Budú lepšie peletové kachle alebo kotol v pivnici?

Chcel by som sa spytat na peletove kachle.Nie som este na 100% rozhodnuty ci kachle do obyvacky alebo kotol do pivnice.bol by som vdacny ak by ste sa podelili zo skusenostami ci kachli alebo kotlov a ci nie je problem zohnat pelety.Ja uvazujem nad Teplovodnymi krbovymi kachlami na pelety od fy edilkamin. Len sa troska obavam ci mi 16Kw kachle dokazuba vykurit byt 155 metrov stvorcovych. Maju pisane ze vykuria 390 metron kubickych no a zhru tolko mam aj ja.
Odpovedať
@sico799 toto presne mame v plane aj my, ale zatial bez skusenosti, no ale mame aj mensi priestor, cca 100 stvorakov
Odpovedať
no vsak mi sstacitme uz na hranici pri ucinosti kachlii ale hadam to bude
Odpovedať
no vsak mi sme uz na hranici pri ucinosti kachlii ale hadam to bude stacit
Odpovedať
Profilova fotka
mať to v obývacom priestore keď máte pivnicu nie je výhra, výkon kachlí je ovplyvnený aj výškou komína, ak máte vypočítané tepelné straty tak tie sú na -12° až -15° a to je tak dva týždne v roku, ináč potrebujete polovicu. Pri 390 m3 aj pri priemernej kvalite by straty nemali byť väčšie ako 12 kW
Odpovedať
Len broblem je ze manzelka by rada mala krb alebo nieco kde vydiet ohen v obyvacke a ked je moznost dat kachle ktore by zvladli vykurit dom tak by netrebalo investovat do krbu a este do peletovych kachli. Aj ked musim priznat ze kotol do pivnice ma svoje vyhody 5x objemnejsi zasobnik to je prikladat kazdy piaty den nie raz dene a su aj LACNEJSIE
Odpovedať
Profilova fotka
pri priemernej potrebe 5kW potrebujete každé 4 hodiny naložiť 4 kg peliet, za deň tak 20 kg, keď je zima aj viac a vyniesť cca 1 kg popola, je iné mať krb, kde si pre vytvorenie atmosféry zakúrite a iné pravidelne prikladať a utierať prach v okolí. Nie všetky veci máme len pre utilitárnu hodnotu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Oprasujem tuto temu. Ma niekto peletkove kachle v interieri? Ake mate skusenosti?
Odpovedať
@ivaga my mame a sme spokojny, zatial :-) kedze zimu sme este nezazili, tak nemozem hovorit, ale uz sme tieto chladne letne dni kurili a bolo to super, mame teplovodne peletove kachle edilkamin charme a mame ich v obyvke, prepojene za stenou do technickej miestnosti s akumulacnou nadobou a rozvadzacom tepla, aj komin je v technickej
Odpovedať
@ketinecka Dalsi pozitivny ohlas :-) My planujeme teplovzdusne ako doplnkove kurenie hlavne na prechodne obdobia. Mame aj plyn. Zaujalo nas to hlavne koli jednoduchej obsluhe a moznosti programovania. Sme pracovne vytazeni a prist do tepla a nestrachovat sa, ze v kachliach vyhasne je lakave. Aka mola cena tych Edilkamin, ak mozem vediet?
Odpovedať
@ivaga ak si dobre spominam, tak sme to uhrali na 3900,- tusim, inak dost :-S ale kedze to mame ako primarny zdroj kurenia a nemame plynovy kotol a potom este pre atmosku aj krbovu vlozku, tak cert to vem
Odpovedať
@ketinecka To mate za tych okolnosti dobru cenu. Ani krb by vas nevysiel menej (pokial by ste si ho nerobili sami) a taky komfort by ste nemali. Kachle, ktore sme zatial pozerali my, vychadzalu okolo 3000 €.
Odpovedať
@ivaga a vlastne aj plynovu pripojku som neratala, takze potom je ta cena asi aj ok, no uvidime, co ukaze prva zima, inak ked si pisala, ze sa nechces vratit do vychladnuteho domu, lebo ste pracovne vytazeni.... co bude ako primar? plyn? ved temperovat mozte plynom, nemusite si "priplacat" za peletky, ci?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ketinecka Mala som namysli kachle, ktore sa daju naprogramovat podobne ako plynovy kotol. Takze pokial budeme v praci budu kachle temperovat a pred prichodom nam vykuria dom. Samozrejme sa to da dobre nakombinovat s plynovym kurenim. Plyn moze temperovat a kachle dokuria na pozadovanu teplotu. Tolko teoria, uvidime, co ukaze prax :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?