Poradíte ohľadom nastavenia kotla Protherm Raja?

Máme el. kotol PROTHERM RAJA 6kw vykurujem byt podlahovým kúrením (voda) ktorú som nadstavil na 35°C, no už len kúrenie mi bere cca 55kw za deň keď že tam ešte nebývame. Vie mi niekto poradiť čo robím zle, alebo ako ho mám nadstaviť? Doteraz som ho mal nadstavený na plný výkon, (ked sa naštartoval, bral cca 4kw a potom klesol na 2kw podlahy sú teplé, dnes, ked mala voda okolo 35 stupňov som ho preprogramoval tak, aby bral max. 2 kw a nie viac. Zajtra uvidím či voda vôbec bude teplá... Kto vie, nech pomôže. ďakujem.
Odpovedať
1
2
Možné to je. Dajte si priestorový termostat v dome a na ňom nastavte teplotu, na akú chcete temperovať. lebo ak na kotli nastavíte príliš malý výkon, v dome sa dosť ochladí. nemusí stíhať... Vysoký nevadí, pokiaľ je nejakým signálom brzdený - to zas aby ste nemali v dome príliš teplo, zbytočne. Koľko kotol zožerie, závisí predovšetkým od tep.straty domu - pokiaľ je nedokončený izolačne, tak sa pripravte na veľké platby hoci len za temperovanie.
Odpovedať
@dlifrag: Ako, že čo robíš zle? 55kWh (nie kW), je hodinový výkon kotla cca 2,3 kW... Keby išiel naplno, tak za deň spapá 24h x 6kW = 144 kWh.
Odpovedať
Profilova fotka
manuálne nastavovanie teploty vykurovacej vody je cestou k prekurovaniu alebo nedokurovaniu. osaďte termostat i čidlo, nastavte si vykurovaciu krivku a riešte jej prípadné korekcie. následne viete ešte urobiť korekcie prietokov jednotlivých slučiek. v trvalej prevádzke sa bez regulačných členov nezaobídete a odrazí sa to tiež na nákladoch a komforte vykurovania. pri danej spotrebe energie je dôležité vedieť priemernú temperovaciu teplotu a priemernú vonkajšiu teplotu v nejakom časovom intervale. ak je rozdiel vonkajšej i vnútornej teploty malý, môže byť i tepelná strata BYTU vysoká. (pri uvažovanej a uvádzanej spotrebe resp.hrubo odhalí prekurovanie)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 rokoch
Profilova fotka
Ahoj.. Potrebujem zakladnu radu. Mame doma elektricky kotol Protherm Raja 21 a chcem sa opytat naco sluzi funkcia manualne nastavenie vykonu kotla? Potrebujem to pouzivat? Myslel som ze staci ak na termostate v izbe nastavim pozadovanu teplotu a kotol sam zohrieva vodu na taky vykon aky potrebuje. Mylim sa? Dakujem za vsetky rady.
Odpovedať
@jakub_kubko_lacko nemusis to vyuzivat, ale pouziva sa to napriklad ak chces obmedzit vykon kotla kvoli kapacite domovej siete. Aby ti jednotlive fazy utiahli aj ine zariadenia, nie len kotol.
Odpovedať
Profilova fotka
@nicearty jasne myslel som si.. Mam v dome 3 fazovy 40A istic tak to by kotol asi mohol ist na plny vykon.. A naco mi je este prosim manualne ovladanie teploty v radiatore? Mam tam nastavenych 50°. Iba ak spozorujem ze kotlu trva dlho zohriat teplotu v izbe tam mam pridat na 60?° Snad posledna vec. Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@nicearty teda zle som sa vyjadril. Nemyslel som teploty v radiatore ale vykurovaciej teploty v kotli. 🙂
Odpovedať
@jakub_kubko_lacko ano teplotu vykurovacej vody si zvysis ak zistis ze nestaci vykurit dom na pozadovanu teplotu a teda tepelne straty domu budu vacsie ako teplo dodane kurenim.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
ahojte mam otazocku na majitelov kotla protherm raya ked v zime mate vonku 1 stupen aku teplotu nastavi kotol? a plus sa chcem spytat cca 120m2 vam za den kolko spotrebuje elektriny? dakujem
Odpovedať
@rumy Dom 120 m2 napr. 5 kWh alebo 9 kWh za deň. Niekedy nič, ak svieti slnko, lebo kúrenie sa zapne len každý druhý alebo tretí deň. Pomohlo?
