Krb alebo kachle?

Profilova fotka
Ahojte. Velmi sa mi paci krb preskleny z troch stran. Ale nasla som aj kachle. Nie na vykurenie domu, skor pre potesenie oka :-). Miesto bude. Tieto kachle vraj jemnym fukanim distribuju teply vzduch do domu, ze teplo nezostava len okolo nich. Moze to byt fajn? 8kw. O krboch som nehladala podrobnosti. Tiez tu citam ze davat krb k obvodovemu muru je blbost, ale viac sa mi paci keby bol prave tam. (O komine trciacom zo strechy viem). Ked to nie je hlavne kurenie, preco by nie? Co sa vam viac paci?
Odpovedať
@lenkito10 závisí od toho, koľko financií do toho chceš dať. Ide o novostavbu, či o starší domček? Podľa toho treba voliť aj výkon. Za mňa určite krb. Za vložku aj s obstavbou môžeš kľudne rátať 5-7 tisíc
Odpovedať
Ja som za kachle, také do ktorých keď zakúrim mám v izbe za 15 min horúco, keď sa nám zunujú tak ich predáme a kúpime niečo nové, netreba nič búrať, možno len dymovod dať nový. Aj teraz máme vyhliadnuté La Nordica Emiliána, toto nie je reklama, páči sa nám, že sa dá na nich uvariť a účinnosť je fantastická, skoro 90 % červené sú také veselšie ako tie sivé a majú menšie dvierka nehrozí tak zadymenie do miestnosti. https://www.lanordica-extraflame.com/...
Odpovedať
Profilova fotka
Novostavba, prizemny dom okolo 140m2. Tiez ma napadlo ci sa da na tom varit, ale pri indukcnej doske to urcite nevyuzijem. Uz ani rychlovarna kanvica u nas nie je. Iba ak zohrievat salku caju nech nevychladne. Take kachle si pamatam na zakladnej skole v triede sme mali 😊. Pekne su, modelov je naozaj vela ale viac sa mi paci velka presklennost.
Odpovedať
Profilova fotka
@lenkito10 Ten krb je náš. U80-ka. :-) Krb a kachle sú dve úplne iné veci, aj keď obi dve slúžia na kúrenie. Krb je kus nábytku, ktorá vytvára atmosféru a je centrálnym prvkom interiéru. Pri výbere je skôr dôležite, čo sa Vám viac páči. Pošlite nám Váš pôdorys a poradíme Vám v detajloch.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som za kachle z tychto dvoch moznosti. Ale my ked sme rozmyslali ake kachle do nasho noveho domu, tak sme sa boli kachliara v pezinku pytat za kolko by to bolo. Povedal, ze cena od 5000eur vyssie. Tak sme uvazovali uz v tejto cenovej relacii, pretoze oproti krbu ma pec/kachla nesmerne vela plusov. Nakoniec sme dosli k akumulacnej kamennej peci za 6000eur cca, vykuri to 24 hodin, je to prirodny kamen a nema to skoro nikto, co je zasa plus :) pre mna osobne. Oproti kachliam sme tak nakoniec zvolili preto, lebo kachle by museli byt vacsie do toho priestoru 50m2 pri nami pozadovavom vykurovacom standarde. Povodne sme chceli pec kachlovu, na ktorej by sme spali :) ale samozrejme realizaciou projektu rd sme si uvedomili tu tazkopadnost v priestore. Tulikivi z www.talc.sk mozem iba odporucit. Pan Weis , ktory je majitelom firmy vam to behom jedneho dna pride poskladat. Pec ma okolo 2-3ton , teraz si presne nie som ista, my sme dokupovali k standardu este poschodie.
