Problem s podlahovym kurenim

Zdravim vsetkych odbornikov.Nechcem tu rozpisovat esej, tak len strucne.byvame v poschodovej novostavbe ktora bola ukoncena tohto roku v aprili kedy sme sa aj stahovali.Firma kt.nam robila podlahove kurenie asi zrejme maju pomylene radiatorove kurenie s podlahovym.Dali mi izbovy termostat znacky protherm RC thermolink a kotol mame Protherm gepard condens.Problem je v tom ze hysterezia na termostate je 0.5stupna.Tak ze ak nastavym pozadovanu teplotu na 22 tak ked dom ochladne na 21.5 vtedy kotol zacne kurit a dokury do 22.5 a vypne(kotol ide asi cca 5-6 hodin).Dom drzi teplo no v tom pocasi a castom vetrani asi tak cca menej ako jeden den.To znamena ze znova ked klesne teplota tak zas ide kotol dlho pokym sa zacne oteplovat.Mam aj vonkajsi snimac ale podla mna je na h....lebo ci je vonku +6 alebo -6 stale ide 45stup.voda do podlahy.V menu trermostate je nastavena automaticka krivka.Je tam aj funkcia IZBOVY TERMOSTAT ktory ked podla manualu vypnem tak kotol by mal bezat cisto len na ekvitermiku.Tak som to vypol.No len ze som vyskusal uz rozne krivky a posuny a robi to zle.Myslim tym ze ked dam krivku od 0.2 do cca 1 a pozadovana 20 napriklad, tak kotol cykluje a stale mi hreje vodu do podlahy 45stup asi minutu a pol a dalsich 10minut toci vodu 28 stupnovu.Vonku bolo +5.Podla grafu by to malo pustat do podlahy iba nejakych 33 stupnov a nie aby to cyklovalo.Firma co to robila asi nikdy neriesili ekvitermiku tak ze nemaju skusennosti a nechcu priznat ze to nevedia a to ma hneva lebo mozno staci nieco nastavit v kotli a bude to bezat ako kazdemu.Ci je vonku +alebo - tak pri ekvitermike to stale pusta 45 stup a staaale cykluje a presne hreje vodu 1.30min a dalsich 10min iba toci 28stup.vodu.Malo by to fungovat podla mna tak ze ked je vonku + tak sa voda na vystupe znizuje a ked uz zacina tuhnut tak by voda mala byt teplejsia a kotol by ju mal stale drzat konstantnu-mozno 2-3 stupne viac.Prosim poradte.Dakujem :-( :-(
Odpovedať
1
2
9
@cbool19 Uplne zrus ekvitermiku. Izbovy termostat (mam asi ten isty ako ty) nechaj fungovat len ako termostat, kludne aj s tyzdnovym planom. Na kotli nastav minimalny vykon (maximalna ucinnost kotla s ohladom na teplotu spiatocky). Sleduj co sa bude diat. Do podlahy 45st je hlupost, ale ekvitermika je prave o tom, ze sa meni vykon kotla a zaroven teplota vykurovacej vody podla krivky, cize nevies ju obmedzit, len upravit krivku. Niekomu to pomoze, ale na vacsine dobre zateplenych novostavieb je to naprd. Ak Ti minimalny vykon kotla nebude stacit, postupne mu pridavaj s ohladom na teplotu vystupnej vody a celkovy cas chodu kotla denne. Chce to pohrat sa s tym.
Odpovedať
@cbool19 odved 5kw do podlahy a mas po probleme. musis viac udajov napisat, projektovane vykony podlahovky, prietoky. potom sa bude hladat preco gepard a co s tym. prietoky si si doladoval ci ani nie.
Odpovedať
@cbool19 treba volat servisneho technika ktory to pustal.
Odpovedať
@gkrivanek uz bol u nas x krat a stale recuje ze je to tak ako ma byt
Odpovedať
@kejsix najprv mi dali termostat bezdrotovy emos kde som si na kotly mohol nastavit manualne kolko chcwm pustat do podlahy ale ked som to nastavoval od 30 do 39 teplotu na vystupe tak kotol vzdy cykloval cize 1.30 minut bezal horak a dalsich 10min iba tocil 28stup vodu v podlahe a tak to bolo dokolecka tak som musel dat maximum 45 aby necykloval.teraz mi dali thermolink so snimacom a je to na h......
Odpovedať
@rvs prietoky som nastavoval
Odpovedať
@cbool19 Cudne je, ze pri nizsej teplote vystupu vykurovacej vody tak rychlo ohreje okruh, ze vypne a caka na vychladnutie. Mas dva rozdelovace po kolko okruhov? Vies ich vyfotit? Aj s prietokmi. Nieje v okruhu aj nejaky radiator (napr rebrik v kupelni)? Ked jeden rozdelovac napr.uplne uzatvoris, aj tak kotol pri nizsej teplote rovnako cykluje?
