Poraďte mi pri výbere tepelného čerpadla pre bungalov 159 m2

Zobraz úvodný príspevok
Novostavba bungalov 159m2, 30cm tehla + 20cm polistyren strop bude fukana celulozova izolacia 45cm okna 3 sklo 4 ludia podlahove kurenie. TC bude na kurenie a uzitkovu teplu vodu na stranke tools.refsite cz. som vypocital orientacnu tepelnu stratu domu do 6,3kw rozhodujem sa medzi monoblokmi - IVT Air X 90 - AirModul E9 alebo IVT Air X 70 - AirModul E9 - NIBE F2120-8 alebo NIBE F2040-8 - Vaillant aroTHERM plus VWL 75/6 - Stiebel HPA -O 8 CS plus kazda rada, postreh, odporucanie velmi rad uvitam vopred dakujem
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hatpot:

@fruko5 Pravda, niekedy aj väčšie firmy majú svoj…
@hatpot no nech uz tu napise ktokolvek cokolvek, tak to bude zakazdym otocene uplne inym smerom. 😄 kazdopadne, nastastie to funguje tak, ze si kazdy moze zvolit znacku, aku uzna za vhodne. 🙏 tiez sme sa nenechali odradit a vsetko funguje podla ocakavania.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od luckapuc:

@hatpot no nech uz tu napise ktokolvek cokolvek, …
@luckapuc to znamena co, ze funguje podla ocakavania? a mate vonkajsiu jednotku ci split?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od fruko5:

@luckapuc to znamena co, ze funguje podla ocakava…
@fruko5 mame len vonkajsiu jednotku, monoblok. pri takomto systeme bola ta instalacia ovela jednoduchsia ako pri splite, tak aj preto sme sa tak rozhodli, nakolko stacilo ozaj len pripojit vodne potrubia k jednotke.
Odpovedať
Profilova fotka

@fruko5 mame len vonkajsiu jednotku, monoblok. pr…
@luckapuc cize neboli potrebne ziadne dalsie upravy vnutri v dome? ani elektricke pripojenie ci zmeny na radiatoroch?
Odpovedať

@luckapuc cize neboli potrebne ziadne dalsie upra…
@fruko5 Vo väčšine prípadov býva dostatočne dimenzovaná elektrická prípojka. Radiátory môžu zostať aj pôvodné, nakoľko tepelné čerpadlo dokáže fungovať aj s vysokoteplotným systémom, takže sa nemusí meniť nič. Ideálne je si to však nechať všetko pozrieť odborníkom, nech sa nič nepodcení.
Odpovedať

@luckapuc cize neboli potrebne ziadne dalsie upra…
@fruko5 upravy boli akurat tak tie, ze sme dali prec radiatory, nakolko tie sme uz vobec nechceli vyuzivat. nahradili sme ich podlahovkou, taketo riesenie sa nam zdalo idealne a aj sa nam osvedcilo. 🤗
Odpovedať
Profilova fotka

@fruko5 upravy boli akurat tak tie, ze sme dali p…
@luckapuc tak to je fajn, ze sa vam to takto osvedcilo. vlastne ani nepoznam nikoho, kto by na podlahovku nadaval. 😅 a bol bez komplikacii takyto prechod? nakolko tipujem, ze ste museli prerabat tie podlahy komplet. ci sa dala podlahovka integrovat do uz existujucej podlahy?
Odpovedať

@fruko5 upravy boli akurat tak tie, ze sme dali p…
@luckapuc a solarne panely ste neriesili nahodou?
Odpovedať