Odpovedať
Profilova fotka
@lenkito10 tu je , kamen je v realite krajsi, tak isto ako drevo :)
Odpovedať
@lenkito10 ked len pre pohľad na plameň tak kachle,sú i z platňou na varenie, vykurovať však môžeš max susedné miestnosti ak majú i konvekčné kúrenie, rozvod teplého vzduchu jedine z krbu, krb je ozaj viac i pre jeho dizajn, trvalé osadenie a skrášlenie miestnosti @pavka nemôžeš tu robiť niekomu neplatenú reklamu ,to môže len ten kto si ju tu platí,ako napr. Deltako,prečítaj si pravidlá fora, správca to i tak vymaže
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu sorry duzu, to som nechcela...tak kludne napisadminovi nech to zmaže, ja som jeden link nebrala tak važne. su najlepší na trhu, to sa zobrat nedá, ale podla pravidiel som to zrejme prepásla. sorry ešte raz
Odpovedať
Profilova fotka
@lenkito10 tento krb, co si pridala fotku, tak to je nas krb, co mame doma 8-) :-D to presklenie sa aj nam pacilo, preto sme sa pre takyto typ vlozky aj rozhodli po porade s firmou ;-) to ci krb ci kachle, to je vec preferencii, toho, co sa ti viac pozdava, co sa ti paci aj takto na pohlad, ja napriklad by som do kachiel nesiel, ale to je moj nazor :-) ja som rad, ze to mame tak jak mame :-D
Odpovedať
@lenkito10 všetko záleží od tvojich predstáv, nárokov a tiež aj od toho koľko peňazí si ochotná do toho riešenia dať ;-)
Odpovedať
@gf565 super vec,hlavne pre tych co su plne zavysli na elektrine.Tiez rozmyslame nad takym niecim a hlavne, aby sa tam dalo uvarit.Aj k cerpadlu na vodu chceme prirobit, aby sa aj rucne dalo natahat vodu.bez elektriny nemame nic.a toto pocasie je super na kalamity ci v zime ci v lete.minule sme tak bez elektriny boli az do 3 po obede.takze ani obed ani kava a ani voda.
Odpovedať
Profilova fotka
Pavka, take akumulovanie znie dobre. Ten kamen okolo je cely teply? Deltako pekne krby robite. Dakujem za navrh, no nebyvam na sk. @svitokt je nadherny. Ukladam si foto toho co sa mi paci, ani neviem kde som tuto foto nasla, bolo to v aprili. Mozem vediet kde ste ho v miestnosti umiestnili?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@lenkito10 Môžem sa opýtať, kde bývate, kde budete stavať krb?
Odpovedať
Profilova fotka
Byvam v fr. Cakame na suhlas na rozdelenie pozemku a rozmyslam nad planom. Z predstavy mat krb v strede obvodoveho muru, 9m, medzi obyvackou a jedalnou, kde by vynikal, sa prenasam do predstavy mat ho ako "stenu" ktora oddeluje chodbu a obyvacku.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpovedať
Profilova fotka
@lenkito10 dakujem :-) niekde v nejakej teme si ju asi nasla :-) ale ved to nic :-) ja som rad, ze sa nas krb paci 8-) my ho mame medzi chodbou a obyvackokuchynou v podstate. take krbove oddelenie, predelenie nevyzera vobec zle, je to len o tom inspirovat sa, tych moznosti mas dnes vela ;-) len treba byt otvoreny navrhom ;-)
Odpovedať
@lenkito10 za mňa kachle. Zaberú menej miesta a aj cena je niekde inde ako za krb.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
Ahojte. Tak sme boli obzriet krby... Trojstranny 60x70-90cm, 12 a 14kW, co nam az v tretom obchode tetuska povedala ze nam by mohol stacit 4kW. Pri tych velkych budeme prehrievat, a ak budeme malo kurit, tak bude sklo castejsie zadymene. Tepelne straty zatial nepoznam, vrcholime s podorysom a podla energetickych noriem ktore tu ma novostavba splnat by sme ho mali namontovat az po kolaudacii. Lenze trojstranne male krby 33x50 sa mi zdaju malicke. Postacil by sice 40-45x70, ci taky existuje, a s akym kW, budem hladat, alebo podeme do kachli. @svitokf poprosim ta o rozmer skiel a kW. Kujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@lenkito10 zial je to fyzikalne dane, v principe sa da povedat cim vacsie sklo tym vacsi vykon. Na efektivne horenie potrebujes dosiahnut urcitu teplot. A to je velmi problematicke ked mas obrovsky krb a vnutri 2 polienka, ktore plapolaju. Malo vykony krb s velkym sklom budes velmi tazko zhanat, ak taky vobec najdes.
