Setrenie na energiach ked budem kurim podlahovym kurenim vs. radiatormi?

Ako zistim podrobne kolko usetrim na energiach ked kurim podlahovym kurenim vs. radiatormi?
Odpovedať
1
2
Pravdepodobne nijako. Ci dom je alebo nie/je zatepleny musis mu dodat iste mnozstvo tepla. A ci ho dodas cez podlahovku alebo cez radiatory je asi jedno. Ak pouzijes radiator, tak v jeho blizkosti bude teplo, v najvzdialenejsom mieste od radiatora v izbe bude o nieco chladnejsie (ak by sa to malo merat, pocitivo to asi nepostrehnes) Podlahovka ti distribuuje teplo rovnomerne po celej ploche izby. Na druhu stranu, je nabeh a dobeh chvilu trva. Zda sa, ze usetris energiu, ked vypnes kurenie a podlaha uz len vyzaruje naakumulovane teplo. Avsak nejako ho musela naakumulovta, cize ani toto nie je uspora. Treba vsak vziat do uvahy aj ucinnost vykurovacieho telesa. Priklad: budes kurit v jednej a tej istej miestnosti napriklad zehlickou (2000W) a na druhy den malym prenosnym el. radiatorom (2000W). Kedy ti bude teplejsie? (vtedy ak budes kurit s tym radiatorom). Tolko teoria, prax neviem posudit, bud by to trebalo vyskusat v nejakej referencnej miestnosti alebo pohladat nejake info na nete :)
Odpovedať
@johnybaggio pocitovo Ti bude teplejsie pri podlahovom. Aj s nizsou postrebou, par %. Kedze radiator musi mat vyssiu teplotu, zohriat vzduch, ktory stupa pod strop a az ked sa ochladi a klesa vzduch dole, vnimas z neho nejake teplo (myslim dalej od radiatora).
Odpovedať
Profilova fotka
@epto to cele by platilo, keby si potreboval na rovnake pohodlie rovnaku teplotu. Ale kedze pri podlahovke ti staci o par stupnov menej, tym padom potrebujes aj menej energie. Vseobecne plati, ze pre ludske pohodlie by mal byt sucet teploty vzduchu a priemernej teploty povrchov cca 38C. A kedze tu priemernu teplotu povrchov podlahovkou zvysis, mozes znizit teplotu vzduchu a nikto si to nevsimne :). Tolko teorie a teraz prax :), moja manzelka pri radiatoroch behala pri 25C s dekou, teraz mame 22C a nikto sa nestazuje. Vo vseobecnosti je to potom uspora 5-10 percent.
Odpovedať
@johnybaggio @epto Čo ja mám poznatky a čo aj hovorili známy a čo sa píše ...úspora je približne okolo 20% pri podlahovom kúrení kondenzačným kotlom a najlepšie pri dlažbe...ktorá rýchlo odovzdáva teplo. Ak si to človek v hlave predstavý ako kúri radiator kam ide to teplo ako cirkuluje ...a ako podlahové ...je to jasná voľba... boli už niekde obrázky kde to presne ukazovali tým menej chápajúcim. Takže tu nieje vôbec pravda citujem - Ci dom je alebo nie/je zatepleny musis mu dodat iste mnozstvo tepla.
Odpovedať
@johnybaggio stačí trošku hladať ...ujo google http://finanza.sk/podlahove-kurenie-v... Pri radiatoroch je ešte viac dôležitejší a lepšie zaizolovaný strop.
Odpovedať
mame poschodovy dom.. planujeme podlahove na prizemie a teplovzdusny krb plus vyduchy do hornych izieb... dilema podlahove hore alebo radiatory hore? preto sa pytam kolko sa moze asi setrit na energiach, za kolko sa dokaze vratit investicia do podlahoveho kurenia na obidve podlazia, ci tepelne zisky z podlahoveho za aky cas dokaze pokryt naklady na montaz radiatorov v hornom podlazi
Odpovedať
@epto Treba vsak vziat do uvahy aj ucinnost vykurovacieho telesa. Priklad: budes kurit v jednej a tej istej miestnosti napriklad zehlickou (2000W) a na druhy den malym prenosnym el. radiatorom (2000W). Kedy ti bude teplejsie? (vtedy ak budes kurit s tym radiatorom). ako si prišiel na to že tieto dva el spotrebiče s rovnakým výkonom s činným odporom majú rozdielnu účinnosť? pri žehličke pôjde časť tepla kam ? žeby do nejakého komína?
Odpovedať
@johnybaggio chceš mať problém? rádiátor vykurovať 90st vodou a podlahovku 30 a zdroj tepla ? plyn KK pre rádiátor zbytočná investícia
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu: to je nejake pravidlo ze v radiatore musi byt 90st voda? cisto zo zvedavosti....