Odpovedať
@cbool19 napis kolko okruhov, projektovane vykony/dlzky okruhov, presny typ kotla aby sa dalo dohladat cerpadlo a jeho moznosti. ak nemas trojposchodovy hrad tak musis zacat pomalicky ratat s tym ze kurit budes cyklovanim co je ale v poriadku. precitaj si clanky http://kondenzace.kvalitne.cz/ kondenzacni kotel vyladeny na maximum/ vyladene okruhy su take ktorych teplota spiatocky je priblizne rovnaka. az potom sa pridava/ubera prietok tam kde treba. aka bola tvoja predstava ze ako by to malo fungovat a teraz ako to ide co ti prekaza, vychladnutie podlahy?
Odpovedať
@kejsix mam dva rozdelovace 1 na prizemi a druhy na poschodi.Dole 5 okruhov hore 5 okruhov.Hore v kupelni je jeden rebrik ktory som priskrtil na minimum a aj okruhy ktore sa skor ohriali.Napriklad dole kde je obyv.spolu s kuchynou som musel priskrtit ,tam su 3 okruhy lebo mi ju skor ohrialo ako vrchne poschodie.
Odpovedať
@rvs okruhov je spolu 10.Moja predstava o fungovani je ze ked to bezi na ekvi.tak by teplota vody mala byt konstantna podla vonk.teploty a pozadovanej krivky
Odpovedať
@cbool19 noooo .... ano za predpokladu ze to je realne. ty mas spodny vykon kotla 5kW ( oprav ma ak som zle pozrel dokumentaciu) a to teplo je potrebne odobrat ( ulozit do podlahy, podlaha odovzdat dalej do priestoru). vykon podlahovky zalezi od rozostupu rurok, skladby podlahy, teploty vykurovacej vody a od rozdielu teplot privod/spiatocka kazdeho okruhu. a tam ti mozu lietat cisla od 20-80W/m2. a dalsia vec ine su tepelne straty ak je vonku +10 a ked je vonku -5. vsetko ti mal zratat projektant a realizator zapojit a nastavit. ty ked nastavis ekvitermu a podla ekvitermy z krivky vyjde teplota vykurovacej vody 28C tak aby si odobral 5kw musel by si mat velku plochu, velky prietok co v tvojom pripade nemusi byt realne ( nevie sa ake mas velke priestory, ake mas tepelne straty). v tvojom pripade je lepsie ist na vyssiu teplotu vykurovacej vody a nizsi prietok ako dan bude vacsie kolisanie teploty podlahy a priestoru. s tym proste nic neurobis nakolko mas 5kw spodny vykon kotla. ak si citlivy na kolisanie teploty 0.5-1C tak drobne upravy by mohli pomoct, snimat teplotu 20cm nad podlahou, doladit prietoky okruhmi, krivku hladat s malym sklonom a vertikalnym posunom nad 36C. v prechodnom obdobi bude kotol viac spinat ale toho sa nemusis bat. konzultuj/precitaj prispevky od pana vavru ak sa chces pustit do ladenia.
Odpovedať
@rvs tak ze ak mam kratke okruhy tak mi to preto cykluje?Ale preco potom sa to sprava stale rvnako?Ked idem iba cisto cez termostat a na kotly dam teplotu napr 38 tak kotol cykluje 6x za hodinu.Uz ked mu dam 42 tak uz necikluje a bezi stale.Je to ten teplotny spad 40:30?hmm.Dali mi mocny kotol na moj dom asi....Ak by to malo fungovat tak ,pri nizsom spodnom vykone by bolo aj 30:20 nie?Vykurovacia plocha je 99m2.Spodok som musel priskrtit okruhy a vrch uplne povolit.Samozrejme aj kupelnu a rebrik ked ze sa skor nahriali.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@cbool19 ano pri nizsej teplote vykurovacej vody je vykon podlahovky nizsi ako si ty schopny dodat z kotla cize teplo ktore kotol odovzda do vody ty neodoberies podlahovkou. ak by si mal nizsi spodny vykon tak by si mohol ist na nizsiu teplotu vykurovacej vody. pri vyssej teplote vykurovcej vody ti klesne ucinnost ( u teba by to mohlo byt niekde v cisle 4-6%, tak neviem ci to je vela alebo malo). thermolink aj ekviterma ti pojdu ak nebudes chciet nerealne teploty a ano urcite na vystupe kotla nebudes mat 28 stupnovu vodu tak aby ti kotol nevypol, takze je zbytocne mat nastavenu taku krivku ( ak teda chces predist zvysenemu cyklovaniu) . 100m2 pri odhadnutom moznom vykone podlahovky 50w/m2 je 5kw hej ale to by si aj tak mal pre vonkajsiu vypoctovu teplotu -10C -15C. vypoctove cisla si neuviedol, mozem len hadat. realne tepelne straty mas teraz ovela nizsie. takze ak sa chces hrat tak si sleduj teploty spiatociek vsetkych vykurovacich okruhov aby si tam mal priblizne rovnake cisla, potom si pridaj/uber prietoky tam kde potrebujes. teplotu vody si zmen v zime na vyssiu tak aby ti vykurilo priestor, z toho si odhadnes moznu krivku a taku skusis nastavit na termolinku. da sa este riesit kotlove cerpadlo, tovarenske nastavenie AUTO neviem ako sa sprava. mozes sa pohrat s umiestnenim termolinku kde chces snimat referencnu teplotu.
