sa podusí v domoch. Takto, ak ste nadšenci neberiem Vám to a dajte si tam smart domácnosť vrátane všetkých technológii, ale nie všetko je také ružové.Odpoveď na príspevok od fero1821:
@petersd Asi tak, ale určití ľudia sú tak posadnu… @fero1821 ty si riadne mimo ty zakladna logika... koncim debatu s trolomOdpoveď na príspevok od petersd:
Chlapi, preboha nebláznite, to už ste dočista pob… @petersd Rekuperácia forever!!! Teda môj skromný odhad minimálne do 2035🙈🙈🙈Odpoveď na príspevok od fero1821:
@petersd Asi tak, ale určití ľudia sú tak posadnu… @fero1821 Presne to potrebujes, kvalitny CO2 merac, ale nie lacny z Aliexpressu za 20 Euro, ten nemeria CO2, ale bludy. No a potom, ked si zacnes doma merat CO2, mozes sa ozvat a prispiet do debaty, ako sa da dobre vyvetrat (s CO2 aspon pod 1000ppm).Odpoveď na príspevok od petersd:
Chlapi, preboha nebláznite, to už ste dočista pob… @petersd A keby len to,zahynie všetko živé..Odpoveď na príspevok od andynr:
@petersd A keby len to,zahynie všetko živé.. @andynr Trochu rozumu. Při uzavřeném domě (což u novostaveb nebo výměně oken v bytě je) a zejména během noci v ložnici je větrání naprosto nedostatečné - ano dá se měřit. A proto je vhodné větrání - s rekuperací (na to i norma pamatuje - bohužel se jí mani projektanti nedrží - a barák by neměl projít kolaudací). Rekuperace je pak hlavně i o komfortu. Já mám první istatlaci rekuperační jednotky v rodinném domě - před 25 lety - a asi před 10 lety měnil výměník za entalpický. Dříve jsem větral 24/7. Letos nárazově podle pocitu. Tím že mám jednotku s cirkulací tak vzhledem k objemu baráku jednou denně provětrání úplně vyhovuje - pokud smažím (cirkulační digestoř je nutnost), tak samozřejmě odtah naplno. Bez toho si již si nedovedu dům natož novosatavbu představit.Odpoveď na príspevok od jarda_saly:
@andynr Trochu rozumu. Při uzavřeném domě (což u … @jarda_saly No a? Aj myčka existuje 10tky rokov a to sa mám teraz rozplývať šťastím a písať o tom 11rokov? ( odvtedy totiž táto diskusia trvá)Odpoveď na príspevok od fero1821:
@petersd Asi tak, ale určití ľudia sú tak posadnu… @fero1821 pouzivat rekuperacoiu aj klimu v ten isty cas vobec nevadi. Ak je vonku napriklad 33-35 stupnov a dnu mas 22-23 tak vzduch ktory ide von ti ochladzuje vzduch ktory sa nasava dnu. Teplo ide opacne ako v zime. Vysledna teplota privadzaneho vzduchu moze byt okolo 27-28 stupnov. ANo, je to teplejsie ako je dnu ale zas vykon potrebny na ochladenie takeho vzduchu nie je extra velky a klima to zvladne. Ak pouzivas klimu a nemas rekuperaciu, aj tak raz za cas musis vyvetrat. Poznam jedneho cloveka, ktory pracuje v kancelarii, kde je v miestnosti - kancelarii cca 15 ludi. Miestnost sa vetra otvorenim okien a kuri/chladi klimou. Rekuperacie alebo centralny privod vzduchu tam nie je. V lete nastava problem, ze je v miestnosti horuce pretoze sa vetra otvorenymi oknami. Tak sa zavru a pusti sa klima. Po hodinke je sice dnu prijemne z hladiska teploty ale vzduch je "tazky"/vydychany a musia sa otvorit okna. Tym padom klima off, lebo sa vetra. A takto to ide dookoloa. V zime zas rovnaky problem, avsakraz je zima a raz zly vzduch. Takto by sa spraval aj novy dom bez rekuperacie ak by tam bolo vela ludi. Pri beznom pocte dany problem nie je az tak viditelny. Sam mam rekuperaciu v novostavbe. Netvrdim, ze bez nej by sme sa udusili ale za najvacsi prinos povazujem to, ze sa prebudzam bez pocitu, ze je tu strasne zly vzduch - pretoze tam zly vzduch nie je. A mozem potvrdit, ze sa mi spi lepsie. Tak isto netvrdim, ze rekuperacia je navratna vec. Mozno za 10 rokov, ked bude dlhe a krute zimy... Vyhodu vidim aj v tom, ze ak je vonku smrad (lebo niekto kuri ktovie cim, susedovi doniesli hnoj...) tak dnu to nie je citit. Este tu bola spomenuta navsteva - v lete nevadi, ak nemam rekuperaciu, otvorim okno. V zime zvysim vykon rekuperacie a nikto sa nebude stazovat, ze mu taha na nohy. Sgtare domy , boli netesne, tam sa vzduch menil "samovolne". Nove stavby su radovo viac vzduchotesne ako tie stare. Prudenie vzduchu treba urobit umelo. Bud castym vetranim, alebo rekuperaciou. Nazazlievam, tim, co si ju nechcu dat, ale o vsetkom sa da kludne diskutovat, bez urazok, narazok... Ak sa niekomu zda rekuperacia do novostavby draha, staci urobit predprivavu - rozvody. To fakt nie je velka polozka. Padla tu cena okolo 3000Eur - treba skusit viacero firiem. Ak sa naozaj nenajde nizsia ponuka, nechajte spravit tie rozvody, jednotka sa dokupi neskor. Rozvody sa neskor nanestastie nedaju dat. (dali by sa ale zas vsade bordel, predrazi sa to, rozoberu/rozbiju sa veci, ktore sa potom musia urobit znovu ).Odpoveď na príspevok od durino:
@fero1821 Presne to potrebujes, kvalitny CO2 mera… @durino lacne merace CO2 z aliexpresu su len snimace na alkohol a ukazuju bludy. Kupil som tak na skusku v akcii za 9 eurOdpoveď na príspevok od epto:
@fero1821 pouzivat rekuperacoiu aj klimu v ten is… @epto Cením si, že ste reagoval vecne. Avšak len sa mi potvrdilo, že sa dá bez toho žiť. Poznám totiž kopec ľudí, čo to tak má. Teda, že ju nemajú a nič im neplesneje. Ako som povedal, tak to je skôr problém tepelných mostov ako rekuperácie, teda to ako je stavba postavená celkovo. Áno určite je to komfortnejšie, to sa nehádam. Len ja tam prínos a žtak veľký nevidím. Podľa mňa postupom času budú pribúdať aj firmy, ktoré zvládnu profesionálne spraviť aj rekuperáciu dodatočne, aj keď to bude náročnejšie, ale dá sa to a nie je to nereálne. Nevravím, že to dám, ale to len na margo toho, že to sa následne nedá a podobne. Budú aj takí, čo sa na to budú špecializovať.Odpoveď na príspevok od rapidek:
@durino lacne merace CO2 z aliexpresu su len snim… @rapidek Len čo potom,keď sa celá rodina naje fazule...☠️☠️☠️,bez rekuperácie všetci exnú,strašná predstava