Odpovedať
@y2k to je nutnosť ak nie je AN, pri kotloch na pevné palivo ,alebo plyn obyčajný, pri nižšej teplote spiatočky ako 70 dechtuje ,ničí sa kotol i komín ,nízkou teplotou len el kotlom alebo KK ,
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu: jaaaj takto uz rozumiem myslel som ze osobne robim cosi zle ked kurim 40st vodou max v radiatoroch...ale ja mam KK
Odpovedať
@duzu absolutna hlupost cim tu kazdeho presviedcsas ze je Kk na radiatory hlupost! Ano je efektivnejsi na podlahovku kde sa v rozmedzi 100% nachadzas v kondenzacnom rezime. No pri novych aj starych zateplenych domoch krasne na 55C vykuris dom a podla spravnej ekvitermickej krivky si 80% vo kondenzacnom rezime kde je ucinnost 100% OPROTI NIZKOTEPLOTNEMU KOTLU s 90% ucinnostou!
Odpovedať
Článok sa načítava...
@johnybaggio a čím plánujete topit do toho PT? Hlavní rozdíl ve spotřebě el. energie je při topení TČ, protože do podlahy stačí voda kolem 30st. a do radiatorů zhruba jednou tak teplá, což už pro TČ není výhodné.
Odpovedať
@gkrivanek plynový kotol a 100% účinnosť -to je absolútna hlúposť u každého plynového kotla ide časť energie do komína, u KK čím vyššia teplota tým nižšia účinnosť rádiátoru je jedno akú teplú vodu tam dáš, ak bude menej teplá musí mať väčšiu plochu,
Odpovedať
@rabies budeme kurit KK.. zvazujeme moznosti samozrejme a chcem poznat aj ine pohlady.. podla mna je to uspornejsie a jednoduchsie samozrejme mat rovnaky system vykurovania a som zvyknuty nato z rodicovskeho domu. Manzelka je zas zvyknuta na radiatory a argumentuje len po praktickej stranke nie po technickej, ze si dokaze regulovat teplotu radiatorov a ze mame aj vyduchy z krbu keby odpojime vrchne podlazie. Plus cez zimu chce dosusovat veci najmokrejsie na radiatoroch
Odpovedať
@johnybaggio podlahovka má viac výhod okrem úspornejšieho, (KK využiješ efektívnejšie pre podlahovku) , i estetická stránka, nezaberá miesto, prádlo dosušíš i na podlahovke na sušiči, no v dome je potom problém s vlhkosťou, lepšie je mať sušičku, teplotu vyreguluješ i podlahovkou , len si musíš zistiť u tej tvojej nábeh a následne koľko vydrží bez kúrenia, podľa toho naprogramuješ kúrenie, ked zakúriš v krbe podlahovku vypne i automaticky , no môžeš naprogramovať vypnúť skôr , kúriť bude dobehom a zapnúť zas skôr aby stihlo vyhriať pokiaľ vychladne krb.
Odpovedať
@duzu naschval som nenapisal 106% ucinnost.ako uvadzaju vyrobcovia. Jedine elektrika ma takmer 100% ale aj to je len realne niekde okolo 98%. Neideme sa tu hrat s cisielkami ale realnym faktom ze po vymene nizkoteplotneho za kondenzacny na radiatory so spravnou ekvitermikou bola vzdy uspora v objektoch ktore som realizoval . Takze vyjadreniami typu kk na radiatory je hlupost sa nestotoznujem z vlastnych realnych skusenosti. S pozdravom
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek uspora ale este nemusi znamenat nutne ze sa KK oplati, to asi chcel povedat.
Odpovedať
@majkoj presne
Odpovedať
@majkoj nepletme sem prosim tepelne cerpadla sam ho mam + xy dalsich zrealizovanych stavieb s plynom i bez Kazdy dom je individualny ci uz polohou alebo strukturou. Pre kazdy dom je vhodny iny tip kurenia.
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek o akom pleteni tepelnych cerpadiel prosim pekne tocis ? Ja som TC ani slovkom nespomenul.
Odpovedať
@majkoj zatial no kde sa objavis tak je to otazka casu😆
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek dufam, ze je aj tebe jasne, ze si momentalne trochu trapny ;)
Odpovedať
Mna na celom vadia prave vyduchy z krbu. Podlahovka s radiatormi sa da kombinovat ok. Plyn je lacny, zasmradit si este aj horne izby dymom nedava zmysel. Ak bude NED, podlahy budu vacsinou pocitovo studene, radiatory nie.
Odpovedať
@peto99 " zasmradit si este aj horne izby dymom" - ???
Odpovedať
@catscan vysvetli mi, v case nizkych cien plynu, na co robit prieduchy. Krb nema vyznam ako zdroj kurenia, a kvoli par vecerom s ohnikom nema zmysel robit prestupy, riskovat prenos zvuku a dymu. Ale nie, vsetci mate ohen uplne bezdymovy, bezsadzovy, bezudrzbovy, bez namahy a skoro zadarmo, mam pravdu? :-D
Odpovedať
@peto99 veru ano ;-) mame to bez dymu A ze riskovat prenos zvuku - tak si instaluj rekuperacku a napis mi nieco o riskovani prenosu zvuku :-)
Odpovedať
@catscan rozvody mam v albume
Odpovedať
@peto99 prečo ti vadí ak má niekto krb s prieduchmi , pre mňa môže mať i z vodotriskom
Odpovedať
@peto99 A? Je to zvukotesne?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?