@luckapuc tak to je fajn, ze sa vam to takto osve…
@fruko5 Ja hej. Kamarát si zrekonštruoval rodičovský dom a na podlahovku sa sťažoval v tom ohľade, že keď si ľahne na gauč k tv tak mu je nejako chladno a musí sa prykryť dekou pre pohodlie. To predtým pri radiátoroch nemusel. Ale je to len taký riešiteľný detail. Niežeby nejako extra nadával len mal takú pripomienku. Do podlahovky by šiel znova. Ešte extrém z inej ruky. Kamarátkina dcéra sa nasťahovala ku frajerovi. Až vtedy zistila, že on keď prišiel zo squoshu tak si vždy prepotené veci porozkladal po dlažbe v kúpelni s inštalovaným podlahovým kúrením aby mu skôr preschli. Nedal si povedať nech ich hodí do pračky a že ona ich vyperie keď príde domov - aby nesmrdeli po byte. Nemajú totiž balkón kde by si ich vyvešal aby nepáchli vo vnútri. Zakaždým ich takto rozložil a jedoval sa prečo ho za to péruje. Jeden z dôvodov prečo sa rozišli. Dobré, nie?
Odpovedať

@luckapuc tak to je fajn, ze sa vam to takto osve…
@fruko5 ano, podlahy sme prerobili, ale tak to zase nie je nic, co by sa nedalo zvladnut, ked mas na to sikovnych a ochotnych ludi okolo seba. 😉 @jaros55 najprv sme nad tym aj uvazovali, resp. muz uvazoval 🤣 ale nakoniec z toho akosi vzislo, mali sme ine priority, kto bolo treba prvotne riesit. to ale tiez nie je nic, co by sa nedalo zaobstarat si aj neskor, no nie?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@fruko5 Ja hej. Kamarát si zrekonštruoval rodičov…
@toky1 tak to za nevyhodu ozaj ani nepovazujem 😄 co sa druhej historky tyka - to musel ozaj stale smrdiet cely byt, co? 😅
Odpovedať
Profilova fotka

@fruko5 ano, podlahy sme prerobili, ale tak to za…
@luckapuc ved ano, v tom problem nie je rozhodne, zakazdym sa da zohnat taka sikovna partia 👍️ viem, ze sa to da aj neskor doriesit, ja len ci nemate skusenost s fungovanim tepelka zaroven aj so solarnymi panelmi.
Odpovedať

@luckapuc ved ano, v tom problem nie je rozhodne,…
@fruko5 osobnu nie, ale tak aj z pocutia, co som zachytila, tak je to coraz popularnejsie takato kombinacia. aj nam pan Fejes od Fenomisu navrhol rozne efektivne kombinacie, co by bolo teda najvhodnejsie konkretne pre nas dom, cize aj toto je super za mna, takato bezproblemova a ochotna komunikacia 🙏 co sa solarnych panelov tyka, tak v kombinacii s tepelkom je to istotne efektivne riesenie, nakolko produkuju el. energiu pocas dna, ktora to tepelko pohana, takze realne dokazu pokryt cast (alebo vacsinu) spotreby elektriny potrebnej na chod TC.
Odpovedať

@fruko5 osobnu nie, ale tak aj z pocutia, co som …
@luckapuc a co mate aky typ??
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kapro62:

@luckapuc a co mate aky typ??
@kapro62 mame vzduch/voda, nakolko to bol asi najlepsi mozny variant jednak pre nas dom, ale aj vseobecne, netreba vrty, studne, staci len vonkajsia jednotka a je vhodny takmer do kazdeho domu.
Odpovedať

@kapro62 mame vzduch/voda, nakolko to bol asi naj…
@luckapuc Jaj, tak to bol jediný dôvod? Kvôli vŕtaniu či? Ja som reálne uvažoval aj nad typom vzduch-vzduch, ale tak to stále ešte nie som skalopevne rozhodnutý a či vôbec do toho ísť.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od ziit:

@luckapuc Jaj, tak to bol jediný dôvod? Kvôli vŕt…
@ziit Tento typ je skor nevhodny ako hlavny zdroj vykurovania v chladnejsich oblastiach pri teplotach pod -10 °C ta ucinnost klesa. Navyse nedokaze ohrievat teplu vodu, je tam potrebny iny zdroj, napr. bojler, fve, plyn. Dalsia vec - funguje na principe fukania vzduchu, nie vzdy sa teplo dostane do vsetkych miestnosti rovnomerne, plus moze byt hlucnejsie.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od moravsky:

@ziit Tento typ je skor nevhodny ako hlavny zdroj…
@moravsky Akože pre rekreačné chaty a sezónne objekty pre rýchle vykúrenie pri príchode asi okej, ale takto do domu skôr nie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wewio:

@moravsky Akože pre rekreačné chaty a sezónne obj…
@wewio Dobre vedieť, vidíš a mne prišlo, že viacero ľudí takto vravelo, že super typ TČ do domu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ziit:

@wewio Dobre vedieť, vidíš a mne prišlo, že viace…
@ziit zalezi na regione a na tom, ake ma dom tepelne straty. ak je dom dobre zatepleny a si v miernejsej klime, moze relativne dobre fungovat. ale v chladnejsich oblastiach alebo pri starsich domoch je to menej efektivny variant.
Odpovedať
Profilova fotka

@moravsky Akože pre rekreačné chaty a sezónne obj…
@wewio máme ako hlavný zdroj + krbové kachle, starý dom nezateplené steny len stropy,musíš udržovať nejakú teplotu keď tam aj nie si, teraz tam nie sme a držím na 20 stupňov chystáme sa tam na víkend 😉
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od matko291:

@wewio máme ako hlavný zdroj + krbové kachle, sta…
@matko291 Ako rýchlo dokážeš vykúriť dom na komfortnú teplotu po príchode?
Odpovedať
Profilova fotka

@matko291 Ako rýchlo dokážeš vykúriť dom na komfo…
@wewio dnes je piatok, okres Detva, 12:15 mi žena povedala že ideme na lazy, zvýšil som na 22, temperujem na tých 12stupnov keď tu nie sme, nebyvame tu. Momentálny stav.
Odpovedať

@wewio dnes je piatok, okres Detva, 12:15 mi žena…
@matko291 takze je to efektivne takto vykurovat aj tepelkom aj krbovymi kachlami? nad inou alternativou ste ani neuvazovali?
Odpovedať
Profilova fotka

@matko291 takze je to efektivne takto vykurovat a…
@kapro62 teraz by som uvažoval ale už neskoro, za 3 roky som nestihol spáliť 10m dreva, uvidíme ako to bude keď tam budeme bývať
Odpovedať
Profilova fotka

@kapro62 teraz by som uvažoval ale už neskoro, za…
@matko291 Jaj tak, vy ste to takto mali v pláne. No my sme tiež v staršom dome mali aj kachle, ale už len s tepelkom fungujeme.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od nora7:

@matko291 Jaj tak, vy ste to takto mali v pláne. …
@nora7 nemali sme inú možnosť, na koľko by sa nám teplovodna podlahovka nezmestila do väčšiny domu lebo je podpivničený.
Odpovedať

@nora7 nemali sme inú možnosť, na koľko by sa nám…
@matko291 ak ste za 3 roky nespalili ani 10 m³ dreva, tak asi krbove kachle skor vyuzivate len prilezitostne,ci? mozno sa to zmeni, ked tam budete byvat naplno, hlavne ak by cerpadlo nestihalo v tuhych zimach.
Odpovedať
Profilova fotka

@matko291 ak ste za 3 roky nespalili ani 10 m³ dr…
@kapro62 vždy keď prídem na dom, víkendy a dovolenky
Odpovedať

@wewio dnes je piatok, okres Detva, 12:15 mi žena…
@matko291 tam je asi najviac lazov na SK, niekde i bez elektriny, veľa je i okolie Krupiny, okolo mňa tiež a sem tam to vykrádajú väčšinou bezdomovci, narobí väčšiu škodu ked poškodí okná dvere s okenicami a zoberie akúrát pár konzervou, známi tam jedného ubytoval aby to aspoň strážil, ked tam občas prespáva a to mu bol ešte nedávno kolega v práci, rozviedol sa a ostal pod mostom
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?