Vykurovanie domu elektr. kotlom Protherm Raja

Dobry den, vykurujeme nezatepleny rodinny dom bungalov, cca 70 m2 elektrickym kotlom Protherm Raja 9kw, bojler 120l, mame 5 radiatorov. Viete poradit, ake su optimalne nastavne hodnoty na kotli, na termostate na stene a na radiatoroch ? Pred 2 mesiacmi nam kurenar namontoval kotol, vonku boli teploty -1 až -9°C. Na kotli sme mali hodnoty: vystup vykurovania cez den na 65°C / v noci na 65°C. Ohrev teplej vody na 45°C. Tlak do 9kW. Dnes je vonkajsia teplota 4,5°C a v noci boli 3°C. Momentalne mame kotol takto nastaveny: vystupna teplota je cez den na 50°C / v noci prekliknem na 55°C. Ohrev teplej vody na 35°C. Tlak do 5kW. Dočitali sme sa aj o vykurovacej krivke E-, no neviem, kde by sme tuto krivku na kotli nastavili, a ci nam ju kurenar zadaval vo vnutri kotla. No a este existuje nejaka pozadovana priestorova teplota na vystupe P-, ale predpokladam, ze je to teplota na manualnom termostate v izbe, ci nie? Dakujeme za radu.
Odpovedať
@sidvis preco toto riesite tu?! Toto ma riesit a na Vase otazky zodpovedat Vas kurenar resp. Technik ktory Vam kotol uviedol do prevadzky
Odpovedať
Technik nam povedal, ze nech kurime tak, ako nam je prijemne. nech skusame menit hodnoty a najdeme optimu. Tak preto sa obraciam na poradu od ludi, ktori ziskali skusenosti. Vy ste asi technik, predpokladam od reakcie.
Odpovedať
@sidvis Radiátory si otvor naplno a na termostate si nastav pocitovú teplotu - t.j. taká, aby si sa cítila fajn. Niekto má rád 22°C, niekto až 24, niekomu stačí 20 stupňov. Ak zistíš, že v niektorej izbe je prekúrené, tam radiátor priškrť. Teplota vody z kotla teoreticky stačí na 50°C počas celého dňa, aj v noci. Ak sa von ochladí a kotol nebude stíhať vykúriť dom, treba len zvýšiť výstupnú teplotu vody na kotli. Výkon kotla netreba preklikávať na deň/ noc, stačí len termostat nastaviť na útlm, resp. nočný režim. Teplotu výstupnej vody na sprchovanie tiež nemeň, nechaj konštantnú cca 45-50°C Toto je len približný návod, každopádne sa musíte s tým vyhrať sami, resp. kúrenár.
Odpovedať
@sidvis na ekvitermicke riadenie kotla potrebujes vonkajsie cidlo teploty, ci ti to kurenar natiahol a zapojil by si mala vediet ty. Ak by si zvolila riadenie cisto cez ekvitermiku, tak nepotrebujes vnuorny termostat, ale taktiez by ti ostalo na tvojich pleciach dohladat si tu spravnu ekvitermiku na tvoj dom, to ti ziaden kurenar robit nebude. Potom je tu este moznost mixu ekvitermika + vnutorny termostat, otazka na tvojho kurenara, alebo si precitat dokumentaciu ku kotlu, ci to tvoj konkretny kotol vie. Skus si dohladat servisnu prirucku k tvojmu kotlu, v nej bude urcite popisane aj to ako spravne nastavit kotol.
Odpovedať
@sidvis presne tak som technik a mna dokazu otravovat za kazdu blbost preto niekedy nechapem preco to neriesia oni a vy musite riesit nastavenie systemu tu.
Odpovedať
Profilova fotka
Teplota vody v zásobníku 45 stupňov? Jednoznačne zdvihnúť kvôli baktériám, hlavne legionele...
Odpovedať
Dá sa zapojiť do kotla vonkajší snímač , a funguje aj vtedy keď máte obyčajný on-off termostat .Parametrom E- sa nastaví sklon krivky .
Odpovedať
Fuha, technik nam nastavil oherev vody v zasobniku na 45°C. Hned ho vykurime na 70°C koli potvorkam. Aku teplotu v zasobniku koli bezpecnosti nastavit? Teplejsiu vodu miname iba vecer. Este sa opytam, co ovplyvni vyhrievaci vykon, ktory sme manualne nastavili na 5kw. Mame ho nastavit na povodnych 9kw ?
Odpovedať
Piatimi kilowatmi bude trvať vykúrenie domu dlhšie ako deviatimi..
