Rekuperácia - áno, či nie?

Zobraz úvodný príspevok
Profilova fotka
Ideme si nechat postavit montovany bungalov. Je potrebna rekuperacia?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jan6872:

@islk bez dodatočného chladenia pasívna rekuperác…
@jan6872 1 cast fungovania ti vysvetlil @cukrik25 a druha cast s bypasom sa pouzova v noci, kex je vonku 17 stupnov, tak potom vetras a chladis cez bypass
Odpovedať

@jan6872 pasivna rekuperacia u mna dava do interieru cez zimu max -5stupov voci interieru 23st (pri -12stupnov exterier) bez pouzitia el.bez dohrevu a cez leto +2stupne voci interieru 23st (pri 32stupnov exterier). ...z toho vyplyva ako vyznamny vplyv ma drzat vnutornu teplotu interieru pri externych teplotnych vykyvoch voci tomu co prudi do interieru.
Odpovedať

@jan6872 Tak ako vie pasivna rekuperacia rekuperovat teplo, tak isto vie prirodzene rekuperovat aj chlad. Jednoducha fyzika.
Odpovedať

@jan6872 svojim sposobom ochladi, ale ta aktivna rekuperacia ma podla mna viacero vyhod preco sa oplati do nej zainvestovat.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od islk:

@jan6872 pasivna rekuperacia u mna dava do inte…
@islk ale na dodatocny ohrev vody ju nevies zapojit. ci?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od legasi:

@islk ale na dodatocny ohrev vody ju nevies zapoj…
@legasi Ja si viem pridat na vystupe vodny vymennik, a mozem chladit resp. kurit vystupnu pipe z rekuperacie do interieru, avsak zatial toto neriesim vzhladom na rentabilitu. Vodu ohrievam TC, a nerad komplikujem systemy :) Viac sa zameriam na pasivne chladenie interieru ako na aktivne a nemam s tym najmensi problem na rozdiel od inych low cost domov ... avsak to vsetko zalezi od samotnej orientacii domu a jeho projektu.
Odpovedať
@islk @cukrik25 jasne pasivna rekuperacia ma tiez co ponuknut, pokial je teda dobre navrhnuty dom. Ale za mna osobne, ked uz clovek investuje do kvalitneho zateplenia, tienenia, orientacie atd., tak ta aktivna centralna rekuperacia je taka ceresnicka na torte. Nemusim potom riesit ziadne "co ak". A mam stalu vymenu vzduchu, filtraciu, vlhkost pod kontrolou a este si aj jemne prikurim alebo prichladim..A co sa ceny tyka, tak pri novostavbe to uz fakt nie je ziadny extra rozdiel, ked to zaratas hned od zaciatku.
Odpovedať
Vy čo máte centrálnu rekuperáciu - ako máte riešené vetranie miestnosti WC? Máte tam nejaký ventilátor a cez stenu odsávate vzduch do exteriéru alebo máte vetranie WC zabezpečené odsávacou rúrou cez centrálnu rekuperáciu? Dík.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

Vy čo máte centrálnu rekuperáciu - ako máte rieše…
@toky1 cez centralnu rekuperaciu. O tom to zariadenie je.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od palo18:

@toky1 cez centralnu rekuperaciu. O tom to zariad…
@palo18 Dík.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

Vy čo máte centrálnu rekuperáciu - ako máte rieše…
@toky1 u nás ide WC rovno cez centrálnu rekuperáciu. Žiadne vrtáky do steny ani bzučiace ventilátory. Keď niekto niečo „vyprodukuje“, tak to systém potiahne skôr, než si to vôbec stihneš všimnúť 😄 Je to taká neviditeľná pomoc 😄 Za mňa asi jedno z najpraktickejších využití rekuperácie 😄
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od janula_be:

@toky1 u nás ide WC rovno cez centrálnu rekuperác…
@janula_be ... najmä ak, máš uzavretý celý dom a istá časť z "WC-produkcie" Ti ostáva stále v dome.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od stanlej:

@rurer tak ono sa to moze stat aj keby mala tie s…
@stanlej Hluk.? predsa cez zavreté okno ti nejde hluk z ulice. a fixne okna na to nepotrebuješ.
Odpovedať
Profilova fotka
@petersd tak to je jasne, ze nieco ostane, ved aj vonavka sa uplne neodpari a hlavne hned 😅 ale ked to ide cez rekuperaciu, tak aspon sa to rozriedi a necirkuluje ti to dokola ako v uzavretej rakete. @rurer zavrete okno nie je zvukotesna stena 🤷‍♂️ a ked mas klasicke okna, tak po case tie tesnenia nie su uplne 100%
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od stanlej:

@petersd tak to je jasne, ze nieco ostane, ved aj…
@stanlej A preto občas to treba nechať prekohtrolovať. tesnenia a prítlak Za pár eur ti to prídu urobiť
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rapidek:

@jan6872 1 cast fungovania ti vysvetlil @cukrik25…
@rapidek bypass sa predsa zapne automatický
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od petersd:

@janula_be ... najmä ak, máš uzavretý celý dom a …
@petersd istá časť z "WC-produkcie" Ti ostáva stále v dome. A to ako? Čo máš dieravé potrubie?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rurer:

@petersd istá časť z "WC-produkcie" Ti ostáva stá…
@rurer v dome ostava len "produkcny", alias srac.
Odpovedať

@rurer zavisi od rekuperacie.
Odpovedať

@rurer v dome ostava len "produkcny", alias srac.
@rapidek Čo ostáva v dome?
Odpovedať

@rapidek Čo ostáva v dome?
@rurer sráč 😁
Odpovedať
Profilova fotka

@stanlej A preto občas to treba nechať prekohtrol…
@rurer jasne, ale priznajme si, kolki z nas si to fakt davaju pravidelne kontrolovat?😅 vacsina ludi na to zabudne, kym im nezacne cez okno prefukovat jak na Orave v janurai..druha vec je ked ti to aj za tych par eur pridu vymenit, ci to spravia poriadne. Mam znameho, ktory sa nastahoval do bytovky kde to takto menili a teda vysledok nie je poznat.
Odpovedať

@rurer sráč 😁
@rapidek a to sa má ísť vysrať k susedový
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sverdik:

@rurer jasne, ale priznajme si, kolki z nas si to…
@sverdik Ja som si to dal prekontrolovaťa tesnenia boli v poriadku len mi doporučíl pretrieť ich občas olejom alebo nepamätám čim to doporučil natrieť a akurát mi našteloval prítlak
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od sverdik:

@rurer jasne, ale priznajme si, kolki z nas si to…
@sverdik ľudia často očakávajú od rekuperácie zázraky bez toho, aby pochopili, ako vlastne funguje. Ale stále je to neporovnateľne lepšie než vetrať oknom cez 35-stupňovú výheň plnú prachu a komárov. 😅
Odpovedať

@sverdik ľudia často očakávajú od rekuperácie záz…
@jan6872 tak tomu ver. akoze neviem ako velmi horuce leto nas este caka, ale minule roky som bol velmi rad za nasu rekuperaciu. a aj manzelka uznala, ze to nebolo az taky zly napad a vyhodene peniaze. lebo tiez bola toho nazoru ze naco a nechcela tomu verit ze vyvetrame aj bez otvorenia okien.
Odpovedať

@rapidek a to sa má ísť vysrať k susedový
@rurer nemusi nikam chodit, staci ked ma vetranie a dobre odsavanie spravene. Alebo si da spravit rvno centralnu rekuperaciu a ma pokoj 😄
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od majkisper:

@jan6872 tak tomu ver. akoze neviem ako velmi hor…
@majkisper tak ono ked potrebujes narazovo prevetrat tak tie okna su dobre i ked da sa nastavit vykon vyssi..ale zas ked si to tak vezmem tak realne neviem ci som to niekedy aj potreboval, kedze ta rekuperacia ti bezi v jednom kuse, takze sa ti hned vetra aj z varenia, aj zo spominaneho wc 😅
Odpovedať

@rurer By-pass v pasivnej rekuperacii je podla mojich kalkulacii uplne zbytocna vec :-) Ja sa priklanam k pasivnemu vetraniu cez okna (v noci), ktore mi naozaj funguje, vyzaduje si to vsak mat normalny pozemok, kde pri otvorenych oknach ti do vnutra nevstupuje hluk.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@janula_be ... najmä ak, máš uzavretý celý dom a …
@petersd veď uzavretý môže byť, ale keď máš rekuperáciu, ktorá ti to automaticky odťahuje, tak tam ostáva jedine ten dotyčný ako rapidek napísal 😂
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?