Odpovedať
@lenkito10 tepelne straty nepoznate , ale tetuska vie odhadnut aky krb bude treba? milujem tieto tetusky
Odpovedať
@lenkito10 záleží čo od krbu chcete či len interiérový doplnok alebo plnohodnotný vykurovací zdroj. Pokiaľ chcete kúriť s drevom tak by som šiel do piecky alebo akumulacny krb, podľa tepelných strát treba určiť výkon ja mám 6.5kW vložku a akumulacnu obostavbu, pokiaľ chcete kúriť len sem tam tak stačí malý výkon vložky, ale základ je suché drevo
Odpovedať
Profilova fotka
Dik majkoj, take kratke vysvetlenie mi staci. Idem ho teda ozeliet. Maxogo, nie ze by som sa tomu rozumela, ale kedze novy dom tu musi splnat urcite normy, tak tie tepelne straty sa musia zmestit niekam do tabulky. Tie domy su totalne utesnene. Kedze aj ona stavia svoj dom, briblizila sa k tomu nasmu. Tomcok, len ako doplnok. Kurenie TC vzduch/vzduch.
Odpovedať
Profilova fotka
@lenkito10 možno by to chcelo pýtať sa viac tetušiek a ujov... To, že ohnisko vyrobí výkon je jedna vec, ale či ho odovzdá do priestoru za hodinu, alebo 10 hodín, je už dané obstavbou. To Vám tetušky v železiarstve nepovedia, na to treba kachliara. ;-)
Odpovedať
@lenkito10 a nerozmyslala si nad umiestnenim krbu ako keby takeho predlzenia kuchynskej steny. Na tu chodbu mi to pre atmosferu pride zbytocne. Keby sa vytvorila nejaka stena len v strede ze okolo nej by bol volny priestor medzi jedalnou a obyvackou tak na krb vidis z obyvacky, zo stola a mozno aj z kuchyne. Este k tej anketovak otazke :-D ze ktory zvolit. Ked mas interier moderne rieseny tak jednoznacne vsadeny do pravouhlej steny. Ked inklinujes k vidieckemu stylu, romantickemu stylu tak kachle to mozu pekne zdoraznit. Podotykam s krbmi nemam ziadnu skusenost pozeram sa na to len z estetickeho hladiska.
Odpovedať
@lenkito10 nieco taketo mam na mysli
Odpovedať
@lenkito10 zrejme sa to da urobit ze nemusi byt cela stena plna ale s priznanym kominom
Odpovedať
Chcel by som vidieť tieto krbové akvária po piatich rokoch kúrenia a tie biele steny. Nie len fotky z prvého zakúrenia.
Odpovedať
Profilova fotka
@leilak1 aj po piatich rokoch to bude OK, sú to plynové krby...
Odpovedať
Profilova fotka
Jasne ze sa spytam viac tetusiek a ukov, mrknem tiez na vasu stranku, co sa dozviem. Tetuska ma s manzelom krbovnu, povedali nam toho viac. V strede miestnosti ho nechcem, chcela som ho tak ako n'a prvej foto medzi obyvacku a jedalen, lenze k obvodovemu muru a kvoli streche a trciacemu kominu vraj nie. Podorys za trochu zmenil.
Odpovedať
Profilova fotka
@lenkito10 rozmery dvierok su 50x80x48, SxHxV :-) regulovatelny vykon je priblizne 5kW - 15kW je to pravda, ze je lepsie si pozistovat od viacerych, aby si clovek urobil nejaky ten obraz o tom, co vlastne treba vyriesit, ake otazky si zodpovedat pred samotnou kupou 8-)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?