Odpovedať
@rvs uz tomu chapem.Ja som zvyknuty od detstva kde som vyrastal v panelaku ze teplota interieru bola konstantna.Co v mojom pripade teraz nieje a ked mam nastavene v miestnosti 22 tak pri zapnuti kotla mi to vykury na 22.5 a drzi to jeden den a zapne kotol ked klesne teplota na 21.5 ci ze je tam 1stup rozdiel.Mozno by pomohol iny termostat s mensou hystereziou napr 0.2 az 0.3stup.Ale co iz musim si zvyknut
Odpovedať
@rvs si sa rozpísal..... Si projektant UK, či len tak teoretizujes?..
Odpovedať
@cbool19 a ked ti to bezi v ekviterme bezi ti kotlove cerpadlo (furt) ? alebo bezi len ked kotol kuri ? :-D
Odpovedať
@quakdafak ked na ekvi.tak furt
Odpovedať
@cbool19 a mas moznost nastavovat aj vykon cerpadla ? sory za otazky ale nechce sa mi studovat dokumentaciu prothermu ... ak vies regulovat otacky cerpadla, tak si vies regulovat aj "celkovy" prietok, takze ak najdes +- vhodnu ekvitermu by som doregulovaval cez cerpadlo kotla ;) (vlastna skusenost) a tu ekvitermu by som ju aj tak pajcol do kopy z regulacou teploty priestoru, nech to nekuri zbytocne ked ked varis, alebo ked sa ti opre slnko do okien.
Odpovedať
@quakdafak neviem ako sa da nastavit to cerpadlo.Podla mna je nastavene na menej preto ze prietoky mam tak do 1l/min.Ako to myslis sopjit ekv.s termostatom?
Odpovedať
@cbool19 v default setupe si vyreguluj si prietoky a nastav si najoptimalnejsiu EK, ak ti kotol umoznuje regulovat vykon kotloveho cerpadla (vacsinou cez servisny alebo tovarensky mod) tak tym si vies doladit celkovy prietok na a zo zberaca, tym ze nevies padnut pod 5kW vykonu si vies tymto bud pridat alebo ubrat na celkovom prietoku a doladis to podla moznosti systemu. Vnutorny termostat a Ekvitermu som mal na mysli to, ze hlavny termostat ktory riadi kotol bude brat do uvahy aj teplotu priestoru a tym padom vypne kurenie aby ti zbytocne neprekuroval priestor pri inych tepelnych ziskoch. Nuz ale neviem ci to tuto fjucuru ponuka tvoj system. Ono to chvylu potrva kym to vyladis.
Odpovedať
@quakdafak nemyslim ze moj thermolink rc regulator ponuka taku moznost.Nikde v manualy som to nenasiel.Prietok 1l/min je v poriadku?
Odpovedať
@cbool19 oprava neponuka taku moznost a na kotli tiez neviem
Odpovedať
@cbool19 tu podlahovku si si robil sam alebo ti ju robila firma podla dakeho projektu, neviem akeho priemeru a dlzok mas trubky v podlahe, takze ci je 1l OK ti rozhodne povedat neviem, ale ked k tomu nemas dokumentaciu, tak potom ti ostava len a len laborovat :-| skusat skusat a znovu skusat. Ja som si meral teplotu kazdej vetvy na vstupe a na vystupe vs teplota v danom priestore, neriesil som litraz prietoku podla PD, ale pozadovanu teplotu pre dany priestor a tym aj danu vetvu, tym sa dostanes na pozadovanu litraz, ja mam cca 0.5l~1.5l takze to je velice tazko to prasknut len tak na litraz :-D
Odpovedať
@cbool19 k tym moznostial regulacie mozno sa to vola inak v tom menu ale kazdy aspon trochu inteligentny kotol by to mal mat, napr. delta dif. priestor alebo nieco pod. u mna sa to nastavuje v % kazdy vyrobca to moze mat inac.