Odpovedať
@dorwin Tak ono zalezi aky velky zasobnik to je a ako casto sa minie, resp. ako dlho v nom stoji voda. Inak drzat zasobnik nad 55C prinasa nevyhody ako ukladanie vodneho kamena a riziko obarenia ak nie su vsade termostaticke baterie. Podla mna je lepsie drzat zasobnik na 45C a raz tyzdenne ho prehriat na 70C. Ak je ale maly, tak to nemusi byt vobe potrebne.
Odpovedať
Zasobnik TUV je 120l, cez den minieme malicko teplej vody. Casto sme sa obarili, ked bola voda zohriata na 45°C. Preto sme pred tyzdnom znizili na 35°C a vecer pol hodku pred sprchovanim zvysili na 45°C.
Odpovedať
@sidvis no neviem,obarit sa 45 st vodou ,veď horúčka je nad 36'5 tak 35 stupnov je pre otuzilcov......postavis dom a potom sa klepes na koľko voda,na koľko kúrenie.....veď to nie je život a bývanie ,to je väzenie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
pokiaľ máte vodu dodávanú cez vodárenskú spoločnosť, tá je chemicky upravená a nehrozí tam vznik legionel. Osobne mám vodu nastavenú ma cca 45°C už niekoľko rokov a neochorel som, ani moji známi, čo majú rovnakú teplotu vody. V chlórovanej vode tak rýchlo nevzniknú. Prehrievam celý bojler iba vtedy, keď sa vrátime z dovolenky, aj to len kvôli nejakej vlastnej spokojnosti. Všade mám termostatické batérie a tie ako 38 st. vodu nepustia, preto zbytočne neprehrievam.
Odpovedať
@sidvis ak sa bojis legionely, takl bohate staci ak raz za dva tyzdne zdvihnes teplotu TUV na 70°. Mudre kotle to robia aj same, aj ked ma uzivatel nastavenu inu teplotu. A ak ste sa "obarili" 45° vodou, tak ten teplomer asi ukazuje bludy. V 35° vode by som sa ja nesprchovala a ani riady neumyla.
Odpovedať
Akoze mozno som blby ale naco riesit nejake krivky hobadiny na el kotli? Nastav vodu na max 50 stupnov termostat daj na teplotu aku chces a hotovo. Zapne ako potrebuje vybavene. Tu je ekvitermika nema myslim vyznam. Tuv 35 je na smiech ja som sa nikdy neobaril ant to mame alebo sme mali aj ked som bol decko urcite cez 55.
Odpovedať
Vodu mame cez vodarov, chlorovanu, no tvrdu. Pozriem asi tie termostaticke hlavice. Na 35°C zohriata voda vobec nie je studena!, ja som si to tiez predtym myslela. zita19 ....predtym som napisala: ,,cez den minieme malicko teplej vody... vecer pol hodku pred sprchovanim zvysime na 45°C,,.... Riady umyvame v umyvacke. |-|
Odpovedať
možno vám teplomer neukazuje správnu teplotu, lebo 35°C je naozaj slabo teplá voda. Mám temostatické batérie, tam si to reguluje automaticky na 38 stupňov, ale niekedy ak som vymrznutý po celodennej lyžovačke, tak si ešte pridám. Uberám jedine v lete, vtedy aj mne vadí tých 38. Ale je to individuálne, žena by liala aj vriacu na seba :-D
Odpovedať
....dakujem za rady. x-)
Odpovedať
@sidvis mám tiež el kotol neriad sa teplotou vody tá je premenlivá podľa toho koľko treba dokurovať, každý ju má inú lebo každý má ináč dimenzovaný radiator plocha i objem vody, ak je väčší stačí mu menej teplá voda, niekedy mi stačí i 30 st,vonkajšie čidlo radiátor veľmi nepotrebuje , lebo reaguje okamžite,stačí izbový termostat, ja regulujem len výkon ručne, ked začína kúrenie ide na min výkon do vtedy pokiaľ stačí vykúriť, ked nestačí zdvihnem výkon, najideálnejšie je len taký výkon aké sú okamžité straty , termostat nemusí zbytočne veľa zap a vyp lepšie reguluje požadovanú teplotu, teraz je mierna zima stačí mi výkon 2-3 kW, teplotu vody v bojleri mám takú akú najviac znesiem bez miešania zo studenou,1x mesačne vyššiu, objem len 80 l lebo môže ohrievať 20 hod denne, stačil by i 50 l @sysell skús ísť do parenice v Sklených T. teplota je 42 st a garantujem že viac ako 20 min nevydržal nikto, iné je teplota vody na ruky ktoré nie sú tak citlivé a nie sú dlho v teplej
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?