Odpovedať
Profilova fotka
tak to je krasne ja radsej ano nejdem pisat ze kolko miniem.. nerozumiem tomu.. ci mam zle zatepleny dom alebo malo vaty v strope.. neviem ja miniem za den 46kw len na kureni 😒
Odpovedať
@rumy Ide o to, že sa nedajú len tak bez ničoho porovnávať 2 domy. Ak chcete vedieť, koľko prekúrite za zimu, je to v projekte. Ja som mala číslo do 1500 kWh ročne. Reálne tak aj bolo. Pozrite si ten projekt.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@rumy Cize cca 120€ za mesiac v prechodnom obdobi? Celkom OK. Neviem, co si cakal. Kurenie elektrinou je najdrahsie, co mozes mat.
Odpovedať
@kejsix pre niekoho zas len kúrenie činnou el je to najlacnejšie pre pasívny dom, tak netvrd že je najdrahšie
Odpovedať
@duzu Na kWh tepla je a bude najdrahšie pre akýkoľvek dom. A s 50kWh denne je to isto pasív.
Odpovedať
@kejsix prepočitávajú sa celkové náklady nie len spotreba, kúriť sa nedá len KWh, špirála oproti ostatným zdrojom je niekoľko násobne lacnejšia
Odpovedať
Zdravím. Mám kotol Raya 6 a mám problém s teplou vodou. Kúrenie je rozbehane, ale ohrev nie. Keď chcem nastaviť teplotu ohrevu, display pri ikone vodovodneho kohútika vypisuje “no”. V manuale som nenasiel, čo to môže byt. Ďakujem
Odpovedať
@dsn Tlačidlom Mode ste nastavili možnosť Radiátor + umývadlová batéria? Čiže kúrenie s prípravou TUV?
Odpovedať
@blacksr áno. Pri vykurovaní viem nastaviť teplotu, pri kohútiku je display prázdny. Ak dám - alebo +, vždy výpise “no”. Voda je tam, ventily sú otvorené
Odpovedať
@dsn Je správne zapojený externý zásobník TUV? Tlak 2,8 baru vyskočil po nahriatí? Lebo max. na začiatku pri studenej vode je 2 bary.
Odpovedať
Mal by byt zapojený správne pretože po napustení vody už ide voda aj v kohutikoch, len je studena. Tlak vyskočil z 2.1 na 2.8 keď som omylom spustil ventil
Odpovedať
@dsn Nemas pripojenu sondu zo zasobnika.
Odpovedať
@dsn Nech servisák skontroluje elektrické zapojenie. Pokiaľ to nejde nastaviť podľa manuálu, môže byť chyba aj v riad. jednotke.
Odpovedať
@kejsix Kotol ho vlastne "nevidí."
Odpovedať
@dsn Jo a 2.8baru tlak vykurovacej vody je strasne moc, pri dvojpodlaznom objekte bezne staci 0,8-1. Ale to s tym nesuvisi.
Odpovedať
@blacksr Musi byt poziadavka na dodanie tepla. Ta vznika, ked je nizka teplota zasobnika voci pozadovanej. Ked nevie, aka je teplota zasobnika, tak nemoze nabijat. Este moze byt ohrev zablokovany aj v izbovom regulatore, ak tam teda nieje len izbovy termostat ale napr. regulator thermolink s eBUSom.
Odpovedať
@dsn Inak, ak to situacia umoznuje (vhodny tarif), je ekonomickejsie ohrievat TUV priamo spiralou v zasobniku.
Odpovedať
@kejsix Termostat mám iba na vykurovanie
Odpovedať
@kejsix zo zásobníka mi však kde sivý kábel, ktorý ide z kotla
Odpovedať
@dsn Odfot termostat.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?