Odpovedať
@quakdafak robila to brutal lajdak firma.Vraveli ze to robili podla projektu ale do teraz som ho nevidel.Podla mna sa mi to nejak podarilo vyregulovat aspon si myslim ....rozdiel spodne a vrchne poschodie v teplote je cca 0.5 stupna.A to ked si to meral tak si odstavil vsetky vetvy a po kednom si to sledoval?
Odpovedať
@quakdafak no ked ze mam uz napojeni bezdrotovy regulator thermolink rc tak do kotla sa uz nedostanem
Odpovedať
@cbool19 najprv k tej regulacii https://www.pvmsystem.sk/files/ikelp-... podla toho co pisu na srt. 54~56 tak a pokial som to spravne pochopil tak pokial mas pripojene vonkasie cidlo teploty tak sa to automaticky chova tak ako som opisoval vyssie. Co sa tyka toho vyregulovania, predpokladam ze nemas ani dlzky danych vetiev... zmeral som si privod aj spiatocku danej vetvy a teplotu daneho priestoru. Ostatne okruhy som nechal otvorene tak ako boli. Skusal si nastavit ekvitermicku krivku na 0.2 nastavit pozadovanu teplotu na 23~24stup. ? Ako mas rozdelene tie rozvadzace ? :-D
Odpovedať
@cbool19 http://kondenzace.kvalitne.cz/podlaho... . ten rozdiel teplot hystereziu termostatu tam budes vzdy pocitovat ak mas regulator ( v tvojom pripade termolink) v mode termostat. ak je v mode regulator ( vypocita ziadanu teplotu vykurovacej vody a tuto hodnotu urci kotlu ako teplotu na ktoru ma kurit) tak vtedy sa bude regulator snazit udrzat najmensi rozdiel teploty priestoru od tvojej ziadanej teploty. treti mod je ze len vypocita hodnotu z ekv krivky, tu ale je problem ze musis krivku hladat ak si ju regulator sam nenajde. ale kotol sa s tym musi vysporiadat lebo ak nieje schopny kontinualne ziadanu teplotu udrzat tak sa vypne. nakolko spodnym vykonom kotla budes dodavat 5kW bez ohladu na to ake su aktualne tepelne straty. V bytovke si si odobral do radiatora len to co si mu dovolil, ostatne putovalo dalej ( jedine pri termostatickom ventile a digitalnej hlavici s integrovanym pi/pid regulatorom mohol nastat jav aky popisujes ze si mal teplotu konstantu, ale aj tam to trosku kolisalo aj ked si to nepocitoval). tu musis odobrat 5KW si chces alebo nie. ak si ochotny stravit vela casu citanim meraniami a nastavovanim tak cast toho co ta trapi eliminujes. cyklovania sa neboj, precitaj clanky pana vavru. ak by ti kotol cykloval viac ako je treba mozes mu skonfigurovat blokovanie horaka na urcity cas cim sa predlzi doba medzi dvomi zapaleniami horaka. alebo prestavku vnutit na taku dobu aby si za dany cas dostal taky vykon ake su predpokladane tepelne straty. pri 10 okruhch behat s ir merakom nieje asi vhodne skor viackanalovy digitalny merac teploty. ked to slo inym poladovat pojde to aj tebe. @quakdafak na aku hodnotu si si menil ten parameter min otacky cerpadla?
Odpovedať
@rvs z 80% na 30% :-D a EK 0.32 nizsie mi to uz nejde, spodny vykon podla technika ide na 1.7kW (vies ktoreho) vplyv priestoru mam 5% a chodi to krasne stabilne. Urcite je lepsie ak vie kontrolovat teplotu nezavisle na kazdy okruh, ale to by bolo drahe ... par dni si pozapisuje teploty a ono mu to uz zacne napovedat, co dalej, pripadne mu tu niekto poradi :-D
Odpovedať
Zistil som uz presne aky mam tip kotla.je to protherm gepard 25,cize najnizsi spodny vykon je 6kw.Ta ze som nadobro skoncil z ekviterm.Dnes som sa znova s tym hral a furt to robi to iste pri hocjakej krivke ci tak alebo onak furt je to na prd....v menu kotla je modulacia vykonu na automatiku tak som to nechal tak.Aktivoval som cidlo na vstupe spätnej vody do kotla a uz vobec nezapol iba tocil 27stup.vodu v podlahe.Ked som dal krivku 1 a teplotu na 23.5 tak vtedy sa zapol a voda z kotla bola 42stup a drzala.No to by som prekuril dom na 27stup.
Odpovedať
1
2
9
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?